Μεταγραφές δισ. στο ποδόσφαιρο: Οι «βόμβες» και οι ομάδες που τα «έσκασαν χοντρά»

Μεταγραφές δισ. στο ποδόσφαιρο: Οι «βόμβες» και οι ομάδες που τα «έσκασαν χοντρά»

«Πρωταθλήτρια» στις μεταγραφές του καλοκαιριού αναδείχθηκε η Premier League, που ξόδεψε 1,35 δισ. ευρώ για χάρη των ποδοσφαιρικών αστέρων - Στην εικοσάδα από τις ισπανικές ομάδες μόνο η Ατλέτικο Μαδρίτης - Όγδοη η Παρί Σεν Ζερμέν - Πρώτη ελληνική ομάδα σε αγορές ο Ολυμπιακός

transfers_2
Μπορεί η μεταγραφή του Λιονέλ Μέσι στην Παρί Σεν Ζερμέν ύστερα από 20 χρόνια κοινής πορείας με την Μπαρτσελόνα, να πυροδότησε την βόμβα του καλοκαιριού, ωστόσο το αγγλικό πρωτάθλημα ξεπέρασε κάθε προσδοκία. 

Συγκεκριμένα, οι ομάδες από το Νησί έβγαλαν από τα ταμεία τους περίπου 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ, (δηλαδή  67,6 εκατ. ευρώ ανά ομάδα και  5,45 εκατ. ευρώ για κάθε παίκτη) προκειμένου να αποκτήσουν 148 ποδοσφαιριστές.  Κατά τη διάρκεια της Deadline Day, οι σύλλογοι ξόδεψαν 150 εκατομμύρια λίρες, εκτοξεύοντας το συνολικό ποσό των χρημάτων για τις μεταγραφές στο πάνω από 1 δισ. για 6ο συνεχόμενο καλοκαίρι.

Oι Άρσεναλ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποτελούν μάλιστα τις πρωταθλήτριες στο μεταγραφικό παζάρι, καταγράφοντας ποσά-ρεκόρ. Μάλιστα στη λίστα που δημοσίευσε το Transfermarkt με τις πιο δαπανηρές μεταγραφές, οι 12 από τις 20 ομάδες της τοπ εικοσάδας είναι από την Premier League. 

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, η La Liga κατέγραψε συνολικές αγορές 293 εκατ. ευρώ, η Bundesliga 416 εκατ., η Serie A έφτασε τα 550 εκατ., ενώ η Ligue 1 διέθεσε 394 εκατ.

1.  Πρωτιά στις.. μεταγραφές η Άρσεναλ (173 εκατ. ευρώ)

Κλείσιμο
Μπορεί η Άρσεναλ του Μικέλ Αρτέτα να σημείωσε το χειρότερο ξεκίνημα στην ιστορία της, χωρίς κανένα βαθμό, γκολ και -9 διαφορά τερμάτων, ωστόσο αυτό που κανείς δεν μπορεί να της καταλογίσει είναι πως δεν έβαλε... βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Οι κανονιέρηδες φιγουράρουν μάλιστα στην κορυφή της σχετικής λίστας, έχοντας ξοδέψει 165,5 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν τους Μαρτίν Όντεγκααρντ (35 εκατ. ευρώ), Άαρον Ράμσντειλ (28 εκατ. ευρώ) και Μπεν Γουάιτ (58,5 εκατ. ευρώ). Ο Άγγλος αμυντικός συνιστά και την 5η ακριβότερη μεταγραφή συνολικά το καλοκαίρι.


Τελευταίο της απόκτημα, ο Ιάπωνας αμυντικός, Τακεχίρο Τομιγιάσου από την Μπολόνια, που ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας και κόστισε στους «gunners» 23 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τα μπόνους.



2. Στη δεύτερη θέση η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με άρωμα Κριστιάνο (140. εκατ.)



Κριστιάνο εσύ σούπερ σταρ - Από τη Γιουβέντους στη Γιουνάιτεντ έναντι 15 εκατ. ευρώ

Φυσικά η επιστροφή του Κριστιάνο Ρονάλντο στο Όλντ Τράφορντ αποτέλεσε την μεγαλύτερη μεταγραφική βόμβα του καλοκαιριού στο Νησί.

Ο Πορτογάλος αστέρας που μεγαλούργησε με «κόκκινους διαβόλους» του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον από το 2003 έως το 2009, φόρεσε ξανά τη φανέλα της Γιουνάιτεντ, έναντι 15 εκατ. ευρώ.





Τζέιντον Σάντσο: Από την Ντόρτμουντ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έναντι 90 εκατ. ευρώ - Η  ακριβότερη μεταγραφή της Γιουνάιτεντ 

Η Ντόρτμουντ καρπώθηκε 85.000.000 ευρώ για την παραχώρησή του Σάντσο στους κόκκινους διαβόλους, ενώ μαζί με τα μπόνους επίτευξης στόχων, το ποσό αναμένεται να ξεπεράσει τα 90.000.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα, ο 21χρονος άσος θα λάβει 15.000.000 ευρώ ετησίως, δίχως να υπολογίζονται τα μπόνους.





Ραφαέλ Βαράν: Από την Ρεάλ Μαδρίτης στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έναντι 50 εκατ. ευρώ

Οι «κόκκινοι διάβολοι», λίγες μέρες μετά την απόκτηση του Σάντσο, ανακοίνωσαν επίσημα τη συμφωνία με τη Ρεάλ Μαδρίτης για την απόκτηση του Γάλλου στόπερ αντί ενός ποσού κοντά στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Ο 28χρονος Γάλλος σέντερ μπακ αποχώρησε από τη Ρεάλ Μαδρίτης μετά από δέκα χρόνια, για να γίνουν οι Red Devils ο τρίτος σταθμός της σπουδαίας καριέρας του μετά από τους Ισπανούς και τη Λανς, στην οποία έκανε τα πρώτα του βήματα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.





3. Στην τρίτη θέση η Μάντσεστερ Σίτι  (127,5 εκατ. ευρώ) - Τζακ Γκρίλις, η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της Premier League


Η Μάντσεστερ Σίτι υπέγραψε τον Άγγλο μέσο, Τζακ Γκρίλις από την Άστον Βίλα, με συμβόλαιο διάρκειας έξι ετών, όπως ανακοίνωσαν την Πέμπτη (5/08) από κοινού οι δύο σύλλογοι της Premier League.
grealish

Η μεταγραφή του 25χρονου εξτρέμ κόστισε 117,5 εκατομμύρια ευρώ στους Πολίτες για να τον κάνουν δικό τους από τους «χωριάτες», σπάζοντας  το ρεκόρ της προηγούμενης πιο ακριβής μεταγραφής, αυτής του Πολ Πογκμπά από την Γιουβέντους στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2016 με το ποσό που δαπανήθηκε από τους κόκκινους διαβόλους να πλησιάζει τα 110 εκατ. ευρώ.



4. Στην τέταρτη θέση η Τσέλσι με επιστροφή Λουκάκου (120 εκατ. ευρώ)
 - Η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της ομάδας του Αμπράμοβιτς

Ο Ρώσος ολιγάρχης, Ρομάν Αμπράμοβιτς, έχει αποδείξει πολλάκις πως όταν επιθυμεί να αποκτήσει έναν παίκτη τίποτε δεν μπορεί να αναχαιτήσει τα σχέδια του. Έτσι συνέβη και στην περίπτωση του Ρομέλου Λουκάκου, του 28χρονου πρώην φορ της Ίντερ που άρπαξε από τον ιταλικό σύλλογο αντί 115 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που τον καθιστά την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της ομάδας, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 80 εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για την απόκτηση του Κάι Χάβερτς από τη Λεβερκούζεν τον περασμένο Σεπτέμβριο.
lukaku

Ουσιαστικά ο Λουκάκου επέστρεψε στην ομάδα του Λονδίνου έπειτα από οκτώ χρόνια. Η Τσέλσι τον είχε αγοράσει το 2011 αντί 15 εκατομμυρίων ευρώ, παραχωρήθηκε κατά σειρά δανεικός σε Γουέστ Μπρομ και Έβερτον, η οποία τον αγόρασε το 2014 αντί 35,3 εκατομμυρίων ευρώ.






Μάλιστα, οι Λονδρέζοι στην εκπνοή της Deadline Day, απέκτησαν δανεικό από την Ατλέτικο Μαδρίτης, τον Σαούλ έναντι 5 εκατ. ευρώ.


Επιλογικά, αν συνυπολογίσουμε πως η Μπράιτον απέκτησε τον Μαρκ Κουκουρέγια, πληρώνοντας ρήτρα 18 εκατομμυρίων, η Μπέρνλι σημείωσε ρεκόρ με τα 15 εκατομμύρια που έδωσε στον Κορνέ, η Λιντς ξόδεψε 28 εκατ. για τον Τζέιμς της Γιουνάιτεντ, ενώ η Νόριτς απέκτησε έναντι 11 εκατ. ευρώ τον Χρήστο Τζόλη από τον ΠΑΟΚ καθίσταται σαφές πως το κορυφαίο αγγλικό πρωτάθλημα με τη συγκέντρωση αστέρων στο Νησί στοχεύει στην κατακόρυφη άνοδο της ήδη αυξημένης εμπορικότητας του.







Η Primera Division τρώει.. τη σκόνη της Premier League (293 εκατ. ευρώ)

Ως εκ τούτου το πρωτάθλημα της La Liga έμεινε απογυμνωμένο από αστέρες, με τις ναυαρχίδες Ρεάλ και Μπαρτσελόνα να βουλιάζουν στα οικονομικά χρέη. 

Ειδικότερα μέσα στην εικοσάδα συναντάει κανείς μόνο την Ατλέτικο, ενώ η Ρεάλ είναι μόλις 39η με μοναδική αγορά τον Εντουάρντο Καμαβινγκά (31 εκατ.) και η Μπαρτσελόνα 67η με μόλις 14,5 εκατ. από την αγορά του Έμερσον τον οποίo πούλησε στην Τότεναμ με 25 εκατ. την τελευταία ημέρα των μεταγραφών.





Όγδοοη η Παρί Σεν Ζερμέν ή αλλιώς... το «Πριγκιπάτο του ποδοσφαίρου» (394 εκατ.)


Η γαλλική πρωτεύουσα και δη το «Παρκ ντε Πρενς» έχει καταφέρει να μετατραπεί σε έναν μικρό γαλαξία αστέρων... Τον χορό των μεταγραφών στο Παρίσι άνοιξαν οι Βαϊνάλντουμ, Σέρχιο Ράμος, Ντοναρούμα και Χακίμι που μετακόμισαν στη Γαλλία υπογράφοντας χρυσά συμβόλαια, για να ακολουθήσει μετά από ένα μεταγραφικό θρίλερ, ο Αργετινός άσος, Λιονέλ Μέσι.
messi__2_

Ωστόσο η Παρί είναι μόλις όγδοη στην κατάταξη με αγορές 83 εκατ. ευρώ ακριβότερη αυτή του Ασράχ Χακίμι με 60 εκατ. από την Ίντερ), καθώς τα προαναφερθέντα ονόματα αποκτήθηκαν ως ελεύθεροι.






Στην κορυφή της Ελλάδας ο Ολυμπιακός

Στην εν λόγω λίστα του Transfermarkt, οι Πειραιώτες βρίσκονται στην πρώτη θέση της ελληνικής αγοράς και στη 88η συνολικά με 9,67 εκατ. ευρώ.

Πιο δαπανηρές αυτές των Χένρι Ονιεκούρου (4,5 εκατ.), Πιέρ Κουντέ (1,8 εκατ.) και Δημήτρη Πινακά (1,5 εκατ.). Ακολουθεί η ΑΕΚ στην 135η θέση με 4,31 εκατ. ευρώ (πιο ακριβή του Σέρχιο Αραούχο με 1,46 εκατ.), ενώ ο Άρης φιγουράρει στο νούμερο 149 με 3,5 εκατ. ευρώ.


serxio-araouxo



Αναλυτικά το Top 20 (βάσει των στοιχείων του Transfermarkt)
1. Άρσεναλ 167,5 εκατ.
2. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 140 εκατ.
3. Τσέλσι 120 εκατ.
4. Μάντσεστερ Σίτι 117,5 εκατ.
5. Λειψία 107,62 εκατ.
6. Άστον Βίλα 105,6 εκατ.
7. Ρόμα 97,75 εκατ.
8. Παρί Σεν Ζερμέν 83 εκατ.
9. Ρεν 79,5 εκατ.
10. Κρίσταλ Πάλας 73,44 εκατ.
11. Γουέστ Χαμ 72,8 εκατ.
12. Μίλαν 72,7 εκατ.
13. Αταλάντα 68 εκατ.
14. Λέστερ 67,6 εκατ.
15. Τότεναμ 66,9 εκατ.
16. Νόριτς 66,15 εκατ.
17. Ατλέτικο Μαδρίτης 65 εκατ.
18. Λιντς 58,9 εκατ.
19. Μπάγερν Μονάχου 57,5 εκατ.
20. Μπράιτον 57 εκατ.


Ειδήσεις σήμερα:

Αμφιλοχία: Νεκρός βρέθηκε ο 29χρονος ψαράς

Καιρός: Έρχεται η πρώτη φθινοπωρινή κακοκαιρία την Κυριακή, δεν επηρεάζεται η Αθήνα - Πού θα βρέξει σήμερα

Τένις: Toilet breaks, mind games και ο Τσιτσιπάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης