«Βασιλιάς Όττο»: Συγκίνηση στην πρώτη προβολή της ταινίας για τον Γερμανό τεχνικό

«Βασιλιάς Όττο»: Συγκίνηση στην πρώτη προβολή της ταινίας για τον Γερμανό τεχνικό

Στην πρώτη προβολή της ταινίας «Βασιλιάς Όττο» για τον θρυλικό Γερμανό προπονητή,  Ότο Ρεχάγκελ, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 16 Σεπτεμβρίου, αναβίωσαν μοναδικές στιγμές από την εποποιία της Εθνικής μας ομάδας στο Euro του 2004

otto23
Το 1832 ο Βαυαρός Πρίγκιπας, Όθων, έγραψε ιστορία ως ο πρώτος Βασιλέας της Ελλάδος και συνεχιστής της Φιλελληνικής πολιτικής του πατέρα του Λουδοβίκου του Α'. Κάποιους αιώνες αργότερα ένας ακόμη συνωνόματος γερμανικής καταγωγής, ο Ότο Ρεχάγκελ, ο δεύτερος Όθωνας  -όπως κι ό ίδιος χιουμοριστικά σημειώνει- αμφισβητήθηκε, χλευάστηκε και εν τέλει λατρεύτηκε σαν θεός,  αφήνοντας ανεξίτηλα το όνομα του στα αθλητικά χρονικά της χώρας...

Το βράδυ της Τρίτης στον θερινό κινηματογράφο της Αίγλης Ζαππείου πραγματοποιήθηκε η αβάν πρεμιέρ της πολυαναμενόμενης ταινίας «Βασιλιάς Όττο», που πρόκειται να κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους στις 16 Σεπτεμβρίου.

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΟΤΤΟ (KING OTTO) - Official Trailer


Σε μια μοναδική εκδήλωση με κεντρικό πρόσωπο φυσικά τον Ότο Ρεχάγκελ, τον «αρχιτέκτονα» πίσω από το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό παραμύθι που βίωσε ποτέ η χώρα μας, αναβίωσαν ένδοξες μνήμες, χτυποκάρδια, χαμόγελα, δάκρυα χαράς και ανεπανάληπτες στιγμές εθνικής υπερηφάνειας.

To παρών έδωσαν ακόμη και οι περισσότεροι από τους ποδοσφαιριστές της χρυσής γενιάς του Euro 2004, που παρακολούθησαν εμφανώς συγκινημένοι τα όσα αξέχαστα έχουν δια ζώσης βιώσει.

Κλείσιμο
Μάλιστα, μια από τις πιο τρυφερές στιγμές που τράβηξε τα βλέμματα όλων, ήταν η θερμή και «πατρική»  αγκαλιά του 83χρονου προπονητή όταν αντίκρισε τον Γιώργο Καραγκούνη, που συνοδευόταν από τα παιδιά του.


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ce4foz353s7l-st)



otto2


Η ταινία συνιστά ένα είδος ντοκιμαντέρ με την υπογραφή του ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη, Κρίστοφερ Αντρέ Μαρκς, το οποίο με αφηγητή τον ίδιο τον Ρεχάγκελ μας ταξιδεύει σε ολόκληρη την πορεία του Γερμανού τεχνικού, από τον τόπο γέννησης και άνδρωσής του, στα πρώτα ποδοσφαιρικά του επιτεύγματά με τη Βέρντερ Βρέμης και την Καϊζερσλάουτερν, μέχρι και το έπος της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου.

Ταυτόχρονα, οι εξιστορήσεις του εμπλουτίζονται από αρχειακά πλάνα των αγώνων, καθώς κι από τις προσωπικές μαρτυρίες των ποδοσφαιριστών-ηρώων, του τότε προέδρου της Ομοσπονδίας, όσο και του «alter ego» του, βοηθού του Γιάννη Τοπαλίδη.

Οι χιουμοριστικές και ευτράπελες στιγμές αποτελούν ένα από τα χαρακτηριστικά που κερδίζουν τον θεατή από την πρώτη στιγμή, ενώ επιβεβαιώνουν πως «ο δικός μας Ότο» κατάφερε να συμφύρει στην προσωπικότητα του, στοιχεία από την ελληνική κουλτούρα και ταπεραμέντο, προκειμένου να δημιουργήσει συνεκτικούς δεσμούς με τους παίκτες του.

Ως άλλος πολυμήχανος Οδυσσέας, ο Φιλέλλην Ρεχάγκελ, κόντρα στα στατιστικά, τις επικρίσεις και την άσχημη παράδοση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, μεταφέρει με γλαφυρό τρόπο, το πώς οραματίστηκε, σχεδίασε και στο τέλος πραγμάτωσε ένα από τα πιο τρελά ποδοσφαιρικά έπη.

Αναμφίβολα, η συναισθηματική ένταση κορυφώνεται, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης τη στιγμή όπου ο Ότο τραγουδάει με υπερηφάνεια τον Εθνικό Ύμνο στα ελληνικά με τη γνωστή γερμανική του προφορά, αλλά και το εκ δια μέτρου αντίθετο με την -κατά τα άλλα- πειθαρχημένη ιδιοσυγκρασία του, μπρίο του.


ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΟΤΟ (King Otto) - Teaser Trailer


Έτσι, πριν από 17 χρόνια ένας Γερμανός τεχνικός που ακόμη και οι παίκτες του τον αντιμετώπιζαν ως «τρελό», κατόρθωσε να συνθέσει ένα νέο κεφάλαιο στην ελληνική μυθολογία.

Ο «King Otto», μετέτρεψε τον τίτλο του αουτσάιντερ σε κινητήριο δύναμη, πίστεψε με όλο του το είναι στους παίκτες του και στις ικανότητές του και με περίσσια ψυχολογία και αυτοπεποίθηση, τους μετάγγισε το δόγμα πως «μπορούν να τους νικήσουν όλους», όπερ και εγένετο...

Σήμερα, μέσω αυτού του μοναδικού ντοκιμαντέρ, επιδιώκει να εμπνεύσει πολυεπίπεδα τις νεότερες γενιές που ενδεχομένως δεν έζησαν το συγκλονιστικό αυτό έπος, ενώ ταυτόχρονα να λειτουργήσει κι ως παρακαταθήκη για την άνθηση του σύγχρονου ελληνικού ποδοσφαίρου.

king2

ottonew

Στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε της προβολής της ταινίας, τόσο ο «αειθαλής» Ρεχάγκελ όσο κι ο σκηνοθέτης Κρίστοφερ Αντρέ Μαρκς, απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σχετικά με το απόλυτο θαύμα της κατάκτησης του Euro.

Αρχικά αναφερόμενος στο παγκόσμιο ενδιαφέρον που προσελκύει το «παραμύθι» της Εθνικής μας ομάδας δήλωσε: «Πάντα ενδιαφερόμουν γι' αυτή την ιστορία. Είναι απίστευτη η σχέση που έχω με τον Γιάννη Τοπαλίδη και τους παίκτες μου. Ακόμη και ο γιος μου είδε την ταινία στην Αυστραλία όπου μένει και χάρηκε πολύ για αυτήν. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν συνέντευξη και δεν είχα καταλάβει. Μετά κατάλαβα ότι υπήρχε παγκόσμιο ενδιαφέρον και το απόλαυσα».

Εν συνεχεία ερωτήθηκε σχετικά με το τι κατάσταση αντιμετώπιση όταν ανέλαβε την αποδιοργανωμένη Εθνική που μέχρι τότε δεν είχε σημειώσει καμία επιτυχία σε εθνικό επίπεδο, δήλωσε: «Όταν ήρθα στην Ελλάδα βρήκα ένα ασυνήθιστο γκρουπ παικτών, όπως ο Ζαγοράκης, ο Δέλλας, ο Καραγκούνης, ο Σεϊταρίδης και άλλοι. Υπήρχε μια ομάδα παικτών.Σπάνια μια ομάδα στηρίζεται σε ένα Πελέ, έναν Μέσι ή μία... Μαρία Κάλας.

Ο αρχηγός μας ήταν ο Ζαγοράκης, που βγήκε ο καλύτερος του τουρνουά. Αν σας έλεγα πριν από μερικά χρόνια ότι καλύτερος παίκτης του τουρνουά θα έβγαινε Έλληνας, θα το πιστεύατε; Δεν γίνεται πάντα, αλλά είναι δυνατό να συμβαίνει αυτό. Και η Μπάγερν μπορεί να χάσει σε κάποιον τελικό του Κυπέλλου. Είχα παικταράδες στην Εθνική, εγώ το ήξερα ότι είχαμε μία εξαιρετική ομάδα παικτών. Κανένας απ' τους δημοσιογράφους στην Ελλάδα και σ' ολόκληρη την Ευρώπη, δεν ήξερε αυτό που ήξερα, είχαμε μία εξαιρετική ομάδα ποδοσφαιριστών».
ottoneo

Για τα τωρινά αρνητικά αποτελέσματα της Εθνικής και για το αν έχει μιλήσει με τον Ζαγοράκη (προτού φυσικά γίνει γνωστή η παραίτηση του από την προεδρία της ΕΠΟ), είπε: «Δεν ασχολούμαι πλέον με το ελληνικό ποδόσφαιρο, βλέπω μόνο Γερμανία. Δεν ξέρω αν ο Ζαγοράκης θα μου τηλεφωνήσει. Έχει άλλες σκοτούρες. Πρέπει να έχει τους παίκτες. Μερικές φορές έχεις μερικούς εξαιρετικούς παίκτες όπως είχαμε και εμείς τότε. Αυτό δεν γίνεται μαγικά. Πρέπει κάποιος να έχει και υπομονή αλλά κανείς δεν έχει πολλή υπομονή».

Από την πλευρά του, ο σκηνοθέτης Κρίστοφερ Μαρκς, υπογράμμισε: «Είναι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ. Ο Ότο είναι συνώνυμο της Εθνικής Ελλάδας. Έκανε το αδύνατο πραγματικότητα. Είναι ένα νέο είδος ντοκιμαντέρ και για εμένα πρόκειται για μια ανεπανάληπτη επιτυχία. Είμαι ελληνικής καταγωγής και είμαι υπερήφανος ως Έλληνας.

Η ελληνική ιστορία είναι γεμάτη με επικές ιστορίες για ήρωες που ξεκινούν οδυνηρά ταξίδια για να αντιμετωπίσουν ανυποχώρητα εμπόδια. Αυτές οι ιστορίες εντάσσονται στο αρχαιοελληνικό αφήγημα, αλλά το 2004 η Εθνική Ελλάδας και ο Γερμανός προπονητής Όττο Ρεχάγκελ έγραψαν το δικό τους κεφάλαιο στην ελληνική μυθολογία.
Μου έκανε μεγάλη εντύπωση που κανείς δεν είχε κάνει μια ταινία για μία από τις πιο συναρπαστικές και αναπάντεχες νίκες στην ιστορία του αθλητισμού. Όταν ολοκλήρωσα την ταινία, τότε άρχισα να καταλαβαίνω γιατί. Καθώς ο κόσμος σήμερα μοιάζει να εστιάζει σε ό,τι μας χωρίζει, ήθελα να φέρω στο προσκήνιο αυτή την εμπνευσμένη ιστορία της συνεργασίας δύο πολιτισμών και του θριάμβου του πνεύματος σε μία εποχή που χρειαζόμαστε ιστορίες ελπίδας και ενότητας. Όπως μας απέδειξαν ο Όττο Ρεχάγκελ και η Εθνική Ελλάδος, ο μόνος τρόπος να επιτύχουμε κάτι σπουδαίο είναι τιμώντας τις διαφορές μας και βρίσκοντας έναν τρόπο να συνεργαζόμαστε»
.

Επιλογικά, αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία έχει ήδη προβληθεί σε χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αυστραλία, ενώ, πέραν της Ελλάδας, θα προβληθεί και σε Γερμανία, Αυστρία, Αγγλία και τις σκανδιναβικές χώρες.



«Βασιλιάς Όττο»: Ρίγη συγκίνησης στην πρώτη προβολή της ταινίας για τον Ρεχάγκελ



Ειδήσεις σήμερα:

Έρευνα σε βάθος για τα πλαστά πιστοποιητικά ζήτησε από τους «Αδιάφθορους» ο Θεοδωρικάκος

Από το Κερατσίνι ο μεγάλος νικητής του Τζόκερ: «Χάρηκα σαν να το κέρδισα εγώ», λέει ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου ΟΠΑΠ

Η «Άγρια Ορχιδέα» Κάρε Ότις και άλλα 5 μοντέλα καταγγέλλουν τον «Γουάινστιν της μόδας» για βιασμό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης