«Πόλεμος» Σκοπίων – Σόφιας στη Wikipedia για τον Γκότσε Ντέλτσεφ

«Πόλεμος» Σκοπίων – Σόφιας στη Wikipedia για τον Γκότσε Ντέλτσεφ

Εθνικός ήρωας και για τις δύο χώρες

σαωωιδισ
«Πόλεμος» Σκοπιανών και Βουλγάρων για τον Γκότσε Ντέλτσεφ και στη Wikipedia, όπου τις τελευταίες μέρες εμφανίζεται ως «Βούλγαρος Επαναστάτης» εξοργίζοντας τα Σκόπια που τον θεωρούν εθνικό τους ήρωα.

Όπως καταγγέλλουν ΜΜΕ στα Σκόπια, η «βουλγαροποίηση» του Ντέλτσεφ, εμφανίζεται στην έκδοση της Wikipedia από κινητές συσκευές, ενώ στη συμβατική -μέσω Η/Υ- εμφανίζεται ως Σκοπιανός.

Εφημερίδες και εθνικιστικές οργανώσεις, ζητούν από την κυβέρνηση Ζάεφ, ν’ αντιδράσει, θεωρώντας πως η κίνηση αυτή εντάσσεται στις πιέσεις που δέχονται το τελευταίο διάστημα τα Σκόπια από την Σόφια, προκειμένου να αποδεχτούν την βουλγαρική καταγωγή του Ντέλτσεφ.

Αν και Βουλγαρία και Σκόπια έχουν υπογράψει συμφωνία φιλίας και καλής γειτονίας, ο Ντέλτσεφ φαίνεται πως απειλεί την ομαλή εφαρμογή της.

Ο Γκότσε Ντέλτσεφ (1872-1903), υπήρξε σημαντικό επαναστατικό πρόσωπο της τουρκοκρατούμενης τότε Μακεδονίας και της Θράκης. Θεωρείται σημαντικός Εθνικός Ήρωας τόσο στη Βουλγαρία όσο και στα Σκόπια, όπου θεωρείται μέρος της εθνικής τους ιστορίας. Το όνομά του αναφέρεται επίσης στον Εθνικό Ύμνο των Σκοπίων, ενώ υπάρχουν δύο πόλεις που πήραν το όνομά του. Το Γκότσε Ντέλτσεφ (πρώην Νευροκόπι) στην Βουλγαρία και Ντέλτσεβο (πρώην Στάρεβο) στα Σκόπια.

Σύμφωνα με την επίσημη βουλγαρική ιστοριογραφία, μέχρι το 1944, υπάρχει μόνο ένα έθνος στις δύο χώρες, που χωρίστηκε ως αποτέλεσμα του εγγράφου του 1934 της Κομιντέρν, με την ίδρυση «μακεδονικού» έθνους. Η Σόφια επιδιώκει να αναγνωριστεί κοινή βουλγαρική ιστορία έως το 1944, κάτι όμως που αρνούνται οι Σκοπιανοί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης