Το κυνήγι της Μάντσεστερ Σίτι για το τρεμπλ, και το ντέρμπι της νέας εποχής
pep_arthro

Το κυνήγι της Μάντσεστερ Σίτι για το τρεμπλ, και το ντέρμπι της νέας εποχής

Ένα τρεμπλ αλλιώτικο από εκείνο της μισητής αντιπάλου, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κυνηγάει η... χαλαρή Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα – Ο «ντεμέκ» ανταγωνισμός και το ντέρμπι της νέας εποχής με τη Ρεάλ Μαδρίτης

Συμπληρώνονται ακριβώς τα τρία λεπτά των καθυστερήσεων και το φάντασμα της Ρεάλ Μαδρίτης μαζεύει βαλίτσες για τον δρόμο της επιστροφής, που τούτη τη φορά δεν θα είναι γλυκός, αλλά θα συνοδεύεται από μια βαριά θλίψη.

Το βαρύ 4-0 της Μάντσεστερ Σίτι το βράδυ της 17ης Μαΐου αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα της αναμέτρησης, ακόμη κι αν η «Βασίλισσα» θα είχε περισσότερες πιθανότητες να μην γνωρίσει τον αποκλεισμό εφόσον της είχαν πάει καλύτερα κάποιες λεπτομέρειες, όπως το δοκάρι του Τόνι Κρόος στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου. Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι γηπεδούχοι ήταν τρομακτικοί και δικαίως θριάμβευσαν.



Ο Κάρλο Αντσελότι ήθελε και αυτό το Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο θα τον ξεχώριζε ακόμη περισσότερο στην κορυφή του προπονητικού πάνθεον, αλλά δεν τα κατάφερε. Έχοντας φτάσει τις τέσσερις κατακτήσεις -χώρια τα υπόλοιπα τρόπαια της καριέρας του- ο Ιταλός «καιγόταν» για ένα τρόπαιο που καταρχάς θα όριζε την απόσταση στις δύο περισσότερες κατακτήσεις από τον Μπομπ Πέισλι -που εδώ και χρόνια δεν βρίσκεται στη ζωή- αλλά και τον Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος ακόμη απολαμβάνει άλλα πράγματα μετά την τριετία κατά την οποία σάρωσε με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Τα σενάρια για επιστροφή τους στους πάγκους παίζουν πάντα όσο μεγάλες ομάδες θα ψάχνονται για προπονητή και όσο στη Γαλλία θα γίνεται η κουβέντα για τη διαδοχή του Ντιντιέ Ντεσάν, ωστόσο ο «Ζιζού» προς το παρόν απέχει.

Πλέον, όσον αφορά τη Ρεάλ, θα πρέπει να υπάρξει αναμονή όσον αφορά και το πόστο στην άκρη του πάγκου, μιας στην πραγματικότητα του κλαμπ δεν είναι καθόλου σίγουρη η παραμονή ενός ανθρώπου που μπορεί όσο λίγοι να διαχειριστεί το υλικό το οποίο έχουν αυτή τη στιγμή οι «μερένγκες». Ο προπονητής που... έκανε παίκτη τον Βινίσιους, έναν ποδοσφαιριστή με πολύ ταλέντο και ποδοσφαιρική αλητεία που ωστόσο μέχρι πρότινος δεν είχε δει τι σημαίνει να εργάζεσαι σε πραγματικό κορυφαίο επίπεδο, δεν είναι ακριβώς και πολύ ασφαλής για το πόστο του. Βεβαίως, απομένει ακόμη ένας χρόνος στο συμβόλαιό του και ο ίδιος πριν από περίπου έναν μήνα είχε δηλώσει πως θα παραμείνει στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» και την ερχόμενη σεζόν. Θα ήταν έγκλημα να απολυθεί, όμως δεν είναι ότι δεν έχει συμβεί ξανά κάτι τέτοιο.



Για να κλείνει το κεφάλαιο Ρεάλ, ο Βινίσιους -ένας ίσως ήδη πολύ καλύτερος Νεϊμάρ στην εύκολη σύγκριση- δεν ήξερε να τελειώσει σωστά τα 1vs1 με τον οποιονδήποτε τερματοφύλακα, τώρα μπορεί να σκοράρει από παντού κόντρα ακριβώς σ’ αυτό. Τον οποιονδήποτε τερματοφύλακα. Ίσως εκτός του Τιμπό Κουρτουά, που εδώ και μια τριετία έχει κλείσει στις τρύπες τους όλους όσους τον έκραζαν στην Αγγλία, αλλά και λίγο μετά τη μετακίνησή του στη Μαδρίτη. Χώρια οι πιο έμπειροι τύπου Αντόνιο Ρούντιγκερ και όσοι έχουν ήδη μπει... στ’ αυλάκι όπως ο Φέντε Βαλβέρδε, αλλά κι αυτοί που έρχονται όπως οι Εντουάρντο Καμαβινγκά και Ορελιάν Τσουαμενί. Ίσως και ο Μάρκο Ασένσιο, που δεν τον πήραν δα τα χρόνια και έχει ακόμη χρόνο να αγγίξει όσα είχαν δει στα πόδια του σε μικρότερη ηλικία. Αν, δε, αποκτηθεί και ο Τζουντ Μπέλινγκαμ, τότε το πράγμα... χοντραίνει ακόμη πιο πολύ.

Προς Αγγλία μεριά τώρα, η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ έχει ένα τελευταίο ταξίδι στην έδρα της Μπρέντφορντ αλλά το κεφάλι της είναι ήδη πιο μπροστά. Έχοντας φορμαριστεί την περίοδο που έπρεπε -μία περίοδο στην οποία η Άρσεναλ ξεφούσκωσε και (φερειπείν) χάνοντας 4/6 βαθμούς κόντρα στην υποβιβασμένη Σαουθάμπτον έχασε ένα πρωτάθλημα που εξ αρχής κρατούσε στα χέρια της- οι «πολίτες» έφτασαν στα πέντε πρωταθλήματα τις τελευταίες έξι σεζόν.

Manchester City Road to the Final - 2023 - Champions League 2022-23 - All Goals


Η επιτυχία ανήκει στον Γκουαρδιόλα ο οποίος «τερμάτισε» ακόμη μία εθνική λίγκα, κι ας κάνουν λόγο κάποιες φωνές για οικονομική υπερδύναμη και αθέμιτο ανταγωνισμό.

Παραδείγματος χάρη, φέτος η Σίτι έκλεισε με θετικό πρόσημο όσον αφορά τις αγοραπωλησίες παικτών, ενώ κατά την τελευταία πενταετία είναι στη 10η θέση των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ όσον αφορά το ισοζύγιο, και παράλληλα η τελευταία από τις κορυφαίες ομάδες του πρωταθλήματος στη σχετική λίστα.  Δεν αποτελεί κάποιο τρομερό επιχείρημα, αλλά την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο... στα όρια του κομπλεξικού όταν φτάνουμε στη Σίτι, Γκάρι Νέβιλ, που πριν μερικά 24ωρα χαρακτήρισε «αηδίες» τους ισχυρισμούς για «πληρωμένα» τρόπαια και για υλικό που θα κατακτούσε τους τίτλους με οποιονδήποτε προπονητή.

Σίγουρα, στο παρελθόν τα ποσά που δαπανήθηκαν ήταν υπέρογκα, κάτι απολύτως λογικό για έναν νεόπλουτο σύλλογο την σημερινή εποχή. Άλλωστε, με την εξαίρεση της Λίβερπουλ που ήταν εκείνη η οποία έσπασε το 6/6 και άσκησε τρομερή πίεση και τις άλλες σεζόν, με ποδοσφαιρική κριτήρια ο ανταγωνισμός στην Αγγλία είναι... ντεμέκ εδώ και αρκετές σεζόν.

Κι αν τυχόν θέλουμε σώνει και ντε να κάνουμε την συζήτηση για τα χρήματα και το πώς ξοδεύονται ειδικά στην Αγγλία, αρκεί να αναλογιστούμε πως η Σίτι έδωσε 51 εκατομμύρια λίρες για τον Έρλινγκ Χάαλαντ που έσπασε το ρεκόρ του Άλαν Σίρερ και μόλις εννέα λιγότερα (42 εκ. λίρες) για τον νεαρό Κάλβιν Φίλιπς, που έχει χαρακτηριστικά ενός χαφ ολκής αλλά βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία «ψησίματος», κάτι που π.χ. ίσχυε και για τον Φιλ Φόντεν πριν είναι έτοιμος να φορέσει φανέλα βασικού. Εν ολίγοις, στην Αγγλία τα ποσά είναι τελείως «φλου» αναλόγως τον αγοραστή αλλά και άλλων στοιχείων όπως το αν ο παίκτης είναι ντόπιος.

Πίσω στον Πεπ, σεβόμενος τον Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι και το ξεχωριστό ποδόσφαιρο που έχει παίξει φέτος η Μπράιτον -με τους «γλάρους» να ανταμείβονται για τους κόπους τους με μια θέση στο Europa League της ερχόμενης σεζόν- αλλά και θέλοντας να τους ξανά δώσει αγωνιστικά λεπτά αφού με την Τσέλσι αγωνίστηκε με τα «δευτερότριτα», ο Καταλανός τεχνικός λογικά θα ξανά παίξει με βασική ενδεκάδα και απέναντι στη Μπρέντφορντ για να κλείσει δυνατά τη χρονιά αλλά και να κρατήσει «ζεστούς» τους παίκτες του ενόψει του ντέρμπι με τη Γιουνάιτεντ στο «Γουέμπλεϊ» για το Κύπελλο Αγγλίας.

Θα είναι το δεύτερο «checkpoint» για τους πρωταθλητές, οι οποίοι είναι το απόλυτο φαβορί κόντρα στην Ίντερ για να σηκώσουν το πρώτο τους Champions League στις 10 Ιουνίου και να σπάσουν την «κατάρα». Εφόσον ολοκληρωθεί, αυτό το τρεμπλ θα είναι το 9ο ανάμεσα στους επτά ευρωπαϊκούς συλλόγους που έχουν φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής (Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου, Ίντερ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, PSV, Άγιαξ, Σέλτικ – από δύο τρεμπλ οι δύο πρώτες). Και φυσικά θα είναι πολύ διαφορετικό αλλά και πολύ πιο δύσκολο από αυτό της Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον το 1998-99.

Φτάνει μόνο το πρώτο χειμερινό Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιστορίας -που έσπασε τη σεζόν στα δύο- για να ενισχύσει την άποψη αυτή αφού καταλαβαίνει εύκολα κανείς πως οι καταστάσεις περίπου 25 χρόνια μετά είναι απείρως πιο απαιτητικές από εκείνη την εποχή. Κι αν το πάμε βάσει προγράμματος γενικότερα, αρκεί μια ματιά στην επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων μετά την αναγκαστική διακοπή εξαιτίας της Covid-19 και το υπερφορτωμένο καλεντάρι το οποίο έχει φέρει τους κορυφαίους του είδους σχεδόν στα αγωνιστικά και ψυχολογικά τους όρια.

How Man City Turned Real Madrid's Strengths Into HUGE Weaknesses


Βεβαίως, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, ο δρόμος είναι ακόμη πολύ μεγάλος και πρέπει να περιμένουμε. Ωστόσο, εάν το εγχείρημα στην «μπλε» πλευρά του Μάντσεστερ είναι επιτυχημένο και εάν δεν υπάρξουν κάποιοι αστάθμητοι/εξωαγωνιστικοί παράγοντες, με τα ισχύοντα δεδομένα Σίτι και Ρεάλ είναι οι δύο σύλλογοι που λίγο-πολύ μοιράζονται την pole position για να δημιουργήσουν τη νέα τεράστια κόντρα του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού παρόντος.


Ειδήσεις σήμερα:

15 + 2 εκλογικά αποτελέσματα: Γιατί νίκησε η ΝΔ στις εργατικές συνοικίες της Αττικής (πίνακες)

Έκανε photobombing σε φωτογραφία της, έγιναν ζευγάρι και παντρεύονται στην Ελλάδα μετά από 10 χρόνια!

Αδέσποτη βολίδα στην Θεσσαλονίκη χτύπησε όχημα 40χρονης με το παιδί της

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης