Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

aids_artro

Οι νοσοκομειακοί γιατροί απαριθμούν τα προβλήματα - Μόνο σε ένα δημόσιο Νοσοκομείο γίνεται έλεγχος HIV ιϊκού φορτίου - Το υπουργείο Υγείας «έλυσε» το πρόβλημα εκχωρώντας την εκτέλεση και αυτής της εξέτασης σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, όπου όμως μπορούν να εξετάζονται μόνον οι ασφαλισμένοι οροθετικοί

Με έλλειμμα ιατρικό αλλά και γενικά σε επαγγελματίες υγείας, σε δημόσιες Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων, με συνεχείς εμπλοκές στον έλεγχο HIV ιϊκού φορτίου, εξέτασης εξαιρετικά σημαντικής για την έκβαση του ιδίου του ασθενούς αλλά και για την μετάδοση της HIV λοίμωξης, με γραφειοκρατικά εμπόδια για τους οροθετικούς μεσα στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), θα "εορτασθεί" στη χώρα μας η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Αυτό καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), τονίζοντας πως η πραγματικότητα που βιώνουν οι οροθετικοί ασθενείς είναι πολύ δύσκολη όπως και "μη συμβατή" με τις εκδηλώσεις που συνήθως χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη ημέρα.

Έλλειμμα στο ειδικό προσωπικό

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, παρά την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων HIV λοίμωξης, κυρίως μετά το 2011, οπότε και η τελευταία επεκτάθηκε θεαματικά στον πληθυσμό των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών, καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί για ουσιαστική αύξηση των υπηρετούντων ειδικών γιατρών, αλλά και λοιπών θεραπευτών (νοσηλευτών/τριών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, κλπ) στους αντίστοιχους χώρους δημόσιας περίθαλψης (Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων, Εξωτερικά Ιατρεία Λοιμώξεων, Μονάδες Απεξάρτησης από εξαρτησιογόνες ουσίες).

Αλλά και ο αριθμός αυτών των μονάδων είναι ανεπαρκής και παραμένει ακάλυπτο μεγάλο τμήμα της επικράτειας. Στοιχειωδώς καλύπτεται η Αττική ενώ δεν υπάρχει καμία αντίστοιχη μονάδα σε ολόκληρη την Ήπειρο. Οι οροθετικοί σε περιοχές όπως η Μακεδονία – Θράκη,  η Πελοπόννησος, η Κρήτη, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα αναγκάζονται να διανύουν τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις σε αναζήτηση υγειονομικής φροντίδας.

Μετ´ εμποδίων ο έλεγχος ιϊκού φορτίου

Η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει το πρόβλημα του ανεπαρκούς εργαστηριακού ελέγχου των HIV οροθετικών που λαμβάνουν αντιρετροιϊκή αγωγή. Όπως καταγγέλλει, μόνο σε ένα δημόσιο Νοσοκομείο γίνεται έλεγχος HIV ιϊκού φορτίου, εξέτασης εξαιρετικά σημαντικής για την έκβαση του ιδίου του ασθενούς αλλά και για την μετάδοση της HIV λοίμωξης.

"Το υπουργείο «έλυσε» το πρόβλημα εκχωρώντας την εκτέλεση και αυτής της εξέτασης σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, όπου όμως μπορούν να εξετάζονται μόνον οι ασφαλισμένοι οροθετικοί. Όμως σημαντικό ποσοστό ασθενών είναι ανασφάλιστοι. Περιττό να τονισθεί ότι έτσι, όσο πιο πολύ διασπείρεται η πληροφορία της οροθετικότητας με το πλήρες ονοματεπώνυμο κάποιου, καταργείται εν πολλοίς το ιατρικό απόρρητο σε μια πολύ ευαίσθητη κατάσταση, που είχε έως πρόσφατα διασφαλιστεί προς μεγάλο κοινωνικό όφελος των ασθενών (αποφυγή κοινωνικού στίγματος που συχνά οδηγεί σε περιθωριοποίηση, απώλεια εργασίας με διάφορες προφάσεις, κλπ). Για όλους τους παραπάνω λόγους, πολλοί ασφαλισμένοι αρνούνται να απευθυνθούν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Η ουσιαστική απουσία δωρεάν τακτικού ελέγχου HIV ιϊκού φορτίου στη χώρα μας θα έχει ολέθριες επιπτώσεις  για την διασπορά της  HIV λοίμωξης και την αύξηση των κρουσμάτων στο παρόν και το άμεσο μέλλον" αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

Ταλαιπωρία για τους οροθετικούς στα ΚΕΠΑ

Οι HIV οροθετικοί ασθενείς αντιμετωπίζουν όπως και άλλοι χρονίως πάσχοντες, ανά ένα ή δύο έτη, τη γραφειοκρατική διαδικασία του ελέγχου της πάθησής τους από επιτροπές ΚΕΠΑ.

"Έρχονται αντιμέτωποι/ες με μια ατέλειωτη γραφειοκρατική διαδικασία, που είναι επιπλέον ταπεινωτική, δεδομένου ότι υποχρεώνονται να περιφέρουν τις ιατρικές γνωματεύσεις από γραφείο σε γραφείο, διασπείροντας οι ίδιοι/ες την πληροφορία, προκειμένου να διασφαλίσουν το επίδομά τους, απαραίτητο για την επιβίωση πολλών από αυτούς. Η διαδικασία αυτή αυξάνει σημαντικά το ήδη βεβαρημένο φορτίο των θεραπόντων. Είναι απορίας άξιο το γιατί πρέπει να ελέγχεται ξανά και ξανά μια κατάσταση για την οποία δεν υπάρχει οριστική θεραπεία"  τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Τι διεκδικεί η ΟΕΝΓΕ
 
"Με αφορμή την «παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS» δεν συμμετέχουμε σε lifestyle εκδηλώσεις και τελετές. Διεκδικούμε για τους οροθετικούς ασθενείς όσα δικαιούνται!"αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και ζητούν αύξηση του αριθμού των μονάδων λοιμώξεων, πλήρης στελέχωσή τους, κάλυψη όλης της χώρας, κρατικα προγράμματα ευρείας ενημέρωσης του κοινού, πρωτογενούς πρόληψης, διαγνωστικής παρέμβασης και ενημέρωσης,ενίσχυση των υπαρχόντων δομών απεξάρτησης και κυρίως των «στεγνών» προγραμμάτων, δωρεάν διενέργεια όλων των ειδικών εξετάσεων που απαιτούνται για την παρακολούθηση της HIV λοίμωξης και τέλος κατάργηση των επανελέγχων στα ΚΕΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Γιάννης888

Σας έχουν ψεκάσει σίγουρα εσας!

Αληθής Λόγος

Όταν ο άνθρωπος βαδίζει στον δρόμο της ορθόδοξης εκκλησίας δεν πρόκειται ποτέ να πάθει Έιτζ.

@

ΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΜΙΛΑΝΕ

GSV

Θέλεις να μας εξηγήσεις με ποιόν τρόπο;

Αληθής Λόγος

Όποιος έχει ορθόδοξο χριστιανικό βίωμα, απέχει από σεξουαλικές πράξεις. Αν έχει κάποια αδυναμία ως προς το πάθος του έρωτα, μπορεί να παντρευτεί μια ορθόδοξη χριστιανή και να έχουν ένωση μεταξύ τους με σκοπό την τεκνοποίηση.

GSV

Έχεις απόλυτο δίκιο, με την αποχή μηδενίζονται οι πιθανότητες να κολήσεις ειτζ ή οτιδήποτε άλλο. Είναι η μοναδική απόλυτη προφύλαξη.

Αντε και εις ανωτερα

Ααααααααχ κυριε μου !σημερα οι ανθρωποι δεν πλησιαζονται πια,και να θελεις.ειτε θελουμε ειτε οχι,ειμαστε πια σε υποχρεωτικη αποχη απ ολα.ζουμε στη χωρα της αποχης.μου κοψαν και τη συνταξη αγάμου θυγατρος και μη τα συζητειτε.εμ καμενη εμ δαρμενη

ΤΘ

Πολύ σωστά. Η πορνεία και τα παράγωγα της είναι ένα πάθος που μπορεί να καταπολεμηθεί με τον γάμο. Εννοείται με μία ορθόδοξη γυναίκα ή άντρα για να υπάρξει μία ευλογημένη οικογένεια. Και ορισμένοι πρέπει να καταλάβουν επιτέλους ότι αυτοί που αγωνίζονται όσο μπορούν για να καθαρίσουν την ψυχή τους, ούτε ταλιμπάν είναι, ούτε περίεργοι. Μιλάει ένας αμόρφωτος δημοσιογράφος για χριστιανοταλιμπάν και αμέσως να σταυρώσουμε όλους τους Χριστιανούς. Έλεος δηλαδή.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

anapnoi-sl

Health tips για να μην σας πιάνουν από τη μύτη… Να αποφεύγετε τις βόλτες στην εξοχή και στο βουνό κυρίως όταν φυσάει ή έχει πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια. Να κρατάτε τα παράθυρα του σπιτιού και του αυτοκινήτου σας κλειστά την περίοδο της άνοιξης.

zoiii

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑμΚΕ) «Φαιναρέτη» διοργανώνουν τη σειρά διαλέξεων «Η Αρχή της Ζωής» που αφορά στα αρχικά στάδια της ζωής του ανθρώπου, από την κύηση μέχρι τη νηπιακή ηλικία. Οι ενότητες είναι επιλεγμένες, ώστε να επιτρέπουν έναν διάλογο ανάμεσα στη φυσιολογία και την ψυχολογία, για να ενημερώσουν και να δώσουν απαντήσεις.