Οι αμπελώνες του Πάπα παράγουν τα πιο διάσημα κρασιά στην κοιλάδα του Ροδανού

Οι αμπελώνες του Πάπα παράγουν τα πιο διάσημα κρασιά στην κοιλάδα του Ροδανού

Μια από τις παλαιότερες οικογένειες Γάλλων οινοποιών, η οικογένεια Περίν,  παράγει το εμβληματικό Chateau de Beaucastel και το Clos de Tourelles

ktima_perrin_arthro
Περνώντας την είσοδο του πύργου που στεγάζεται το Domaine Clos de Tourelles και στρίβοντας αριστερά μπαίνεις σε ένα σαλόνι όπου δεσπόζει ένα μεγάλο ξύλινο κουτί πάνω σε ένα παλιό μπουφέ.

Περιέχει τα δώδεκα κρασιά που παράγονται από τις πιο παλιές οικογένειες οινοποιών σε διάφορες χώρες του κόσμου και βλέποντας τις φιάλες σε πιάνει ένα δέος με τα ονόματα και τις φαμίλιες Ισπανών, Ιταλών, Γάλλων Γερμανών κ.α.

ktima_perrin__7_
ktima_perrin__6_
ktima_perrin__2_


Εκεί συνυπάρχουν αρμονικά δίπλα-δίπλα μεταξύ άλλων το εμβληματικό Chateau Mouton Rothschild με την μυθική Sassicaia και το ασύλληπτο Haut Brion με το Chateau de Beaucastel της οικογένειας Περίν.

Τους Γάλλους που αν πριν μια δεκαετία τους ήξεραν οι λάτρεις του κρασιού, ο συνεταιρισμός τους με τον Μπραντ Πιτ και την τότε σύζυγό του Αντζελίνα Τζολί, έκανε την οικογένεια διάσημη εν μια νυκτί.

Κάτι όμως που δεν άλλαξε τίποτε στην ψυχοσύνθεση των μελών της που λατρεύει αυτό που κάνει από το 1909, να παράγει δηλαδή εξαιρετικά κρασιά χωρίς να λέει πολλά ή και τίποτε όταν πολλοί τους ρωτάνε για τον διάσημο συνεταίρο τους.

Φρόντισαν να κρατήσουν μακριά τους αδιάκριτους και να προστατέψουν τον άνθρωπο που τους εμπιστεύθηκε, δημιουργώντας μαζί τους ένα brand που εκτοξεύθηκε.

ktima_perrin__8_
ktima_perrin__9_
Κλείσιμο


Το θαύμα από δυο μικρούς αμπελώνες

Το Gigondas είναι ένα χωριό στην κοιλάδα του Ροδανού, με δεκάδες κτήματα που παράγουν στην συντριπτική πλειοψηφία τους κόκκινο κρασί. Το Clos de Tourelles είναι ένα μικρό κτήμα με παλιούς αμπελώνες που απλώνονται σε δέκα μόλις εκτάρια, δηλαδή εκατό στρέμματα και η ιστορία του είναι ιδιαίτερη.

Ο ιδιοκτήτης του που λάτρευε αυτά τα κλήματα τα οποία ακόμη και σήμερα οργώνονται με άλογο, όταν διαπίστωσε ότι οι διάδοχοί του ήθελαν να το πουλήσουν και να φύγουν, τους αποκλήρωσε χωρίς να τους το πει.

Το κληροδότησε στον πιστό του επιστάτη, αυτόν που επέβλεπε καθημερινά τους δύο μικρούς αμπελώνες του κτήματος από τους οποίους έβγαινε το κόκκινο κρασί του, οι οποίοι χωρίζονταν από τον δρόμο που οδηγούσε στο κέντρο του Gigondas.

ktima_perrin__10_
ktima_perrin__12_
ktima_perrin__11_


Αυτός όταν μεγάλωσε το πούλησε στην οικογένεια Περίν, που εξακολουθεί να παράγει το Clos de Tourelles μέχρι σήμερα μόνο στο Gigondas, σε μικρές ποσότητες και φυσικά με ονομασία προέλευσης.

Το συγκεκριμένο περιέχει τις ποικιλίες Grenache (80%), Syrah, Cinsault και Mourvedre και είναι το μικρό θαύμα ενός μεγάλου terroir και μιας οικογένειας η πέμπτη γενιά της οποίας συνεχίζει με σεβασμό αυτό που άρχισε ο Πιέρ Περίν to 1909 και συνέχισε ο γιος του Ζακ.

Τα κρασιά του Πάπα

Οι συγκεκριμένοι έβαλαν τα θεμέλια για την παραγωγή του Chateau de Beaucastel από τους αμπελώνες που βρίσκονται στην περιοχή που ονομάζεται Chateauneuf du Pape.

Μεταφράστηκε ως «ο νέος πύργος του Πάπα» επειδή τον 14ο αιώνα η έδρα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας μεταφέρθηκε από την Ρώμη στην περιοχή της Αβινιόν, ανάμεσα στους συγκεκριμένους αμπελώνες.

Πρόκειται για την πιο ιστορική και για τους ειδήμονες πιο σημαντική οινοποιητική περιοχή της Γαλλίας στην κοιλάδα του ποταμού Ροδανού, μια εύφορη περιοχή με terroir που είχε την δυναμική να παράγει ιδιαίτερα ποιοτικά κρασιά.

ktima_perrin__4_
ktima_perrin__5_


Πολύ σύντομα η σοδειά του Chateauneuf du Pape που εμφιαλωνόταν έγινε το επίσημο κρασί των παπικών γευμάτων, και κέρδισαν τον χαρακτηρισμό τα «κρασιά του Πάπα», τον οποίο διατηρούν μέχρι τις μέρες μας.

Βλέποντας τους αμπελώνες, να απλώνονται παρατηρώ ότι μια τριανταφυλλιά είναι φυτεμένη μπροστά από κάθε σειρά ρίζες και ο Τόμας Περίν μου εξηγεί ότι αν προκύψει κάποια ασθένεια, πρώτα θα «χτυπηθεί» η τριανταφυλλιά.

Τα κελάρια του Chateau είναι εντυπωσιακά, τα βαρέλια που φυλάνε το κρασί χαραγμένα κάπως από τον χρόνο απλώνονται παντού και σε ένα από αυτά που στέκεται όρθιο, αρχίζει η ιεροτελεστία για τον επισκέπτη.

ktima_perrin__13_
ktima_perrin__1_


Τα ποτήρια γεμίζουν με μπουκάλια από διαφορετικές χρονιές, ξεκινώντας από το 2012 για να φτάσουμε στο 1997, άψογο δείγμα της παλαίωσης, ενώ λίγε ώρες αργότερα τα καλύτερα έρχονται.

Ο οικοδεσπότης μας φέρνει στο δείπνο μια magnum φιάλη κόκκινο Chateau de Beaucastel του 2000 και ένα ίδιο «διαμάντι» του 1988 σε κανονικό μπουκάλι, κρασιά που ανοίγει μόνο η οικογένεια και είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν στο εμπόριο.

Εκτός από τα κόκκινα παράγουν και λευκά, ενώ χρησιμοποιούν δεκατρείς συνολικά ποικιλίες στους «ιερούς» αυτούς αμπελώνες-οχτώ κόκκινα και πέντε λευκά-που από το 1964 λειτουργούν με αυστηρά βιολογικές και μετέπειτα βιοδυναμικές αρχές και πρακτικές.

Το κτήμα είναι εντυπωσιακό, ενώ οι αμπελώνες που παράγουν τα μακροβιότερα κρασιά της κοιλάδας του Ροδανού χαρίζουν μια μαγευτική εικόνα της Προβηγκίας και μια εμπειρία από αυτές που δεν θα ξεχάσεις ποτέ.


Ειδήσεις σήμερα:

Συνελήφθη και οδηγείται στο αυτόφωρο η οδηγός που πάτησε σκυλάκι εν ψυχρώ στην Κρήτη – Δείτε βίντεο


«Είχα δώσει όρκο να μη μιλήσω»: Συγκλονιστικό γράμμα ανήλικης από την Καλαμάτα που τη βίαζε ο πατέρας της

Ιώβη Φραγκάτου: Η άλλη «μούσα» του Μπισμπίκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης