Μπορέλ: Η ΕΕ πρέπει να αρχίσει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν - Να αποτρέψουμε προσφυγική κρίση

Μπορέλ: Η ΕΕ πρέπει να αρχίσει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν - Να αποτρέψουμε προσφυγική κρίση

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ - Σε κατάσταση συναγερμού οι ευρωπαϊκές χώρες υπό το φόβο να επαναληφθεί η προσφυγική κρίση του 2015 όταν 570.000 Αφγανοί είχαν ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη

Μπορέλ: Η ΕΕ πρέπει να αρχίσει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν - Να αποτρέψουμε προσφυγική κρίση
Την ανάγκη να μην επαναληφθεί μια μεταναστευτική κρίση αντίστοιχη με αυτή του 2015 αλλά και να βοηθήσουν στην άμεση απομάκρυνση από το Αφγανιστάν τόσο των πολιτών με διπλή υπηκοότητα (σσ. όσων Αφγανών πολιτών έχουν και υπηκοότητα ενός κράτους -μέλους της ΕΕ), αλλά και των Αφγανών συνεργατών των κρατών – μελών της ΕΕ τα τελευταία 20 χρόνια, συζήτησαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στο έκτακτο Συμβούλιο της ΕΕ που έλαβε χώρα μέσω τηλεδιάσκεψης.


Οι Αφγανοί ήταν ήδη η μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών που ζητούσαν καταφύγιο στην Ευρώπη, ξεπερνώντας κατά πολύ τους μετανάστες ή/και πρόσφυγες από τη Συρία, καθώς περίπου 570.000 Αφγανοί ζήτησαν άσυλο στην ΕΕ το 2015.

Η αποψινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αποτελεί μόνο την αρχή των διαβουλεύσεων των «27» καθώς αύριο θα συγκληθεί το Συμβούλιο της ΕΕ των υπουργών Εσωτερικών υποθέσεων, την ώρα που ολοένα και περισσότερα κράτη – μέλη της ΕΕ ζητούν τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (σσ. Σύνοδος Κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ).


Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέµατα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε ότι ο βασικός σκοπός της ΕΕ αυτήν τη στιγμή είναι η απομάκρυνση από τη χώρα του προσωπικού που εργάστηκε για τις διπλωματικές και στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ ευχαριστώντας ιδιαιτέρως την Ιταλία και τη Γαλλία για τις αερογέφυρες που κατάφεραν να στήσουν.

Ο κ. Μπορέλ δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο αριθμό Ευρωπαίων πολιτών που εξακολουθούν να βρίσκονται εκφοβισμένοι στην ασιατική χώρα, ωστόσο υπογράμμισε ότι καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες με τις αρμόδιες αρχές ώστε να κινδυνέψει ουδείς, υπογραμμίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αρχίσει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν.

Σε κατάσταση συναγερμού οι χώρες της ΕΕ


Η κατάρρευση του Αφγανιστάν έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού όχι μόνο την ΕΕ αλλά και τα κράτη – μέλη της. Στη Γερμανία, η οποία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, αρκετά κρατίδια ετοιμάζονται να δεχθούν χιλιάδες προσφύγων από την ασιατική χώρα. Σύμφωνα με το κρατικό γραφείο του Βερολίνου για τις προσφυγικές υποθέσεις, υπάρχουν προς το παρόν 1.250 θέσεις για τη στέγαση Αφγανών προσφύγων στο Βερολίνο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, προσπαθεί να συνεννοηθεί με το Βερολίνο και τις πρωτεύουσες των κρατών – μελών της Μεσογείου (σσ. Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Κύπρος), ώστε να μην επαναληφθεί μια μαζική ροή παράτυπων μεταναστών στην ΕΕ.

Η Αυστρία αλλά και η Βουλγαρία ζητούν την υιοθέτηση άμεσων μέτρων ώστε αν αποτραπεί μια μαζική εισροή μεταναστών στην ΕΕ και σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή απάντησή.

Η Ελλάδα έχει ήδη ζητήσει τη συνδρομή και την επαγρύπνηση της ΕΕ με τον υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, να υπογραμμίζει ότι η χώρα μας δεν θα γίνει ξανά πύλη εισόδου μεταναστών προς την ΕΕ.

ΝΑΤΟ: Για την κατάρρευση του Αφγανιστάν φταίει η προηγούμενη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία

Νωρίτερα, ευθύνες στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Αφγανιστάν τις οποίες το ΝΑΤΟ στήριξε παρέχοντας εκπαίδευση και δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 20 χρόνια επέρριψε ο Γενικός Γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Γκάνι στον απόηχο της επιτυχίας του «blitzkrieg» των Ταλιμπάν.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, την έδρα του ΝΑΤΟ, περίπου μια μόλις ώρα πριν ξεκινήσει η τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Γ.Γ της συμμαχίας κ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι ο βασικός στόχος του ΝΑΤΟ είναι πλέον η απομάκρυνση από την ασιατική χώρα του προσωπικού της βορειοατλαντικής συμμαχίας και των κρατών που συμμετείχαν επί δύο δεκαετίες στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και για αυτόν τον σκοπό οι αρμόδιες αρχές εργάζονται σε καθημερινή βάση.

«Εργαζόμαστε ώστε να απομακρύνουμε τους ανθρώπους μας και το προωστικό μας, αλλά και να διατηρήσουμε τον έλεγχο στο αεροδρόμιο (σ.σ της Καμπούλ) για να μπορέσουμε να βγάλουμε από τη χώρα με συνεχείς αερογέφυρες ανθρώπους των συμμαχικών χωρών καθώς και Αφγανούς πολίτες που επί 20 χρόνια συνεργάστηκαν με το ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με τον ίδιον τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ, οι Ταλιμπάν θα πρέπει να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή αποχώρηση όλων όσων επιθυμούν να φύγουν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, καθώς και από τα χερσαία σύνορα και να υπάρξει μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας σε μια κυβέρνηση που δεν θα επιδιώξει την εκδίκηση και τους αποκλεισμούς.

«Δεν είχαμε ποτέ σκοπό να μείνουμε στο Αφγανιστάν για πάντα. Τα τελευταία χρόνια, είδαμε ότι από περισσότερους από 100.000 στρατιώτες που ανέπτυξε το ΝΑΤΟ είχαν απομείνει λιγότεροι από 10.000. Αυτό όμως που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες ήταν μια στρατιωτική και πολιτική κατάρρευση με μια ταχύτητα, την οποίαν δεν περιμέναμε. Τμήματα των αφγανικών δυνάμεων πολέμησαν γενναία, αλλά δεν ήταν αρκετό. Επειδή τελικά, η πολιτική ηγεσία της χώρας απέτυχε να αντισταθεί στους Ταλιμπάν για να επιτευχθεί η ειρηνική λύση που οι Αφγανοί πολίτες επιθυμούσαν απεγνωσμένα. Αυτή η αποτυχία της αφγανικής ηγεσίας οδήγησε στην τραγωδία στην οποία γινόμαστε μάρτυρες σήμερα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Παρά ταύτα ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η κατάρρευση ήταν τόσο ταχεία και συνεπώς υπάρχουν πολλά μαθήματα που πρέπει να αντληθούν. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον ίδιον τον κ. Στόλτενμπεργκ, υπήρξαν και επιτυχίες κατά την 20ετή παρουσία του ΝΑΤΟ στην ασιατική χώρα δεν υπήρξε ούτε ένα τρομοκρατικό χτύπημα σε συμμαχική χώρα που να οργανώθηκε στο Αφγανιστάν.

Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε και στα κράτη που φροντίζουν να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο της Καμπούλ για την απομάκρυνση προσωπικού και υλικού από τη χώρα, κάνοντας ιδιαίτερο λόγο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Τουρκία και την Νορβηγία.


Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 4.206 τα νέα κρούσματα - 16 νεκροί, 258 οι διασωληνωμένοι

Φωτιές: Μάχη από τα εναέρια στα Βίλια - Αναζωπυρώσεις στην Κερατέα

Αφγανιστάν: Οι οκτώ κανόνες των Ταλιμπάν για τις γυναίκες - Η παραβίασή τους σημαίνει θάνατο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης