Διαδηλώσεις μουσουλμάνων κατά της Γαλλίας – Δυο συλλήψεις στην Κύπρο (βίντεο)

Διαδηλώσεις μουσουλμάνων κατά της Γαλλίας – Δυο συλλήψεις στην Κύπρο (βίντεο)

Χιλιάδες μουσουλμάνοι διαδήλωσαν σε Μπαγκλαντές, Ιράκ,   Συρία και Λιβύη βάζοντας φωτιές σε γαλλικές σημαίες και αφίσες του Μακρόν  για τα σκίτσα του Μωάμεθ

makron_on_fire
Σε δύο συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία έξω από τη γαλλική πρεσβεία στη Λευκωσία μετά από εκδήλωση διαμαρτυρίας ομάδας μουσουλμάνων λόγω των δηλώσεων του Εμανουέλ Μακρόν για τα σκίτσα του Μωάμεθ. 

Οι συλλήψεις έγιναν κατά την απόπειρα ορισμένων από τους συνολικά 20 διαμαρτυρόμενους να κατεβάσουν τη σημαία της Γαλλίας από τον ιστό.

kypros



Την ίδια ώρα δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές Ντάκα, στη Βαγδάτη, στη Συρία και στη Λιβύη βάζοντας φωτιές σε γαλλικές σημαίες και αφίσες του Μακρόν.

Κλείσιμο

Η αντίδραση των μουσουλμάνων έχει να κάνει τηυν υπόσχεση του Μακρόν ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης, μετά και τον αποκεφαλισμό ενός δασκάλου ιστορίας που είχε δείξει στους μαθητές του συγκεκριμένα κινούμενα σχέδια κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για την ελεύθερη ομιλία. Οι καρικατούρες θεωρούνται βλασφημίες από τους Μουσουλμάνους.


Ο Μακρόν χαρακτήρισε τον δάσκαλο ήρωα και δεσμεύθηκε να πολεμήσει τον «ισλαμιστικό αυτονομισμό», λέγοντας ότι απειλούσε να αναλάβει ορισμένες μουσουλμανικές κοινότητες στη Γαλλία.


Το γεγονός αυτό οδήγησε τον Ερντογάν να δηλώσει το Σάββατο πως ο Μακρόν έχει πρόβλημα με τους μουσουλμάνους και αμφισβήτησε την «ψυχική υγεία» του προέδρου της Γαλλίας, ενώ παρόμοια σχόλια συνέχισε να κάνει και τις επόμενες ημέρες με το σύνολο των ηγετών της ΕΕ να αντιδρά και να στέκεται στο πλευρό του Μακρόν και τον Τούρκο Πρόεδρο να καλεί τους μουσουλμάνους σε μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων.

Μάλιστα το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας εξέδωσε την Τρίτη συμβουλές ασφαλείας σε Γάλλους πολίτες στην Ινδονησία, την Τουρκία, το Μπαγκλαντές, το Ιράκ και τη Μαυριτανία, συμβουλεύοντάς τους να είναι προσεκτικοί. Πρέπει να μείνουν μακριά από τυχόν διαμαρτυρίες για τα κινούμενα σχέδια και να αποφύγουν δημόσιες συγκεντρώσεις.

Παράλληλα το Παρίσι κάλεσε και τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν μέτρα κατά της Τουρκίας.


Ειδήσεις σήμερα

Το Charlie Hebdo «ξεγυμνώνει» τον Ταγίπ Ερντογάν

Κορωνοϊός: Στο όριο κατάρρευσης σχεδόν 200 αεροδρόμια της Ευρώπης

ΗΠΑ-Εκλογές 2020: Έχουν ψηφίσει σχεδόν 70 εκατομμύρια ως τώρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης