Βουλή: 158 «ναι» στον προϋπολογισμό - 2,8% ανάπτυξη και 1,81 δισ. ελαφρύνσεις

Βουλή: 158 «ναι» στον προϋπολογισμό - 2,8% ανάπτυξη και 1,81 δισ. ελαφρύνσεις

Φωτογραφίες και παρασκήνια από τη διαδικασία - Ευρεία συναίνεση στον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας - Γιατί το ΚΙΝΑΛ καταψήφισε

selfi-mits2
Με καθαρή πλειοψηφία εγκρίθηκε την Τετάρτη το βράδυ από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2020, στον οποίο προβλέπεται 2,8% ανάπτυξη και ελαφρύνσεις για τα εισοδήματα των Ελλήνων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά της τάξεως των 1,81 δισ. ευρώ.

Η ψηφοφορία εξελίχθηκε ομαλά, με πολιτικές αντιπαραθέσεις και θέσεις που εκφράστηκαν από βήμα. Η έγκριση του προϋπολογισμού πέρασε με 158 «ναι» και 139 «όχι», σε σύνολο 297 βουλευτών που ψήφισαν.

Σημασία είχε η ευρεία συναίνεση που παρατηρήθηκε στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Συνολικά 250 βουλευτές από τις ΚΟ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνικής Λύσης υπερψήφισαν τα έξοδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που επικρότησε την στάση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το επικείμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ και είπε: «Αυτό σημαίνει ότι με την εξαίρεση του ΚΚΕ διαμορφώνεται στην αίθουσα μια πλατιά διακομματική συμμαχία, που θεωρεί τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, σχέση στρατηγικής σημασίας με βάθος. Ομως, δεν είμαστε δεδομένοι. Οχι για τις ΗΠΑ, αλλά για κανέναν. Είμαστε δεδομένοι μόνο για τον ελληνικό λαό και διαπραγματευόμαστε μόνο για το συμφέρον του ελληνικού λαού, γιατί οι καλοί σύμμαχοι στις δυσκολίες φαίνονται. Απο αμερικανικής πλευράς υπήρξε ρητή καταδίκη απο το ΥΠΕΞ της “συμφωνίας” Τουρκίας - Λιβύης που χαρακτηρίστηκε ως προκλητική συμφωνία, που δεν προάγει την ειρήνη».

«Έχουμε διαμορφώσει πλαίσιο διακομματικής συναίνεσης, που κινητοποιεί την ελληνική διπλωματία και θωρακίζει την χώρα» προσέθεσε.

Επίσης, ο κ. Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι συμφωνεί με την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, την ενίσχυση της συμμαχίας με τις ΗΠΑ και με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020 κορυφώθηκε και ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών, με τις οποίες και έλαβε τέλος η πενθήμερη διαδικασία στη Βουλή.

Κλείσιμο
Ο γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι το Κίνημα Αλλαγής καταψήφισε τις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

«Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τα εθνικά μας θέματα περίοδο, αρνηθήκαμε να συμφωνήσουμε με τη μείωση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας» δήλωσε ο Β. Κεγκέρογλου.

Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές σε σύνολο 300. Από την ολομέλεια της Βουλής, απουσίαζαν 3 βουλευτές, ενώ δύο εξ αυτών οι κκ Κ. Ζουράρις και Κ. Μάλαμα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν με επιστολή τους πρόθεση καταψήφισης του προϋπολογισμού.

Η τρίτη απουσία φέρεται να είναι η βουλευτής Κων. Αδάμου του Μέρα25.

Φωτογραφίες και παρασκήνια από τη Βουλή

Στιγμές που μπορεί να χαρακτηριστούν και άβολες, εκφράσεις που δεν θα ήθελαν να είχαν αποτυπωθεί καταγράφει ο φωτογραφικός φακός, όταν οι πρωταγωνιστές νομίζουν ότι κανείς δεν ασχολείται ειδικά μαζί τους. Αυτό συνέβη και στη διάρκεια της συζήτησης σήμερα στη Βουλή, επί του προϋπολογισμού του 2020. Ο φακός, λοιπόν, κατέγραψε τον πρόεδρο της Βουλής να ξεφυλλίζει έκδοση για τον Γεώργιο Παπανδρέου - τον Γέρο της Δημοκρατίας, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στα «ορεινά» να συζητά με τον κ.Θάνο Πλεύρη, αλλά και την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου ντυμένη στα κόκκινα που αναδεικνύει το νεαρό της ηλικίας της.


tasoulas
Απορροφημένος δείχνει ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας...
tasoulas-vivlio
...καθώς ξεφυλλίζει την έκδοση για τον Γεώργιο Παπανδρέου

tsiaras
Προβληματισμένος με το κινητό του ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας
mixailidou
Στα κόκκινα η Δόμνα Μιχαηλίδου
arsenis
Μπορντό για τον Κρίτωνα Αρσένη του ΜεΡΑ 25
grigoriadis
Πάντα παραστατικός στο βήμα της Βουλής ο Κλέων Γρηγοριάδης
giannakopoulou
Την τελευταία τάση της μόδας που προστάζει συνδυασμό πουλόβερ με βελουτέ ή παγιέτα ακολουθεί η Νάντια Γιαννακοπούλου του ΚΙΝΑΛ
samaras-plevris
Τετ α τετ στα ορεινά ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Θάνο Πλεύρη
mitsotakis-staikouras
Χαμογελαστός ο πρωθυπουργός διαβάζει τα στοιχεία που του δίνει ο υπουργός Οικονομικών
pigadaki-petsas
mitsotakis-adonis
Ο,τι και να του λέει, ο Άδωνις Γεωργιάδης δείχνει να πείθει τον πρωθυπουργό
tsipras1
Μάλλον ό,τι ακούει ο κ.Τσίπρας, δεν του αρέσει, εξ ου και η έκφραση
tsipras
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης