Κορωνοϊός: Σε ρόλο διαιτητή η Μέρκελ στη χθεσινή σύσκεψη

Κορωνοϊός: Σε ρόλο διαιτητή η Μέρκελ στη χθεσινή σύσκεψη

Η ίδια ζητούσε σκληρότερα μέτρα όμως προσπαθούσε να καλμάρει τους δύο διεκδικητές της Καγκελαρίας - Σε κόντρα οι πρωθυπουργοί της Βαυαρίας και της Β. Ρηνανίας -Βεστφαλίας Μάρκους Ζέντερ και Άρμιν Λάσετ

angelamerkel12
Οχτώ ώρες διήρκεσε χθες η σύσκεψη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των 16 γερμανικών κρατιδίων, τα οποία είναι αρμόδια για τα θέματα της δημόσιας υγείας.  Η Μέρκελ ανακοίνωσε χθες νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Αν και η ίδια ήθελε τη λήψη ακόμα σκληρότερων μέτρων, προσπαθούσε να ηρεμήσει τα οξυμένα πνεύματα μεταξύ των πρωθυπουργών της Βαυαρίας και της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας Μάρκους Ζέντερ και Άρμιν Λάσετ, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν το περιοδικό Focus.

Ο Ζέντερ ήθελε αυστηρά μέτρα ενώ ο Λάσετ ήταν πιο... κουλ.

Σήμερα καταγράφηκαν 6.638 νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 καταγράφοντας ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας ενώ η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει, όπως προειδοποιούν εμπειρογνώμονες.

Κλείσιμο
Τα νέα δεδομένα απαιτούν αυστηρότερους κανονισμούς για να αποφευχθεί ένα νέο lockdown όπως την άνοιξη, υποστήριξε χθες η Καγκελάριος. Προτεραιότητα έχει η λειτουργία των επιχειρήσεων, των σχολείων και των παιδικών σταθμών.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει σύμφωνα με την κ. Μέρκελ τα κρατίδια να συμφωνήσουν σε ενιαίες ρυθμίσεις.

- Σε πόλεις και νομούς που έχει ξεπεραστεί το όριο των 50 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός 7 ημερών επιβάλλεται το κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ στις 11 το βράδυ.

- Εκτός αυτού περιορίζεται στα δέκα άτομα ο αριθμός των ατόμων στις συναθροίσεις στους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους.

- Σε περίπτωση που τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκετά για να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πανδημίας τότε ο αριθμός στις δημόσιες συναθροίσεις θα περιορίζεται στα πέντε άτομα.

- Αυστηρότεροι κανόνες για τη χρήση μάσκας θα τίθενται σε ισχύ από τη στιγμή που τα νέα κρούσματα Covid-19 θα ξεπερνούν τα 35 άτομα ανά 100.000 κατοίκους εντός 7 ημερών.

- Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε χώρους όπου θα παραβρίσκονται άτομα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και όπου δεν είναι δυνατόν να τηρείται η κοινωνική απόσταση.

Οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διαφορές στο επίμαχο θέμα των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία. Αν θα πρέπει πελάτες από εγχώριες περιοχές υψηλού κινδύνου να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού προκειμένου να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία ενός άλλου κρατιδίου. Στο αρνητικό τεστ επέμεναν προπαντός πρωθυπουργοί ανατολικογερμανικών κρατιδίων.

H Μέρκελ πάντως δεν έχει πειστεί ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν αρκούν για να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας.

«Η ανησυχία μου δεν ξεπεράστηκε με τη σημερινή ημέρα», δήλωσε στη συνέντευξη τύπου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης η καγκελάριος φαίνεται να δήλωσε ότι τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί «δεν είναι αρκετά σκληρά για να αποφύγουμε τη συμφορά». Όπως προειδοποίησε: «Σε δύο εβδομάδες θα βρισκόμαστε πάλι εδώ».

Ειδήσεις σήμερα: 

Άρειος Πάγος: Την Παρασκευή η απόφαση για την αναγνώριση «Τουρκικής» Ένωσης Ξάνθης

Σταϊκούρας: Έρχεται νομοσχέδιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου

Μέγκαν Μαρκλ: «Κλεμμένες» από ντοκιμαντέρ οι ιδέες της περί χρηστών εθισμένων στα social media;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης