Άσλεϊ Τζόνσον, το κορίτσι από την Τζαμάικα που ανέβασε τον Εθνικό στην κορυφή της Ευρώπης

Άσλεϊ Τζόνσον, το κορίτσι από την Τζαμάικα που ανέβασε τον Εθνικό στην κορυφή της Ευρώπης

Η μοναδική ιστορία της πρώτης Αφροαμερικανίδας που αγωνίστηκε στην εθνική πόλο των ΗΠΑ - Τα 2 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, οι σπουδές στο Πρίνστον, ο θαυμασμός για τον Ομπάμα, η αγαπημένη ελληνική κουζίνα και η αδυναμία στον Αντώνη Ρέμο - Η πρώτη κούπα με τον Εθνικό

5552740
Το 1970 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα ένα τραγούδι με τον τίτλο "Τζαμάικα" και μέσα σε λίγες εβδομάδες έκανε θραύση. Τραγουδήθηκε σε κάθε γειτονιά της χώρας και σε κάθε στενό του Πειραιά.

Τότε η Τζαμάικα ήταν κάτι μακρινό. Κάτι ονειρικό. Που να φανταστεί κάποιος Πειραιώτης εκείνη την εποχή ότι μετά από 52 χρόνια ένα κορίτσι από εκείνο το μακρινό νησί θα οδηγούσε τον Εθνικό Πειραιώς στην κορυφή της Ευρώπης. Συνέβη.



Η Άσλεϊ Τζόνσον, είναι το κορίτσι από την Τζαμάικα, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε ο Εθνικός να κατακτήσει στις 30 Μαρτίου 2022 το Λεν Τρόφι στο πόλο γυναικών στον Πειραιά.


Κλείσιμο

Το χρυσάφι όλου του κόσμου

Εάν ψάξει κανείς το βιογραφικό της 27χρονης Αμερικανίδας τερματοφύλακας η οποία γεννήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1994 στην Φλόριντα θα διαπιστώσει ότι είναι γεμάτο χρυσάφι.

polo_1


Στο παλμαρέ της έχει 2 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια (2016, 2020), 2 χρυσά σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα (2015, 2019), μισή ντουζίνα χρυσά μετάλλια σε World League και κάμποσα χρυσά σε Παναμερικανικούς Αγώνες.



Μα καλά αυτό το κορίτσι δεν χάνει ποτέ; Με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ οι ήττες είναι σπάνιες. Το κορίτσι αυτό έχει κερδίσει τα πάντα σε εθνικό επίπεδο με τις ΗΠΑ αλλά χρειάστηκε να φτάσει στο 2022 για να πάρει ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο αν και πριν τον Εθνικό είχε παίξει σε σπουδαίες ομάδες της Ευρώπης όπως είναι η Οριζόντε Κατάνια και η Βουλιαγμένη.

Η πρώτη Αφροαμερικανίδα και το Πρίνστον

Η Άσλεϊ γεννήθηκε στην Φλόριντα, μεγάλωσε στο Μαϊάμι, και οι γονείς της έλκουν την καταγωγή τους από την Τζαμάικα. Μεγάλωσε με την μαμά της αφού οι γονείς της χώρισαν νωρίς και ξεκίνησε από πιτσιρίκα να κολυμπάει.

Ήταν γρήγορη σε όλα τα στυλ και θα μπορούσε να έχει κάνει καριέρα στην κολύμβηση. Πέρασε φτωχά παιδικά χρόνια αλλά βρήκε διέδοξο στο πόλο. Με τα χρόνια η ύψους 1,87μ Άσλεϊ ταξίδεψε στο Νιου Τζέρσεϊ για να φοιτήσει στο θρυλικό Πρίνστον.

Σπούδασε ψυχολογία αλλά μελέτησε και τον καπιταλισμό στις ΗΠΑ. Το κορίτσι αυτό έμελλε να γίνει η πρώτη Αφροαμερικανίδα που θα έπαιζε στην εθνική ομάδα των ΗΠΑ στο πόλο γυναικών.

Με την ομάδα του Πανεπιστημίου είχε ξεπεράσει τις 100 νίκες και εκεί σπάνια έχανε... Το ποσοστό της στα μπλοκ φτάνει το 73%!

Η εμφάνιση στον Βόλο

Πολλές από τις Ελληνίδες συμπαίκτριες της και αντίπαλες της την θυμούνται από το 2013. Τότε ο Βόλος φιλοξένησε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων Γυναικών. Η Άσλεϊ ταξίδεψε στην Ελλάδα και που να φανταστεί τότε ότι αυτή θα ήταν η αγαπημένη της χώρας εκτός ΗΠΑ. 

Στον ημιτελικό στο Βόλο θα παίξει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ. Η Τζόνσον με απίστευτη εμφάνιση θα οδηγήσει τις ΗΠΑ σε νίκη με 10-3. Κατέβασε ρολά. Έξι χρόνια μετά θα παίξει στην Βουλιαγμένη και μαζί της θα κερδίσει το Κύπελλο Ελλάδος στη Χίο.

Παίζοντας με άνδρες

Η Άσλεϊ θα μπορούσε να κάνει καριέρα και στο ανδρικό πόλο. Στον Εθνικό καμιά φορά μπαίνουν στον πειρασμό να της σουτάρουν πολίστες και εκείνη εντυπωσιάζει με τις αποκρούσεις της.

Είναι "κέρβερος" μέσα στο νερό. Οι προπονητές της μιλούν για ένα κομπιούτερ που διαβάζει το παιχνίδι της αντίπαλης ομάδας και "φακελώνει" κάθε παίκτρια. Ξέρει τα πάντα και καθοδηγεί την ομάδα της.



Έχει απίστευτο τίναγμα στο νερό, εάν απλώσει τα χέρια της μπλοκάρει το τέρμα μα πάνω απ' όλα είναι απίστευτη επαγγελματίας. Πρώτη πηγαίνει στην προπόνηση και τελευταία φεύγει.

Πριν από μήνες όταν προσαρμόστηκε στον Εθνικό της ζήτησαν να πάει σε μια προπόνηση να μιλήσει στα κορίτσια των Ακαδημιών του συλλόγου. Πήγε και κάθισε αρκετή ώρα και πάντα με το χαμόγελο έλυσε την απορία κάθε κοριτσιού που έχει όνειρο να παίξει πόλο.

5552618_2


Η αγάπη της για την Ελλάδα

Η Τζόνσον έμεινε μια χρονιά στην Ελλάδα για να παίξει με την Βουλιαγμένη και πριν από λίγους μήνες επέστρεψε για ν' αγωνιστεί στον Εθνικό. Κολλητή της φίλη είναι η συμπαίκτρια της στον Εθνικό και στην εθνική ομάδα των ΗΠΑ, η Στεφανία Χαραλαμπίδη, η αδελφή της Ιωάννα και η Ρεμπέκα Πάρκες.

Αγαπάει την Ελλάδα και όταν έχει χρόνο κάνει κοντινά ταξίδια με το Mini Cooper της και μαζί με τον αγόρι της που είναι Αμερικανός με καταγωγή από την Κίνα. Μένει στην Βάρκιζα σ' ένα σπίτι με πισίνα και το απολαμβάνει.

Θα την συναντήσει κανείς σε διάφορα εστιατόρια στα Νότια προάστια. Λατρεύει το σουβλάκι, το παστίτσιο, τον μουσακά, το παγωτό και πολλά άλλα ελληνικά εδέσματα.

Συχνές είναι επισκέψεις της σε μπουτίκ της περιοχής και της αρέσουν τα πολύχρωμα ρούχα. Λατρεύει την R&B μουσική αλλά ακούει και ελληνικά τραγούδια με τον Αντώνη Ρέμο να είναι η μεγάλη της αδυναμία.

5552637_2


Από προσωπικότητες θαυμάζει τον Τζαμαϊκανό Ολυμπιονίκη Γιουσέιν Μπολτ αλλά και τον Μπαράκ Ομπάμα τον οποίο και συνάντησε το 2016 μετά από το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στον Λευκό Οίκο.

Το μυαλό της είναι ανοιχτό και λατρεύει τις προκλήσεις. Είναι άριστη επαγγελματίας και για όσους την ζουν μια πολύ καλή φίλη και συνάδελφος. Αν και έχει κερδίσει τα πάντα στην καριέρα της δεν έχει ίχνος βεντετισμού. 



Ειδήσεις σήμερα:

Λύτρωση και Δικαιοσύνη μετά θάνατον για τη Τζωρτζίνα: Η ζωγραφιά- «κραυγή» και τα «σήματα κινδύνου»  που έφεραν την εξιχνίαση

Έληξε η «πολιορκία» εξαγριωμένων κατοίκων στο σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου και αποχώρησαν οι συγγενείς

Οι αρχές κατηγορούν τον στρατό της Ρωσίας πως χρησιμοποίησε οβίδες φωσφόρου στη Μαρίνκα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης