Σε τρία στάδια η πιθανή εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία - Πώς αντιδρά η Μόσχα, τι περιμένει η Ουάσινγκτον

Σε τρία στάδια η πιθανή εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία - Πώς αντιδρά η Μόσχα, τι περιμένει η Ουάσινγκτον

Ποιος ο ρόλος των ΗΠΑ - Διάγγελμα από τον Ουκρανό πρόεδρο: «Θα κάνουμε τη 16η Φεβρουαρίου ημέρα ενότητας» - Δεν θα εισβάλουμε, εκτός και αν προκληθούμε δήλωσε η Μόσχα - Συνεχίζεται η προσπάθεια στο διπλωματικό πεδίο - Ο Λαβρόφ ζήτησε από τον Πούτιν να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Δύση

russian-army-02
Λίγες ώρες πριν το ξέσπασμα ενός ακόμη πολέμου στη Γηραιά Ήπειρο, ή ένας πόλεμος προπαγάνδας που έχει τρομοκρατήσει εκατομμύρια ανθρώπους και έχει σημάνει συναγερμό -λόγω του κινδύνου εκτράχυνσης της κατάστασης- σε όλον τον πλανήτη; Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υιοθέτησε πλήρως τις πληροφορίες που μετέφεραν οι αμερικανικές υπηρεσίες, όχι μόνο στο Κίβεο, αλλά και σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και συμμάχους στην Ασία. Ο Ουκρανός πρόεδρος, σε διάγγελμά του προς τον λαό της Ουκρανίας, αναφέρθηκε σε πιθανή εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην επικράτεια της Ουκρανίας, μεθαύριο Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου.







Ο Ζελένσκι ανακήρυξε «ημέρα ενότητας» την Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου, δηλαδή την ημέρα που πολλά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ως πιθανή για να εξαπολύσει η Ρωσία μια επίθεση.

«Μας είπαν ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η ημέρα της επίθεσης. Εμείς θα την μετατρέψουμε σε ημέρα ενότητας» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στο διάγγελμά του προς το έθνος, καλώντας τους Ουκρανούς να υψώσουν την ουκρανική σημαία.

Λίγο νωρίτερα, ο Ζελένσκι προέτρεψε αξιωματούχους, πολιτικούς και επιχειρηματίες που πρόσφατα έφυγαν από την Ουκρανία να επιστρέψουν στη χώρα τους μέσα σε 24 ώρες. «Είναι καθήκον σας, σε μια τέτοια κατάσταση, να είστε μαζί μας, με τον ουκρανικό λαό. Προτείνω να επιστρέψετε στην πατρίδα σας μέσα σε 24 ώρες και να σταθείτε στο πλευρό του ουκρανικού στρατού, της διπλωματίας και του λαού μας», τόνισε.

Κλείσιμο
Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ορισμένοι βουλευτές και επιχειρηματίες έφυγαν από τη χώρα το Σαββατοκύριακο, αφού οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες χώρες συνέστησαν στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν επειγόντως την Ουκρανία. «Επιστρέψτε στον λαό και τη χώρα σας, που ήταν η πηγή των εργοστασίων και της περιουσίας σας», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

«Η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία»

Η αντίδραση της Μόσχας ήρθε μετά από λίγη ώρα. Η Ρωσία «δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία εκτός κι αν προκληθούμε», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

«Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία, εκτός κι αν προκληθούμε να το κάνουμε», είπε ο Ρώσος πρέσβης, που εκπροσωπεί τη Ρωσία στις Βρυξέλλες από το 2005.

«Εάν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε εάν αντεπιτεθούμε. Ή εάν αρχίσουν να σκοτώνουν κατάφωρα Ρώσους πολίτες οπουδήποτε, στο Ντονμπάς ή αλλού», συμπλήρωσε, αναφερόμενος σε αυτήν την περιοχή στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές μάχονται τις ουκρανικές δυνάμεις εδώ και 8 χρόνια.

Ο Τσιζόφ προειδοποίησε ότι μια ουκρανική «πρόκληση» θα μπορούσε να ωθήσει το Κρεμλίνο να αντιδράσει.

«Αυτό που εννοώ ως «πρόκληση» είναι ότι μπορούν να οργανώσουν ένα επεισόδιο εναντίον των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς, να τις προκαλέσουν, κατόπιν να τις πλήξουν με όλες τις δυνάμεις τους, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο μια αντίδραση της Ρωσίας, ώστε να αποφύγουν μια ανθρωπιστική καταστροφή στα σύνορά τους», σημείωσε.

Τα σενάρια και τα παιχνίδια προπαγάνδας

Η Ουάσινγκτον έχει διαρρεύσει στη δημοσιότητα από την προηγούμενη εβδομάδα τους τρόπους που πιστεύει, με βάση τις πληροφορίες της αντικατασκοπείας, ότι θα εκδηλωθεί η ρωσική εισβολή. Και δεν αφορά απαραίτητα στρατιωτική εισβολή. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η επίθεση θα ξεκινήσει με προβοκάτσια και άλλα αντισυμβατικά μέσα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι περιμένουν μία προβοκατόρικη ενέργεια, που θα προκαλέσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όπως δήλωσε και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, «δεν θα επιτεθούμε, αν δεν προκληθούμε». Με άλλα λόγια, ο Λευκός Οίκος έχει πληροφορίες για στημένο επεισόδιο, πάνω στο οποίο θα «πατήσει» το Κρεμλίνο, για να δώσει την εντολή εισβολής.

Το επόμενο στάδιο θα είναι ο βομβαρδισμός συγκεκριμένων στόχων, με τα πυραυλικά συστήματα που έχει μεταφέρει η Μόσχα σε απόσταση βολής, κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Το συγκεκριμένο στάδιο θεωρείται κρίσιμο, καθώς οι Ρώσοι θα περιμένουν αντίδραση από τον ουκρανικό στρατό, ενισχύοντας το αφήγημά τους περί πρόκλησης από το Κίεβο.

Το τρίτο στάδιο θα είναι η χερσαία εισβολή, με ανεξέλεγκτες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα.

Ήδη, Αμερικανοί αναλυτές διακρίνουν καθημερινά μία προσπάθεια προβοκάτσιας, με τους Ρώσους αυτονομιστές στο έδαφος της Ουκρανίας να ζητούν βοήθεια, καθώς «οι ΗΠΑ τροφοδοτούν με οπλισμό τους Ουκρανούς» και κινδυνεύουν.

Δείτε τον χάρτη με τις τοποθεσίες οι οποίες φέρονται να έχουν επιλεγεί για την εισβολή στην Ουκρανία: 

russian_map



Ο Λαβρόφ ζήτησε από τον Πούτιν να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Δύση

Τη συνέχιση του διαλόγου με τη Δύση φέρεται ότι ζήτησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, παρά τις μη ικανοποιητικές, όπως υποστηρίζει, προτάσεις των Δυτικών στο ζήτημα των εγγυήσεων ασφάλειας.

Πούτιν και Λαβρόφ είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση σήμερα, στο πλαίσιο της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι τα περιθώρια του διαλόγου και τις διαπραγμάτευσης δεν έχουν εξαντληθεί. Μάλιστα υπερθεμάτισε ότι «απέχουν πολύ» από το να εξαντληθούν, ενώ πρότεινε και τη διεύρυνση των διαπραγματεύσεων, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν γίνεται να συνεχιστούν επ’ αόριστον.


«Υπάρχουν πάντα πιθανότητες… Μου φαίνεται ότι οι δυνατότητες δεν έχουν εξαντληθεί...Σε αυτό το στάδιο, θα πρότεινα να συνεχίσουμε… », δήλωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας απαντώντας στο ερώτημα του Ρώσου προέδρου αν έχει νόημα να συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες, με τον διάλογο να γίνεται μπροστά στις κάμερες.

Θετικός ο Πούτιν στην πρόταση


Από την πλευρά του, ο Πούτιν παρουσιάζεται να απάντησε λέγοντας «εντάξει». Ο διάλογος σύμφωνα με δημοσιεύματα προβλήθηκε στη ρωσική κρατική τηλεόραση.



Αμέσως μετά τον Πούτιν, ο Λαβρόφ συνάντησε και τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. Σύμφωνα μάλιστα με το Bloomberg, ο Σοϊγκού είπε πως τα ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία είτε ολοκληρώνονται είτε οδεύουν προς ολοκλήρωση. Όμως, δεν διευκρίνισε εάν τα ρωσικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν από εκεί ή όχι.

Ο πρόεδρος Πούτιν θα απαντήσει έγκαιρα στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας, δηλώνει το Κρεμλίνο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα εγκρίνει την κατάλληλη στιγμή την απάντηση της Ρωσίας, όσον αφορά στις απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Έγκαιρα», δήλωσε ο Πεσκόφ στο πρακτορείο TASS, ερωτηθείς για το πότε συγκεκριμένα θα πρέπει να αναμένει κανείς την έγκριση από τον Πούτιν της απάντησης αυτής.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το Κρεμλίνο, έχει εγκρίνει κατ' αρχήν τις απαντήσεις του υπουργείου Εξωτερικών προς τη Δύση σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που επιδιώκει η Μόσχα, αναφέροντας ότι Ρώσοι διπλωμάτες οριστικοποιούν το κείμενο των απαντήσεων.



Οι ΗΠΑ μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Κίεβο στο Λβιβ

Η Ουάσινγκτον αποφάσισε να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία από το Κίεβο στο Λβιβ, στα δυτικά της χώρας, λόγω της «δραματικής επιτάχυνσης» της ανάπτυξης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα, ανακοίνωσε σήμερα επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Η πρεσβεία θα παραμείνει σε επαφή με την ουκρανική κυβέρνηση», αλλά «προτρέπουμε σθεναρά όλους τους Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του.

Το Πεντάγωνο κατηγορεί τη Ρωσία ότι συγκέντρωσε 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία

Παρά την ανακοίνωση της Μόσχας για το τέλος στρατιωτικών γυμνασίων, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι υποστήριξε σήμερα ότι η Ρωσία ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη στρατιωτική της δύναμη στα σύνορα της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει άφθονες δυνατότητες στη διάθεσή του», είπε ο Κίρμπι στο CNN. «Συνεχίζει να στέλνει επιπλέον δυνάμεις κατά μήκος αυτών των συνόρων με την Ουκρανία, όπως και μέσα στο Σαββατοκύριακο και έχει αναπτύξει πάνω από 100.000 (στρατιώτες)».

Σύμφωνα με τον Κίρμπι, το ζήτημα δεν είναι μόνο αριθμητικό, καθώς αυτές οι δυνατότητες «περιλαμβάνουν από άρματα μάχης έως μονάδες πεζικού, ειδικές δυνάμεις, κυβερνοεπιθέσεις ή ακόμη και αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα».

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε σήμερα το τέλος ορισμένων στρατιωτικών ελιγμών, ενώ τα χερσαία και ναυτικά γυμνάσια στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και στη Λευκορωσία πυροδοτούν φόβους για στρατιωτική κλιμάκωση.

Ο Λαβρόφ προτείνει παράταση και διεύρυνση του διαλόγου

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του θεώρησε πιθανή μια διπλωματική διευθέτηση της κρίσης σχετικά με την Ουκρανία, προτείνοντας ακόμη και την «παράταση και διεύρυνση» του διαλόγου, σε έναν πιο ήπιο τόνο της Μόσχας, συγκριτικά με μια εμπρηστική ρητορική του Κρεμλίνου τις τελευταίες εβδομάδες.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι ο Πούτιν έχει όλες τις δυνατότητες να εξαπολύσει «ανά πάσα στιγμή» μια «πολύ συμβατική μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία» ή ακόμη και μια μικρότερης κλίμακας επίθεση για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.

Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη οι ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ την ρωσο-ουκρανική κρίση. Συμφώνησαν στην ανάγκη ενός μεγαλύτερου συντονισμού των κρατών-μελών, αλλά και προετοιμασία σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης. Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος πάντως μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας, αποκαλύπτοντας ότι η ΕΕ ετοιμάζει διάφορες απαντήσεις στις όποιες περαιτέρω κινήσεις από τη Ρωσία για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, αλλά το ευρωπαϊκό μπλοκ δεν γνωρίζει ακριβώς τί σχεδιάζει να κάνει η Μόσχα.

Από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς ζήτησε από τη Μόσχα «άμεσες κινήσεις αποκλιμάκωσης». Η παρέμβασή του αυτή προηγήθηκε της επίσκεψής του στο Κίεβο.

Από την πλευρά της η ουκρανική κυβέρνηση συνεχίζει να πιέζει τη Δύση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα της χώρας και παραμένουν απόλυτη προτεραιότητα για το Κίεβο, τόνισε ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αυτό έγινε σε μία προσπάθεια να ανακαλέσει τις δηλώσεις του Ουκρανού πρεσβευτή στη Βρετανία. Ο πρεσβευτής Βαντίμ Πριστάικο είχε δηλώσει, μιλώντας στο BBC, ότι η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να είναι «ευέλικτη» σε ό,τι αφορά τον στόχο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, o ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε συνάντηση των μελών που έχουν υπογράψει το Έγγραφο της Βιέννης του 2011. Το Έγγραφο της Βιέννης του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) στοχεύει στην οικοδόμηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών. Με βάση την εν λόγω συμφωνία, τα κράτη ανταλλάσσουν ετησίως πληροφορίες για στρατιωτικές δυνάμεις και μεγάλα οπλικά συστήματα, για αμυντικό σχεδιασμό και στρατιωτικούς προϋπολογισμούς. Το συγκεκριμένο έγγραφο προβλέπει, επίσης, διαβουλεύσεις σε σχέση με «ασυνήθιστες στρατιωτικές δραστηριότητες» και επικίνδυνα περιστατικά.


Ειδήσεις σήμερα:

H συγκλονιστική αγκαλιά ανάμεσα στη μάνα Τοπαλούδη και τη μάνα της Γαρυφαλλιάς

Ουκρανοί στρατιώτες σκότωσαν δύο Έλληνες ομογενείς κοντά στα σύνορα με την Ρωσία - Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Μέτρα για την πανδημία: Χαλάρωση εισηγείται η κυβέρνηση - Και για όρθιους η διασκέδαση - Με πληρότητα άνω του 50% τα γήπεδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης