Εισβολή στην Ουκρανία: Ο Πούτιν ζητάει από το Κίεβο να παραδοθεί, «είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε τους όρους»

Εισβολή στην Ουκρανία: Ο Πούτιν ζητάει από το Κίεβο να παραδοθεί, «είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε τους όρους»

Ουδέτερο καθεστώς κυβέρνησης και αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας, οι κόκκινες γραμμές που θέτει ο Βλαντίμιρ Πούτιν - Ουκρανοί βουλευτές ζητούν από τον Ζελένσκι να ξεκινήσει συνομιλίες - Με απώλειες 33% έκλεισε το Χρηματιστήριο της Ρωσίας

putin2
Έτοιμη να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης του Κιέβου δηλώνει η Μόσχα, λίγες ώρες μετά τη στρατιωτική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια.

Με ανακοίνωσή του, μέσω του εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ, το Κρεμλίνο δήλωσε έτοιμο να κάτσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την ηγεσία της Ουκρανίας και να καταλήξουν στους όρους παράδοσης της χώρας.

«Ο πρόεδρος -σ.σ. Βλαντίμιρ Πούτιν- είναι έτοιμος να δηλώσει τι περιμένει από την Ουκρανία, θέτοντας την κόκκινη γραμμή στα προβλήματα που έχουν προκύψει. Οι προτάσεις της ρωσικής προεδρίας αφορούν ένα ουδέτερο καθεστώς και την αποστρατικοποίηση της χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε έτοιμος να συμμετάσχει σε συζητήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να του θέσει τους όρους τους για το κυβερνητικό καθεστώς της επόμενης ημέρας και την απόσυρση των οπλικών συστημάτων από τα εδάφη της χώρας.

Αυτοί είναι όροι που θέτει η Μόσχα, ώστε να θεωρήσει ότι, «επί του παρόντος, δεν υφίσταται απειλή για την ασφάλεια της χώρας και του ρωσικού λαού».

Ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου πρόσθεσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων, τονίζοντας ωστόσο, ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μόνο αν η ηγεσία της Ουκρανίας «είναι έτοιμη».

«Η στρατιωτική επιχείρηση έχει τους στόχους της και αυτοί οι στόχοι πρέπει να επιτευχθούν. Ο πρόεδρος είπε ότι όλες οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και οι στόχοι θα επιτευχθούν», τόνισε ο Πεσκόφ. Ωστόσο, αν το Κίεβο συμφωνήσει στους όρους του Κρεμλίνου και τους ικανοποιήσει άμεσα,  είναι πιθανόν να ακυρωθεί η στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ουκρανοί βουλευτές ζητούν από τον Ζελένσκι να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες, καθώς Ουκρανοί βουλευτές ζήτησαν από τον Ζελένσκι να απαντήσει θετικά στην πρόταση του Πούτιν και να ξεκινήσει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο. 'Οπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, «οποιαδήποτε άλλην επιλογή, θα είναι καταστροφική».

Οι εξελίξεις στο στρατιωτικό μέτωπο και οι επιδιώξεις του Πούτιν

Κλείσιμο
Η εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία τα ξημερώματα της Πέμπτης είχε βασικό στόχο να απενεργοποιήσει τις δομές και τις δυνάμεις της χώρας. Μέσα σε λίγες ώρες, ο ρωσικός στρατός έφτασε στο κέντρο της χώρας, έξω από την πρωτεύουσα, το Κίεβο, καταλαμβάνοντας ταυτόχρονα βασικές δομές και εγκαταστάσεις, όπως το Τσέρνομπιλ, αεροπορικές βάσεις και αεροδρόμια.

Τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται ήδη στα προάστια του Κιέβου και τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται να εισέλθουν στην πόλη. Οι μάχες συνεχίζονται σε όλα τα μέτωπα, με τους Ρώσους να έχουν κυκλώσει την Ουκρανία και να πλήττουν ταυτόχρονα πολλούς στόχους. Εκτιμάται ότι μέσα στις επόμενες ώρες, η Ουκρανία θα έχει «πέσει» τουλάχιστον στο 50%.

Με απώλειες 33% έκλεισαν οι αγορές στη Ρωσία

Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε τεράστιες απώλειες στις αγορές της χώρας. Το ρωσικό Χρηματιστήριο έκλεισε με απώλειες 33% την Πέμπτη, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι απώλειες έφτασαν έως και 45%!

Το μεγαλύτερο χτύπημα δέχθηκαν οι εταιρείες ενέργειας και οι τράπεζες, καθώς αναμένεται να είναι εκείνες που θα υποστούν το μεγαλύτερο ποσοστό των κυρώσεων της Δύσης. Χαρακτηριστικές είναι οι απώλειες στη μετοχή της Gazprom που έφτασε στο 38%, της Rosneft κατά 40%, ενώ οι τράπεζες VTB και Sberbank είχαν απώλειες 40%. Απώλειες 7% είχε και το ρούβλι σε σχέση με το δολάριο.

Ειδήσεις σήμερα:

Η εισβολή στην Ουκρανία «εκτοξεύει» τη χονδρική τιμή του ρεύματος - Αυξημένη κατά 34% αύριο Παρασκευή

«Έχουμε καταστρέψει 74 υπέργειες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία» λέει το Κρεμλίνο

Ανεβαίνει αύριο η θερμοκρασία, νέα επιδείνωση από την Κυριακή με βροχές, χιόνια και ισχυρούς ανέμους

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης