Νικαράγουα: Πρώην μαχητής των Κόντρας και η 25χρονη βασίλισσα ομορφιάς το 2017 θα διεκδικήσουν την προεδρία και την αντιπροεδρία

Νικαράγουα: Πρώην μαχητής των Κόντρας και η 25χρονη βασίλισσα ομορφιάς το 2017 θα διεκδικήσουν την προεδρία και την αντιπροεδρία

Ο πρόεδρος Ορτέγα, 75 ετών, και η σύζυγός του και αντιπρόεδρος Ροσάριο Μουρίγιο, 70 ετών, δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα ότι θα θέσουν ξανά υποψηφιότητα

nikaragua_election
Άλλοτε μέλος των αντεπαναστατών μαχητών και πρώην βασίλισσα της ομορφιάς θα διεκδικήσουν με τα χρώματα της Συμμαχίας Πολιτών για την Ελευθερία (Alianza Ciudadanos por la Libertad, CxL) την προεδρία και την αντιπροεδρία της Νικαράγουας στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, στις οποίες ο Ντανιέλ Ορτέγα θα είναι υποψήφιος για τέταρτη συναπτή θητεία, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το κόμμα αυτό της νικαραγουανής δεξιάς.

Η Συμμαχία ανακοίνωσε πως ο Όσκαρ Σοβαλβάρο, πρώην μέλος των Κόντρας, 68 ετών, και η Μπερενίσε Κεσάδα, η Μις Νικαράγουα του 2017, 27 ετών, χωρίς καμιά πρότερη εμπειρία στην πολιτική, θα είναι οι υποψήφιοί της για την προεδρία και την αντιπροεδρία.



Η ανακοίνωση της σύνθεσης του ψηφοδελτίου της CxL χαιρετίστηκε από μερικές εκατοντάδες υποστηρικτές του κόμματος που φώναξαν συνθήματα όπως «yes you can», «ελευθερία» και «ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους» έξω από ξενοδοχείο στη Μανάγουα, όπου έγινε, υπό τα βλέμματα των μελών ισχυρής δύναμης της νικαραγουανής αστυνομίας.



Συνολικά 29 αντιπολιτευόμενοι, ανάμεσά τους επτά επίδοξοι υποψήφιοι για την προεδρία, έχουν συλληφθεί από τις αρχές του Ιουνίου στη Νικαράγουα και κατηγορούνται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ή προδοσία δυνάμει νόμων που υιοθετήθηκαν στα τέλη του 2020, οι πολιτικές συνέπειες των οποίων, η φίμωση της αντιπολίτευσης, έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Ο πρώην μαχητής των Κόντρας – αντεπαναστατών παραστρατιωτικών που υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980 – είπε πως θα πάρει τη σκυτάλη, θα κάνει την «αλλαγή φρουράς» των δυνητικών υποψήφιων που έχουν συλληφθεί, αν και αναγνώρισε πως αυτό δεν θα είναι «ούτε εύκολο, ούτε χωρίς κινδύνους».

Κλείσιμο
Το CxL είναι η κυριότερη παράταξη της αντιπολίτευσης που ανακοίνωσε υποψήφιους ενόψει της ψηφοφορίας του Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος Ορτέγα, 75 ετών, και η σύζυγός του και αντιπρόεδρος Ροσάριο Μουρίγιο, 70 ετών, δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα ότι θα θέσουν ξανά υποψηφιότητα. Δεν υπάρχει πάντως καμιά αμφιβολία για τους υποστηρικτές του Σαντινιστικού Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης (FSLN, οι άλλοτε μαρξιστές αντάρτες που μάχονταν κατά της δικτατορίας των Σομόσα).

Η εγγραφή των υποψηφίων στους καταλόγους θα γίνει ως τη 2η Αυγούστου.

Ο κ. Σοβαλβάρο πολέμησε στις τάξεις των Κόντρας εναντίον των Σαντινίστας του κ. Ορτέγα για τρία χρόνια στον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε την πτώση του Αναστάσιο Σομόσα το 1979.

Ο πρώην αντάρτης Ντανιέλ Ορτέγα κυβέρνησε τη χώρα από το 1979 ως το 1990, όταν νικήθηκε στις κάλπες από τη Βιολέτα Τσαμόρο, μητέρα της Κριστιάνας Τσαμόρο, που θεωρείτο η πιο σοβαρή αντίπαλος του αρχηγού του κράτους μεταξύ των δυνητικών υποψηφίων στις εκλογές – ήταν η πρώτη από τους 29 αντιπολιτευόμενους που τέθηκε υπό κράτηση.

Ο κ. Σοβαλβάρο εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εκδιώξει τον κ. Ορτέγα από την εξουσία όπως το 1990, όταν οι εκλογές είχαν γίνει, κατ’ αυτόν, «υπό δικτατορία», σε μια «στρατιωτικοποιημένη» χώρα, μολαταύτα «ο λαός, οπλισμένος με την ψήφο του, τού απέδειξε ότι δεν ήταν ανίκητος».

Ειδήσεις σήμερα: 

Η πειθώ το μεγαλύτερο όπλο για να χτιστεί το τείχος ανοσίας - Με φειδώ οι περιορισμοί

Φιλιππίδης: Καταιγισμός στο Twitter για την προφυλάκισή του - «Επίδαυρος οι φυλακές της Τρίπολης»

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για πέντε περιφέρειες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης