Εισβολή στην Ουκρανία: Η Τουρκία δεν προτίθεται να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Εισβολή στην Ουκρανία: Η Τουρκία δεν προτίθεται να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Είναι σημαντικό να κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, δηλώνει ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν - «Δεν θα μετάσχουμε στο πλέγμα κυρώσεων» τονίζει και ο Τσαβούσογλου

cavusoglu-main
Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα αποφάσισε να ενεργοποιήσει τη Συνθήκη του Μοντρέ και να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου, η Τουρκία διεμήνυσε ότι δεν θα λάβει μέρος στο πλέγμα των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος είπε πως η Τουρκία δεν σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό για τη χώρα να διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει επιχειρήσει να διατηρήσει καλές διπλωματικές σχέσεις και με τις δύο πλευρές του πολέμου, με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε το κλείσιμο των στενών του Βοσπόρου, αρκετές ημέρες μετά το σχετικό ουκρανικό αίτημα, φαίνεται πως τώρα παίρνει θέση, καθώς με την αποχή από το πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας κρατά αποστάσεις από ΕΕ και ΝΑΤΟ, παρόλο που είναι μέλος της Συμμαχίας.

Νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει τη χώρα του όπως και την Ουκρανία, χωρίς να περιμένει «να πληγεί από έναν πόλεμο».

«Δείξτε στην Τουρκία την ίδια ευαισθησία που δείχνετε και στην Ουκρανία», είπε ο πρόεδρος Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα μαζί με την πρόεδρο του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ουκρανία και το αίτημα του Κιέβου να ενταχθεί στην ΕΕ, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε: «Χειροκροτούν τον Ζελένσκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πολύ ωραία. Χρειαζόταν λοιπόν μια καταστροφή για να γίνει αυτό… Αλλά η Τουρκία δεν θα περιμένει μια καταστροφή».

Ακάρ στον Ρώσο ομόλογό του: «Πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός»

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε στον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Σοϊγκού, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα, ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία για ανθρωπιστικούς λόγους, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Η Τουρκία που είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ και συνορεύει με την Ρωσία και την Ουκρανία στην Μαύρη Θάλασσα, έχει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες. Χθες, Δευτέρα, η Τουρκία ζήτησε απ' όλες τις χώρες να μην διαπλέουν τα Στενά της προς την Μαύρη Θάλασσα σύμφωνα με την Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, περιορίζοντας την διέλευση κάποιων ρωσικών πολεμικών.

Η Άγκυρα έχει το δικαίωμα βάσει της συνθήκης να περιορίσει την διέλευση από τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων κατά την διάρκεια μιας περιόδου πολέμου.

Η συνθήκη της επιτρέπει να περιορίσει τα ρωσικά πολεμικά πλοία που κατευθύνονται προς τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ εξαιρεί τα πλοία που επιστρέφουν στις βάσεις τους. Τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά πλοία περιμένουν να περάσουν από τη Μεσόγειο τα στενά του Βοσπόρου.

Κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας ο Ακάρ είπε στον Σοϊγκού ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την ειρήνη στην περιοχή και τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας.


Ειδήσεις σήμερα:


«Θα καταστρέψουμε τη ρωσική οικονομία» είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, «προσέξτε τα λόγια σας» απάντησε ο Μεντβέντεφ

Ο απόλυτος τρόμος στο Κίεβο: Πανικόβλητοι πολίτες εγκαταλείπουν την πόλη

Απολύθηκε ο αρχιμαέστρος της Φιλαρμονικής του Μονάχου, Βαλέρι Γκεργκίεφ, επειδή δεν κατήγγειλε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης