Ολυμπιακός: Πώς πέτυχε να προκριθεί σε τρία συνεχόμενα Final4 - Από το Βελιγράδι στο Βερολίνο

Ολυμπιακός: Πώς πέτυχε να προκριθεί σε τρία συνεχόμενα Final4 - Από το Βελιγράδι στο Βερολίνο

Ο Ολυμπιακός του... σκακιστή, Γιώργου Μπαρτζώκα, είναι πλέον στο Final 4 της Euroleague ακολουθώντας το μονοπάτι που βάδισε και ο Παναθηναϊκός, μία ημέρα νωρίτερα

papanikolaoy-arthro
Αν κάτι ξεχώριζε στο Game 5 για τα πλέι οφ της Euroleague ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Μπαρτσελόνα αυτό ήταν το διάχυτο άγχος των δύο πλευρών αλλά και το αστείρευτο πάθος τους για διάκριση.

Ο χρόνος στο χρονόμετρο τελειώνει και το τελικό σκορ 59-63 στέλνει την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα στο Final 4 του Βερολίνου. Παίκτες και επιτελείο δεν μπορούν να περιορίσουν τη χαρά τους για μια τεράστια επιτυχία που ήρθε με πολύ κόπο σε μια πολύ απαιτητική σεζόν. Για την ακρίβεια, «για μια νέα τεράστια επιτυχία», με τον Έλληνα προπονητή να τσεκάρει και φέτος το ένα από τα τέσσερα εισιτήρια για τις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Όλες με διαφορετικό σύνολο, και αυτό έχει τη σημασία του.

Αυτό που παρέμεινε ίδιο και φέτος ήταν η παρουσία του κόσμου, ο οποίος στήριξε τόσο κατά τη διάρκεια της σεζόν σε ένα ως επί το πλείστον γεμάτο ΣΕΦ, όσο και το πρωί κατά την επιστροφή των νικητών από τη Βαρκελώνη.

FC Barcelona-Olympiacos | FINAL SEAT TAKEN Playoffs Game 5 | 2023-24 Turkish Airlines EuroLeague
Στην τελευταία μάχη για την πρόκριση οι μονομαχίες ήταν πολύ δυνατές και η αστοχία μεγάλη, ωστόσο ο Ολυμπιακός κατάφερε ακόμη κι έτσι να παραμείνει κοντά όσον αφορά τη διαφορά και εκμεταλλευόμενος το χαμηλό σκορ να κάνει το ξέσπασμα που χρειαζόταν για να βρεθεί στην τελική φάση. Το κενό που είχε δημιουργηθεί κατά τα μισά της τρίτης περιόδου καλύφθηκε αμέσως με τους φιλοξενούμενους να μπλοκάρουν τη Μπαρτσελόνα στους 38 πόντους και να ξεκινούν την αντεπίθεση μέχρι να πάρουν για πρώτη φορά κεφάλι στο σκορ στην 4η περίοδο.

Το έναυσμα έδωσε ο Τόμας Γουόκαπ με τρίποντο, που του πίστωσε στη στατιστική τους μοναδικούς του πόντους στο ματς. Επόμενο μεγάλο τρίποντο ήταν του αρχηγού, Κώστα Παπανικολάου, ο οποίος έλειψε πολύ από τα πρώτα παιχνίδια της σειράς, για να έρθει εν τέλει ακόμη ένα από τον Σακίλ ΜακΚίσικ για το πρώτο προβάδισμα (47-49, 5:00 πριν το τέλος). Η αντίδραση των παικτών και τα σουτ που κάποια στιγμή «έπρεπε» να μπουν, έσπασαν τις κλειστές γραμμές άμυνας της Μπαρτσελόνα, που πλέον βιαζόταν κυριευμένη από το άγχος.

Η πρόκριση στο Final 4 του 2022

Η προαναφερθείσα τριάδα, συν φυσικά τον Νίκολα Μιλουτίνοφ που ήταν συγκλονιστικός αλλά... εξαιρείται μιας και τότε αγωνιζόταν στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ήταν καθοριστική για την πρόκριση. Όπως παρούσα ήταν και στο Final 4 του Βελιγραδίου το 2022, σε μια χρονιά που ο Ολυμπιακός είχε τερματίσει δεύτερος στην κανονική διάρκεια (28 ματς, 19 νίκες, 9 ήττες). Έχοντας στη διάθεσή του και τους Σάσα Βεζένκοφ και Κώστα Σλούκα, ο «Coach B» είδε την ομάδα του να αφήνει εκτός τη Μονακό σε ένα 5ο παιχνίδι - θρίλερ και με 3-2 να είναι αυτή που περνάει στο Final 4. Οι άλλοι που ήταν τότε στο ρόστερ και παραμένουν και σήμερα είναι οι Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Μουσταφά Φαλ και Μιχάλης Λούντζης.

Olympiacos outlasts Monaco in thriller! | Playoffs Game 5, Highlights | Turkish Airlines EuroLeague
Το Βελιγράδι επεφύλασσε μαχαιριά στην καρδιά των «ερυθρολεύκων», με τον Βασίλιε Μίτσιτς να βρίσκει τρίποντο από την κορυφή, μπροστά στο απλωμένο χέρι του Βεζένκοφ, για να διαμορφώσει το τελικό 74-77. Πληγωμένος από την ήττα του στον ημιτελικό, ο Ολυμπιακός έχασε τότε και από τη Μπαρτσελόνα, τερματίζοντας τέταρτος.

Micic sends Efes to Championship Game! | Semifinal, Highlights | Turkish Airlines EuroLeague
Η πρόκριση στο Final 4 του 2023

Σε ένα ρόστερ που μοιάζει πολύ με το φετινό, με τους Σάσα - Σλούκα στην τελευταία τους σεζόν στο ΣΕΦ (ο πρώτος ενδεχομένως μέχρι την επόμενη), ο Ολυμπιακός τερματίζει πρώτος στην κανονική διάρκεια (34 ματς, 24 νίκες, 10 ήττες) αποτελώντας την καλύτερη ομάδα της regular season και στην πράξη. Ωστόσο στα playoffs αγχώνει και πάλι τον κόσμο του. Τότε ήταν που έγινε viral το «Kalimera, kalispera, kalinichta», με τον Σλούκα να πληγώνει την παλιά του ομάδα και με τρίποντο στην εκπνοή να απαντά με break στο break (1-2).

The final minute between Fenerbahce and Olympiacos was CRAZY 🤯

Η Φενέρ κερδίζει το επόμενο ματς, αλλά στο Φάληρο είχε... ξεγύμνωμα από την τρίτη περίοδο και μετά. Το σκορ της σειράς ήταν και πάλι στο 3-2

Olympiacos is back to the Final Four! | Playoffs Game 5, Highlights | Turkish Airlines EuroLeague

Ίσως τώρα που έρχεται από πίσω

Ένα Final 4 από μόνο του δεν λέει τίποτα αν δεν κατακτήσεις το τρόπαιο σε μια σεζόν που είτε διαθέτεις το καλύτερο ρόστερ ή/και παίζεις το καλύτερο μπάσκετ. Εκεί η απαίτηση είναι μία και ακούει στο συνοπτικό «κούπα». Ωστόσο τα τρία συνεχόμενα δείχνουν διάρκεια και πως αυτό που λένε ότι «γίνεται δουλίτσα» ισχύει.

Πόσο δε μάλλον όταν το μπάτζετ είναι σχεδόν ίσο με αυτό της κάκιστης Βιλερμπάν (22 εκατομμύρια ευρώ ο Ολυμπιακός στην 9η θέση σε σύνολο 18 ομάδων, ένα λιγότερο οι Γάλλοι) και μικρότερο από τις τέσσερις ομάδες που θα ταξιδέψουν στη Γερμανία (42 εκατομμύρια ευρώ η Ρεάλ Μαδρίτης, 35 ο Παναθηναϊκός, 25 η Φενέρμπαχτσε).

Όχι πως θα τον έχουν ξεγραμμένο για φέτος, αλλά ο Ολυμπιακός τις προηγούμενες χρονιές πήγαινε σαν ένα από τα φαβορί για το τρόπαιο. Στο Final 4 του 2024 δεν είναι ψηλά στα στοιχήματα, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία με το υπάρχον format και τα μονά παιχνίδια. Σημασία έχει πως βρίσκεται εκεί, πως βγάζει υγεία και πως ίσως την τρέχουσα σεζόν ο τίτλος του σχετικού αουτσάιντερ ίσως να του δώσει άλλη δύναμη στο παρκέ. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα... συνεχίσει να παλεύει.

Ειδήσεις σήμερα:

Το 112 θα δέχεται τώρα βίντεο - φωτογραφίες και θα καθοδηγεί όσους κινδυνεύουν

Πώς ο Στέφανος Κασσελάκης γνώρισε τον Άρη Σπηλιωτόπουλο και τον έκανε σύμβουλό του

Πλοίο έγινε... ιπτάμενο ανοιχτά της Κύμης - Το φαινόμενο Fata Morgana που προκάλεσε την εικόνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης