Ντιμπέιτ: Τη Δευτέρα στη διακομματική «κληρώνει» η νέα ημερομηνία

Ντιμπέιτ: Τη Δευτέρα στη διακομματική «κληρώνει» η νέα ημερομηνία

Ο Τσίπρας που έχει το κώλυμα κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι αυτή είναι που δεν θέλει τον διάλογο - ΝΔ: Η στάση του πρωθυπουργού δείγμα της άκρατης αλαζονείας του - Κλίμα ασυνεννοησίας, μόνον η ΝΔ έχει προτείνει τρεις εναλλακτικές ημερομηνίες - Γιατί η Κωνσταντοπούλου ζητά να έχει και αυτή μια θέση στην τηλεμαχία

dibeit_main01
Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προέκυψε από την επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να επιρρίψει ευθύνες στα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον τρόπο διεξαγωγής του debate την ώρα που είναι γνωστό πως η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής τινάζει στον «αέρα» τον προγραμματισμό για την τηλεμαχία.

«Εχω την αίσθηση ότι πολιτικοί μου αντίπαλοι δεν επιδιώκουν την ουσιαστική αντιπαράθεση και επιμένουν σε παράλληλους μονολόγους» ισχυρίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο ακύρωσης του debate για να επιβεβαιώσει στην συνέχεια «Υπάρχει ωστόσο ένα υπαρκτό θέμα εφόσον δεν θα μπορώ να ειμαι στην Αθήνα την ημέρα της αντιπαράθεσης. Καθότι δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα τελειώσει και τι ώρα θα τελειώσει η διαδικασία στις Βρυξέλλες».

Απαντώντας η ΝΔ αναφέρει μεταξύ άλλων πως «Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι επιθυμούν τους παράλληλους μονολόγους, ενώ εκείνος τάχα τον διάλογο είναι δηλωτικές της αδιόρθωτης αλαζονείας του. Πόσο μάλλον όταν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρούν να βρουν μια λύση σε ένα πρόβλημα που ουδόλως προκάλεσαν».

Να σημειωθεί ότι πληροφορίες από το παρασκήνιο των συνομιλιών των εκπροσώπων της διακομματικής επιτροπής δείχνουν πως μόνο η Νέα Δημοκρατία επέδειξε ουσιαστική ευελιξία προκειμένου να βρεθεί άλλη ημερομηνία διεξαγωγής του debate. Συγκεκριμένα πρότεινε 3 εναλλακτικές (27, 28 Ιουνίου και 2 Ιουλίου) οι οποίες όμως απορρίφθηκαν από τα άλλα κόμματα.

Πλεον τα κομματα θα αναζητησουν εναλλακτικες ημερομηνιες για την τηλεμαχια σε συνεδριαση της διακομματικης την προσεχη Δευτέρα αν
και οι εκατέρωθεν ανακοινωσεις επιβεβαιωνουν το κλιμα ασυνεννοησιας

Αλ. Τσίπρας: μπορώ να βγω με skype από τις Βρυξέλλες

Κλείσιμο
Πιο αναλυτικά, ο Αλέξης Τσίπρας  ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, άσκησε κριτική για τον τρόπο διεξαγωγής της τηλεοπτικής αναμέτρησης: «Ετσι όπως την ετοιμάζουν αυτή την αναμέτρηση, παράλληλοι μονόλογοι αναμένεται να είναι, οπότε μπορώ να βγω με skype από τις Βρυξέλλες. Εχω την αίσθηση ότι πολιτικοί μου αντίπαλοι δεν επιδιώκουν την ουσιαστική αντιπαράθεση και επιμένουν σε παράλληλους μονολόγους», είπε.

Και πρόσθεσε: «Υπάρχει ωστόσο ένα υπαρκτό θέμα εφόσον δεν θα μπορώ να ειμαι στην Αθήνα την ημέρα της αντιπαράθεσης. Καθότι δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα τελειώσει και τι ώρα θα τελειώσει η διαδικασία στις Βρυξέλλες».

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής οι συνομιλίες για εναλλακτική ημερομηνία είναι άκαρπες, καθώς αν και στην αρχή, η Πειραιώς συναίνεσε στην αλλαγή της ημέρας για τις 27 Ιουνίου, τα άλλα κόμματα δεν συμφώνησαν. «Ύστερα από διαβουλεύσεις του κ. Ηλιόπουλου με τα άλλα κόμματα τα οποία επίσης έπρεπε να μεταβάλουν τον προγραμματισμό τους, η ΝΔ πρότεινε ως τρίτη εναλλακτική ημέρα την 28 Ιουνίου. Ο κ. Ηλιόπουλος αργά το απόγευμα ενημέρωσε τη ΝΔ ότι δεν έχει καταστεί δυνατόν μέχρι στιγμής να βρεθεί κοινή ημερομηνία με τα άλλα κόμματα για την διεξαγωγή του ντιμπέιτ», σημειώνει η ΝΔ.


Η Πειραιώς άσκησε κριτική στα όσα καταλόγισε ο κ. Τσίπρας στους πολιτικούς του αντιπάλους σχετικά με το ντιμπέιτ. «Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι επιθυμούν τους παράλληλους μονολόγους, ενώ εκείνος τάχα τον διάλογο είναι δηλωτικές της αδιόρθωτης αλαζονείας του. Πόσο μάλλον όταν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρούν να βρουν μια λύση σε ένα πρόβλημα που ουδόλως προκάλεσαν», αναφέρει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά, η ΝΔ αναφέρει για το ντιμπέιτ:

Το πρωί επικοινώνησε με τη ΝΔ ο κ. Νάσος Ηλιόπουλος ο οποίος δήλωσε την αδυναμία του κ. Αλ. Τσίπρα να μετάσχει στο ντιμπέιτ της 1ης Ιουλίου, λόγω της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 30 Ιουνίου και πρότεινε ως εναλλακτικές ημερομηνίες διεξαγωγής του είτε την 2η Ιουλίου, είτε την 27η Ιουνίου. Η ΝΔ κατανοώντας τη δυσκολία του κ. Τσίπρα να ανταποκριθεί στην ορισθείσα ημερομηνία, δέχθηκε ως εναλλακτική ημέρα διεξαγωγής του ντιμπέιτ την 27η Ιουνίου. Ύστερα από διαβουλεύσεις του κ. Ηλιόπουλου με τα άλλα κόμματα τα οποία επίσης έπρεπε να μεταβάλουν τον προγραμματισμό τους, η ΝΔ πρότεινε ως τρίτη εναλλακτική ημέρα την 28 Ιουνίου. Ο κ. Ηλιόπουλος αργά το απόγευμα ενημέρωσε τη ΝΔ ότι δεν έχει καταστεί δυνατόν μέχρι στιγμής να βρεθεί κοινή ημερομηνία με τα άλλα κόμματα για την διεξαγωγή του ντιμπέιτ.

Κατά τα λοιπά οι σημερινές δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι επιθυμούν τους παράλληλους μονολόγους, ενώ εκείνος τάχα τον διάλογο είναι δηλωτικές της αδιόρθωτης αλαζονείας του. Πόσο μάλλον όταν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρούν να βρουν μια λύση σε ένα πρόβλημα που ουδόλως προκάλεσαν.

Στο θεμα επανηλθε ο Συριζα με non paper σημειωνοντας πως
«Με δεδομένη την πραγματοποίηση έκτακτης Συνόδου Κορυφής το βράδυ της 30ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες, ενημερώσαμε όλα τα κόμματα για την ανάγκη αλλαγής της ημερομηνίας διεξαγωγής του debate των πολιτικών αρχηγών, δηλώνοντας εξαρχής ότι από την πλευρά μας είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία».
Τονιζουν δε πως «η ΝΔ δήλωσε διαθεσιμότητα για δύο ημερομηνίες, την 27η και 28η Ιουνίου. Από την πλευρά μας δηλώσαμε προφανώς διαθέσιμοι και για τις δυο».

Και ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει: «Καλούμε τα υπόλοιπα κόμματα να αποδεχτούν μία από τις δύο αυτές ημερομηνίες, ώστε να μην ακυρωθεί το χρήσιμο για την προγραμματική αντιπαράθεση και την ενημέρωση του ελληνικού λαού debate, πριν από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου».
Την ιδια ωρα παντως πληθαινουν οι επωνυμες και ανωμυμες (trolls) εντος του Συριζα που καλουν τον πρωθυπουργο να αποφυγει τηλεμαχια με ολους τους πολιτικους αρχηγους.

ΚΚΕ: οχι σε παιχνιδια σκοπιμότητας

Στον χορο των αντιδρασεων μπηκε μαι το ΚΚΕ που επισημαινει οτι δεν θα παρει μερος σε παιχνιδια σκοπιμοτητας και πως δεν προτίθεται να αλλαξει αρδην τον προεκλογικο του σχεδιασμο. "Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή που συζητήθηκε το θέμα του ντιμπέιτ στην αρμόδια διακομματική επιτροπή προσπάθησε εποικοδομητικά να συμβάλει στην πραγματοποίησή του. Παρά το γεγονός ότι είχε προγραμματισμένη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση, στη Θεσσαλονίκη, την 1η Ιουλίου, δέχτηκε να μεταθέσει την ημερομηνία προκειμένου να διευκολύνει . Επίσης με προτάσεις στη διακομματική επιτροπή συνέβαλε έτσι ώστε η όλη διαδικασία του ντιμπέιτ να είναι όσο γίνεται πιο ζωντανή.
Με βάση αυτό το δεδομένο το ΚΚΕ καθόρισε την προεκλογική του δραστηριότητα και μάλιστα σε ένα σύντομο χρόνο που δεν τον επέλεξε το ίδιο. Το ταξίδι του πρωθυπουργού για τη Σύνοδο Κορυφής ανέτρεψε την αρχική συμφωνία των κομμάτων. Το ΚΚΕ πρότεινε εκ νέου άλλες ημερομηνίες, όπως για παράδειγμα στις 2 Ιουλίου. Από κει και πέρα δεν πρόκειται να μπούμε σε λογικές σκοπιμότητας που δε βοηθάνε την όλη διαδικασία, ούτε φυσικά να ανατρέψουμε άρδην τον προεκλογικό μας σχεδιασμό, όταν μάλιστα ήδη δύο φορές το έχουμε πράξει" αναφερει η ανακοινωση του Περισσού.

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Στο μπαχαλο ενεπλακη και η Ζωη Κωνσταντοπουλου η οποια με ανακοινωση επισημαινει "Η Πλεύση Ελευθερίας, που κατεβαίνει στις εκλογές με το συνδυασμό Πλεύση Ελευθερίας-Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζητεί τη συμμετοχή της στην τηλεμαχία με την παρουσία της Προέδρου του Κινήματος κας Ζωής Κωνσταντοπούλου, λόγω του θεσμικού ρόλου που κατείχε στο 3ο τη τάξει αξίωμα της χώρας, καθώς και του ποσοστού που μας ξεχώρισε στις πρόσφατες ευρωεκλογές, με τον χαρακτήρα που δόθηκε σε αυτές από Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση. Το ίδιο επιθυμούμε να ζητήσουμε και για άλλα κόμματα που ξεχώρισαν στις ευρωεκλογές όπως του κου Βαρουφάκη και του κου Βελόπουλου, αν φυσικά επιθυμούν να έχουν εκπρόσωπο. Η παρουσία μας απέναντι στον κύριο Τσίπρα και στον κύριο Μητσοτάκη, όπως και στους υπόλοιπους κοινοβουλευτικούς αρχηγούς, είναι αναγκαία σε αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες εκλογές για τη χώρα και ελπίζουμε να μην έχουν λόγους να φέρουν αντίρρηση για αυτή"
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης