Κορωνοϊός - Ποδόσφαιρο: Η... Μεγάλη Τρίτη του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου - Συνεδριάζει η UEFA

Κορωνοϊός - Ποδόσφαιρο: Η... Μεγάλη Τρίτη του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου - Συνεδριάζει η UEFA

Ο αθλητισμός στην Ευρώπη έχει παραλύσει λόγω του κορωνοϊού, ωστόσο στη σημερινή έκτακτη διευρυμένη σύσκεψη αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το Euro 2020, το Champions και Europa League, αλλά και τα Εθνικά πρωταθλήματα

UEFA2
Στις 25 Φεβρουαρίου, στο περιθώριο της επίσκεψης του στην Ελλάδα όπου υπέγραψε το μνημόνιο συνεργασίας με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν είχε ερωτηθεί και για το αν ανησυχεί για την «προέλαση» του κορωνοϊού στην Ευρώπη, ειδικά εν όψει του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου που είναι προγραμματσμένο να διεξαχθεί από τις αρχές Ιουνίου έως τις αρχές Ιουλίου σε 12 χώρες...

Ο Σλοβένος παράγοντας μάλλον δεν είχε αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης (ή προσπάθησε να εμφανιστεί ψύχραιμος) καθώς είχε απαντήσει στη ελληνική δημόσια τηλεόραση:

«Φτιάξαμε μία ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση του θέματος. Πιστεύω και ελπίζω ότι θα σταματήσει σύντομα. Από την άλλη πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να είμαστε έτοιμοι αλλά να μην υπάρχει πανικός. Συνεχίζω να πιστεύω ότι ο πανικός θα δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα. Έτσι πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι, να προσεγγίσουμε την κατάσταση σωστά αλλά δεν πρέπει να νιώθουμε σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου. Γιατί δεν ήρθε. Εάν μιλάμε για το Euro 2020 θα είναι ένα φανταστικό τουρνουά σε 12 χώρες. Θα αναδείξει την ενότητα της Ευρώπης. Το μήνυμά μου προς τους φιλάθλους είναι να πάνε να δουν τα παιχνίδια, ευχαριστηθείτε το ποδόσφαιρο, τη ζωή και ξεχάστε την επιθετικότητα και τη βία».

Ωστόσο μόλις 20 ημέρες αργότερα η UEFA έχει αναστείλει κάθε αγωνιστική δραστηριότητα και σήμερα το μεσημέρι καλείται να αποφασίσει τι θα πράξει όχι μόνο με το Euro 2020, αλλά και με τη συνέχεια Champions και Europa League κι αυτές οι αποφάσεις θα επηρεάσσουν σε μεγάλο βαθμό και τα εθνικά πρωταθλήματα.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσουν και οι 55 Ομοσπονδίες μέλη της UEFA, εκπρόσωποι της Ένωσης Συλλόγων (που συνήθως είναι στα μαχαίρια με την UEFA), της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Λιγκών, αλλά και εκπρόσωπος της FifPro της παγκόσμιας Ένωσης των ποδοσφαιριστών δείγμα της σοβαρότητας της κατάστασης, αλλά και της απόγνωσης στην οποία έχει περιέλθει η UEFA.

Στη Νιόν, έδρα των γραφείων της, το σοκ από την ταχύτατη εξάπλωση του ιού είναι κάτι παραπάνω από εμφανές κι αυτός ήταν και ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία στα τέλη της περασμένης εβδομάδας δεν ήξερε τι να αποφασίσει (για την αναβολή ή όχι των αγώνων των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων), ωστόσο ακόμη και σήμερα τα δεδομένα που θα έχουν στα χέρια τους αυτοί που θα πάρουν τις αποφάσεις δεν είναι ξεκάθαρα ως προς τον χρονικό ορίζοντα που θα υπάρξει πραγματική ύφεση της πανδημίας.

Κλείσιμο
Αρχικά πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η τελική φάση του Euro 2020 θα μετατεθεί για την επόμενη χρονιά. Μια απόφαση που θεωρητικά δίνει μια ανάσα στις συλλογικές διοργανώσεις και τα εθνικά πρωταθλήματα για να βρουν τη φόρμουλα να ολοκληρωθούν (σε διαφορετική περίπτωση οι κορυφαίες λίγκες θα έχουν τεράστια οικονομική ζημιά από την απώλεια εσόδων που έχουν να κάνουν με τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγίες), όμως ακόμη κι αυτή η πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη (γιατί πολύ απλά τα δεδομένα που αφορούν την πανδημία αλλάζουν ώρα με την ώρα).

Για τα Ευρωπαϊκά κύπελλα, που η UEFA είναι η μοναδική υπεύθυνη (Champions League, Europa League) υπάρχει η σκέψη οι προημιτελικοί να είναι μονοί κι αντί για διπλούς ημιτελικούς να έχουμε φάιναλ φορ (Τετάρτη και Πέμπτη οι ημιτελικοί, Κυριακή ο τελικός).

Για τα Εθνικά πρωταθλήματα η UEFA μπορεί να δώσει μόνο κεντρικές κατευθύνσεις, καθώς τις αποφάσεις παίρνουν οι Ομοσπονδίες και οι Λίγκες, αλλά σίγουρα μπορεί να ασκήσει επιρροή (νουθετώντας την οριστική διακοπή κι αποδοχή της βαθμολογίας ως έχει ή αντιθέτως ζητώντας να ολοκληρωθεί έστω η κανονική διάρκεια).

Το πρόβλημα όμως είναι ότι όποια απόφαση κι αν παρθεί (θεωρώντας δεδομένη την αναβολή του Euro 2020) θα είναι στον αέρα καθώς υπάρχουν οι εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι θα είναι αδύνατη η επανέναρξη της οποιασδήποτε δραστηριότητας πριν τα τέλη Μαΐου.

Εκτίμηση που αν επαληθευτεί τότε θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα (πριν καν αυτή ξεκινήσει) στην επόμενη σεζόν καθώς στα τέλη Ιουνίου ξεκινούν τα προκριματικά του Europa League και στις αρχές Ιουλίου τα προκριματικά του Champions League.

Γενικά αυτό που διαρρέει από αξιωματούχους της UEFA είναι ότι προτεραιότητα για όλους αποτελεί το ομαλό κλείσιμο της φετινής σεζόν, ιδανικά χωρίς διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, αποδεχόμενοι όμως ότι αυτό θα καθοριστεί από παράγοντες εκτός ποδοσφαίρου.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός, ποδόσφαιρο: Λύση με… Final 4 εξετάζει η UEFA για Champions και Europa League

Κορωνοϊός, Κύπρος: Κανένας ποδοσφαιρικός αγώνας έως το τέλος Μαρτίου

Βαθμολογία UEFA: Ζωντανή για τη 16η θέση η Ελλάδα, πλησιάζει… απειλητικά η Ελβετία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης