5ο Aphrodite Cup: Τα αστέρια της εγχώριας και διεθνούς ρυθμικής γυμναστικής δίνουν ραντεβού στο Φάληρο

5ο Aphrodite Cup: Τα αστέρια της εγχώριας και διεθνούς ρυθμικής γυμναστικής δίνουν ραντεβού στο Φάληρο

Η διοργάνωση που αναδεικνύει την ομορφιά της ρυθμικής γυμναστικής, αναβαθμίζει τον ρόλο της γυναίκας στον αθλητισμό και διαθέτει ξεχωριστό περιβαλλοντικό χαρακτήρα, επιστρέφει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά

unnamed
Το διεθνές τουρνουά ρυθμικής γυμναστικής Aphrodite Cup 2019 μετατρέπει το Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου σε παγκόσμιο επίκεντρο του αθλήματος από την Παρασκευή (15/03) μέχρι και την Κυριακή (17/03), με την είσοδο να είναι ελεύθερη για τους φιλάθλους.

Από το ταπί του σταδίου θα «παρελάσουν» συνολικά 230 αθλήτριες από 22 χώρες και πέντε ηπείρους (Αίγυπτος, Αυστραλία, Βρετανία, Γερμανία, Ελβετία, Ιαπωνία, Ιρλανδία, Ισπανία, Καζακστάν, Καναδάς, Κινεζική Ταϊπέι, Κύπρος, Ν. Αφρική, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία και Ελλάδα), μεταξύ των οποίων υπάρχουν σπουδαίες παρουσίες, όπως η «ασημένια» παγκόσμια πρωταθλήτρια ομάδα ανσάμπλ γυναικών της Ιαπωνίας, καθώς και το ανσάμπλ νεανίδων της Ρωσίας, της κορυφαίας σχολής στον κόσμο.

Ωστόσο, τη φετινή διοργάνωση κάνει μοναδική η συμμετοχή όλων των εγχώριων αστεριών του αθλήματος:
Από την Εθνική ανσάμπλ γυναικών (Ιωάννα Τζιατζιά, Αύρα Ντούρο, Χρυσάνθη Αθανασακοπούλου, Χριστίνα Ρήγα, Δέσποινα Τούση, Ελεάννα Δημοπούλου) και την πρωταθλήτρια του ατομικού Ελένη Κελαϊδίτη, οι οποίες τον προσεχή Σεπτέμβριο θα διεκδικήσουν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020», μέχρι τις ανερχόμενες πρωταγωνίστριες του ατομικού γυναικών Μαρία Δερβίση και Ιωάννα Μαγοπούλου, αλλά και τη νεότερη γενιά, την οποία εκπροσωπούν η Εθνική ανσάμπλ νεανίδων (Ήλια Αλεξοπούλου, Νίνα Ανδρεανίδου, Ραφαηλία Γουργιώτη, Αγγελική Καραγιάννη, Κατερίνα Βούσουλα, Ελένη Ρίζου) και οι επίλεκτες αθλήτριες του ατομικού νεανίδων Ανδρονίκη Αγάθου, Εβίτα Γιαννοπούλου, Ειρήνη Κομψελίδου, Μαρία Κουγιουμτζόγλου, Κορίνα Λυκάκη, Βασιλική Μπιλάλη.

Η αντίστροφη μέτρηση για τους αγώνες κορυφώθηκε με την επίσημη Συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στο στάδιο των αγώνων το μεσημέρι της Τετάρτης (13/03).
Παρόντες εκ μέρους των διοργανωτών και υποστηρικτών του διεθνούς τουρνουά ήταν η Πρόεδρος του Γ.Ο.Π.Φ. «Η Αρμονία» και της Οργανωτικής Επιτροπής Ελένη Μιχοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, η Περιφερειακή Σύμβουλος Νότιου Τομέα Αττικής Μαρία Νερούτσου, ο Αντιπρόεδρος του Γ.Ο.Π.Φ. «Η Αρμονία» Γιώργος Καζαντζόπουλος, το μέλος του Δ.Σ. της Ε.Γ.Ο. και εκπρόσωπος του αθλήματος της Ρυθμικής Γυμναστικής Αθανασία Λαμπροπούλου και η Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου.
Κλείσιμο
Επιπλέον, για τις αγωνιστικές βλέψεις τους μίλησαν η Ελένη Κελαϊδίτη με την προπονήτριά της Μαρίνα Φατέεβα, η αρχηγός της Εθνικής ανσάμπλ γυναικών Ιωάννα Τζιατζιά, η αρχηγός της Εθνικής ανσάμπλ νεανίδων Κατερίνα Βούσουλα, καθώς και η προπονήτρια Φωτεινή Κωτσοπούλου εκ μέρους του τεχνικού επιτελείου του ελληνικού ανσάμπλ.

Όλες τους απεύθυναν κάλεσμα στον κόσμο, που με την παρουσία του στο Φάληρο θα δώσει δύναμη στις Ελληνίδες πρωταθλήτριες και παράλληλα θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα θέαμα ξεχωριστό και να γνωρίσει έναν διαφορετικό αθλητικό πολιτισμό.

Επίσης, ειδική μνεία έγινε στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει δενδροφύτευση από συμμετέχουσες στο 5ο Aphrodite Cup αθλήτριες σε συνεργασία με τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου με στόχο τη δημιουργία του Δάσους της Ρυθμικής, πρόγραμμα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, διανομή δίγλωσσου ενημερωτικού υλικού περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε θεατές και αποστολές, εθελοντικό πρόγραμμα αντιστάθμισης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τις αποστολές από το εξωτερικό, το πρόγραμμα συγκέντρωσης χρησιμοποιημένων αθλητικών παπουτσιών «Άστα να περπατήσουν ξανά για καλό σκοπό» υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, δημιουργία πρωτότυπων δώρων για τους αρχηγούς αποστολών με βάση τους μη ανακυκλώσιμους μουσαμάδες των προηγούμενων διοργανώσεων, αλλά και κάτι περισσότερο:
Σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, για πρώτη φορά μία διεθνής αθλητική διοργάνωση θα είναι plastic free και όλα τα πλαστικά μίας χρήσης που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι βιοδιασπώμενα (φτιαγμένα από άμυλο ή ζαχαροκάλαμο κι όχι από πετρέλαιο / πλαστικό).
Όλες οι παραπάνω δράσεις αποσκοπούν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της διοργάνωσης και είναι σύμφωνες με τις κατευθύνσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

unnamed__1_


Ακολουθούν οι τοποθετήσεις των ομιλητών στην Συνέντευξη Τύπου:

Ελένη Μιχοπούλου (Πρόεδρος του Γ.Ο.Π.Φ. «Η Αρμονία» και της Οργανωτικής Επιτροπής): «Έχουμε ετοιμαστεί εντατικά, για να παρουσιάσουμε ένα δυναμικό θέαμα, ανώτερο από κάθε άλλη φορά. Συνθέτουμε μια δυνατή ομάδ, μαζί με τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου και την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία, που συνδιοργανώνουμε αυτό το διεθνές τουρνουά για 5η χρονιά. Το επίπεδο θα είναι υψηλότερο από πέρυσι, έχουμε πολλές και ποιοτικές συμμετοχές, με εκπροσώπηση από 22 χώρες, καθώς και από σωματεία διαφόρων περιοχών της Ελλάδας. Είμαστε η μοναδική γυναικεία διοργάνωση στην Ελλάδα και παρότι είναι δύσκολο να προσελκύσουμε χορηγίες καταφέρνουμε να ανεβαίνουμε επίπεδο κάθε χρόνο».

Γιάννης Φωστηρόπουλος (Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πρόνοιας και Αθλητισμού του Δήμου Παλαιού Φαλήρου): «Σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη και σας καλωσορίζουμε σε μια διεθνή διοργάνωση που περιλαμβάνει αθλήτριες αποκλειστικά γυναικείου φύλου. Η ρυθμική γυμναστική είναι ένα άθλημα που έχει γνωρίσει άνθηση στην Ελλάδα, αλλά δεν έχει αντίστοιχα μεγάλη προβολή. Πριν δέκα χρόνια, η κυρία Μιχοπούλου έσπειρε έναν σπόρο στην πόλη και σήμερα ο Γ.Ο.Π.Φ. “Η Αρμονία” είναι πλέον ένας μεγάλος σύλλογος. Η διοργάνωση αυτή έχει αθλητικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προεκτάσεις. Ως Δήμος στηρίζουμε το γεγονός αυτό και είμαστε περήφανοι για όσα θα συμβούν στο Ολυμπιακό Κλειστό του Φαλήρου τις επόμενες ημέρες».

Αθανασία Λαμπροπούλου (Μέλος Δ.Σ. της Ε.Γ.Ο.): «Το Aphrodite Cup είναι ο μοναδικός αγώνας στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί στο επίσημο αγωνιστικό ημερολόγιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής. Είναι ένα μεγάλο γεγονός και έρχονται αθλήτριες απ’ όλο τον κόσμο, όχι μόνο από την Ευρώπη. Φέτος θα έχουμε συμμετοχές από πέντε ηπείρους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αθλήτριες από μακρινές χώρες και αξιόλογες ομάδες, όπως η Ιαπωνία, παγκόσμια πρωταθλήτρια στο ανσάμπλ γυναικών. Είναι η απόδειξη ότι η προσπάθεια αυτή αποκτά παγκόσμια υπόσταση. Εδώ θα βρίσκονται και όλες οι πρωταγωνίστριες του σήμερα και του αύριο της ελληνικής ρυθμικής γυμναστικής, που αξίζουν την στήριξη και το χειροκρότημα όλων».

Μαρία Νερούτσου (Περιφερειακή Σύμβουλος Νότιου Τομέα Αττικής): «Ως Περιφέρεια Αττικής στηρίζουμε κάθε αθλητική εκδήλωση, πόσο μάλλον ένα τέτοιο μεγάλο γεγονός. Απευθύνουμε ένα κάλεσμα να έρθει ο κόσμος, για να περάσει ένα υπέροχο τριήμερο. Θέλουμε να γεμίσει το στάδιο».

Γιώργος Καζαντζόπουλος (Αντιπρόεδρος του Γ.Ο.Π.Φ. «Η Αρμονία», επικεφαλής της «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο - Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+»): «Είμαστε χαρούμενοι για το αθλητικό σκέλος, όπου θα αναδειχθούν αθλήτριες, αλλά και χαρούμενοι γιατί πέρα από το αγωνιστικό μέρος, θα αναδειχθούν κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις. Είναι η πρώτη διεθνούς χαρακτήρα διοργάνωση, που λέει «όχι» στο πλαστικό μιας χρήσης και δεν θα υπάρχει καθόλου. Φυσικά θα συνεχιστεί και φέτος το πρόγραμμα ανακύκλωσης και σε συνεργασία με τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου θα γίνει και πάλι δενδροφύτευση. Η διοργάνωση αυτή δεν θα γινόταν χωρίς ένα επιτελείο εξιδεικευμένων συνεργατών και τον εθελοντών».

Ελένη Κελαϊδίτη (Αθλήτρια ατομικού γυναικών): «Είμαι χαρούμενη που θα συμμετέχω σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση στην Ελλάδα. Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να έρθει ο κόσμος, να γνωρίσει το άθλημά μας, που δεν είναι τόσο διαδεδομένο στη χώρα μας. Ο μεγάλος φετινός μου στόχος είναι η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, μέσα από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Σεπτεμβρίου».

Μαρίνα Φατέεβα (Προπονήτρια της Ελ. Κελαϊδίτη): «Τo Aphrodite Cup γίνεται σιγά-σιγά γνωστό σε όλο τον κόσμο και περνάει πλέον και στις άλλες χώρες. Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλες τις αθλήτριες. Μας περιμένει ένας αγώνας δύσκολος, αλλά όμορφος».

Ιωάννα Τζιατζιά (Αθλήτρια Εθνικής ανσάμπλ): «Είναι η μεγάλη η χαρά μου που συμμετέχω σε μια μεγάλη διοργάνωση που γίνεται στην χώρα μας. Θέλουμε να έρθουν οι φίλαθλοι και να μας ενθαρρύνουν. Να μας δώσουν τη δύναμη να συνεχίσουμε με περισσότερη αυτοπεποίθηση και να πετύχουμε φέτος τον στόχο μας, που είναι η Ολυμπιακή πρόκριση».

Κατερίνα Βούσουλα (Αθλήτρια Εθνικής ανσάμπλ νεανίδων): «Είμαστε μια νεοσύστατη ομάδα, αλλά βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Είμαστε μια γροθιά ως ομάδα, πολύ δεμένες και έχουμε υψηλούς στόχους. Θέλουμε να έρθει ο κόσμος, να δει τα προγράμματά μας και να μας στηρίξει».

Φωτεινή Κωτσοπούλου (Προπονήτρια Εθνικών ομάδων ανσάμπλ): «Θα είναι η πρώτη αγωνιστική εμπειρία της χρονιάς για τα κορίτσια. Έχουμε καινούργιες ομάδες και καινούργια προγράμματα, που θα τα παρουσιάσουμε για πρώτη φορά σε αγωνιστικό επίπεδο. Στην κατηγορία νεανίδων δημιουργήθηκε ξανά Εθνική ομάδα για πρώτη φορά μετά το 2006 και οι αθλήτριές μας έχουν όρεξη και ταλέντο. Σ’ αυτή τη διοργάνωση θα συναντήσουμε πολλές από τις χώρες που θα συμμετάσχουν και στο επερχόμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Στην Εθνική γυναικών έχουμε μία ανανεωμένη ομάδα, έχουν μπει νέα κορίτσια σε σχέση με πέρσι και είναι μεγάλη χαρά και τιμή που το ξεκίνημά μας θα γίνει σε ελληνικό έδαφος».

Το 5ο διεθνές τουρνουά ρυθμικής Aphrodite Cup συνδιοργανώνεται από τον Γυμναστικό Όμιλο Παλαιού Φαλήρου «Η Αρμονία», την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία και τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Υπουργείου Τουρισμού, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Επίσημοι Υποστηρικτές της διοργάνωσης είναι η εταιρεία ειδών ρυθμικής γυμναστικής και χορού Kapola Gymnastics, η εταιρεία Kanakis Family που παράγει προϊόντα ελιάς, το Ιατρικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου και τα Εκπαιδευτήρια Χουρδάκη, ενώ Υποστηρικτής είναι το ανθοπωλείο Les Fleuristes.
Το Aphrodite Cup υποστηρίζεται επίσης από την περιβαλλοντική οργάνωση «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο - Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+», προωθεί τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και έχει ενταχθεί στη Β’ βαθμίδα του συστήματος πιστοποίησης Green Sports League.
Χορηγοί Επικοινωνίας της διοργάνωσης είναι η ΕΡΤ, η ΕΡΑ ΣΠΟΡ και η COSMOTE TV.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των αγώνων:

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

10:00 - 12:05: Non FIG - Ατομικό Νεανίδων, 1ο σκέλος (σχοινάκι, μπάλα)
12:15 - 13:15: Non FIG - Ατομικό Γυναικών, 1ο σκέλος (στεφάνι, μπάλα)
14:30 - 17:05: Ατομικό Νεανίδων, 1ο σκέλος (σχοινάκι, μπάλα)
17:30 - 18:10: Ανσάμπλ Νεανίδων, 1ο πρόγραμμα (5 στεφάνια)
18:30 - 19:00: Τελετή Έναρξης
19:00 - 19:10: Ανσάμπλ Γυναικών, 1ο πρόγραμμα (5 μπάλες)
19:15 - 21:40: Ατομικό Γυναικών, 1ο σκέλος (στεφάνι, μπάλα)

Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

10:00 - 11:50: Non FIG - Ατομικό Νεανίδων, 2ο σκέλος (κορύνες, κορδέλα)
12:00 - 12:40: Non FIG - Ατομικό Γυναικών, 2ο σκέλος (κορύνες, κορδέλα)
13:00 - 14:00: Απονομές Επάθλων αγώνα Non FIG
14:30 - 16:50: Ατομικό Νεανίδων, 2ο σκέλος (κορύνες, κορδέλα)
17:00 - 17:35: Ανσάμπλ Νεανίδων, 2ο πρόγραμμα (5 κορδέλες)
17:50 - 18:30: Απονομές Επάθλων Ατομικού Νεανίδων και Ανσάμπλ Νεανίδων
18:30 - 18:40: Ανσάμπλ Γυναικών, 2ο πρόγραμμα (3 στεφάνια / 4 κορύνες)
18:45 - 21:10: Ατομικό Γυναικών, 2ο σκέλος (κορύνες, κορδέλα)

Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

15:00 - 16:05: Ατομικό Νεανίδων: Τελικοί οργάνων (σχοινάκι, μπάλα)
15:00 - 16:05: Ατομικό Γυναικών: Τελικοί οργάνων (στεφάνι, μπάλα)
16:15 - 17:20: Ατομικό Νεανίδων: Τελικοί οργάνων (κορύνες, κορδέλα)
16:15 - 17:20: Ατομικό Γυναικών: Τελικοί οργάνων (κορύνες, κορδέλα)
17:40 - 18:50: Ανσάμπλ Γυναικών: Τελικός στις 5 μπάλες, Τελικός στα 3 στεφάνια / 4 κορύνες
17:40 - 18:50: Ανσάμπλ Νεανίδων: Τελικός στα 5 στεφάνια, Τελικός στις 5 κορδέλες
18:50 - 19:20: Γκαλά
19:20 - 20:00: Απονομές Επάθλων
20:00 - 20:15: Τελετή Λήξης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης