Η απειλή της τρομοκρατίας επηρεάζει σημαντικά τον προγραμματισμό των διακοπών, ωστόσο, η θέληση για ταξίδια παραμένει ισχυρή, σύμφωνα με την έκθεση για τις παγκόσμιες αλλαγές στην ταξιδιωτική συμπεριφορά της IPK International, που πραγματοποιείται για λογαριασμό της έκθεσης ΙΤΒ του Βερολίνου.
Όπως επισημαίνεται, οι τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων μηνών και οι πολιτικές αναταραχές είχαν σημαντική επίδραση στην ταξιδιωτική συμπεριφορά, με τους ταξιδιώτες να στρέφονται σε προορισμούς που θεωρούνται ασφαλείς. Έτσι, δημοφιλείς προορισμοί, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, έχουν δραματική πτώση στις κρατήσεις και πολλά ξενοδοχεία έμειναν άδεια.
Γενικά, όμως, περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν φέτος σε σχέση με το 2015.Η IPK International προβλέπει μια αύξηση κατά 2% στα ταξίδια των Ευρωπαίων στο εξωτερικό εφέτος, σε σχέση με πέρυσι, και 3% στα ταξίδια σε όλο τον κόσμο, με διαφοροποιήσεις στα οφέλη και τις ζημιές δημοφιλών προορισμών.
Αλλαγές συμπεριφοράς στους μισούς τουρίστες
Η IPK International διενήργησε πριν από μερικούς μήνες μια ειδική έρευνα σε πάνω από 40 μεγάλες αγορές, που αποτελούν πηγές τουρισμού, με συνεντεύξεις σε 50.000 άτομα για να αναλύσει τον αντίκτυπο των απειλών της τρομοκρατίας. Ένα από τα ευρήματα της παγκόσμιας έρευνας ήταν ότι η απειλή της τρομοκρατίας επηρεάζει τη συμπεριφορά ταξιδιού στο 40% των διεθνών τουριστών, ενώ τα συμπεράσματα ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με την πηγή της αγοράς.
Οι πολίτες από τις χώρες της Νότιας Αμερικής, οι Σκανδιναβοί και οι Ολλανδοί, δήλωσαν ότι επηρεάζονται λίγο στην ταξιδιωτική τους συμπεριφορά, ενώ οι Ασιάτες και οι πολίτες της Ανατολικής Ευρώπης επηρεάζονται εντονότερα από τα τρέχοντα γεγονότα. Διαφορές παρατηρήθηκαν επίσης μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της ταξιδιωτικής αγοράς: Οι έχοντες παιδιά είναι περισσότερο προσεκτικοί, ενώ οι νεότερες ηλικιακές ομάδες δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις προειδοποιήσεις περί τρομοκρατίας.
Η έρευνα εξέτασε επίσης με ποιους τρόπους η απειλή της τρομοκρατίας αλλάζει την ταξιδιωτική συμπεριφορά. Έτσι, το 15% των διεθνών τουριστών δήλωσαν ότι θα αποφύγουν τα ταξίδια στο εξωτερικό συνολικά το 2016 και μάλλον θα κάνουν διακοπές στη χώρα τους. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα είναι η Γερμανία, η οποία είναι και πάλι είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους Γερμανούς αυτό το καλοκαίρι. Το Timmendorfer Strand, για παράδειγμα, ένα δημοφιλές θέρετρο της Βαλτικής Θάλασσας, είναι πλήρες από κρατήσεις.