Η τουρκική λίρα κατακρημνίζεται και η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για... επιθετικότητα μετά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

Η τουρκική λίρα κατακρημνίζεται και η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για... επιθετικότητα μετά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

«Η Ελλάδα με επιθετικές ενέργειες κι επιθετική ρητορική επιμένει να μην εφαρμόζει τους όρους καλής γειτονίας και να παραβιάζει τους όρους Διεθνών Συνθηκών και αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα και την ηρεμία στην περιοχή», επισημαίνεται στην προκλητκή τουρκική ανακοίνωση

erdogan_main
Σε κλοιό πιέσεων βρίσκεται η Άγκυρα λόγω της κατρακύλας της τουρκικής λίρας που έχει διαμορφώσει πρωτόγνωρες καταστάσεις στη γειτονική χώρα, με δραματική πτώση μισθών, ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα,  ουρές σε βενζινάδικα, μεγάλη κοινωνική κατακραυγή.

Κλιμακώνοντας και πάλι τις προκλήσεις η Τουρκία, εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης, εξέδωσε ανακοίνωση σε εμπρηστικό τόνο, με «πυρά» κατά της Αθήνας. Στην ανακοίνωση που κυκλοφόρησε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα ότι δεν τηρεί τους όρους καλής γειτονίας.


«Η Ελλάδα με επιθετικές ενέργειες κι επιθετική ρητορική επιμένει να μην εφαρμόζει τους όρους καλής γειτονίας και να παραβιάζει τους όρους Διεθνών Συνθηκών και αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα και την ηρεμία στην περιοχή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. 

Κλείσιμο
Παράλληλα, εντύπωση προκαλεί το σημείο της ανακοίνωσης που τονίζει ότι δυνάμεις που ενισχύουν την Ελλάδα για να κάνει κι άλλα βήματα που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας πρέπει να σταματήσουν να τηρούν αυτή τη στάση καλώντας τες να πάρουν θέση προς την ειρήνευση και τη δικαιοσύνη. 

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η τουρκική κυβέρνηση για την πορεία της οικονομίας, πραγματοποιώντας συσκέψεις επί συσκέψεων. 

Πέρα από την έκτακτη σύσκεψη του κεντρικού τραπεζίτη με τους διοικητές των τραπεζών, συνεδρίασε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας εκδίδοντας μάλιστα για πρώτη φορά στην ιστορία του μια ανακοίνωση που αφορά και στην οικονομία της Τουρκίας. 

«Αξιολογήθηκαν οι προκλήσεις και οι απειλές που αντιμετώπισε και μπορεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία κατά τη διαδικασία εφαρμογής των οικονομικών πολιτικών επενδύσεων, παραγωγής, απασχόλησης και εξαγωγών, σύμφωνα με τους στόχους της και τη στέρεα υποδομή που έχει κατασκευάσει», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. 

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε αναταράξεις στις αγορές με αποτέλεσμα να συνεχιστεί και σήμερα η υποτίμηση της λίρας κατά 2% έναντι του ευρώ και του δολαρίου. 

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν επιμένει στην πιστή εφαρμογή του οικονομικού του προγράμματος που προβλέπει τη μείωση των επιτοκίων.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Γενετική προδιάθεση για σοβαρή νόσηση - Πώς «ξεκληρίζονται» οικογένειες, χτυπάει και τους νέους

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Γιατί «αγάπησαν» ξαφνικά τον Ερντογάν

«Η μητέρα του πήγε να τον σηκώσει από τον καναπέ και τον βρήκε νεκρό» ο σπαραγμός της θείας του 14χρονου από την Αμφίπολη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης