LIVE

Κορωνοϊός

Ο καθηγητής Χρηστάκης προβλέπει τη ζωή μετά... Covid: Θα είμαστε σεξουαλικά τρελαμένοι, άπληστοι και άθρησκοι

kosmomaskes_3

Πώς θα είναι η ζωή μας μετά την πανδημία της Covid; - Τι ισχυρίζεται ο Νικόλας Χρηστάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Yale

«O κόσμος θα αναβιώσει την περίοδο της γρίπης του 1918 και τη μετέπειτα οικονομική ανάκαμψη της δεκαετίας του 20. Θα κάνουμε σεξουαλικές τρέλες, υπερβολικές δαπάνες, θα γυρίσουμε την πλάτη στον θρησκεία».

Αυτά θα είναι τα αποτελέσματα της πανδημίας της νόσου Covid-19, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, τα οποία, όμως, δεν θα εμφανιστούν πριν από το 2024, όπως ισχυρίζεται ο ελληνικής καταγωγής γιατρός και κοινωνιολόγος, Νικόλας Χρηστάκης.

«Ο κόσμος μας έχει αλλάξει, υπάρχει ένα νέο θανατηφόρο παθογόνο που κυκλοφορεί, δεν είμαστε οι πρώτοι άνθρωποι που αντιμετώπισαν αυτήν την απειλή και πολλά θα μας ζητηθούν. Θα πρέπει να μεγαλώσουμε με αυτό», δηλώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Yale.

Ο ίδιος εξηγεί στο βιβλίο του, υπό τον τον τίτλο: «Appollo's Arrow» (Το βέλος του Απόλλωνα,) τις βαθιές και μακροχρόνιες επιπτώσεις της πρόσφατης πανδημίας στον τρόπο που ζούμε.

Στις 350 σελίδες του βιβλίου, επισημαίνει ότι τα μικρόβια έχουν καθορίσει την εξελικτική μας πορεία με τις επιδημίες να το κάνουν αυτό εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο, προβλέπει ότι η ζωή θα επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς καθώς οι επιδημίες πάντα τελειώνουν.

Μετά το τέλος της πανδημίας, «Οι άνθρωποι θα αναζητούν συνεχώς κοινωνικές αλληλεπιδράσεις», τονίζει.

Εξηγεί πώς παρόμοιες κρίσεις υγείας σε όλη την ιστορία δείχνουν ένα μοτίβο ανθρώπων που μπαίνουν στην απομόνωση για να προστατευθούν από την ασθένεια και στη συνέχεια αναζητούν απεγνωσμένα κοινωνική αλληλεπίδραση όταν η απειλή έχει περάσει.

Αλλά στο βιβλίο του υπενθυμίζει ότι οι άνθρωποι έχουν αντιμετωπίσει πολλές πληγές στην ιστορία, οι οποίες τελικά τελείωσαν.

Σε συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» o καθηγητής ελληνικής καταγωγής υπογραμμίζει ότι πολλές από τις κοινωνικές τάσεις που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους αντικατοπτρίζουν τις προηγούμενες κρίσεις στον τομέα της υγείας.

«Κατά τη διάρκεια των επιδημιών, ερχόμαστε πιο κοντά στη θρησκεία, οι άνθρωποι γίνονται πιο απροσδόκητοι, εξοικονομούν χρήματα, γίνονται ριψοκίνδυνοι».

«Τα βλέπουμε όλα αυτά τώρα όπως έχουν συμβεί για εκατοντάδες χρόνια κατά τη διάρκεια επιδημιών».

«Το 2024, όλες αυτές οι πανδημικές τάσεις θα αντιστραφούν. Οι άνθρωποι θα αναζητήσουν κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, θα κάνουν υπέρογκες δαπάνες, σεξουαλικές ακολασίες και θα αποστασιοποιηθούν από την θρησκεία», εξηγεί.

Συγκρίνοντας τον SARS-CoV-2 με άλλους ιούς και τις μολυσματικές νόσους που προκαλούν, ο Χρηστάκης εστιάζει στις ιδιαιτερότητες του ιού.

Όπως συμπεραίνει, το βασικότερο «πλεονέκτημά» του είναι η υψηλή μεταδοτικότητα ενώ η θνητότητά του αποδεικνύεται αρκετά χαμηλότερη από αυτήν που πιστεύαμε αρχικά αλλά και το γεγονός ότι μεταδίδεται και από ασυμπτωματικούς φορείς.

Το χρονοδιάγραμμα του Χρηστάκη για την οικονομική ανάκαμψη εξαρτάται από τη διάθεση εμβολίων του κορωνοϊού, δύο εκ των οποίων έχουν ήδη διανεμηθεί για τον πολιτών: του εμβολίου των Pfizer Inc και BioNTech, όπως και της Moderna.

Ο Χρηστάκης είπε ότι η ταχεία εισαγωγή εμβολίων δείχνει πώς οι άνθρωποι είναι πολύ πιο εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν την κρίση υγείας από ό,τι στο παρελθόν.

«Είμαστε η πρώτη γενιά ανθρώπων που αντιμετώπισαν ποτέ αυτήν την απειλή που τους επιτρέπει να ανταποκρίνονται σε πραγματικό χρόνο με αποτελεσματικά φάρμακα». «Είναι θαυμαστό», υποστήριξε.

Αναγνώρισε επίσης ότι έχουν γίνει λάθη στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντέδρασαν στον ιό στο σύνολό τους, συμπεριλαμβανομένου του να πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης και να αγνοούν τα βασικά περιοριστικά μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού, όπως μάσκες και κοινωνικές αποστάσεις.

«Ως κοινωνία είμαστε πολύ ανώριμη», είπε ο Χριστάκης. Θα μπορούσαμε να τα έχουμε πάει καλύτερα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, είπε ότι πολλές από τις δυσκολίες που προκλήθηκαν από την πανδημία ήταν αναπόφευκτες, με βάση τις μελέτες του για παρόμοιες κρίσεις στην ιστορία.

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ενέργειες της κυβέρνησής μας έχουν επιβραδύνει τους ρυθμούς της οικονομίας -αυτό είναι ψευδές», είπε.

«Είναι ο ιός που επιβραδύνει την οικονομία», πρόσθεσε καλώντας τους πολίτες να συνεχίσουν να ακούνε ειδικούς για να νικήσουν τον ιό.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση της μάσκας ο καθηγητής επισημαίνει ότι είναι μια αμφισβητούμενη από πολίτες και πολιτικούς πρακτική, αποδεικνύεται όμως ως η αποτελεσματικότερη μέθοδος μείωσης των ποσοστών μετάδοσης στην κοινότητα.

Το γεγονός όμως ότι η χρήση μάσκας πολιτικοποιήθηκε είναι ενδεικτικό της αποτυχημένης προσέγγισης αρκετών κυβερνήσεων και πολιτικών ανά τον κόσμο.

«Γενικά», όπως λέει, «οι επιδημίες εκμεταλλεύονται τις πιο σημαντικές και ανεπτυγμένες πτυχές της ανθρώπινης υπόστασής μας. Εξελιχθήκαμε να ζούμε σε ομάδες, να έχουμε φίλους, να αγγίζουμε και να αγκαλιάζουμε ο ένας τον άλλο, να θάβουμε και να θρηνούμε τους νεκρούς μας. Αν ζούσαμε σαν ερημίτες, δεν θα κινδυνεύαμε από μεταδοτική ασθένεια. Όμως τα μικρόβια, που μας σκοτώνουν κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας, συχνά εξαπλώνονται επειδή είμαστε αυτοί που είμαστε. Κι έτσι, επί αιώνες η αντίδρασή μας σε μια επιδημία ήταν να ανακαλύπτουμε ξανά το πόσο αναγκαίο είναι να εγκαταλείπουμε για λίγο αυτές τις ανθρώπινες πτυχές μας», προσθέτει.

Ειδήσεις σήμερα

Σε Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά, Έδεσσα και Βέροια ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ηλιοφάνεια με άνοδο της θερμοκρασίας - Επιδείνωση μετά τα Χριστούγεννα

Τέλος στους αιώνιους φοιτητές: Μπαίνει ανώτατο όριο φοίτησης στα ΑΕΙ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (181)

Παυλος

Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρών, καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν, καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Φιλος

Μακροσκελές το σχόλιο σου, αλλά πόσο δίκαιη τοποθέτηση έχεις φίλε μου

Τεο-Μοναχο προς Λολ

Άκουσε μην μου το παίζεις υπεράνω για σωτηρία της ψυχης και σαχλαμάρες. Σε χριστιανική χωρα γεννηθηκα και βλέπω. Το 95% των ορθοδόξων δεν το απασχολεί καμία σωτηρία ψυχής. Μέχρι και τα αυτοκίνητά τους αγιάζουν για να μην σκουριάσουν. Και όλοι τάματα κάνουν στην Παναγία και στούς Αγίους να τους έχει καλά και να τους γιάνει. Και κοινωνάνε γιατι φοβούνται τα καζάνια, και φιλάνε τις εικόνες για να μηνπαθουν κακό. Είχε Αγιο, η Παναγία τον έσωσε απο το δυστύχημα, Ο Θεός τον βοήθησε να ξεπεράσει την αρρώστισ κλπ κλπ. Την σωτηρία της ψυχής την έχουν γραμμένη... Αν εσύ ανήκεις στο 5% δεν με ενδιαφέρει. Το ποίμνιο κατά 95% ακολουθεί τον Ποιμένα είτε απο φόβο (καζάνια) είτε προσδοκά ανταμοιβη (υγεία, τύχη, προστασία απο κακά συμβάντα). Σέβομαι περισσότερο τον κοσμάκη που πιστεύει απο παράδοση και ανάγκη παρά εσάς τους δήθεν των υψηλών και καλά χριστιανικών νοημάτων. Καγχάζω. Την ιστορία με την κατάρα στην συκιά την γνωρίζεις;

Λάκης

Διάβασα και το σχόλιο του Λολ και το δικό σου εδώ και κλαίω μιλάμε... Σε ταπωσε κανονικότατα και συ χτυπιεσαι σαν το χταπόδι! Άψογος ο Λολ!

Μια χαρα

στην είπε ο Λολ κι αφρισες! 🤣

Πάρτο αλλιώς

Τί λες ρε παιδί μου; Είσαι και από Μόναχο και ξέρεις τι πιστεύουν και τί δεν πιστεύουν οι Έλληνες ε; Πήγαινε κατηχητικό ή μίλα με κάνα γέροντα του Αγίου Όρους να ξεθαρίσεις τα πράγματα. Είσαι άσχετος περί Ορθοδοξίας και δόγματος, αλλά εκφέρεις γνώμη όπως κάθε άνθρωπος που δεν καταλαβαίνει μέχρι που φτάνει η γνώση του. Επίσης μην ασχολείσαι με εμάς πίστευε ο,τι σου αρέσει δε μας απασχολεί, κανέναν χριστιανό δε νοιάζει τι πιστεύουν ή δεν πιστεύουν οι άθεοι ή οι μη χριστιανοί. Το να ασχολείσαι τόσο πολύ με τη θρησκεία ή τα πιστεύω του άλλου φανερώνει τεράστια κόμπλεξ και αβεβαιότητα για τον εαυτό σου. Είσαι μόνο σάρκα, σε σώζει η επιστήμη, κάποτε αναπόφευκτα πεθαίνεις και σε τρώνε τα σκουλίκια. Αποψή σου.

γιατί;

Ψάξτο. Τέτοια μανία ενάντια σε μια θρησκεία φανερώνει ψυχική διαταραχή. Και λέω διαταραχή, γιατί αν πίστευα σε αυτά που λες, θα έλεγα δαιμόνιο. Αν ησουν ισορροπημένος δε θα σε ένοιαζε τι πιστεύει ο άλλος και γιατί. Επιπλέον οσα σου έγραψε ο λολ είναι η ουσία της Ορθόδοξης πίστης. Είτε πιστεύεις είτε δεν πιστεύεις στο ορθόδοξο δόγμα. Αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις για αυτό, διάβασε τις πηγές. Δηλαδή την Καινή διαθήκη, αντί να συνομιλείς με τον κυρ Μήτσο.

Νέρων

Μια χαρά τα λες ξενιτεμένε αδελφέ! Αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω με τους νεοέλληνες.

Επιστήμη vs Θρησκεία, σημειώσατε 1

Δεν ξέρω τι θα γίνει μετά αλλά ένα συμπέρασμα προκύπτει: οι θρησκείες απέτυχαν και αμφισβητήθηκαν, ενώ η επιστήμη θριάμβευσε και πάλι (ως συνήθως). Τώρα είδε και κάθε πικραμένος τις απτά αποτελέσματα των επιστημών ενάντι των ουτοπικών και ανεδαφικών υποσχέσεων που δίνει η θρησκεία. Αποτύχατε ταλιμπάν και θρησκόληπτοι όλου του κόσμου. Η νέα θρησκεία μας είναι η επιστήμη. Αυτή εμπιστεύομαι!

Η Νέα Θρησκεία είναι η απεριόριστη Αγάπη πρός όλους.

Η Νέα Θρησκεία είναι η απεριόριστη Αγάπη πρός όλους. Πνεύμα ο Θεός και τους προσκυνούντας αυτόν εν πνεύματι και αληθεία δει προσκυνείν. Και αυτό το είπε ο Ιησούς στην Σαμαρίτισα που δεν καταλάβαινε γιατί οι Σαμαρείτες θεωρούσαν κατάλληλο τόπο το όρος Γαριζίν ενώ οι Ιουδαίοι, τα Ιεροσόλυμα. Είναι απορημένη και γιατί παραβάλλει την φυσική δίψα του ανθρώπου για νερό και την προσωρινή ικανοποίηση της ανάγκης αυτής, με το "ύδωρ το ζων", των αστείρευτων δωρημάτων του Αγίου Πνεύματος. Αυτό το νερό της Αγάπης πρός πάντες , μόνο ο Πατέρας Θεός το διαθέτει. Οποιος το πίνει δεν πρόκειται να διψάσει η να αποθάνει πνευματικά στον αιώνα και το κύριο μέλημα του ,χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά εν κρυπτώ , είναι να το διαμοιράσει και στους άλλους διψασμένους αδελφούς του για να ξεδιψάσουν και να ιδούν τον Θεό ΠΑΝΤΕΣ.

Μπουρδες

Το μεγάλο σοκ στις κοινωνίες μετά τον Μεγάλο Πόλεμο, προερχόταν από τη απίστευτη αιματοχυσία στα πεδία των μαζών και τη χαμένη γενιά που σκοτώθηκε κατά εκατομμύρια. Όχι από τον κινεζικό και τότε, ιό της γρίπης (άσχετα αν ονομάσθηκε από απόντα ισπανικός). Ο κόσμος ήθελε μετά την αιματοχυσία, μια νεα κοινωνία και αμφισβητούσε οτιδήποτε παλιό και ξεπερασμένο. Ο ιός της γρίπης δεν έπαιξε κανέναν ρόλο σε αυτό.

Αρα

Δηλαδή καμια διαφορά πριν και μετά.

Gutterbitter

Καθηγητά μου, έχω ξεκινήσει από τώρα τις σεξουαλικές τρέλες και την καταναλωτική μανία. Είμαι πολύ μπροστά τελικά

Tote

Γιατί λένε όλοι ότι μας περιμένει περισσότερη φτώχεια και εξαθλίωση ;

ΓΕΩ1

Δεν είναι οι συνθήκες ούτε η αντιμετώπισή τους ίδιες Κε. καθηγητά!! Είμαστε 100 χρόνια μετά.

Ξέχασε να πει

και χρεοκοπημένοι

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης