Μητσοτάκης: Πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ 8% το 2020 - Ξεκινά και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

Μητσοτάκης: Πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ 8% το 2020 - Ξεκινά και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

Νέες αντικειμενικές αξίες προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός - Έρχεται νόμος και για τις διαδηλώσεις - Ξεκινά πιλοτική συνεργασία τριών δημόσιων νοσοκομείων της χώρας με τον ιδιωτικό τομέα μέσα στο επόμενο έτος - «Άκυρο» χαρακτήρισε το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης

mitsprop0
Μείωση κατά 8% του ΕΝΦΙΑ και απαρχή για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του 2020 εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός. 
«Πέρυσι απο αυτό το βήμα είπα ότι ο προϋπολογισμός του 2019 θα ήταν ο τελευταίος μιας κακής κυβέρνησης που πήγε την χώρα πίσω. Ο λαός επιβεβαίωσε αυτή την πρόβλεψη. Η ευθύνη είναι μεγάλη. Οι πολίτες ξέρουν τι περιμένουν απο εμάς. Κάποιοι άλλοι δεν έχουν καταλάβει γιατί έχασαν και θα μάθουν ότι οι πολίτες δεν περιμένουν τίποτα απο αυτούς» τόνισε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συνέχισε, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Υπάρχουν πέντε στάδια διαχείρισης συναισθημάτων, κ. Τσίπρα, μετά απο μια μεγάλη απώλεια -στην προκειμένη περίπτωση είναι η απώλεια της εξουσίας: η άρνηση, θυμός, η διαπραγμάτευση, η κατάθλιψη και η αποδοχή. Αν κρίνω απο το ύφος σας, είστε στο στάδιο του θυμού. Εύχομαι να φτάσετε στην αποδοχή, χωρίς να περάσετε από τα ενδιάμεσα. Σας άκουγα να μιλάτε και αναρωτιώμουν σε τι παράδεισο ζούσαμε και δεν το εκτιμούσαμε».

«Σας άκουγα για τις απάτες. Κύριες Τσίπρα, δεν είστε ανιχνευτής απάτης, είστε παραγωγός απάτης. Ο φετινός προϋπολογισμός δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα. Αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Είχα δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνει αυτή η κυβέρνηση. Και είναι η συνέπεια λόγων και πράξεων που επιβραβεύεται απο τους πολίτες. Ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων. Αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου» συμπλήρωσε.

«Προϋπολογισμός που γράφει τίτλους τέλους για μια αποτυχημένη πολιτική. Η δική μας πολιτική αποτυπώνεται ήδη στους 32 νόμους και στην συνταγματική αναθεώρηση που καθιερώνει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Αλλά και με καθημερινά μέτρα, όπως η μείωση των ακριβών φαρμάκων, το τέλος στις ουρές ντροπής. Η κυβέρνησή μας κάλυψε το κενό που αφήσατε, κ. Τσίπρα. Μην αμφισβητείτε τους έντιμους κρατικούς υπαλλήλους, κ. Τσίπρα» σημείωσε.

«Μειώσαμε νωρίτερα τον ΕΝΦΙΑ. Δόθηκε νωρίτερα και περισσότερα για επίδομα θέρμανσης. Εως τα Χριστούγεννα, 300.000 ευάλωτα νοικοκυριά παίρνουν έκτακτη επιδότηση. Δόθηκε νέα ώθηση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Αποπληρώθηκε το ακριβό τμήμα των δανείων του ΔΝΤ. Η ΔΕΗ σώθηκε. Δεν είναι τυχαίο ότι η τελευταία έκθεση της ΕΕ ήταν η θετικότερη. Ούτε τυχαίο είναι ότι σήμερα η Ελλάδα δανείζεται με αρνητικά επιτόκια. Ολα αυτά προετοιμάζουν την ανάβάθμιση της οικονομίας της χώρας» υπογράμμισε.

Και συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης: «Στο εσωτερικό υπάρχει και άυλο κέρδος. Η αισιοδοξία. Οι πολίτες είναι πιο αισιόδοξοι και έχουμε την διάθεση να συζητούμε ακόμα και για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό. Το είπαμε και το κάναμε πράξη. Αυτή η συνέπεια επιβραβεύεται σήμερα απο τους Έλληνες πολίτες. Η Ελλάδα στις εκλογές καταδίκασε την καθήλωση και επέλεξε τον δρόμο της αλήθειας και του αποτελέσματος. Η επιλογή είναι επιλογή που δικαιώνεται καθημερινά. Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε. Αντιμετωπίζω την αποψινή διαδικασία ως πεδίο διαλόγου. Να αναδειχθεί η ωριμότητα και διάθεση συνεννόησης, ιδίως στα εθνικά θέματα».

«Να πω για το ιδεολογικό πρόταγμα του σχεδίου μας. Δύο είναι τα χαρακτηριστικά του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020: Πρώτον, συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη. Και αυτό το υπηρετεί διορθώνοντας παλαιότερες αδικίες. Αλλά κι ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές. Στόχος μας είναι από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε επιτέλους στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους. Ο εθνικός πλούτος το 2020 θα αυξηθεί κατά 7,3 δισεκατομμύρια, αγγίζοντας τα 197,3 δισεκατομμύρια. Κάτι που μεταφράζεται σε 1.600 ευρώ περισσότερα για κάθε νοικοκυριό. Ενώ στην απασχόληση, στόχος είναι του χρόνου να έχουμε 100.000 λιγότερους άνεργους. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη μεσαία τάξη» σημείωσε.

Και προσέθεσε: «Ο προϋπολογισμός δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για την μεσαία τάξη και για τους μισθωτούς. Ξέρω ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στο βαθμό που θα περίμεναν. Το σχέδιο Ηρακλής θα απαλλάξει τις τράπεζες από μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων και, μην ανησυχείτε κ. Τσίπρα, δεν θα χρησιμοποιηθεί το αποθεματικό-«μαξιλάρι». Ρεαλιστική αντιμετώπιση της φοροαπαλλαγής με εξάπλωση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Με νέες αντικειμενικές αξίες και η αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων μισθώσεων. Μικρότερος ΕΝΦΙΑ ανακουφίζει το πορτοφόλι εκατομμυρίων Ελλήνων. Με την παράλληλη ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων και την μέιωση του κόστους μεταβίβασης αλλάζει σημαντικά τον τομέα».

«Αυτό σημαίνει αύξηση της αξίας της περιουσίας του κάθε νοικοκυριού» εξήγησε. «Είμαστε μια χώρα με μεγάλα ποσοστά ιδιοκατοικισης και η αγορά ακινήτων θα αποτελέσει βραχίωνα του οικονομικού μας σχεδίου. Μείωση του φόρου στα μερίσματα και επιχειρήσεις. Δεν αφορά μόνο τις μεγάλες. Κάθε μείωση φόρου αφορά επιχείρηση που σήμερα πληρώνει φορολογία, φόρο στα μερίσματα. Οι σπουδαίοι επιχειρηματίες, μικροί και μεγαλύτεροι, έχουν ένα μεράκι. Να μεγαλώσουν τις επιχειρήσεις τους. Αν τα πάρουν ως μερίσματα, θα φορολογηθούν με 5% και όχι 10%».

«Σύνδεση των φόρων με την ανάπτυξη. Δεν αμφισβητείται αυτό. Είστε μια μικρή μειοψηφία κ. Τσακαλώτο, να λέτε ότι είστε ένας Μαρξιστής οικονομολόγος. Ο κανόνας λέει ότι όταν μειώνεις φόρους η οικονομία παίρνει μπροστά. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό βρίσκει εφαρμογή στις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου. Εκτός απο την αναπτυξιακή διάσταση, ο προϋπολογισμός απαντά και στις προκλήσεις του μέλλοντος για την κυκλική οικονομία και το περιβάλλον» υπογράμμισε.

Κλείσιμο
«Αυτά είναι τα νέα πεδία στα οποία θα δοκιμαστούν όλες οι χώρες στα χρόνια που έρχονται. Μια υπεύθυνη κυβέρνηση οφείλει να δρα. Ο προϋπολογισμός έχει προσανατολισμό 4ετίας και ορισμένες φορές 10ετίας. Η εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης θέλει σχέδιο 10ετίας και εμείς το κάνουμε. Για το φυσικό αέριο, θα αξιοποιηθεί ως γέφυρα μετάβασης σε πιο ήπιες μορφές ενέργειας, ώστε σε αυτή την δεκαετία έως το 2030 οι ΑΠΕ να ξεπεράσουν το 60%. Η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ μια μέρα πριν απο τις ευρωεκλογές ήταν στο 1,46 ευρώ. Στο κλείσιμο της χθεσινής ημέρας ήταν στο 4,12 ευρώ. Τριπλασιάστηκε η αξία της μετοχής και η αξία της επιχείρησης που σας θυμίζω ότι ανήκει κατά 51% στο ελληνικό Δημόσιο. Κατά συνέπεια, η κρατική πολιτική όπως εκφράζεται έχει πλέον ένα σαφές σχέδιο απεξάρτησης απο τον λιγνίτη το αργότερο εως το 2028. Εως το 2023, με εξαίρεση την Πτολεμαΐδα 5, θα έχουν κλείσει όλες οι ρυπογόνες μονάδες λιγνίτη. Η επιχείρηση έχει φιλόδοξο πλάνο με συνέργεια ελληνικών και ξένων κεφαλαίων και μερική ιδιοτικοποίηση έως 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Αντιλαμβάνομαι τις επιφυλάξεις που προκαλούν οι φιλόδοξοι στόχοι» τόνισε. 

«Όμως» συνέχισε, «κάποιες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν έχουν κόστος. Η αδειοδότηση αιολικών πάρκων θέλει σήμερα 7-10 έτη. Μπορεί να συντμηθεί. Η κυκλική οικονομία σκουπιδιών σημαίνει δισεκατομμύρια σε επενδύσεις. Το συνολικό σχέδιο για περιβάλλον, ενέργεια και κλίμα μπορούν να προσλεκύσουν στην χώρα μας επενδύσεις 40 δισ. ευρώ. Μπορούν να γίνουν αυτά ειδικά στον τομέα των απορριμάτων. Βρισκόμαστε στον πυρήνα της Ευρώπης. Δεν άκουσα κάτι για την ευρωπαΪκή διάσταση των επιλογών μας. Πριν απο λίγες ημέρες, η επιτροπή παρουσίασε την δέσμευση-σχέδιο για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050».

«Εμείς με το σχέδιό μας θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε πρώτοι αυξημένο μερίδιο απο τα 100 δισ. ευρώ αυτού του πακέτου, που σημαίνει ότι η Δ. Μακεδονία πρώτη θα μπορεί να μετασχηματίσει πλήρως τον παραγωγικό της ιστό. Κάθε αλλαγή προσανατολισμού χώρας προϋποθέτει και αλλαγή στο πολιτικό σύστημα και τον τρόπο σκέψης των πολιτών. Πρέπει να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και να απλώσουμε την αντίληψή μας πέρα απο ξεπερασμένους μύθους» επισήμανε.

«1ος μύθος ότι η ευνοϊκή φορολόγηση επιχειρήσεων ευνοεί μόνο επιχειρήματίες χωρίς να βοηθά την ανάπτυξη. Η αλήθεια είναι η ανάποδη. Η φορολογική επιβάρυνση επιχειρήσεων 40% μειώνεται στο 28%, με στόχο να παει στο 24%. Δίνουμε έμφαση γιατί θα μπορούν να επενδύσεων περισσότερο να προσλάβουν περισσότερο κόσμο να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίες. ΑΝ επιμένεται κ. ΣΥΡΙΖΑ για ποινικοποίηση επιχειρηματικότητας τότε πετυχαίνετε: να μην μεγαλώνει η επιχείρηση ή να κλέβει το κράτος και να φοροδιαφεύγει. Αδιέξοδες πολιτικές. Το στοίχημα της μέιωσης της φορολογίας η κυβέρνησή μας θα το κερδίσει με την κοινωνία σύμμαχο. Είναι εκτός τόπου κα ιχρόνου οι ταξικοί χαρακτηρισμοί για μέτρα όπως και αυτό. Ο δικός μας στόχος είναι οι μικρές επιχειρήσεις να γίνουν μεσαίες και μεγάλες. Θέλουμε να μεγαλώνουν σε ένα πλαίσιο ανταγωνισμού. Ερχομαι στον 2ο μύθο τα αποκαλούμενα υπερπλεονάσματα. Κατά την τριετία 2016-18 αφαιρέθηκαν 11,4 δισ. ευρώ πέραν των δεσμέυσεων που είχατε συμφωνήσει και την ίδια ώρα οι ληξιπρόθεσμες αυξήθηκαν κατά 18,1. Οι δανειστές επέβαλαν λιτότητα και εσείς την κάνατε ΣΥΡΙΖΑΙΚΗ υπερλιτότητα και ισοπεδώσατε την μεσάια τάξη. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι πλεόνασμα επενδύσεων. Μόλις προ ολίγων ημερών η διυπουργική επιτροπή ενέκρινε έξι νέες επενδύσεις άνω του ενός δισ. ευρώ. Ακολουθούν πολλές περισσότερες. Σχετικά με τις παλιές δεσμέυσεις χώτρας έχω λόγους να αισιοδοξώ Θυμίζω, ότι η δέσμευση προεκλογική της ΝΔ ήταν να κερδίσουμε πρώτα αξιοπιστία και μετά να διεκδικήσουμε μείωση πλεονασμάτων το 2021. Αυτό είπα προεκλογικά αυτό κα΄νω τώρα και ως πρωθυπουργός. Θα διεκδικήσουμε και θα πετύχουμε μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων. Τώρα ως προς το επιχείρημα ότι εσείς δήθεν είχατε πετύχει συμφωνία μείωσης στόχων επαναλαμβάνω: στις 7 Μαίου δώσατε μια εντολή. Είπατε ότι ανοίγει στο ΓΛΚ ειδικός λογαριασμός με πέντε δισ. ευρώ για να πειστούν οι ευρωπαίοι ότι υπάρχουν αυτά τα χρήματα. Γιατί δεν άνοιξε ποτέ αυτός ο λογαριασμός κ. Τσίπρα και κ. Τσακαλώτε; Πού είναι αυτός ο λογαριασμός; Μόνο στην φαντασία σας. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη προεκλογική απάτη» τόνισε.

«Τώρα γι' αυτό που λέτε ότι για καθε καλό σήμερα ευθύνεται η δική σας πολιτική, τι να σας πω. Οι πολίτες σας μαύρισαν, γιατί τους μαυρίσατε την ψυχή. Η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,8% στο τέλος του 2020. Στην απασχόληση ο στόχος είναι να έχουμε 100 χιλιάδες λιγότερους ανέργους. Αυτό δεν είναι κάτι που λέμε εμείς. Εξειδικευμένος οργανισμός για την εργασία προβλέπει ότι η Ελλάδα το πρώτο τετράμηνο του 2020 θα έχει την μεγαλύτερη ζήτηση εργασίας ανάμεσα σε 43 χώρες. Στο χέρι μας είναι αυτή την αισιόδοξη εκτίμηση να την κάνουμε πράξη» σημείωσε.

«Μίλησα προηγουμένως για ριζοσπαστική σκέψη. Ο ανθρωπολόγος Levi-Strauss έλεγε ότι για να φτάσουμε στο πραγματικό πρέπει να παραμερίσουμε το βιωμένο. Μέρος του βιωμένου στην πατρίδα μας είναι και η δειλία απέναντι στις μεταρρυθμίσεις. Η παραγνώριση της καίριας σημασίας τους, που εθίστηκαν κάποιοι μετά απο χρόνια λαϊκισμού. Οι μεταρρυθμίσεις οφείλουν να είναι ακαριαίες, αλλά όχι ακραίες. Οι ριζικές τομές θέλουν χρόνο για να ωριμάσουν στην συνείδηση εκείνων για τους οποίους συντελούνται. Γι' αυτό και προϋποθέτουν μέθοδο, ιδίως όταν οι προσδοκίες είναι υψηλές μετά από τετραετία απογοητεύσεων. Το σημαντικό να αρθρώνεται αποφασιστικά η πολιτική βούληση. Η κοινωνία είναι πιο έτοιμη για μεγάλες αλλαγές» υπογράμμισε.

Η μεσαία τάξη

«Ίσως κάποιοι να απορούν γιατί επιμένω στην στήριξη της μεσαίας τάξης. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την συζήτηση για το ποιος ανήκει και όχι στην μεσαία τάξη. Εγώ αναφέρομαι στα δυναμικά στρώματα, που δεν προσδιορίζονται αποκλειστικά απο τα εισοδήματά τους, αλλά από την αντίληψη για την χώρα και την διάθεση να προκόψουν. Είναι με άλλα λόγια οι Ελληνες και Ελληνίδες της διπλανής πόρτας που έχτισαν την Ελλάδα. Ενώ ενώνονται σε σύνολο, δεν μεταβάλλονται σε μάζα και έχουν ξεχωριστές ευθύνες και αίσθηση της κοινής μοίρας. Που παράγουν δίχως να φωνάζουν, που απαιτούν απο το κράτος σεβασμό. Απαιτούν απο τους πολιτικούς να μην προσβάλλουν την νοημοσύνη και την αξιοπρέπειά τους. Μεσαία τάξη είναι όλοι αυτοί που συνήθως ντύνονται απλά, όμως ξέρουν να φορούν γραβάτα εκεί που πρέπει. Είναι αυτοί που προσβάλλατε τέσσερα χρόνια».

Νόμος για τις διαδηλώσεις

«Μόλις χθες, εκατομμύρια Αθηναίοι ταλαιπωρήθηκαν, γιατί 21 υπάλληλοι άλλαξαν πόστο, με βάση τις ανάγκες του εργοδότη τους. Σπεύσατε να τους υπερασπιστείτε. Ζήτησα πρώτος συγγνώμη απο τους συμπολίτες μας, αλλά αναλαμβάνω αμέσως δράση, για να αλλάξω τα κακώς κείμενα. Εϊμαι σίγουρος ότι αυτή η συγγνώμη μπορεί να έγινε σύνθημα αντίστασης των πολλών στην ασυδοσία των λίγων και θα γίνει αλληλοσεβασμός. Θα έρθει ρύθμιση, που δεν θα εμποδίζει το δικαίωμα να διαμαρτύρονται, αλλά θα προστατεύουν τα δικαιώματα των πολλών» υπογράμμισε.

«Οι αλλαγές θα φανούν σύντομα και σε πιο σύνθετα προβλήματα σε τομείς που απαιτούν μελέτη και ωριμότητα. Ο,τι λέμε, το κάνουμε. Η μεταρρυθμιστική τομή μπορεί να έχει και πισωγυρίσματα. Θα σημειωθούν και λάθη. Θα είμαι ο πρώτος που θα σπευσει να τα διορθώσει, αλλά δεν θα συμψηφίσω τις επιτυχίες μας με λίγα λάθη του χθες. Εμείς τα λίγα λάθη τα εντοπίζουμε και διορθώνουμε. Εσείς επί πέντε χρόνια κάνατε λάθη και επιμένετε. Παραμένετε αδιόρθωτοι».

«Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει μέτρα για μεσαία τάξη και μισθωτούς και ξερω ότι δεν έχει όσα θα περίμεναν. Ομως αυτό αλλάζει. Μήνα μήνα θα δημιουργείται πρόσθετος χώρος. Δεσμεύομαι ότι εντός του 2020 ξεκινά η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Ξέχασα, και αυτή θα την έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν πρόλαβε. Στο ίδιο διάστημα θα ολοκληρωθεί η δέσμευση για συνολική μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ, με πρόσθετη μείωση 8% -προσέξτε, σε συνδυασμό με νέες αντικειμενικές αξίες. Γιατί η φορολογική δικαιοσύνη είναι να πληρώνουν δίκαιο ΕΝΦΙΑ και οι ακριβές περιοχές της Μυκόνου και όχι μόνο» εξήγγειλε.

«Τέλος» είπε, «στο τελευταίο Eurogroup αποφασίστηκε να επιστραφούν τα κέρδη των ομολόγων και θα χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη και κρίσιμα έργα, όπως ο Βόρειος άξονας της Κρήτης, μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, δίκτυα φυσικού αερίου στη Μακεδονία. Στην Παιδεία και την Υγεία. Εντός του 2020 θα εγκαινιαστεί το πρώτο απο τα πολλά νέα πρότυπα δημόσια σχολεία. Μέσα στο χρόνο θα ξεκινήσει πιλοτική συνεργασία τριών δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το σουηδικό μοντέλο. Ολα αυτά τα είχαμε πει προεκλογικά».

Ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων

Ισχυρή οικονομία σημαίνει ισχυρή πατρίδα και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε καιρούς ταραγμένους στο διεθνές περιβάλλον. Η ισχυρή δημοσιονομική εικόνα πολλαπλασιάζει την ισχύ της χώρας διεθνώς, είπε ο πρωθυπουργός.

«Ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός έχει και εθνική συμβολή σε μια περίοδο έντονων προκλήσεων απο τους εξ ανατολών γείτονες. Γι' αυτό και προβλέπει ενίσχυση Ενόπλων Δυνάμεων, αναβάθμιση F-16 και υποβρυχίων -και όχι μόνο. Η ένταση της διπλωματικής δράσης συνεχίζεται αμείωτη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκατέλειψε το ακραίο ύφος, κατέβασε τους τόνους και μίλησε για ανάγκη συναίνεσης στα εθνικά ζητήματα. Προσυπογράφω απόλυτα αυτή την προσέγγιση. Δεν διέκρινα καμία ουσιαστική διαφοροποίηση, όπως και απο τους άλλους αρχηγούς, από την άσκηση εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης» τόνισε.

«Η Ελλάδα μένει πιστή στο Διεθνές Δϊκαιο και τις ισχύουσες συμφωνίες. Δεν διεκδικεί τίποτα και δεν εκχωρεί τίποτα και οι ΕΔ είναι ανα πάσα στιγμή έτοιμες να υπερασπιστουύν την εθνική κυριαρχία. Εϊμαστε πάντα υπερ των κανόνων καλής γειτονίας και διαλόγου. Ουδέποτε σκέφτηκε η κυβέρνηση να αναστείλει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ακριβώς γιατί όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες, τότε πρέπει να υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας. Δεν προσερχόμαστε όμως στην συζήτηση -είμαι σίγουρος ότι απηχεί αυτή η άποψη όλους- δεν προσερχόμαστε στον διάλογο ούτε πιεζόμενοι ούτε απο θέση αδυναμίας, πολύ περισσότερο υπό την απειλή παράνομων ενεργειών. Εχουμε δίκαιο και ισχυρές συμμαχίες, που χαλυβδώνονται μέρα με την μέρα και επιβεβαιώνονται και στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Πριν απο την Σύνοδο ζητήσατε και ορθα ρητή καταγγελία της τουρκικής παραβατικότητας. Αυτό πετύχαμε. Το μνημόνιο Τουρκίας - Λιοβύης είναι άκυρο και αυτό αναφέρεται ρητά στο ανακοινωθέν» σημείωσε.

«Μια παρατήρηση σε ό,τι είπατε για το ταξίδι μου στις ΗΠΑ» συμπλήρωσε: «Κάνατε μια θεαματική στροφή στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, αφήνοντας στην άκρη όσα λέγατε και καλώς κάνατε. Αυτό σημαίνει ότι με την εξαίρεση του ΚΚΕ διαμορφώνεται στην αίθουσα μια πλατιά διακομματική συμμαχία, που θεωρεί τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, σχέση στρατηγικής σημασίας με βάθος. Ομως, δεν είμαστε δεδομένοι όχι για τις ΗΠΑ, αλλά για κανέναν. Είμαστε δεδομένοι μόνο για τον ελληνικό λαό και διαπραγματευόμαστε μόνο για το συμφέρον του ελληνικού λαού, γιατί οι καλοί σύμμαχοι στις δυσκολίες φαίνονται. Απο πλευράς ΗΠΑ υπήρξε ρητή καταδίκη απο το ΥΠΕΞ της “συμφωνίας” Τουρκίας-Λιβύης, που χαρακτηρίστηκε ως προκλητική συμφωνία, που δεν προάγει την ειρήνη. Έχουμε διαμορφώσει πλαίσιο διακομματικής συναίνεσης που κινητοποιεί την ελληνική διπλωματία και θωρακίζει την χώρα» ανέφερε.

«Λεω δημόσια ότι η πόρτα του γραφείου μου είναι πάντα ανοιχτή για ενημέρωση πολιτικών αρχηγών και θα το κάνω με τον σωστό τρόπο και για ζητήματα που μερικές φορές δεν μπορούν να συζητούνται δημόσια. Ας κρατήσουμε στο τέλος αυτής της συνεδρίασης το κεκτημένο της ενιαίας εθνικής γραμμής χωρίς αστερίσκους» είπε.

«Ξεκινάμε την απαιτητική πορεία ανάπτυξης για όλους. Δεν σας ζητώ να ψηφίσετε τον προϋπολογισμό, αλλά να μας ασκήσετε τεκμηριωμένη κριτική μακριά απο τις ακρότητες του παρελθόντος. Χθες ήμουν σε εκδήλωση και ήταν εκεί πολλοί πρωταγωνιστές της ελληνικής περιπέτειας. Πέρασαν σαν καλειδοσκόπιο πολλές εικόνες. Απο την υπαγωγή στα μνημόνια, τα δημοψηφίσματα, ο βουβός πόνος μιας κοινωνίας που διαχειρίστηκε μια πρωτοφανή κρίση με πρωτοφανή αξιοπρέπεια. Οι πολίτες ψήφισαν και ξαναψήφισαν, τους δοκίμασαν όλους. Εβαλαν στην Βουλή ακραίους σχηματισμούς, που ευτυχώς γύρισαν στο περιθώριο. Μύθοι γκρεμίστηκαν και ιδεοληψίες διαψεύστηκαν. Ομως βρήκαμε το δρόμο μας και στο χέρι μας είναι ποτέ να μην τον ξαναχάσουμε» κατέληξε.

Τα κεντρικά σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη

Ο φετινός προϋπολογισμός δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα. Αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού.

Είχα δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνω.

Ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων. Αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου.

Δύο είναι τα χαρακτηριστικά του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020: Πρώτον, συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη. Και αυτό το υπηρετεί διορθώνοντας παλαιότερες αδικίες. Αλλά κι ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές.

Στόχος μας είναι από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους.

Ο εθνικός πλούτος το 2020 θα αυξηθεί κατά 7,3 δισεκατομμύρια, αγγίζοντας τα 197,3 δισεκατομμύρια. Κάτι που μεταφράζεται σε 1.600 ευρώ περισσότερα για κάθε νοικοκυριό. Ενώ στην απασχόληση, στόχος είναι του χρόνου να έχουμε 100.000 λιγότερους άνεργους.

Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη μεσαία τάξη.

Ο προϋπολογισμός δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για την μεσαία τάξη και για τους μισθωτούς. Ξέρω ότι μέχρις στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στο βαθμό που θα περίμεναν.

Αυτό όμως αλλάζει. Καθώς, μήνα τον μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Για τα αποκαλούμενα «υπερπλεονάσματα». Κατά την τριετία 2016-2018, αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισεκατομμύρια, πέραν τωνδεσμεύσεων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Την ίδια ώρα, όμως, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 18,1 δισεκατομμύρια. Ιδού, λοιπόν, με ποια λογιστική -αλλά και ολέθρια- αλχημεία προέκυπταν οι δήθεν επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται, σήμερα, η αντιπολίτευση.

Για Τουρκία: Η Ελλάδα μένει πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και στις ισχύουσες Συμφωνίες Είμαστε πάντα υπέρ των κανόνων καλής γειτονίας. Υπέρ των ανοιχτών διαύλων, της επικοινωνίας και του διαλόγου. Σ’ αυτόν όμως δεν προσερχόμαστε ούτε πιεζόμενοι, ούτε από θέση αδυναμίας. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, υπό την απειλή παράνομων τετελεσμένων.

Έχουμε δίκιο, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε φίλους. Έχουμε ισχύ, αλλά και φιλική διάθεση. Προϋπόθεση, λοιπόν, για κάθε συζήτηση με την Τουρκία είναι να εγκαταλείψει την εμπρηστική ρητορική και την προκλητική πρακτική.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης