Ορκωμοσία Μπάιντεν - Μπάιντεν: Σήμερα γιορτάζουμε τη Δημοκρατία

Ορκωμοσία Μπάιντεν - Μπάιντεν: Σήμερα γιορτάζουμε τη Δημοκρατία

Η πρώτη ομιλία του Τζο Μπάιντεν μετά την ορκωμοσία του - «Η Δημοκρατία νίκησε, η βούληση των πολιτών εισακούστηκε» - «Χρειαζόμαστε ενότητα για να προχωρήσουμε, να μην αφήσουμε το χάος να επικρατήσει» ανέφερε και δεσμεύτηκε να διορθώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο - Ορκίστηκε με τη Βίβλο της οικογένειάς του, όπως είχε κάνει το 2009 και το 2013

biden
Λιγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ανέβηκε στο πόντιουμ για να απευθύνει το πρώτο του μήνυμα στον λαό των ΗΠΑ υπό το νέο του ρόλο. 

«Αυτή είναι η νέα μέρα της Αμερικής, η μέρα της Δημοκρατίας. Γιορτάζουμε τον σκοπό της Δημοκρατίας, η βούληση των πολιτών εισακούστηκε. Η Δημοκρατία είναι πολύτιμη και εύθραυστη, αλλά είναι αυτή που επικράτησε» ανέφερε αρχικά ο Μπάιντεν.

«Έχουμε ακόμα πολλά να διορθώσουμε, πολλά να αλλαξουμε, αλλά και πολλα να κερδίσουμε. Ένας ιός που εμφανίζεται μια φορά στα 100 χρόνια, μας ταλαιπωρεί. Εκατομμύρια δουλειές έχουν χαθεί. Έχουν πεθάνει περισσότεροι από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Δίνουμε αγώνα επιβίωσης. Μας απειλούν ο εξτρεμισμός, η τρομοκρατία. Χρειαζόμαστε ενότητα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, για να επαναφέρουμε την ψυχή και την ασφάλεια που χρειάζεται η χώρα. Από αυτή τη μέρα του Ιανουαρίου, θα δώσω όλη μου την ψυχή για τον σκοπό όλης της Αμερικής» συνέχισε.

 

«Θέλουμε ασφαλή σχολεία, δουλειές, να νικήσουμε τον θανατηφόρο ιό. Γνωρίζω ότι οι δυνάμεις που μας χωρίζουν είναι βαθιές και είναι πραγματικές. Αλλά ξέρω επίσης ότι δεν είναι καινούργιες. Η ιστορία μας υπήρξε ένας συνεχής αγώνας μεταξύ του αμερικανικού ιδεώδους ότι όλοι μας γεννήθηκαν ίσοι, και της σκληρής άσχημης πραγματικότητας του ρατσισμού, του φόβου, της δαιμονοποίησης που μας έχουν από καιρό χωρίσει. Η ιστορία, η πίστη, μας δείχνουν τον τρόπο για να προχωρήσουμε. Θέλουμε αξιοπρέπεια. Χωρίς ενότητα δεν υπάρχει κράτος, αλλά μόνο χάος. Η ενότητα μας δείχνει τα επόμενα βήματα. Αν δουλέψουμε έτσι, δεν θα αποτύχουμε ποτέ, σας το εγγυώμαι».

Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τους προκατόχους του και από τα «δύο κόμματα», συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν μπορούσαν να είναι παρόντες, όπως ο Τραμπ.

"Ευχαριστώ τους προκατόχους μου και των δύο κομμάτων για την παρουσία τους σήμερα εδώ. Τους ευχαριστώ από το βάθος της καρδιάς μου. Μόλις έχω πάρει έναν ιερό όρκο που έκαναν όλοι αυτοί οι προηγούμενοι πατριώτες. Η αμερικανική ιστορία δεν εξαρτάται μόνο από έναν, αλλά από όλους μας. Από εμάς, τους ανθρώπους , που αναζητούν μια πιο τέλεια ένωση. Αυτό είναι ένα υπέροχο έθνος. Είμαστε καλοί άνθρωποι»,
είπε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να γίνει «πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς», συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν υποστήριξαν την εκστρατεία του.

«Θα αγωνιστώ τόσο σκληρά για εκείνους που δεν με υποστήριξαν όσο και για εκείνους που το έκαναν», είπε και συνέχισε: «Σε όλους εκείνους που δεν μας υποστήριξαν, επιτρέψτε μου να το πω αυτό. Εάν εξακολουθείτε να διαφωνείτε, αυτή είναι η δημοκρατία. Αυτή είναι η Αμερική. Το δικαίωμα να διαφωνείτε ειρηνικά μέσα στα προστατευτικά κιγκλιδώματα της δημοκρατίας μας είναι ίσως η μεγαλύτερη δύναμη αυτού του έθνους. Ωστόσο, ακούστε με σαφήνεια. Η διαφωνία δεν πρέπει να οδηγήσει σε αποσύνθεση. Και σας το υπόσχομαι. Θα είμαι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς».

Ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε την εναρκτήρια ομιλία του για να στείλει ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο.  «Αυτό είναι το μήνυμά μου σε όσους βρίσκονται πέρα ​​από τα σύνορά μας. Η Αμερική έχει δοκιμαστεί και βγήκαμε πιο δυνατοί από αυτό. Θα επανορθώσουμε τις συμμαχίες μας και θα συνεργαστούμε με τον κόσμο για άλλη μια φορά», είπε και δεσμεύτηκε να διαφοροποιηθεί από τις πολιτικές απομόνωσης που ακολούθησε ο προκάτοχός του.  «Θα είμαστε ένας ισχυρός και αξιόπιστος συνεργάτης για την ειρήνη, την πρόοδο και την ασφάλεια. Θέλουμε να ηγηθούμε με την ισχύ παραδείγματός μας», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως ο Μπάιντεν ορκίστηκε ενώπιον του Αρχιδικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Τζον Ρόμπερτς, ενώ το έπραξε, χρησιμοποιπώντας τη Βίβλο της οικογένειάς του, κάτι που είχε κάνει και στις ορκωμοσίες του 2009 και του 2013. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως είναι ο 15ος αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που αργότερα έγινε πρόεδρος. 

Ειδήσεις σήμερα

15 στελέχη, η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και δικηγόροι της Αριστεράς… συνιστούν «σεβασμό στα δικαιώματα» Κουφοντίνα

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: «Αυλαία» με πάνω από 725.000 αιτήσεις για 1,5 δισ. ευρώ

ΑΣΕΠ: Κλείνουν οι αιτήσεις για 54 προσλήψεις στην υπηρεσία ασύλου

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης