Κριστιάν Γκολομέεβ: Η «τορπίλη» της ελληνικής κολύμβησης είναι ένας μαχητής της ζωής

Κριστιάν Γκολομέεβ: Η «τορπίλη» της ελληνικής κολύμβησης είναι ένας μαχητής της ζωής

Ο Κριστιάν Γκολομέεβ άγγιξε το μετάλλιο στον τελικό των 50μ. ελεύθερο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ωστόσο ένα πρόβλημα στην εκκίνηση τον άφησε στην 5η θέση, που αποτελεί ωστόσο σπουδαία διάκριση - Ποια είναι η ζωή του γεννημένου μαχητή κολυμβητή - Η απώλεια των γονιών του, η υποτροφία στην Αμερική, η αγάπη για τον Ολυμπιακό και τον Μάικλ Φελπς

gkolomeev3
Την 5η θέση στην κούρσα της... μιας ανάσας κατέκτησε ο Κριστιάν Γκολομέεβ. Ο Έλληνας κολυμβητής και ασημένιος Παγκόσμιος Πρωταθλητής έδωσε τον καλύτερο του εαυτό στον τελικό των 50μ. ελεύθερο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ωστόσο κάποιο πρόβλημα στην εκκίνηση τον κράτησε πίσω, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός μεταλλίων, με χρόνο 21.72.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Γκολομεέβ, σημείωσε στον ημιτελικό 21.60, παίρνοντας την πρόκριση με τον τρίτο καλύτερο χρόνο, και 21.66 στον προκριματικό.

Σε κάθε περίπτωση η παρουσία και μόνο του Γκολομέεβ στον τελικό των 50μ. ελεύθερο αποτελεί μια τεράστια επιτυχία για τον 28χρονο και την ελληνική κολύμβηση, καθώς η 5η θέση του είναι η καλύτερη της χώρας μας στο άθλημα από τους πρώτους Αγώνες του 1896!

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cd7skf6k9wzt-sf)


Στις δηλώσεις του στην κάμερα της ΕΡΤ, αμέσως μετά την προσπάθειά του, ο Γκολομέεβ εμφανίστηκε απογοητευμένος για το γεγονός πως δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιο μετάλλιο, τονίζοντας ωστόσο πως ευχαριστήθηκε τη συμμετοχή του: «Είμαι λίγο απογοητευμένος να πω την αλήθεια. Κυνήγαγα το μετάλλιο... Αλλά, σίγουρα, δεν μπορώ να είμαι και δυσαρεστημένος. Είμαι στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πήγα και τελικό, είμαι πολύ ευχαριστημένος. Δεν ξέρω τι πήγε στραβά στον τελικό, ίσως να πίεσα λίγο παραπάνω απ' όσο έπρεπε. Συνεχίζουμε, στόχος οι επόμενοι Αγώνες και να βελτιώσω κάποια πραγματάκια, για να τα πάω καλύτερα».


Κλείσιμο
Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cd7smwd5x71d-sf)


Γεννημένος μαχητής εντός κι εκτός της πισίνας

Λένε πως τα δύσκολα είναι για τους δυνατούς, για εκείνους που αντέχουν να υψώσουν ξανά το ανάστημα τους και να συνεχίσουν να μάχονται. Όπως στην περίπτωση του Κριστιάν Γκολομέεβ, που μπορεί η ζωή να έδειξε από νωρίς το σκληρό της πρόσωπο, ωστόσο τον αντάμειψε με το γεμάτο φως αστείρευτο ταλέντο του.

Ο βίος του 28χρονου κολυμβητή θα μπορούσε κάλλιστα να είναι σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Πόνος, θλίψη, δοκιμασίες και στο τέλος η λύτρωση μέσα από την πραγμάτωση του ονείρου του και τη δημιουργία της δικής του οικογένειας, καθώς η σύζυγος του Λίντζι είναι έγκυος στο πρώτο τους παιδί.

Όπως ο ίδιος έχει ομολογήσει άλλωστε οι τραγωδίες που τον συγκλόνισαν ήταν ένα μάθημα για εκείνον, ωστόσο ο κόσμος θέλει να μάθει τον Κρίστιαν μέσα από τα κατορθώματα του στις πισίνες κι όχι για τα βάσανα που πέρασε.
golo1

Από το Ηράκλειο της Κρήτης στο όνειρο του Τόκιο

Γεννημένος το 1993 στο Βέλιγκραντ της Βουλγαρίας, στο αίμα του κυλούν αθλητικά γονίδια, αφού και οι δύο γονείς του υπήρξαν διακεκριμένοι κολυμβητές. Ο υψηλόσωμος πρωταθλητής ωστόσο στερήθηκε από τη γέννησή του τη μητέρα του, η οποία έχασε τη ζωή της από ιατρικό λάθος κατά τον τοκετό. Έτσι, ο πατέρας του Τσβετάν Γκολομέεβ, μαζεύοντας τα κομμάτια και την ανείπωτη θλίψη του, μετακόμισε στο Ηράκλειο της Κρήτης μαζί με τον Κριστιάν και τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια του, σχεδιάζοντας ένα καλύτερο και ευνοϊκότερο μέλλον για τα παιδιά του.

Στη Μεγαλόνησο όπως εξομολογείται ο Έλληνας πρωταθλητής οι Κρητικοί τον αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή, αναγνωρίζοντας την σπουδαία προσφορά του πατέρα του στον χώρο της κολύμβησης (είχε συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς του 1980 και του 1988), ο οποίος και εργάστηκε ως προπονητής στον τοπικό κολυμβητικό Όμιλο.



Εκεί ο Κριστιάν ήρθε σε πρώτη επαφή με τον μαγικό κόσμο της πισίνας, με τον πατέρα καθοδηγητή του να τον υποστηρίζει σε κάθε του βήμα.

«Ξεκίνησα να κολυμπώ 5 ετών, είχα σκαμπανεβάσματα με το αν ήθελα να συνεχίσω ή όχι, στα 12 άρχισα να ασχολούμαι πιο σοβαρά και στα 16-17 χρόνια μου είδα ότι έχω τις δυνατότητες για κάτι καλύτερο. Είχα καλά αποτελέσματα, καλούς χρόνους. Την ίδια περίοδο άρχισα να πηγαίνω αποστολές με την Εθνική ομάδα κι αυτό με “έψησε” να προσπαθήσω ακόμη περισσότερο. Το αγάπησα πολύ», θυμάται.

Κι ενόσω το κοπέλι ανδρωνόταν με κρητική λεβεντιά και ήθος το αδυσώπητο πρόσωπο της ειμαρμένης χτύπησε ξανά τον 17χρονο τότε Κριστιάν, που χάνει και τον πατέρα του μετά από μια σκληρή μάχη 8 μηνών με τον καρκίνο. Έτσι αποφασίζει να πάει στην Αθήνα όπου διέμεναν οι θείοι του, κάνοντας μια νέα αρχή στον Εθνικό.

Ο μέντορας του ο προπονητής Άκης Οικονόμου, ήταν ο άνθρωπος που τον στήριξε στο να κερδίσει μια υποτροφία στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, όπου και σπούδασε Human Performance Exercise Science.




Το γεμάτος διακρίσεις βιογραφικό της  «τορπίλης» της ελληνικής κολύμβησης

Έκτοτε από το 2012 όπου σημείωσε την παρθενική του εμφάνιση σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών μέχρι σήμερα διαθέτει στο παλμαρέ του πληθώρα μεταλλίων και διακρίσεων.

Συγκεκριμένα, το 2011, ο Κριστιάν αναδείχθηκε χάλκινος παγκόσμιος πρωταθλητής εφήβων στη Λίμα, σε ηλικία 18 ετών στα 50 μέτρα ελεύθερο. Παράλληλα και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων στο Βελιγράδι κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο. Στους Μεσογειακούς Αγώνες στη Μερσίνη της Τουρκίας το 2013, ο Κριστιάν κατέκτησε ένα ασημένιο και δυο χάλκινα, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο έφτασε ως τα ημιτελικά, όπου κατετάγη 6ος.
kristian_new_31

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης το 2017 έσπασε το πανελλήνιο ρεκόρ των 50 μέτρων ελεύθερων από τα προκριματικά της διοργάνωσης (21,69), ενώ στην Ταραγόνα της Ισπανίας, ο Κριστιάν κατάφερε να κερδίσει 3 χρυσά και 1 ασημένιο ανάμεσα σε 26 χώρες της Μεσογείου.

Την ίδια χρονιά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης στην Γλασκώβη της Σκωτίας κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 50 μέτρα ελεύθερο με 21.44. Τέλος, το 2019 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης στην Γκουάνγκτζου της Νότιας Κορέας κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 50 μ. ελεύθερο με επίδοση 21,45 δευτερόλεπτα.



Ψύχραιμος, ευφυής, χαμηλών τόνων, αγαπά τον Ολυμπιακό και τα κρητικά σκαλτσούνια,  με είδωλα του τους Μάικλ Φελπς και Φρεντ Μπουσκέ, ο Κριστιάν Γκολομέεβ είναι η απόδειξη πως η σιωπή μπορεί να κάνει τον πιο εκκωφαντικό θόρυβο.

Η επιτυχία και η καταξίωση του είναι αποκλειστικό αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και στοχοπροσήλωσης. Άλλωστε όπως κι ο ίδιος αναφέρει: «Είμαστε η προσπάθεια που κάνουμε και η πίστη που έχουμε στον εαυτό μας».
golomeevvv
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης