Εισβολή στην Ουκρανία: «Σφίγγει» τη λαβίδα ο Πούτιν - Ολονύχτιες μάχες σε τρία μέτωπα - Τι κέρδισε την πρώτη μέρα

Εισβολή στην Ουκρανία: «Σφίγγει» τη λαβίδα ο Πούτιν - Ολονύχτιες μάχες σε τρία μέτωπα - Τι κέρδισε την πρώτη μέρα

Ποιες περιοχές έχουν καταλάβει οι Ρώσοι, μάχες έξω από το Κίεβο και σε Μελιτόπολη και Μαριούπολη - Μαζικά εγκαταλείπουν την ουκρανική πρωτεύουσα οι πολίτες - Όσοι μένουν πίσω, κρύβονται στα σπίτια τους και στο μετρό - Βαριές κυρώσεις κατά της Μόσχας από Μπάιντεν και Τζόνσον - Πανικός στις αγορές, που κατόρθωσαν να ανακάμψουν

rus-0
Σχεδόν ανήμπορη να αντιδράσει στην πράξη και επί της ουσίας παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή. Η πολυμέτωπη επίθεση που εξαπέλυσε η Μόσχα προκάλεσε παγκόσμια αναταραχή, καθώς εκδηλώθηκε ταυτόχρονα από Βορρά, Νότο, αλλά και από τις ανατολικές περιοχές, που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Αιματηρές μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών ήταν σε εξέλιξη έως αργά απόψε, ακόμα και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το Κίεβο, καθώς η προέλαση του ρωσικού στρατού συνεχιζόταν από αέρος και εδάφους. Ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει περιοχές βόρεια του Κιέβου και το αεροδρόμιο Αντόνοφ, καθώς και ένα μεγάλο μέρος της Βόρειας Κριμαίας -στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι έχουν διασφαλίσει τη διέλευση του στόλου τους στη Μαύρη Θάλασσα και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποκόψουν την Ουκρανία.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία


war2
Κλείσιμο


Παράλληλα, η Ρωσία απέκτησε τον έλεγχο του στρατηγικής σημασίας πυρηνικού σταθμού στο Τσέρνομπιλ, επιτρέποντας έτσι στον Πούτιν να ζητήσει από το Κίεβο να παραδοθεί.

Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη πατήσει πόδι στα ανατολικά, σε Χάρκοβο, Λουχάνσκ, Ντονέτσκ (με τη συνδρομή των περίπου 15.000 φιλορώσων αυτονομιστών) και στα νότια, σε Μαριούπολη και Χερσώνα. Πολύ μεγάλες εκρήξεις και ρωσικά «χτυπήματα» έχουν καταγραφεί, στο Μπρόβαρι, στην Οδησσό, στο Λβιβ, στο Ιβάνο Φράνκιβεσκ, στη Ζαπορίζια, στη Μελιτόπολη και στο Ντνίπρο.

bbc3
bbc4
bbc2
bbc1


Ο ρεπόρτερ του CNN μεταδίδει


Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι οι νεκροί της πρώτης ημέρας ανέρχονταν σε 57 και οι τραυματίες σε 169 σε όλη τη χώρα.

Στο Κίεβο, οι κάτοικοι συνωστίζονταν στους σταθμούς του μετρό, κάποιοι για να βρουν καταφύγιο εκεί, άλλοι προσπαθώντας να φύγουν από την πόλη. Αυτοκίνητα γεμάτα με οικογένειες αναχωρούσαν όσο πιο μακριά μπορούσαν από τα ρωσικά σύνορα, που απέχουν 400 χιλιόμετρα. Στους μεγάλους οδικούς άξονες της ανατολικής Ουκρανίας, ο ουκρανικός στρατός ήταν παντού.

war10


Την ίδια ώρα, στο κέντρο της Μόσχας, στην πλατεία Πούσκιν και στη λεωφόρο Τβερσκάγια, καθώς και στην Αγία Πετρούπολη, αλλά και σε πολλές ακόμη πόλεις οργανώθηκαν διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, συνελήφθησαν περίπου 1.400 άνθρωποι σε όλη τη Ρωσία, επειδή συμμετείχαν σε αυτές τις μη εγκεκριμένες διαδηλώσεις. Στη Μόσχα οι συλληφθέντες ανέρχονταν σε 719 και στην Αγία Πετρούπολη σε 342.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε μια «απρόκλητη επίθεση», ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για «στροφή στην ιστορία της Ευρώπης» και ο Όλαφ Σολτς εκτίμησε ότι «διακυβεύεται η ειρήνη» στην ήπειρο. Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ενώ και η G7 συμφώνησε να επιβάλει σοβαρές κυρώσεις στη Μόσχα. Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους προειδοποιούν ότι θα «απομονώσουν» τους Ρώσους αξιωματούχους.

Η ρωσική επίθεση προκάλεσε πανικό στις παγκόσμιες αγορές, με τα χρηματιστήρια να καταγράφουν σημαντική πτώση και την τιμή των πρώτων υλών και των σιτηρών να εκτοξεύεται. Το πετρέλαιο ξεπέρασε επίσης τα 100 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από το 2014. Το Χρηματιστήριο της Μόσχας έκλεισε με πτώση άνω του 35% και το ρούβλι έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας του απέναντι στο δολάριο, προτού παρέμβει η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, για να το σταθεροποιήσει.

war55


war3


Ειδήσεις σήμερα:

Η εισβολή στην Ουκρανία «εκτοξεύει» τη χονδρική τιμή του ρεύματος - Αυξημένη κατά 34% αύριο Παρασκευή

«Έχουμε καταστρέψει 74 υπέργειες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία» λέει το Κρεμλίνο

Ανεβαίνει αύριο η θερμοκρασία, νέα επιδείνωση από την Κυριακή με βροχές, χιόνια και ισχυρούς ανέμους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης