Τένις: Toilet breaks, mind games και ο Τσιτσιπάς

Ο Έλληνας πρωταθλητής μέσα σε λίγες ημέρες βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τους λάθος λόγους, αλλά αυτή τη φορά η κριτική που δέχθηκε ήταν μάλλον υπερβολική για τα όσα έγιναν στον αγώνα του 1ου γύρου του US Open με τον Άντι Μάρεϊ

tsitsipas_murray_xr
Όταν προηγείσαι δύο φορές στο σκορ και είσαι κοντά στην πρώτη σου μεγάλη νίκη μετά από μια τετραετία γεμάτη τραυματισμούς λογικό είναι να τρώγεσαι με τα ρούχα σου και να ψάχνει δικαιολογίες...

Μόνο που όταν το παρατραβάς τότε αρχίζεις να χάνεις και το όποιο δίκιο έχεις. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση του Άντι Μάρεϊ και των παραπόνων που έχει για την «καθυστέρηση» που έκανε ο Τσιτσιπάς στο μεταξύ τους παιχνίδι για τον πρώτο γύρο του US Open που βρήκε νικητή τον Στέφανο με 3-2 σετ μετά από μία μάχη που άγγιξε τις 5 ώρες.

Ο Σκωτσέζος κέρδισε το κοινό με το δυναμικό του παιχνίδι κόντρα στον νεότερο του Τσιτσιπά και όταν ο τελευταίος πήγε στα αποδυτήρια πριν ξεκινήσει το 5ο σετ άρχισε το σόου μετατρέποντας τον Έλληνα πρωταθλητή σε... κόκκινο πανί για τον κόσμο.

«Αυτό κάνει πάντα... Αυτό είναι κλεψιά», φώναζε ο 34χρονος ο οποίος 9 χρόνια στη μοναδική φορά που είχε κατακτήσι το US Open είχε κάνει το ίδιο ακριβώς πράγμα: Πήρε ένα ψέυτικο toilet break προκειμένου να ανασυνταχθεί καθώς ενώ προηγήθηκε με 2-0 σετ, ο Νόβακ Τζόκοβιτς τον είχε ισοφαρίσει σε 2-2.

Εδώ μπορείτε να δείτε το βίντεο όπου στο 3¨58.00 ο Μάρεϊ αποχωρεί κι οι σχολιαστές αναφέρουν ότι θα έχουμε μια μεγαλύτερη καθυστέρηση...





Κι ο Μάρεϊ όχι απλά το έκανε, αλλά ένα χρόνο αργότερα με δηλώσεις του «πίστωσε» τη νίκη του με 3-2 σε εκείνη ακριβώς την ενέργεια!

«Η τουαλέτα που είναι εκεί στην είσοδο των παικτών είναι μικρή αλλά έχει κι έναν καθρέφτη. Κοίταζα τον εαυτό μου και σκεφτόμουν 'Γιατί συνεχίζω να χάνω αυτούς τους τελικούς; Μου λείπει κάτι; Πώς στο καλό σπατάλησα ένα προβάδισμα δύο σετ;'. Ποτέ δεν μιλάω στον εαυτό μου... Υποτίθεται ότι αυτό είναι το πρώτο σημάδι τρέλας, αλλά αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό το toilet break ήταν τόσο ασυνήθιστο. Στάθηκα μπροστά στον καθρέφτη με τον ιδρώτα να στάζει στο πρόσωπό μου και ήξερα ότι έπρεπε να αλλάξω αυτό που συνέβαινε.
Έτσι άρχισα να φωνάζω στον εαυτό μου: 'Δεν χάνετε αυτός ο αγώνας'. Στην αρχή τα έλεγα σχεδόν ψιθυριστά, αλλά σιγά, σιγά η φωνή μου γινόταν πιο δυνατή και ένιωθα ότι κάτι άλλαξε μέσα μου. Δεν θα μπορούσα να επιστρέψω στο γήπεδο αν δεν το είχα κάνει. Θα είχα χάσει το καθοριστικό σετ με κάτω τα χέρια...», ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στον Guradian τον Σεπτέμβριο του 2013.

Κλείσιμο
Murray_Guardian


Όταν ο Μάρεϊ έκανε αυτό το... κόλπο ήταν 25 ετών και μετρούσε 4 σερί χαμένους τελικούς Grand Slam. Προφανώς στα 34 του (κι έχοντας περάσει όντως μια πολύ δύσκολη τετραετία με τον τραυματισμό στο ισχίο) δεν του αρέσει να τον.. τιμωρούν με τον ίδιο τρόπο, ωστόσο την καλύτερη απάντηση στον Σκωτσέζο αλλά και στους επικριτές του Τσιτσιπά την έδωσε ο Ματς Βιλάντερ.

Ο Σουηδός, ο οποίος μετά το Αυστραλιανό Open είχε πει δημοσίως ότι ο Στέφανος πρέπει να παραδειγματιστεί από το Big 3 (Τζόκοβιτς, Ναδάλ, Φέντερερ) ως προς την συμπεριφορά του εντός και εκτός γηπέδου (σ.σ. είχε φανεί λίγο υπεροπτικός μετά την ήττα του από τον Μεντβέντεφ) πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ του Στέφανου στο όλο σκηνικό.

«Όλοι οι κορυφαίοι παίκτες πάντα... παραβιάζουν τους κανόνες. Όχι σκόπιμα, αλλά το κάνουν. Ο Τσιτσιπάς είναι ο παίκτης που ιδρώνει πολύ, οπότε χρειάζεται να πάει να αλλάζει, το σορτσάκι, το εσώρουχό του, την μπλούζα του. Θεωρώ ότι μερικοί άνθρωποι μπορούν να το κάνουν μέσα σε 7 λεπτά, μερικοί χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο. Δεν νομίζω ότι αυτό έκανε τη διαφορά», είπε ο Σουηδός παλαίμαχος τενίστας ο οποίος έκλεισε μια και καλή το θέμα προσθέτοντας:

«Ήταν αρκετά καλός για να κερδίσει τον αγώνα ο Μάρεϊ; Στο τέλος της ημέρας η απάντηση είναι όχι. Σίγουρα πάντως είναι σε καλό δρόμο, παίζει αρκετά καλά κι αν συνεχίσει έτσι μπορεί να τον ξαναγίνει και πάλι ένας από τους καλύτερους παίκτες. Ο Μάρεϊ δεν είχε και την τύχη με το μέρος του, αλλά πλέον αυτή είναι και η διαφορά του με το παρελθόν. Γιατί κάποτε συνήθιζε να κερδίσει ακόμα και στους αγώνες που δεν είχε την τύχη με το μέρος του.»

Βέβαια από τη στιγμή που ο Τσιτσιπάς μέσα σε λίγες εβδομάδες κατηγορείται και πάλι για το ίδιο πράγμα (το είχε πει ο Ζβέρεφ μετά τον μεταξύ τους ημιτελικό στο Σινσινάτι) θα πρέπει να είναι κι ο ίδιος πολύ πιο προσεκτικός στη συμπεριφορά του, γνωρίζοντας ότι τον περιμένουν στη γωνία...

Πάντως η αλήθεια είναι ότι το χθεσινό σχόλιο του Μάρεϊ στο twitter («Παίρνει δυο φορές περισσότερο χρόνο στον Τσιτσιπά να πάει στην τουαλέτα απ’ ότι στον Τζέφ Μπέζος να πετάξει στο διάστημα. Ενδιαφέρον») ήταν αν μη τι άλλο εξαιρετικά πετυχημένο.

Κι ίσως ο Τσιτσιπάς θα πρέπει να απαντήσει με ένα ανάλογο χρησιμοποιώντας όμως ως παράδειγμα τον συμπατριώτη του Μάρεϊ (κι επίσης Σερ) Ρίτσαρντ Μπράνσον που έκανε πρώτος το ταξίδι στο διάστημα...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης