Παναθηναϊκός: Αντιμέτωπος με βαριές ποινές μετά την αποχώρησή του από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

Παναθηναϊκός: Αντιμέτωπος με βαριές ποινές μετά την αποχώρησή του από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

Την τελική απόφαση για την τύχη του ντέρμπι θα λάβει ο αθλητικός δικαστής

pao-derbi
Αφαίρεση βαθμού ή βαθμών αλλά και βαρύτατο χρηματικό πρόστιμο είναι οι συνέπειες που θα αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός μετά την άρνησή του να επιστρέψει στο γήπεδο για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό το βράδυ της Κυριακής με αποτέλεσμα την διακοπή του αγώνα.

Η διακοπή προήλθε από τον τραυματισμό του Χουάνκαρ από κροτίδα, η οποία, πάντως, έπεσε σε απόσταση από τον μπακ του Παναθηναϊκoύ, και παρόλο που ο γιατρός του αγώνα έκρινε (κι αυτό γράφτηκε στο φύλλο αγώνος) ότι ο Ισπανός μπακ εξωτερικά δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα, ο Παναθηναϊκός επέμενε ότι ο αθλητής του έπρεπε να μεταφερθεί για περαιτέρω εξετάσεις στο νοσοκομείο.

Η στιγμή που σκάει η κροτίδα (3)

Κλείσιμο
Που έπεσε η κροτίδα (2)


Κι έτσι παρά την ξεκάθαρη θέση που πήρε ο Ιταλός διαιτητής Μαρέσκα λέγοντας «από την στιγμή που δεν έχω κάποια ιατρική βεβαίωση οι ομάδες πρέπει να επιστρέψουν στον αγωνιστικό χώρο», ο Παναθηναϊκός παρέμεινε στο αποδυτήρια για να ακολουθήσει η οριστική διακοπή του και πλέον όλα θα κριθούν ενώπιον του αθλητικού δικαστή.

Τι προβλέπει ο ΚΑΠ σε περίπτωση που μια ομάδα αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο με δική της υπαιτιότητα, χωρίς να έχει διακοπεί ο αγώνας με απόφαση του διαιτητή του αγώνα

Αγώνας που δεν τελέστηκε ή που δεν έληξε με υπαιτιότητα της μιας εκ των δύο ομάδων προσμετράται για την έκτιση ποινών μόνον της ανυπαίτιας ομάδας (ποδοσφαιριστών, αξιωματούχων και της ίδιας) και τιμωρείται όπως προβλέπεται
κατωτέρω.

Ι. Οι λόγοι για τους οποίους μια ομάδα θεωρείται υπαίτια για την ματαίωση αγώνα ενδεικτικά είναι:

α) Παρουσίαση στον αγωνιστικό χώρο μετά την καθορισμένη, από τη διοργανώτρια ώρα έναρξης του αγώνα, εκτός εάν αλλάξει η ώρα έναρξης του αγώνα λόγω καθυστερημένης άφιξης της ομάδας για λόγους ανωτέρας βίας. Οι ομάδες υποχρεούνται να είναι στη διάθεση του διαιτητή – έτοιμες για τη διεξαγωγή του αγώνα -πέντε (5) λεπτά πριν από την έναρξή του. Εκτός του παραπάνω, λόγοι καθυστέρησης έναρξης αγώνα για τους οποίους θεωρείται υπαίτια ομάδα είναι η μη έγκαιρη προσκόμιση των δελτίων αθλητικής ιδιότητας για τα ερασιτεχνικά σωματεία ή της λίστας των ποδοσφαιριστών για τα επαγγελματικά σωματεία ή των καρτών υγείας των διαγωνιζομένων ποδοσφαιριστών και του δελτίου πιστοποίησης προπονητή (ή προπονητών) που πρέπει να παραδοθούν στο διαιτητή μισή ώρα, τουλάχιστον, πριν από την έναρξη αγώνα, καθώς και οποιοσδήποτε άλλος λόγος, εκτός αυτών που συνιστούν ανωτέρα βία.

β) Μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων που επιβάλλουν στην γηπεδούχο ομάδα οι διατάξεις του άρθρου 16 του παρόντος Κανονισμού για την ύπαρξη γιατρού αγώνα και απινιδωτή και επίσης να υπάρχουν στην διάθεση του διαιτητή μπάλες σύμφωνες με τις επίσημες προδιαγραφές.

γ) Μη τήρηση της υποχρέωσης για την έκδοση της άδειας τέλεσης του αγώνα από τη γηπεδούχο ομάδα.

δ) Μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων που επιτάσσουν για την ομάδα που είναι γηπεδούχος οι διατάξεις του άρθρου 9, εξαιρούνται οι περιπτώσεις που οι ομάδες είναι τυπικά γηπεδούχες (π.χ. Τελικός Κυπέλλου, μονός αγώνας μπαράζ σε ουδέτερη έδρα).

ε) Μη καταβολή της αμοιβής των διαιτητών για τα τοπικά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.

στ) Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις που τούτο αναφέρεται ειδικά στον παρόντα κανονισμό ως κύρωση.

ΙΙ. Η υπαίτια ομάδα τιμωρείται σωρευτικά με τις κατωτέρω ποινές:

α) Με απώλεια του αγώνα με τέρματα 0-3, εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί την ανυπαίτια ομάδα, στην περίπτωση της διακοπής αγώνα ή αποχώρησης ομάδος, οπότε υπολογίζεται το ελάχιστο αποτέλεσμα που ευνοεί την ανυπαίτια ομάδα.

β) Με χρηματική ποινή από οκτώ χιλιάδες (8.000,00) ευρώ έως σαράντα χιλιάδες (40.000,00) ευρώ για τις ομάδες των επαγγελματικών κατηγοριών και με χρηματική ποινή έως δύο χιλιάδες (2.000,00) Ευρώ για τα ερασιτεχνικά σωματεία αν ο αγώνας δεν αρχίσει.

γ) Αν ο αγώνας δεν αρχίσει ή διακοπεί πριν από την κανονική λήξη του, λόγω παραβάσεων του άρθρου 15 του ΠΚ, εκτός των ανωτέρω ποινών, η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με αφαίρεση ενός (-1) βαθμού από τον πίνακα της βαθμολογίας του πρωταθλήματος που συμμετέχει και τις λοιπές ποινές που προβλέπονται στο αυτό άρθρο (15) του Πειθαρχικού Κώδικα.

δ) Εάν μία ομάδα αποχωρήσει από έναν αγώνα μετά την έναρξή του, με αφαίρεση πέντε (5) βαθμών από την τρέχουσα και πέντε (5) βαθμών από την επόμενη αγωνιστική περίοδο και χρηματική ποινή από είκοσι (20.000) έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) Ευρώ για τις ΠΑΕ και έως δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για τα σωματεία. Σε αυτή την περίπτωση η υπαίτια ομάδα δεν δικαιούται μερίδιο από τις εισπράξεις του αγώνα, το οποίο περιέρχεται στη διοργανώτρια.

Το χρονικό της διακοπής

Υπενθυμίζουμε ότι δευτερόλεπτα μετά την ισοφάριση του Ολυμπιακού κι ενώ το μομέντουμ ήταν με τους ερυθρόλευκους ήρθε το σοκ της διακοπής!

Με τον Γιοβάνοβιτς να έχει σηκώσει 4 παίκτες για ζέσταμα, ξαφνικά όλοι τους έπιασαν τα αυτιά τους με τον Χουάνκαρ να σωριάζεται στο έδαφος.

Οι υπόλοιποι έδειχναν να υποφέρουν αλλά ο Ισπανός έμοιαζε πιο σοβαρά απ' όλους και μεταφέρθηκε μετά από πέντε λεπτά με φορείο στα αποδυτήρια.Σχεδόν αμέσως ακολούθησαν και οι υπόλοιποι παίκτες και τα μέλη της αποστολής του ΠΑΟ και μετά από λίγο βρέθηκαν εκεί και οι διαιτητές.

Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού ήταν οι μόνοι που παρέμειναν στον αγωνιστικό χώρο αδυνατώντας να πιστέψουν ότι όλο αυτό είχε συμβεί αμέσως μετά την ισοφάριση της ομάδας τους, αλλά αποχώρησαν κι αυτοί μετά από μισή ώρα.

Οι πρώτες πληροφορίες που ήρθαν από τα αποδυτήρια ανέφεραν πως οι Ιταλός διαιτητής (αλλά και οι βοηθοί του) τόνισε στους εκπροσώπους των δύο ομάδων ότι «δεν έπεσε κάτι στην αντίληψη του και για τον ίδιο πρέπει να συνεχιστεί το ματς, αν ο Παναθηναϊκός εμμένει να μην βγει είναι θέμα δικό του».

Από την πλευρά των πράσινων αρχικά προέκυψε η διαρροή ότι ο Χουάνκαρ διακωμίσθηκε στο νοσοκομείο, ωστόσο αυτό αποδείχθηκε ότι δεν είχε συμβεί ποτέ με τον Ισπανό μπακ να παραμένει στα αποδυτήρια και τον Μαρέσκα να ξεκαθαρίζει προς τους πράσινους: «προσκομίστε χαρτί ή βεβαίωση ότι δεν μπορεί να συνεχίσει ο ποδοσφαιριστής για να διακοπεί ο αγώνας αλλιώς βγείτε στο γήπεδο».

Ο γιατρός του αγώνα, που όπως ορίζει ο Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου είναι ο μοναδικός αρμόδιος για να αποφανθεί αν ένας ποδοσφαιριστής είναι σε θέση να αγωνιστεί ή όχι, δεν έδωσε κάποια τέτοια βεβαίωση και αυτό άλλαξε τα δεδομένα.

Στις 21:30, περίπου 40 λεπτά από τη διακοπή του αγώνα, από τα μεγάφωνα του γηπέδου υπήρξε η ακόλουθη ενημέρωση: «Φίλαθλοι σε δέκα λεπτά περίπου θα σας ενημερώσουμε για τις οριστικές εξελίξεις. Σας παρακαλούμε προστατεύστε την ομάδα μας». Κι αυτή ήταν η πρώτη ένδειξη ότι ο αγώνας μπορεί και να συνεχιστεί κάτι που επιβεβαιώθηκε μετά από 15 λεπτά περίπου...

Λίγο μετά τις 21:45 έγινε γνωστό ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί, καθώς ο διαιτητής έδωση εντολή οι 22 ποδοσφαιριστές να μπουν ξανά στο γήπεδο, με τους παίκτες του Ολυμπιακού να επιστρέφουν στον αγωνιστικό χώρο και πλέον όλοι περίμεναν να δουν αν θα εμφανιστεί και ο Παναθηναϊκός.

Στις 22:10 κι ενώ ο Παναθηναϊκός διέρρευσε ότι ο γιατρός του αγώνα άλλαξε την αρχική του γνωμάτευση, οι πράσινοι ενημέρωσαν ότι ο Χουάνκαρ ζαλίζεται και δεν ακούει καλά και ζήτησαν τη διακωμιδή του σε νοσοκομείο για να υποβληθεί σε εξετάσεις δείχνοντας με τη στάση τους ότι δεν θα επιστρέψουν στο γήπεδο.

Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ζήτησαν από τον γιατρό του αγώνα να τους δώσει γραπτώς τη γνωμάτευση του, σύμφωνα με την οποία ο Χουάνκαρ δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, ξεκαθαρίζοντας πως θα κινηθούν νομικά εναντίον του.

Με πληροφορίες από gazzetta.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο: Η στιγμή που σκάει η κροτίδα στο Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός, μακριά από τον Χουάνκαρ

Το Ισραήλ πραγματοποιεί δεκάδες πλήγματα κατά της Χαμάς στη Γάζα - «Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός», δήλωσε o IDF

Τρεις μήνες μετά το θάνατο του Μιχάλη από του Κροάτες χούλιγκαν παραμένει η ίδια εικόνα στα γήπεδα - Τι κάνει το υπ. Προστασίας του Πολίτη;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης