Μέγκαν Μαρκλ: «Κλεμμένες» από ντοκιμαντέρ οι ιδέες της περί χρηστών εθισμένων στα social media;

Μέγκαν Μαρκλ: «Κλεμμένες» από ντοκιμαντέρ οι ιδέες της περί χρηστών εθισμένων στα social media;

«Κράξιμο» στα social media με χρήστες να κατηγορούν τη Δούκισσα του Σάσεξ ακόμα και για... λογοκλοπή

megkan
Η Μέγκαν Μαρκλ προκάλεσε έντονη συζήτηση την περασμένη Τρίτη συγκρίνοντας τους χρήστες των social media με τους ναρκομανείς, μια δήλωση που θεωρήθηκε υπερβολική από πολλούς.

Η ίδια δήλωση ωστόσο επικρίνεται τις τελευταίες ώρες και για άλλον έναν λόγο, αφού φέρεται να είναι «κλεμμένη» από το ντοκιμαντέρ του Netflix «The Social Dilemma», το οποίο διερευνά τους κρυφούς κινδύνους πίσω από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Meghan Markle compares social media users to drug addicts


Σύμφωνα με την Daily Mail, η 39χρονη Δούκισσα του Σάσεξ κατηγορείται από κάποιους ότι «έκλεψε» τις ιδέες που εξέφρασε πρόσφατα από το δημοφιλές ντοκιμαντέρ, χρησιμοποιώντας μάλιστα παραπλήσιες εκφράσεις με εκείνες που ακούγονται σε αυτό. «Λίγη ώρα μετά την εμφάνισή της στην εικονική σύνοδο Most Powerful Women Next Gen του Fortune, ορισμένοι χρήστες στο Twitter έσπευσαν να επισημάνουν ότι τα σχόλια που έκανε για τους κινδύνους του εθισμού στα social media είναι σχεδόν πανομοιότυπα με τις ιδέες που παρουσιάζονται στο πετυχημένο φιλμ του Netflix, και κάποιοι έφτασαν στο σημείο να κατηγορήσουν την Μέγκαν για λογοκλοπή», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Κλείσιμο


«Η Μέγκαν έκλεψε τη θεωρία από το "Κοινωνικό δίλημμα" που συγκρίνει τους χρήστες [των social media] με ναρκομανείς και έχει το θράσος να πει ότι δεν τα χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια;» διερωτήθηκε μια χρήστης.

«Η Μέγκαν διαπράττει λογοκλοπή τόσο συχνά, που καταντά αστείο», σημειώνει ένα άλλο tweet. «Κάποιος προφανώς είδε πρόσφατα το Social Dilemma» γράφει μια άλλη ανάρτηση.



Σε αρκετές από τις αναρτήσεις αναφέρεται ότι η Μαρκλ χρησιμοποίησε (παραφρασμένη) μια δήλωση από τον στατιστικολόγο Έντουαρντ Τούφτε, χωρίς να αναφέρει την πηγή. «Υπάρχουν δύο βιομηχανίες που αποκαλούν τους πελάτες τους χρήστες: εκείνη των παράνομων ναρκωτικών και εκείνη του λογισμικού». Κατά τη διάρκεια της συζήτησής της με την συντάκτρια του Fortune, η Μέγκαν είπε κάτι ανάλογο, σε μορφή προειδοποίησης: «Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα σε αυτόν τον κόσμο όπου οι άνθρωποι που αλληλεπιδρούν με αυτά ονομάζονται χρήστες. Οι εθισμένοι στα ναρκωτικά αποκαλούνται χρήστες και οι άνθρωποι που είναι στα social media αποκαλούνται χρήστες».





Το ντοκιμαντέρ του Netflix προειδοποιεί ότι τα social media είναι κάτι σαν ναρκωτικό, μια ιδέα που η Μέγκαν ανέπτυξε στην εικονική σύνοδο, προσθέτοντας ότι,  κατά την άποψή της, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να προκαλέσουν εθισμό το ίδιο εύκολα με τις παράνομες ουσίες.



Στο Social Dilemma επίσης αναλύεται πώς οι αλγόριθμοι των social media είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να ενθαρρύνουν την εξάρτηση, ακόμα μια «ιδέα» που φαίνεται να.... δανείστηκε η σύζυγος του Χάρι στην ομιλία της.

Φυσικά οι ενστάσεις των επικριτών της Μέγκαν δεν εστιάζουν στο γεγονός ότι πήρε ιδέες από το Social Dilemma (που έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές) αλλά για το ότι - για μία ακόμα φορά όπως λένε - απέφυγε να αναφέρει την πηγή της, σε μια προσπάθεια να φανεί... ειδήμων!







Ειδήσεις σήμερα: 

Πόλεμος για το ρεπορτάζ-φωτιά για τον γιο του Μπάιντεν και την... λογοκρισία

Ακόμα ένας νεκρός από κορωνοϊό στη χώρα μας

Πτώση 72% στην επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στο εννιάμηνο του 2020
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης