Δραματικό μήνυμα Μέρκελ: «Δεν αντέχουμε δεύτερο lockdown»

Δραματικό μήνυμα Μέρκελ: «Δεν αντέχουμε δεύτερο lockdown»

«Πρέπει να καλέσουμε ειδικά τους νέους να μην κάνουν πάρτι σήμερα, προκειμένου να έχουν καλή ζωή αύριο και μεθαύριο», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, μετά συνεδρίασης  με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων για την λήψη περαιτέρω μέτρων περιορισμού της πανδημίας

merkel
Η Γερμανία δεν αντέχει οικονομικά δεύτερο lockdown, προειδοποίησε – σε δραματικό τόνο – η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, τονίζοντας ότι είναι απολύτως πεπεισμένη ότι «αυτό που θα κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσει το πώς θα ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία». Κάλεσε έντονα τους νέους να σταματήσουν τα πάρτι, τα οποία τελευταία θεωρείται πως αποτελούν εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού.

«Πρέπει να καλέσουμε ειδικά τους νέους να μην κάνουν πάρτι σήμερα, προκειμένου να έχουν καλή ζωή αύριο και μεθαύριο», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, μετά την ολοκλήρωση μιας επεισοδιακής, σύμφωνα με διαρροές σε γερμανικά ΜΜΕ, συνεδρίασης επτά ωρών με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων για την λήψη περαιτέρω μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

Η κυρία Μέρκελ απηύθυνε για μια ακόμη φορά έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια και τις μετακινήσεις αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο και ζήτησε την συμμετοχή όλων στην προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας. «Μέχρι τώρα τα πήγαμε καλά, καλύτερα από κάποιες γειτονικές χώρες. Δεν πρέπει να παραδοθούμε στον ιό, πρέπει να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας», τόνισε η καγκελάριος, αναφερόμενη στην μεγάλη αύξηση κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό που διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα στην Γερμανία.

«Κοινός στόχος αποτελεί η δυνατότητα ιχνηλάτησης όλων των επαφών κάθε κρούσματος. Πρέπει να αποτρέψουμε τον κίνδυνο η κατάσταση να γίνει ανεξέλεγκτη. Βρισκόμαστε σε φάση εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων. Είναι σαφές: πρέπει να την σταματήσουμε, διαφορετικά όλο αυτό δεν θα τελειώσει καλά», επέμεινε.

Στο ίδιο πλαίσιο, η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. «Το θέμα δεν είναι μόνο το σύστημα υγείας. Είναι και οι οικονομικές εξελίξεις, που εξαρτώνται από τον βαθμό της επιβάρυνσης που θα δεχτούμε λόγω κορωνοϊού. Αυτό λοιπόν που ωφελεί την υγεία, ωφελεί και την οικονομία», είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι το τρέχον έτος, η Γερμανία δανείστηκε επιπλέον 250 δισεκατομμύρια ευρώ. «Γι’ αυτό δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα δεύτερο κύμα, όπως κάναμε την άνοιξη», υπογράμμισε η καγκελάριος, σημειώνοντας ότι «οι αριθμοί πρέπει να κατέβουν».

Προηγουμένως γερμανικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι η Άνγκελα Μέρκελ ήταν δυσαρεστημένη από τα αποτελέσματα της σύσκεψης με τους πρωθυπουργούς. «Οι ανακοινώσεις δεν είναι αρκετά σκληρές για να αποσοβηθεί το κακό. Αυτό που κάνουμε εδώ απλώς δεν αρκεί», φέρεται να είπε η Καγκελάριος, σύμφωνα με συνομιλητές της, επισημαίνοντας ότι κάθε κρατίδιο αναζητά «παραθυράκι». «Αυτό με ενοχλεί. Κι ο κατάλογος των υγειονομικών υπαλλήλων οι οποίοι δεν τα κατάφεραν ολοένα θα μεγαλώνει», προειδοποίησε η κυρία Μέρκελ, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Κλείσιμο
Μεταξύ των μέτρων που συμφωνήθηκε να εφαρμοστούν στις περιοχές «υψηλού κινδύνου» είναι ο περιορισμός των συμμετεχόντων σε ιδιωτικές εορτές στα δέκα πρόσωπα, τα οποία θα πρέπει μάλιστα να προέρχονται από δύο νοικοκυριά το μέγιστο, καθώς και η επέκταση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, εσωτερικούς και εξωτερικούς. Για την ενεργοποίηση του τελευταίου μέτρου μάλιστα αρκεί ο εντοπισμός 35 – όχι πλέον 50 – νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε εβδομαδιαία βάση. Σε αυτή την περίπτωση, θα επιβάλλεται ακόμη και αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, καθώς και περιορισμός της κυκλοφορίας μετά τις 23:00.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, το δυσκολότερο θέμα στη συζήτηση ήταν η απαγόρευση διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία σε επισκέπτες προερχόμενους από «περιοχές κινδύνου». Εναντίον του μέτρου έχουν μέχρι τώρα τοποθετηθεί οι επικεφαλής τουλάχιστον πέντε κρατιδίων, στηρίζοντας τη θέση του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, του Άρμιν Λάσετ (CDU). Το ζήτημα έμεινε σε εκκρεμότητα μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, όταν θα έχουν πλέον ολοκληρωθεί οι φθινοπωρινές σχολικές διακοπές.


Ειδήσεις σήμερα

Διακόπουλος στο podcast του protothema.gr: Πρέπει να δώσουμε σήμα ότι είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε

Κορωνοϊός: Σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης η Γαλλία - Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Παρίσι και άλλες πόλεις

Πανδημία-Ιρλανδία: Δραστικά μέτρα - Απαγόρευση των επισκέψεων κατ’ οίκον, κλείνουν οι παμπ


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ