Η ΔΟΕ εξετάζει την περίπτωση κατάργησης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Η ΔΟΕ εξετάζει την περίπτωση κατάργησης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Εκατό χρόνια μετά τους πρώτους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, η ΔΟΕ εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να τους καταργήσει, τουλάχιστον με την υπάρχουσα μορφή τους, ελέω κλιματικής και οικονομικής κρίσης

25326112
Ο πολυβραβευμένος ρεπόρτερ, ειδικός σε θέματα ΔΟΕ και Ολυμπιακών Αγώνων, Στιβ Γουίλσον, στο επίσημο online περιοδικό της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, έκανε αποκαλύψεις για τις σκέψεις των διοικούντων για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, τους οποίους βλέπουν πως οι χώρες αρνούνται να διεκδικήσουν, εξαιτίας του υψηλού κόστους, που δεν έχει ανταποδοτικά οφέλη, με εξαίρεση τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (κι εκεί όχι πάντα).

Οπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του, το βασικότερο πρόβλημα με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι η κλιματική κρίση και το πολύ περιορισμένο πεδίο φιλοξενίας του θεσμού.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πάνω από 20 περιοχές στον πλανήτη που μπορούν να φιλοξενήσουν έναν τόσο μεγάλο όγκο αποστολών και επισκεπτών και παράλληλα να πληρούν και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για αγωνιστικά event αυτού του επιπέδου. Εκτιμούν μάλιστα πως λόγω της κλιματικής αλλαγής, ως το 2050, ο αριθμός των εγκαταστάσεων που θα έχουν κατάλληλη χιονόπτωση για αγώνες, θα μειωθεί κι άλλο.

Οπως χαρακτηριστικά είπε πρόσφατα στο συνέδριο της Ινδίας ο Τόμας Μπαχ: «δεν είναι πάνω από 10-12 ολυμπιακές επιτροπές που μπορούν αυτή τη στιγμή να αναλάβουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες». Ηδη έχει αποφασιστεί να δοθούν αυτόματα σε δύο χώρες οι διοργανώσεις του 2030 και το 2034.
Παράλληλα, εξετάζουν από τώρα διάφορα σενάρια, ώστε να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.

Το... rotation στις πόλεις φιλοξενίας
Το ένα σενάριο είναι να γίνει… rotation. Να υπάρχουν συγκεκριμένες χώρες και πόλεις που θα φιλοξενούν την διοργάνωση, κάτι που θα μειώσει και το κόστος αφού οι εγκαταστάσεις θα υπάρχουν ήδη και θα χρειάζονται ουσιαστικά ανακαινίσεις.

Το δεύτερο είναι… η κατάργηση της διοργάνωσης! Πιο συγκεκριμένα, να μην αναλαμβάνει όλο το πακέτο η ΔΟΕ, αλλά να διασπαστούν οι διοργανώσεις από τις Παγκόσμιες ομοσπονδίες.

«Μέχρι το 2050 οι Χειμερινοί Αγώνες θα έχουν πάψει να υφίστανται με την μορφή που έχουν τώρα. Χρειάζονται άμεσες ενέργειες και ο μακροχρόνιος προγραμματισμός είναι απαραίτητος» είπε χαρακτηριστικά ο εκτελεστικός διευθυντής της ΔΟΕ, Κριστόφ Ντουμπί.
Η σκέψη της ΔΟΕ είναι η εξής: Παγκόσμιες ομοσπονδίες σε συνεργασία με εθνικές που αναλαμβάνουν μεγάλα αθλητικά ραντεβού χειμερινών σπορ, θα αναλάβουν τις διοργανώσεις των αθλημάτων, ενώ οι προμήθειες θα πάνε στις εκάστοτε οργανωτικές επιτροπές. Τα έσοδα θα κλειδώνουν από τοπικούς χορηγούς, ενώ δεν θα υπάρχει απαίτηση για Ολυμπιακό Χωριό.

Κλείσιμο
Σαν εικόνα είναι κάτι αντίστοιχο με τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες που βλέπουμε τα τελευταία 2-3 χρόνια. Οπου διεξάγονται παράλληλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα πολλών αθλημάτων σε μία, δύο ή τρεις πόλεις της Ευρώπης.

Πιο βιώσιμο, αλλά χάνει το αίσθημα των Ολυμπιακών Αγώνων αφού οι αθλητές δεν θα συγκεντρώνονται σε μία πόλη. Και το ότι η ΔΟΕ άφησε αυτό το ρεπορτάζ να βγει επίσημα σε δικό της Μέσο, σημαίνει πως ήδη δρομολογεί τις εξελίξεις για ραγδαίες αλλαγές.

Πηγή:www.gazzetta.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Στο έλεος των ιώσεων: Ρεβεγιόν και ανεμβολίαστοι εκτοξεύουν τα κρούσματα

Τιμολόγια ρεύματος: Τέλος στις απορίες – Ποιους συμφέρει το μπλε και ποιους το πράσινο

Δείτε live: Η Θεσσαλονίκη αποχαιρετά τον Βασίλη Καρρά - Ουρές για το λαϊκό προσκύνημα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης