ΗΠΑ-Εκλογές 2020: Έχουν ψηφίσει σχεδόν 70 εκατομμύρια ως τώρα

ΗΠΑ-Εκλογές 2020: Έχουν ψηφίσει σχεδόν 70 εκατομμύρια ως τώρα

Η εκ των προτέρων συμμετοχή στις εκλογές φέτος είχε προ πολλού ξεπεράσει εκείνη του 2016

vote_usa1
Σχεδόν 70 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν ήδη ψηφίσει ενόψει των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου ως χθες Τρίτη, γεγονός που σημαίνει πως η συμμετοχή έχει ήδη ξεπεράσει το 50% του συνόλου των ψήφων οι οποίες είχαν καταμετρηθεί στις εκλογές του 2016.

Σύμφωνα με δεδομένα του US Elections Project του πανεπιστημίου της Φλόριντας, έχουν ψηφίσει ως αυτό το στάδιο εκ των προτέρων 69,5 εκατομμύρια πολίτες, είτε επιστολικά, ή διά ζώσης, στις πολιτείες όπου τους δίνεται η δυνατότητα.

Πριν από τέσσερα χρόνια, στις εκλογές είχαν συμμετάσχει περίπου 137 εκατομμύρια Αμερικανοί, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής.

Η εκ των προτέρων συμμετοχή στις εκλογές φέτος είχε προ πολλού ξεπεράσει εκείνη του 2016 (47 εκατ. ψήφοι).

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται πολύ πίσω από τον Δημοκρατικό υποψήφιο για την προεδρία Τζο Μπάιντεν στις εθνικές δημοσκοπήσεις, όμως η διαφορά είναι αισθητά μικρότερη στις αμφίρροπες πολιτείες που κρίνουν το αποτέλεσμα, με δεδομένο το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ.

Πολύ περισσότεροι Δημοκρατικοί μέχρι εδώ φαίνεται ότι αξιοποίησαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν επιστολικά, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι που ψήφισαν εκ των προτέρων διά ζώσης είναι περισσότεροι από τους υποστηρικτές της αντίπαλης παράταξης, σύμφωνα με τα δεδομένα του US Elections Project.

Πάντως, η καταγραφή του κόμματος που υποστηρίζει κάθε ψηφοφόρος δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα το ψηφίσει.

Κλείσιμο
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι η συμμετοχή στις εκλογές επιστολικά διευκολύνει τη νοθεία και ότι οι Δημοκρατικοί θα αποπειραθούν να «κλέψουν» τις εκλογές. Οι ισχυρισμοί του πάντως δεν υποστηρίζονται από κάποιο τεκμήριο.

Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία αυξήθηκε θεαματικά φέτος εν μέρει εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, πάντως η τάση ήταν ούτως η άλλως ανοδική.

Οι αριθμοί που δημοσιοποιεί το US Elections Project μπορεί όμως να σημαίνουν επίσης απλά ότι πολύ περισσότεροι ψηφοφόροι πήραν τις αποφάσεις τους πολύ προτού διεξαχθούν οι εκλογές.

Ειδήσεις σήμερα

Το Charlie Hebdo «ξεγυμνώνει» τον Ταγίπ Ερντογάν

Οδηγίες συμπλήρωσης υπεύθυνης δήλωσης βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας κατά τις ώρες απαγόρευσης

Καιρός: Πλησιάζει από τα δυτικά η κακοκαιρία «Κίρκη» - Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης