Τουρκία - Λιβύη «ζητούν και τα ρέστα» για την ανιστόρητη συμφωνία

erdogan_mitsotakis_main

Θα ανταποδίδαμε την απέλαση αν η Ελλάδα είχε πρεσβεία στην χώρα μας είπε ο Λιβυος ΥΠΕΞ – Σε ρόλο προστάτη ο Τσαβούσογλου διαμηνύει ότι η Λιβύη δεν θα σκύψει το κεφάλι στις απειλές της Αθήνας - «Βρίσκονται σε πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση από την ανιστόρητη συμφωνία» σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – «Είναι ένα άκυρο κείμενο» είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής

Ξεπέρασαν κάθε όριο προκλητικότητας η Τουρκία και η Λιβύη μετά την οξύτατη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης να απελάσει τον Λίβυο πρέσβη από την Αθήνα με αφορμή την ανισόρητη και αγεωγράφητη συμφωνία των δύο πλευρών για τις θαλάσσιες ζώνες.

Την ώρα που η Λιβύη έχει προχωρήσει σε μία νομικά έωλη συμφωνία με την Τουρκία η οποία καταδικάζεται διεθνώς αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, ο υπουργός Εξωτερικών Λιβύης, Μοχάμεντ Σιγιάλα, έσπευσε να χαρακτηρίσει «απαράδεκτη» την απόφαση της Ελλάδας και να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση θα ανταπέδιδε την απέλαση εάν η Ελλάδα είχε πρεσβεία στη χώρα του!

Παράλληλα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ενεργώντας ως «πολιτικός προστάτης» της Τρίπολης έσπευσε να προαναγγείλει ότι η Λιβύη δεν θα κάνει πίσω υπό τον φόβο των ελληνικών απειλών και με μια νέα επίδειξη θράσους ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να κάνει ανάλογες συμφωνίες για τις θαλάσσιες ζώνες ακόμα και με την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Όχι όμως και με τους Ελληνοκυπρίους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα των συνεχών προκλήσεων η Αθήνα σύμφωνα με όσα είπε σήμερα από την ολομέλεια της Βουλής ετοιμάζεται να διεθνοποιήσει το πρόβλημα με την αποσταθεροποιητική πολιτική της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Όπως όλα δείχνουν η Αθήνα «ποντάρει» στα ευήκοα ώτα που θα συναντήσει στα Ευρωπαϊκά όργανα και όχι μόνο προκειμένου να πετύχει τον αντικειμενικό της σκοπό: Να μείνει η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης στα χαρτιά χωρίς κανένα νομικό αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «καταδίκη» των τουρκικών ενεργειών έχει περάσει πλέον και τον Ατλαντικό καθώς ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ μιλώντας σε ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου καταδίκασε το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη. «Το μνημόνιο με την Λιβύη δημιούργησε εντάσεις την περιοχή. Δεν βοηθάει και είναι προκλητικό. Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης: Ένα άκυρο κείμενο βαφτίστηκε συμφωνία

Επιθετική χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη στάση της Τουρκίας «η οποία μετά τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ απλώνεται και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου» με «αιχμή ένα άκυρο κείμενο που βάφτισε συμφωνία με τη Λιβύη».

Live Streaming


Αυτά που ισχυρίζεται η Τουρκία είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα και οδήγησαν την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ενημερώνοντας τη Βουλή για τη συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο. Όπως επισήμανε «ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, Αίγυπτος και Ισραήλ καταδίκασαν την στάση της Τουρκίας σε δύο εικοσιτετράωρα. Ακόμα και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ που τηρούσε πάντα ίσες αποστάσεις στις διαφορές μας με Τουρκία, οι ισχυρές χώρες κατέκριναν τη στάση της Τουρκίας με πρώτο τον κ. Μακρόν ο οποίος έθεσε έναν φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας σε όλα τα βήματα».

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός είπε από το βήμα της Βουλής ότι επισήμανε στον Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινή δήλωση με την ΕΕ.

Απέναντι σε αυτά τα δύο σημαντικά ζητήματα η Ελλάδα έχει πολιτική και σχέδιο, τόνισε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης. «Η πολιτική είναι για να ασκείται και όχι να συζητείται αλλά η κινήσεις μας εξελίσσονται και αποδίδουν. Τα κείμενα που επικαλείται η Τουρκία για θαλάσσιες ζώνες δεν παράγουν αποτέλεσμα και δεν θα κυρωθούν» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Προετοιμαζόμαστε και εμείς για τα επόμενα βήματά μας. Μπορεί χθες να ενέκριναν στην τουρκική Βουλή ένα χαρτί αλλά αυτό το χαρτί δεν το αναγνωρίζει κανείς και θα καταρρεύσει. Όχι μόνο γιατί είναι παράνομο, αλλά γιατί δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση για να το επικυρώσει στην Λιβύη. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ισχύσει αυτή η συμφωνία» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου της Βουλής της Λιβύης επισημαίνοντας ότι δείχνει ότι στη χώρα αυτή δεν υφίσταται κυβέρνηση που να εκπροσωπεί ένα εθνικά αρραγές μέτωπο.  «O πρέσβης της Λιβύης απελαύνεται και ο πρόεδρος της Λιβύης έρχεται στην χώρα μας καθώς ήδη έχει εκφράσει στον ΟΗΕ την κάθετη διαφωνία του για τη συμφωνία που υπέγραψε ο Λίβυος πρωθυπουργός, λέγοντας ξεκάθαρα ότι η Λιβύη δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία και κατ' επέκταση δεν μπορεί να υπογράφει σχετικές συμφωνίες με την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Εκτιμώ ότι η συμφωνία θα καταρρεύσει εν τη γενέσει της είπε ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνοντας ότι το θέμα θα τεθεί στη σύνοδο κορυφής την επόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες εκφράζοντας τη σιγουριά του ότι «η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας που υπερασπίζεται τα δίκαια κυριαρχικά της δικαιώματα».

Τρίπολη: Θα ανταποδίδαμε την απέλαση

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η αντίδραση της Λιβύης στην απέλαση του πρέσβη της στην Αθήνα, από το υπουργείο Εξωτερικών, μετά την άρνηση παράδοσης του κειμένου της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες.

«Η κίνηση είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Σιγιάλα στο πρακτορείο Reuters. Η Ελλάδα δεν έχει διπλωματική αντιπροσωπεία στη Λιβύη, αλλά η Λιβύη θα είχε ανταποδώσει την κίνηση αν είχε, είπε.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, σημείωσε ότι η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και επισήμανε πως ελήφθη αφού «η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει».

Στον Λίβυο πρέσβη είχε δοθεί προθεσμία έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης για να παραδώσει στο υπουργείο το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.

«Προστασία» από τον Τσαβούσογλου

Την καταδίκη της Τουρκίας στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνεχίζοντας τις προκλήσεις της Άγκυρας.

«Όποιος ήθελε να ενημερωθεί για τη συμφωνία θα έπρεπε να την πάρει από μας, καθώς είναι μια νόμιμη συμφωνία. Μπορούμε να συνάψουμε διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες στην ανατολική Μεσόγειο, με την εξαίρεση των Ελληνοκυπρίων. Η συμφωνία δεν είναι μυστική, δεν είναι κρυφή. Όμως όταν τη ζητάτε τηλεφωνικά και με απειλές, τότε η Λιβύη δεν θα σκύψει το κεφάλι», σημείωσε ο Τσαβούσογλου.
xartis01
O προκλητικός χάρτης που περιλαμβάνεται στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (76)

ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ

Η Λιβυή δεν ενεργεί από μόνη της, αλλά εκτελεί τις εντολές της Άγκυρας, οπότε η απέλαση του Λίβυου πρέσβη δεν θα προσφέρει ουσιαστικά τίποτα. Είναι μια κίνηση εντυπωσιασμού της κυβέρνησης χωρίς καμία αξία που στους γνωρίζοντες φανερώνει δειλία, γιατί όπως σωστά ανέφεραν κάποιο άλλοι φίλοι στα σχόλια τους, αποφασιστικότητα θα έδειχνε η απέλαση του πρέσβη της Τουρκίας που ουσιαστικά είναι ο κύριος υπεύθυνος για αυτή την κατάπτυστη συμφωνία. Χτυπάμε λοιπόν τον αδύνατο και ανίσχυρο, τον επαίτη για να τρομοκρατήσουμε τον δυνατό και δόλιο. Δεν νομίζω ότι η συνταγή θα πετύχει.

Ρεαλιστή της πυρκαγιάς

Με την Τουρκία είχαμε εμπορικές συναλλαγές πάνω από 3,4 δις το 2017. Όλη σχεδόν η παραγωγή βαμβακιού πηγαίνει εκεί. Ο τουρισμός είναι επίσης σε πολύ υψηλά επίπεδα. Επομένως, συνέλθετε άσχετοι πληκτρομανείς. Μέχρι να χοντρύνει το παιχνίδι, έτσι πρέπει να μείνουν τα πράγματα.

πλάκα-πλάκα

και μόνο που κατάφεραν να έχουν του χεριού τους, έστω και αυτή την "κυβέρνηση" μιας ολόκληρης χώρας, και παραλίγο να κάνουν το ίδιο και στην Αίγυπτο, και επίσης ελέγχουν πλήρως την Αλβανία, Σκόπια, Αζερμπαϊτζάν και Κατάρ, είναι τεράστιο κατόρθωμα.

μακις

Αν κατάλαβα καλά τώρα ο σουλτάνος δηλώνει εγγυήτρια δύναμη εκτός των Τουρκοκυπρίων τώρα και των Λιβύων. Μετά και των Αλβανών και των Σκοπιανών και των Σομαλών και των Καταριανών και των Μαροκινών και και και ......... Πόσους τόνους εγγυητόχαρτα έχει ο μπαγάσας ;

Νατο

Πουντο; καλα η τουρκια ανηκει στο νατο και το νατο κραταει ουδετεροτητα αλλα η λιβυη; τι κανει η συμμαχια οταν τριτο κρατος αφαιρει αοζ κυριαρχια; αν κανουμε πολεμο με τη λιβυη δεν οφειλουν να μας υποστηριξουν επισης η τουρκια απαγορευεται ως συμμαχος να εμπλακει στρατιωτικα σε επιθεση νατοικης χωρας βλεπε αντιστοιχα επιθεση τουρκων στη συρια.

Μητσοτάκης: '' Ένα άκυρο κείμενο βαφτίστηκε συμφωνία"

η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι ένα άκυρο κείμενο με τα ψέμματα που γράφει μέσα;

Αντί να μοιράζεται

Όλοι οι πολιτικοί λεφτά σε επιδόματα που κατά 90% καταλήγουν στους Ρομά....εξοπλιστε την χώρα ρε.....

Βαγγέλας

Αν ντώσει παρά για μπαμ, μπαμ και όχι εμένα Χαλιλόπουλο, τότε ψήφοι Κυριάκο ξεχάσει μπρε!

ριπ κρητη

εθνομηδενιστες θελατε σε θεσεις ευθυνης..οποτε μην μιλατε

Δοκτωρ Σεβταν Παπαρολογακης φυσιογνωμιστης μεντιουμ χαρτοριχτης

τωρα και μετα την κατωθι αναλυση που εκανε η επιστημονικη ομαδα μου στην φυσιογνωμια του Κ Μηστοτακη σύμφωνα με τη μέθοδο της μορφοψυχολογίας και φυσιογνωμικής το πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη είναι πιο επίμηκες, είναι ισορροπημένο σε πλάτος με ανεπτυγμένες τις ανώτερες εγκεφαλική και συναισθηματική ζώνη». Ακόμη πιο συγκεκριμένα: «τα μάτια, η μύτη, το στόμα είναι πιο εκλεπτυσμένα και εσωτερικευμένα». αυτο σημαινει Ότι «υπάρχει διαπραγματευτική ικανότητα, υπάρχει δυναμισμός αλλά και εσωτερικευμένα συναισθήματα. Η έκφραση είναι περισσότερο διπλωματική, με επιμονή πάντα στο στόχο... ειμαι σιγουρος οτι οι μερες που απομενουν στον Ερντογάν ειναι λιγες ..... σας ευχαριστω

Λιλια

Ο ερντογαν μόλις κατάλαβε ότι έχουμε τον Πίου πθ κάνει μαγικές.Με κομαντάντε ήταν κότα λυρατη.

Ο δεν δημοσιεύουμε τα σχόλια

Αν λέω αν είχε π@π@ρι@ Ο κουλις ας έδιωχνε και τον τούρκο πρέσβη αν είχε

Και μετά…

Θα φορούσες το χακί ή μια ωραία παραλλαγή και θα περίμενες μεσάνυχτα στην υγρασία της όχθης του Έβρου με το g3 στα χέρια.

Ο Τούρκος σου υποσχέθηκε το Σεπτέμβρη ότι δε θα υπογράψει τη συμφωνία

Ή ο Λίβυος; Αν δε γνωρίζεις για τι μιλάς, πες μας καλύτερα για τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ.

St essex

Ρεζίλι πάλι η Ελλάδα πήγε και συνομίλησε με Ερντογκαν ο Μητσοτάκης αντί να απελάσει το Τούρκο πρέσβη και να να κλείσει τα σύνορα με Τουρκία καμμία επικοινωνία και έτσι αναγκαστικά δεν θα έρχονται λαθρομετανάστες γιατί θα απωθούντε Κάνετε ΑΟΖ τώρα και αποκλειστεί τη Τουρκία

Λουίτζι

ή θέλεις να πας στο μέτωπο ή ζεις στο εξωτερικό.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης