Η Ελλάδα «μπλόκαρε» στο ΝΑΤΟ δήλωση υπέρ της Τουρκίας

Η Ελλάδα «μπλόκαρε» στο ΝΑΤΟ δήλωση υπέρ της Τουρκίας

Η Αθήνα ζήτησε να υπάρχει ρητή αναφορά στη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό

nato
Η κυβέρνηση φαίνεται να σκληραίνει την στάση της στο μεταναστευτικό. Ενδεικτικό το βέτο που άσκησε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την ανακοίνωση στήριξης της Τουρκίας από τη συμμαχία. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Συμμαχία, δίνοντας την εντολή να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, καθώς δεν εισακούστηκε η ελληνική πρόταση.

Ως αποτέλεσμα το τελικό κείμενο δήλωσης δεν είχε συμπεριλάβει την αναφορά στον σεβασμό της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το Μεταναστευτικό Προσφυγικό, η οποία είχε υπογραφεί τον Μάρτιο του 2016. Συγκεκριμένα, οι χώρες που αντέδρασαν αρνητικά σε σχέση με την θέση της Ελλάδας ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία.

Είχε προηγηθεί η πρωινή συνάντηση σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, χωρίς, όμως, να προκύψει κάποια κοινή δήλωση. Το απόγευμα, όμως, και μετά από έντονες πιέσεις της Άγκυρας, ετοιμάστηκε η δήλωση στήριξης, την έκδοση της οποίας εντέλει εμπόδισε η Αθήνα. Να θυμίσουμε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε την ενεργοποίηση της διαδικασίας πολιτικών διαβουλεύσεων που προβλέπει το Άρθρο 4 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον. Βάσει αυτού, ένας σύμμαχος μπορεί να ζητήσει διαβουλεύσεις αν πιστεύει ότι απειλείται η εδαφική του ακεραιότητα, η πολιτική του ανεξαρτησία ή ασφάλεια.

Η Τουρκία επικαλείται την κατάσταση στο Ιντλίμπ που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 33 στρατιώτες, παρ’ ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν απειλείται καμία εδαφική της ακεραιότητας, καθώς αυτή είναι ο εισβολέας στη Συρία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης