Μαραθώνιος Βοστώνης: Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά να εκτελεστεί η θανατική ποινή για τον δράστη

Μαραθώνιος Βοστώνης: Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά να εκτελεστεί η θανατική ποινή για τον δράστη

Το Αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε υπόμνημά του αναφέρει ότι ο ρόλος του Τζοχάρ Τσαρνάεφ στις βομβιστικές επιθέσεις δικαιολογεί τη θανατική ποινή – Να μείνει ισόβια σε ομοσπονδιακή φυλακή ζητούν οι δικηγόροι του

14833553
Τη θανατική ποινή για τον Τζοχάρ Τσαρνάεφ, που μαζί με τον αδερφό του έκαναν τη τρομοκρατική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013, με αποτέλεσμα τρεις νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες ζητά η διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν από το Ανώτατο Αμερικανικό Δικαστήριο.

Σε υπόμνημα 48 σελίδων, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι ο ρόλος του Τσαρνάεφ στις βομβιστικές επιθέσεις, μαζί με τον αδερφό του Τάμερλαν, δικαιολογεί τη θανατική ποινή, η οποία θα πρέπει να γίνει σεβαστή και να εκτελεστεί.

«Το δικαστήριο εξέτασε προσεκτικά καθένα από τα εγκλήματα του Τσαρνάεφ και αποφάσισε ότι δικαιολογείται η θανατική ποινή για τις φρικαλεότητες που προκάλεσε», αναφέρεται στο υπόμνημα. Όπως σημειώνεται, ο Τσαρνάεφ έβαλε βόμβα σε πλήθος, την πυροδότησε σκοτώνοντας ένα παιδί και πολλά υποσχόμενο νεαρό μαθητή, ενώ καταδίκασε άλλους «σε μια ζωή με αδιανόητα δεινά». «Η αποφασιστικότητα των 12 ενόρκων αξίζει σεβασμού και αποκατάστασης από το Δικαστήριο», σημειώνει.

Τα μέλη του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ στη Βοστώνη ψήφισαν υπέρ της θανατικής ποινής το 2015 για έξι από τις 17 κατηγορίες που αντιμετώπισε ο Τσαρνάεφ. Ωστόσο, στο Εφετείο η θανατική ποινή ανετράπη, με το αιτιολογικό, μεταξύ άλλων ότι οι 12 ένορκοι δεν ήταν αμερόληπτοι, λόγω της μαζικής κάλυψης που έλαβε η τρομοκρατική επίθεση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το Εφετείο διατήρησε τα ισόβια του Τσαρνάεφ, χωρίς δυνατότητα απαλαγής.

15189862


Να εκτίσει τα ισόβια σε ομοσπονδιακή φυλακή ζητά ο Τσαρνάεφ

Οι συνήγοροι του Τσανάεφ ζητούν από το Ανώτατο Δικαστήριο να επιτρέψει στον καταδικασθέντα να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του σε ομοσπονδιακή φυλακή. Υποστηρίζουν ότι ο αδελφός του Τάμερλαν ήταν ο αδίστακτος αρχηγός, που κυριαρχούσε συναισθηματικά στον μικρότερο αδελφό του κι ότι ο Τσανάεφ φοβόταν για τη ζωή του, καθώς ο αδερφός του είχε κόψει τον λαιμό τριών ανδρων στο Γουάλθαν το 2011, κατά τη διάρκεια διαμάχης για τα ναρκωτικά. Σύμφωνα με την πλευρά του καταδικασθέντα, εάν οι ένορκοι είχαν πληρέστερη εικόνα του Τάμερλαν, δεν θα ενέκριναν τη μέγιστη ποινή. Η πλευρά του δράστη υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δοθεί στον πελάτη της μια νέα ευκαιρία να παρουσιάσει τη ζωή του σε 12 νέους ενόρκους.

Κλείσιμο
Ωστόσο, το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που δείχνουν την ανεξαρτησία του Τσαρνάεφ έναντι του αδελφού του είναι συντριπτικά και μέσα από μια σειρά αδικημάτων, σημειώνει ότι ο καταδικασθείς παρέμεινε πρόθυμος για τις ενέργειές του, ακόμη κι όταν ο Τάμερλαν σκοτώθηκε και κρυβόταν μόνος του.

Το φθινόπωρο αναμένεται προφορική ακρόαση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Οι αδερφοί Τσανάεφ πυροδότησαν τις βόμβες κοντά στη γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου. Τρία άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 250 τραυματίστηκαν. Πολλοί απ’ αυτούς υπέστησαν καταστροφικούς τραυματισμούς στα κάτω άκρα από τα θραύσματα.


Ειδήσεις σήμερα:

Φουρθιώτης από τον Κορυδαλλό: Παραιτήθηκε από την προσφυγή κατά της μείωσης της φρουράς του

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι οι τρεις νεαροί που συνελήφθησαν για το κορωνοπάρτι στο ΑΠΘ

Θεσσαλονίκη: Εκατοντάδες τηλέφωνα για συμμετοχή στην ταινία του Χόλιγουντ με τον Αντόνιο Μπαντέρας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης