Ιράκ: Τρεις νεκροί σε αεροπορική επιδρομή της Τουρκίας με στόχο κλινική - Δείτε βίντεο

Ιράκ: Τρεις νεκροί σε αεροπορική επιδρομή της Τουρκίας με στόχο κλινική - Δείτε βίντεο

Στέλεχος του PKK ο στόχος - Ο βομβαρδισμός από τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του τουρκικού στρατού είχε αποτέλεσμα να «καταστραφεί εντελώς η κλινική» στο χωριό Σεκάινα

iraq_turkey
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε χθες Τρίτη η Τουρκία εναντίον κλινικής στο βορειοδυτικό Ιράκ, περιοχή όπου η Άγκυρα διεξάγει συχνά επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Το PKK, κουρδική αυτονομιστική οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της, διαθέτει βάσεις μετόπισθεν και στρατόπεδα εκπαίδευσης στην περιοχή Σίντζαρ, όπου έγινε η χθεσινή επιδρομή, όπως και στο ιρακινό Κουρδιστάν, αυτόνομη περιφέρεια η οποία γειτονεύει με την Τουρκία.

Επρόκειτο για τη δεύτερη φονική αεροπορική επιδρομή της Τουρκίας σε δυο μέρες στην περιοχή Σίντζαρ, όπου ζει μεγάλο μέρος της κοινότητας των Γεζίντι, μειονοτικής ομάδας η οποία υπέστη ανελέητο διωγμό από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος από το 2014 ωσότου έχασε τα εδάφη που είχε καταλάβει.



Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές προκαλούν εντάσεις με την κυβέρνηση στη Βαγδάτη, αλλά ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαναλαμβάνει αέναα ότι η χώρα του θα συνεχίσει να «ασχολείται» με το PKK στις περιοχές αυτές εάν οι αρχές του Ιράκ «δεν είναι σε θέση να το κάνουν».

Κλείσιμο
Η χθεσινή επιδρομή έγινε από την Τουρκία, επιβεβαίωσε ανώτερος ιρακινός αξιωματικός στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Γιατρός στη Σίντζαρ, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας, δήλωσε πως τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν.

Κατά τη διάρκεια της επιδρομής έγιναν τρία πλήγματα «από UAVs», ανέφερε άλλη πηγή. Ο βομβαρδισμός από τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του τουρκικού στρατού είχε αποτέλεσμα να «καταστραφεί εντελώς η κλινική» στο χωριό Σεκάινα, δήλωσε ο Τζαλάλ Χάλεφ Μπίσο, αντιδήμαρχος της Σίντζαρ.




Στέλεχος του PKK ο στόχος

Τη Δευτέρα, προηγούμενη αεροπορική επιδρομή της Τουρκίας στη Σίντζαρ είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί μέλος της μειονότητας των Γεζίντι, αξιωματικός ιρακινής ένοπλης οργάνωσης προσκείμενης στο PKK, καθώς και δύο μαχητές της ένοπλης οργάνωσης.

Στην ίδια επιδρομή τραυματίστηκε επίσης στέλεχος του PKK, που ανήκει επίσης στη μειονότητα των Γεζίντι. Αυτό το τελευταίο πρόσωπο είχε διακομιστεί στην κλινική στο χωριό Σεκάινα που βομβαρδίστηκε χθες, σύμφωνα με μέλος της μειονότητας που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η πηγή αυτή διαβεβαίωσε ότι το στέλεχος του PKK που είχε τραυματιστεί γλίτωσε από τον βομβαρδισμό.

Σε εικόνες που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από κατοίκους βλέπει κανείς το κτίριο, παλιό σχολείο που μετατράπηκε σε κλινική, να έχει μετατραπεί σ’ έναν σωρό από συντρίμμια από τα οποία υψώνονται καπνοί.




Η Τουρκία, η οποία έχει εγκαταστήσει de facto κάπου δέκα στρατιωτικές βάσεις στο ιρακινό Κουρδιστάν εδώ και 25 χρόνια, ανακοίνωσε την άνοιξη την έναρξη νέας σειράς επιχειρήσεων εναντίον του PKK στο βόρειο Ιράκ, ενίοτε αεροπορικών, ενίοτε χερσαίων.

Η Άγκυρα εννοεί να εξαλείψει τις βάσεις μετόπισθεν του PKK, που διεξάγει από το 1984 ανταρτοπόλεμο στο τουρκικό έδαφος. Η σύρραξη αυτή έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.000 ανθρώπους, κατά συντηρητικούς υπολογισμούς.

Η Βαγδάτη καταγγέλλει τακτικά τις παραβιάσεις της ιρακινής εθνικής κυριαρχίας. Η ιρακινή διπλωματία έχει καλέσει επανειλημμένα τον τούρκο πρεσβευτή για να του επιδώσει διαμαρτυρίες, πάντως ποτέ δεν έχει λάβει ριζοσπαστικότερα μέτρα εναντίον της Άγκυρας — η Τουρκία συγκαταλέγεται στους κυριότερους εμπορικούς εταίρους του Ιράκ.

Στη μέση, οι άμαχοι πληρώνουν ακριβό τίμημα σε αυτή τη σύρραξη. Στο ιρακινό Κουρδιστάν, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα χωριά τους εξαιτίας του τρόμου που προκαλούν οι τουρκικοί βομβαρδισμοί.

Στην ίδια περιοχή άμαχος σκοτώθηκε την Παρασκευή από αδέσποτα πυρά του τουρκικού στρατού κατά τη διάρκεια μάχης με αντάρτες του PKK.


Ειδήσεις σήμερα

Μπορέλ: Η ΕΕ πρέπει να αρχίσει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν - Να αποτρέψουμε προσφυγική κρίση

Ντάνιελ Κρεγκ: Ο «Mr James Bond» δεν θα αφήσει δεκάρα από την περιουσία του στα παιδιά του

Ιωάννα Χαρδαλιά: «Είναι ντροπή να χαίρεστε με τη λύπη, το άγχος και την ανησυχία μας...»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης