Τσίπρας για τον έναν χρόνο από το διάγγελμα της Ιθάκης: Ας μη θαρρούν πως η ιστορία τελείωσε εδώ

tsipras-ithaki

Επιμένει στην κινδυνολογία και την καταστροφολογία με αφορμή την προσεχή κατάρτιση του προϋπολογισμού από την κυβέρνηση

Μια μακροσκελέστατη ανάρτηση στο Facebook έκανε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το διάγγελμά του στην Ιθάκη, στις 21 Αυγούστου 2018.

Στην ανάρτησή του ο πρώην πρωθυπουργός επιχειρεί να παρουσιάσει τα κατά τον ίδιο επιτεύγματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ενώ επιστρέφει στη λογική της κινδυνολογίας υποστηρίζοντας ότι με τον προϋπολογισμό που θα καταθέσει η κυβέρνηση της ΝΔ «το πιθανότερο είναι να κόψουν το αφορολόγητο, τη 13η σύνταξη και βλέπουμε...».

Σε μια προσπάθεια, τέλος, να αναπτερώσει το ηθικό των μελών του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις τρεις εκλογικές ήττες - στις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές και τις εθνικές εκλογές - κλείνει την ανάρτησή του με τη φράση «ας μη θαρρούν πως η ιστορία τελείωσε εδώ. Η ιστορία, ευτυχώς ή δυστυχώς, διαρκεί πολύ».

Ολόκληρη η ανάρτηση έχει ως εξής:

Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ιστορικής σημασίας έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Στις 21 Αυγούστου του 2018, ο ελληνικός λαός μετά από μια πρωτοφανή 8ετη περιπέτεια λιτότητας, ηθικής και οικονομικής απαξίωσης, έφτασε επιτέλους στην Ιθάκη.

Οι θυσίες έπιασαν τόπο. Αυτό που δεν κατάφεραν τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις των κομμάτων της κρίσης, το κατάφερε η κυβέρνηση της Αριστεράς.

Παραλάβαμε μια χώρα σε οικονομική ασφυξία, με πρωτογενή ελλείμματα, με διαλυμένη παραγωγική βάση -σε κατάσταση εργασιακού μεσαίωνα με ανεργία που είχε σκαρφαλώσει στο 27,9% και στο 60% για τους νέους.

Κατορθώσαμε να αντιστρέψουμε την εικόνα. Ολοκληρώσαμε με επιτυχία το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων απορρίπτοντας διαλυτικά μετρά για τη κοινωνία.

Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και την ενοποίηση των ταμείων κάναμε ξανά βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα.

Επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό και δώσαμε δωρεάν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη σε όλους όσους μένουν στη χώρα, Έλληνες και μετανάστες.

Με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αντιμετωπίσαμε αποφασιστικά την ανθρωπιστική κρίση και τη φτώχεια. Με τα οικογενειακά επιδόματα την παιδική φτώχεια, ενώ ταυτόχρονα επαναφέραμε την οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και μειώσαμε την ανεργία στο 17,6% τον Απρίλη, δηλαδή περισσότερο από 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Από την 21η Αυγούστου του 2018 ως και την 7η του Ιούλη του 2019, φέραμε στη Βουλή μέτρα ελάφρυνσης πάνω από 3,5 δισ. ευρώ, προχωρήσαμε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% μεσοσταθμικά, ενώ παράλληλα ακυρώσαμε τις προγραμματισμένες μειώσεις στις συντάξεις για το 2019 και στο αφορολόγητο για το 2020.

Η έξοδος της χρεοκοπημένης Ελλάδας από τα μνημόνια δεν ήταν, όμως, μια νομοτελειακή εξέλιξη που θα έρχονταν ούτως ή άλλως. Χωρίς τη ρύθμιση του χρέους που άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή μας στις αγορές με τα ιστορικά χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού και χωρίς την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς, η Ελλάδα δε θα επέστρεφε στη κανονικότητα.

Αυτό άλλωστε ανέμεναν και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, που είτε προέβλεπαν συνεχώς 4ο μνημόνιο, είτε πιστοληπτική γραμμή στήριξης, δηλαδή κεκαλυμμένο μνημόνιο.

Οι εκλογές του Ιούλη, χάρη στην έξοδο από τα μνημόνια, ήταν οι πρώτες μετά από 10 χρόνια που διεξήχθησαν χωρίς την ασφυκτική κηδεμονία των δανειστών να επισκιάζει τη προγραμματική αντιπαράθεση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησής του, κέρδισε σχεδόν όλα τα δύσκολα, για πολλούς ακατόρθωτα, πολιτικά και ιστορικά στοιχήματα, έχασε όμως τις εκλογές. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο στην ιστορία της χώρας.

Η ΝΔ κατάφερε να πείσει μεγάλο μέρος των πολιτών ότι όλα αυτά που κέρδισε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ήταν δεδομένα και θα γινόταν έτσι κι αλλιώς και μάλιστα πιο εύκολα. Ότι με έναν μαγικό τρόπο, παρότι οι δικές της κυβερνήσεις είχαν υπογράψει πλεονάσματα 4,5% και δε πέτυχαν να πιάσουν ούτε 0,5%, αυτοί θα μπορούσαν να πετύχουν συμφωνία με χαμηλότερα πλεονάσματα. Σήμερα βρίσκονται ήδη μπροστά στις συνέπειες των επιλογών τους. Γιατί ήταν επιλογή τους να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό και όχι αυταπάτη.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαγγείλει και ξεκίνησε να εφαρμόζει ένα σχέδιο μείωσης των πλεονασμάτων κατά 1%, δηλαδή από το 3,5% στο 2,5%, από το 2020 και μετά, αξιοποιώντας το μεγάλο αποθεματικό στα δημόσια ταμεία που με κόπο δημιούργησε για αυτό το σκοπό.
Χάρη σε αυτό το σχέδιο θεσμοθέτησε το δώρο Πάσχα ως μόνιμη 13η σύνταξη, μείωσε τον ΦΠΑ στην εστίαση και στην ενέργεια, κατάργησε τη μείωση του αφορολόγητου και προανήγγειλε τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η ΝΔ όμως απέρριψε το σχέδιο αυτό, πριν καν το συζητήσει με τους θεσμούς.
Και αποδέχθηκε από μόνη της, καμία μείωση του στόχου για το 2020.
Και από το 2021 και μετά βλέπουμε, με αντάλλαγμα σκληρές μεταρρυθμίσεις μνημονιακού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα αυτή που έφερε στα κρυφά με τροπολογία, λίγα λεπτά πριν κλείσει η Βουλή για το Δεκαπενταύγουστο και έκανε δώρο στον ΣΕΒ τις αναιτιολόγητες απολύσεις εργαζομένων.

Με δυο λόγια η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενη άμεσα φορολογικές μειώσεις και τελικά θα φέρει άμεσες επιβαρύνσεις στον προϋπολογισμό του 2020, σε σχέση με όσα είχε ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ποιες θα είναι αυτές θα το δούμε στον προϋπολογισμό. Το πιθανότερο είναι να κόψουν το αφορολόγητο, τη 13η σύνταξη και βλέπουμε...

Σε κάθε περίπτωση η ιστορία έχει ήδη καταγράψει ότι οι κυβερνήσεις των κομμάτων της κρίσης έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια και το λαό στη πρωτοφανή περιπέτεια. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που έβγαλε τη χώρα από μνημόνια, δίνοντας τέλος στη πρωτόγνωρη δοκιμασία του λαού μας.

Πέρυσι, τέτοια μέρα όμως, στο διάγγελμα μου στην Ιθάκη, προειδοποιούσα: «Φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά έχουμε πλήρη επίγνωση ότι δεν τελειώσαμε εδώ. Νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας. Οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι. Είναι όσοι επιθυμούν να δουν το καράβι ξανά να θαλασσοδέρνεται και το λαό ξανά στα αμπάρια».

Οι μνηστήρες, πράγματι, είναι ακόμη εδώ και όχι μόνο απολαμβάνουν τους καρπούς των προσπαθειών του λαού μας, αλλά επιχειρούν και να γκρεμίσουν όσα με πολύ κόπο χτίσαμε.

Αλλά ας μη θαρρούν πως η ιστορία τελείωσε εδώ. Η ιστορία, ευτυχώς ή δυστυχώς, διαρκεί πολύ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (126)

amerikanos

απο τα βοθρο σαλωνα του μαξιμου ... τωρα στα εμπεδα του καλογριτσα .... χαχαχα βγαζει λογους απο τα βοσκοτοπια αχαχαχαχα

Καλ

Ευχομαι να εχετε ξεπατωθει μεχρι τις επομενες εκλογες. ζειτε κυριολεκτικα στην κοσμαρα σας.

Ροζ ακόμαπιο ροζ

Η Ιθάκη είναι παρελθόν. Αν είναι να ξαναπείς τίποτα νέα ψέματα, πετάξου στη Μύκονο με κότερο φυσικά. Άσε που θα εκφραστείς πιο ελεύθερα...

Βασίλειος

Το σύστημα της ατάκας συνεχίζει. Σε βλέπω θαρρώ σύντομα στο 3% να αγναντεύεις τους άλλους και να λες : " Θαρρώ πως ο λαός με έβαλε στο χρονοντούλαπο "Μας τα επρηξες θαρρώ .

Ενάμιση μήνα κυβέρνηση

Και ηδη έχουν εμφανιστεί οι πρώτοι "κοψοχερηδες"! Μακεδονομαχοι, εργαζόμενοι μετα την απελευθέρωση απολυσεων κλπ. Σε 1 χρόνο οι μισοί που ψηφισαν Κουλη θα τον βρίζουν...

Μηδέν άγαν

Αγύρτης , φαύλος, τσαρλατάνος,στρεψοδίκης ,εθισμένος στα ψέματα και την απάτη.

stavros

Οταν φτάνει σε σημείο ενας νέος ανθρωπος ( ασχετα οτι εγινε και πως εγινε πρωθυπουργός ) να συνεχίζει να λέει απειρα και τόσο οφθαμολφανή ψέμματα ο τόπος δεν εχει μέλλον! Ο βασικός λόγος είναι οτι τα λέει γιατί ξέρει οτι κάποιοι ( δεν αντέχω αλλο να τους χαρακτηρίζω ) ακόμη τα πιστεύουν! Τελικά ο Καρανίκας είναι ο μόνος που βγήκε κερδισμένος απο τον Σύριζα! Η αρλουμπολογία και ο μπάφος φέρνουν αποτελέσματα!

Αθερίνα

Σταυράκη για πες μας απ αυτά που είπε ποια είναι ψέματα;;;και βέβαια έγιναν και λάθη ........

Λεει ψέμματα..

Επειδη το λεει ο ΣΚΑΙ, και άλλα βοθροκάναλα??

Stavre troll

Ποιά είναι τα ψέμματα ;;; Διάβασε το δικό σου σχόλιο ξανά και κοίταξε τον εαυτό σου στον καθρέπτη.

32%

Πήρε στις εκλογές ο απερίγραπτος πολιτικός απατεώνας και προδότης. Έχουμε ότι μας αξίζει μάγκες, χρέος μέχρι τουλαχιστον το 2115; πέντε γενιές ακόμα.

Χαχαχαχαχαχαχα

Σε αφησαν παλι ελευθερο! Τα μνημονια ταφεραν οι πασοκονεοδημοκρατες κσι ο Αλεξης μας εβγαλε. Τωρα παλι μεσα με υον Κουλη. Εσυ με βραχιολακι βγηκες απ το Δρομοκαιτειο?

"ΚΑΘΑΡΑ ΧΈΡΙΑ"

Ο καλύτερος πρωθυπουργός που γνώρισε η χώρα! Ούτε Λαμόγιο ούτε Παπατζής! Τα χέρια του καθαρά και όχι βουτηγμένα στο.... "μέλι"! Ευτυχώς που υπάρχει ο ΤΣΙΠΡΑΣ και έτσι υπάρχει ελπίδα για τον τόπο και τους ανθρώπους!

Είσαι αφελής ή ηλίθιος;

Ένα ψευτοδημοψήφισμα έκανε και αυτό το έβγαλε άκυρο , ξεπούλησε τις τράπεζες , χρεωκόπησε την ΔΕΗ , έδωσε την Μακεδονία σε Σλάβους , ούτε ένα καλό δεν έκανε. Όσο γι αυτά που έφαγε με την συμμορία του θα βγούν στην φόρα εν καιρό.

Τι

Πίνεις και χαλάει.

Παπατζης σίγουρα

Για λαμογιο θα δείξει.

ΑΝΤΙΣ

Ποτέ δεν κατρακυλισε πιο χαμηλα η Ελλαδα. Ποτε δεν εχρεωσε πρωθυπουργος σαν τον Τσιπρα, την Ελλαδα με 200 δις ευρω,ποσό που οι ιδιοι οι Ευρωπαιοι προσμετρησαν και καταλογισαν!Ποτέ Ελληνας πρωθυπουργος δεν προδωσε τη Μακεδονια Την υποθηκευσε ομως ο Τσιπρας στους Σκοπιανους να τη διεκδικουν! Τα χερια του Τσιπρα ειναι το ιδιο καθαρα, ωσαν του Τσοχατζοπουλου και τα χουντικα, πριν μπουν και εκεινοι φυλακη!Ας τον ξεχασουμε τον Τσιπρα, οπως προσπαθησαν οι Ελληνες να ξεχασουν τη μαυρη γερμανικη Κατοχη! Ποτέ ξανα πια, ουτε Κατοχη, ουτε Τσιπρας!

@.

Σε 2 χρονια ολοι οι αλλοι πολιτικοι εβγαλαν τις Χωρες τους απο δυσκολα μνημονια και ο Σαμαρας επισης.Μονο ο αχρηστος και ανικανος Τσιπρας παρελαβε απο το Σαμαρα μια οικονομια σχεδον σ ω σ μ ε ν η και εκανε 4,5 χρονια για να την ξαναπαραδωσει σε χειροτερη κατασταση απο οσο την ειχε παραλαβει!Γελανε και οι πετρες με την τοση πρωθυπουργικη ηλιθιοτητα και εσυ συριζοτρολι τον πενευεις; Ν ντροπη σου πολλες φορες!

ΑΚΒ

Ταφόπλακα στο συριζα κι όσους κυβέρνησαν με αυτόν κι αν είναι δυνατόν και στην κυριολεξία. Και με παλούκι στην καρδιά για σιγουριά.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης