Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον: Οι συχνές σοβαρές λοιμώξεις αυξάνουν τον κίνδυνο, δείχνει μελέτη

Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον: Οι συχνές σοβαρές λοιμώξεις αυξάνουν τον κίνδυνο, δείχνει μελέτη

Σουηδική μελέτη δείχνει ότι σύνδεση μεταξύ σοβαρών λοιμώξεων με κάποια νευροεκφυλιστική πάθηση

doctor_patient
Οι επαναλαμβανόμενες σοβαρές λοιμώξεις (από ιούς, βακτήρια και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς) σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ένας άνθρωπος να διαγνωστεί στη συνέχεια με κάποια νευροεκφυλιστική πάθηση, όπως συμπέρανε μία νέα σουηδική επιστημονική έρευνα. Όσοι έχουν χρειαστεί νοσηλεία λόγω λοιμώξεων που έπαθαν στην αρχή και στη μέση της ζωής τους, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον αργότερα, σε σχετικά νεαρή ηλικία.

Μέχρι σήμερα, πειραματικές χώρες σε ζώα είχαν παράσχει ενδείξεις ότι οι ιογενείς, βακτηριακές και άλλες λοιμώξεις παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη μερικών νευροεκφυλιστικών παθήσεων, αλλά πλέον αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τη νέα έρευνα σε ανθρώπους. Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLOS Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 292.000 περιστατικά νόσου Αλτσχάιμερ, 104.000 περιστατικά Πάρκινσον και 10.000 περιστατικά Αμυοτροφικής Πλευρικής Σκλήρυνσης (ALS).

Τα ευρήματα των επιστημόνων

Διαπιστώθηκε ότι μία λοίμωξη που είχε χρειαστεί νοσηλεία, πέντε ή περισσότερα χρόνια πριν τη διάγνωση μιας νευροεκφυλιστικής πάθησης, σχετίζεται με 16% μεγαλύτερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και 4% για Πάρκινσον, αλλά όχι για σκλήρυνση ALS. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά ανθρώπους που έχουν πριν τα 40 τους ιστορικό πολλαπλών σοβαρών λοιμώξεων, οι οποίες είχαν καταστήσει αναγκαία την εισαγωγή σε νοσοκομείο. Σε αυτήν την περίπτωση ο κίνδυνος κατοπινής νόσου Αλτσχάιμερ είναι υπερδιπλάσιος και του Πάρκινσον 40% μεγαλύτερος, σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν έχουν ανάλογο παρελθόν σοβαρών λοιμώξεων.

«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι οι λοιμώξεις μπορεί να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν μία προϋπάρχουσα νοσηρή διαδικασία, οδηγώντας στην κλινική εμφάνιση μίας νευροεκφυλιστικής πάθησης σε σχετικά πρώιμη ηλικία», ανέφεραν οι ερευνητές.

Δείτε ολόκληρη τη μελέτη ΕΔΩ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Η «αυτοκτονία» 26χρονου στρατιώτη στην Κύπρο αποδείχθηκε δολοφονία μετά από 17 χρόνια


Επί ποδός η επίλεκτη ομάδα για την προστασία της βασιλικής οικογένειας στην κηδεία της Ελισάβετ


«Σπίτι μου»: Πώς θα πάρετε «φθηνό» στεγαστικό έως 150.000 – Τι πρέπει να προσέξετε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης