Τσίπρας: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Τσίπρας: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

«Τρία χρόνια ζητάτε εκλογές... Δεν πρωτοτυπήσατε σήμερα, αν και σήμερα ζητήσατε εκλογές και στην Βενεζουέλα. Εκεί θα γίνουν πιο γρήγορα μάλλον. Πάρτε το χαμπάρι, θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας» είπε, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη

main_tsipras_ken
«Κύριε Μητσοτάκη, κάτι δεν πήγε καλά μάλλον στην προηγούμενη συνεδρίαση. Είχατε μιλήσει 60 λεπτά και σήμερα είπατε ακριβώς τα ίδια. Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως βέβαια και μάλλον κάτι δεν πήγε καλά, για να πείτε τα ίδια» ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή για την κύρωση του Πρωτοκόλλου Ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός.

«Βέβαια, καινοτομήσατε σήμερα, κινδυνολογώντας ξανά για ένα ζήτημα δημόσιας υγείας, την γρίπη. Κινδυνολογήσατε και σας απάντησε με την πρέπουσα σοβαρότητα ο υπουργός Υγείας. Είπατε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς κλίνες στις ΜΕΘ. Θέλετε να συγκρίνουμε πόσες βρήκαμε το '15 και πόσες είναι σήμερα; 438 ήταν το 2015 και σήμερα λειτουργούν 560 κρεβάτια. Ή μήπως να θυμηθούμε τι συνέβαινε το 2012 και 2013, όταν εκατομμύρια συμπολίτες μας ήταν έξω από το ΕΣΥ; Και τότε μας ασκούσατε κριτική, επειδή μιλούσαμε για ανθρωπιστική κρίση. Και γι' αυτό τα πρώτα μέτρα που πήραμε ήταν γι' αυτούς τους ανθρώπους. Σε όλα κινδυνολογείτε βέβαια» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Τσίπρας ολομέλεια Βουλή

«Τρία χρόνια ζητάτε εκλογές. Δεν πρωτοτυπήσατε σήμερα, αν και σήμερα ζητήσατε εκλογές και στην Βενεζουέλα. Εκεί θα γίνουν πιο γρήγορα μάλλον. Πάρτε το χαμπάρι, θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας» συνέχισε, απευθυνόμενος στον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Στην κάλπη των ευρωεκλογών θα υποστείτε μια δεινή διάψευση των προσδοκιών σας. Γιατί θα δουν πως αυτό που στήσατε ήταν μια ψευδής εικόνα. Εσείς θα έχετε το μεγάλο πρόβλημα να εξηγήσετε την αποτυχία. Έχετε αυτοπαγιδευτεί. Εσείς τις στήνετε τις παγίδες» υπογράμμισε.

«Διατυμπανίζατε ότι θα έχουμε 4ο Μνημόνιο, ότι θα κοπούν οι συντάξεις, ότι δεν θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Μου λέγατε ότι δεν θα βγει η χώρα στις αγορές, γιατί είναι απαγορευτικά τα επιτόκια. Βγήκαμε. Τι αφήγημα θα χρησιμοποιήσετε; Κινδυνεύετε να καταστείτε ο αρχηγός που έχουν διαψευστεί όλα του τα αφηγήματα. Φοβερή η οξυδέρκειά σας την επομένη της ρήξης που είχαμε με τον Πάνο Καμμένο. Είπατε ότι είναι σικέ το διαζύγιο και είναι φτιαχτή η διαφωνία. Το στημένο και σικέ διαζύγιο έγινε εκβιαστικό διαζύγιο. Σας βλέπει ο λαός να λέτε συνεχώς ψέματα. Μας λέτε τώρα ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που καταγράφηκε από την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησα πριν την ψηφοφορία των Πρεσπών είναι θεσμική αυθαιρεσία, εσείς που δεν τολμήσατε, αν και παριστάνατε τον κόκορα, να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας. Τώρα μιλάτε για θεσμική αυθαιρεσία» επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ ο κ. Τσίπρας. 

Κλείσιμο
«Δεν είναι και όλο το ΕΛΚ ο Βέμπερ, που είναι υποψήφιος. Ανήκει στην δεξιότατη τάση του ΕΛΚ. Ο κ. Βέμπερ ήταν αυτός που εναποθέσατε τις ελπίδες σας, πηγαίνοντας στην Γερμανία, και αναζητώντας μέσο επικοινωνίας με την κυβέρνηση, προκειμένου η γερμανική κυβέρνηση να αποτρέψει τον άθλιο ΣΥΡΙΖΑ και τον άθλιο πρωθυπουργό να προσπαθήσει να μην εφαρμόσει την περικοπή συντάξεων» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Και προσέθεσε: «Έρχεστε σήμερα και μας ασκείτε κριτική για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ξεχνάτε τι υπογράψατε; 4,5% και σας πειράζουν τα 3,5%. Εγώ εδώ είμαι και αν έχετε αλλάξει άποψη, ελάτε να διεκδικήσουμε χαμηλότερα. Αλλά η στάση σας είναι υποκριτική. Και το κόμμα της κυρίας Γεννηματά σε ποιο χώρο ανήκει στο ευρωπαϊκό στερέωμα; Υπογράφετε ό,τι λέει ο κ. Μητσοτάκης. Η κριτική που ασκείτε σε όλα τα θέματα είναι από την πρώτη λέξη έως την τελευταία τελεία ταυτόσημη με την κριτική του κ. Μητσοτάκη. Δεν ξέρω αν γι' αυτό τους δώσατε το πρόγραμμά σας, για να ταυτιστείτε εντελώς. Όμως, στην ΕΕ υπάρχουν σοσιαλιστικά κόμματα που δεν ταυτίζονται με την δεξιά».

«Ο Ολντι Μπούλμαρ δήλωσε ότι ο κ. Βέμπερ πρέπει να σταματήσει να φαντασιώνεται οικονομικό πραξικόπημα στην Ελλάδα και την ανατροπή του Αλέξη Τσίπρα που έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια. Σύντομα θα κατανοήσετε ότι είναι αυτοκαταστροφική τάση. Εμείς δεν θέλουμε να λεηλατήσουμε την κεντροαριστερά, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση χωρίς κεντροαριστερά μόνο με αριστερά. Δεν είναι εξηγήσιμο στον κόσμο σας η ήττα του Σύριζα και η νίκη της ΝΔ. Αυτή η στρατηγική σας -η στρατηγική ήττας του ΣΥΡΙΖΑ- θα είναι η ήττα του δικού σας πολιτικού χώρου» είπε, απευθυνόμενος στην κυρία Γεννηματά, η οποία δεν βρισκόταν εκείνη την ώρα στην αίθουσα της Ολομέλειας.

«Υπάρχει πεδίο αντιπαράθεσης, όπου όλα τα κόμματα εξουσίας πορεύτηκαν με σύνεση. Προφανώς υπάρχουν διαφορές στην εξωτερική πολιτική. Όμως, υπήρχε πάντα ένα όριο. Εσείς κ. Μητσοτάκη το ξεπεράσατε. Αναφέρατε τα ίδια επιχειρήματα και είπατε ότι ξεπουλήσαμε έναντι ανταλλάγματος την γλώσσα και την εθνότητα. Εχουν απαντηθεί, αλλά σύντομα να τα ξαναπώ» τόνισε, αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Μας είπατε ότι αναγνωρίσαμε μακεδονικό έθνος. Δεν έχετε διαβάσει την Συμφωνία και ιδιαίτερα το άρθρο 7. Προσπαθήσατε να καλύψετε την ατυχή και άστοχη δήλωση του αντιπροέδρου σας, που είπε ότι δεν αναγνωρίζει την Βόρεια Μακεδονία. Προκειμένου αυτό να το εξηγήσετε, είπατε ότι εσείς δεν θα καλωσορίσετε τον Σκοπιανό πρωθυπουργο και με ρωτήσατε αν θα τον αποκαλέσω Μακεδόνα. Εγώ θα τον αποκαλώ όπως που δίνει δικαίωμα η Συμφωνία και όπως θα τον αποκαλούν οι άλλες χώρες. Ως πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, ως σλαβομακεδόνα πρωθυπουργό ή ως βορειομακεδόνα πρωθυπουργό. Εσείς δεν θα το κάνετε, γιατί δεν θα σας αφήνει η ακροδεξιά τάση του Άδωνι Γεωργιάδη. Ο δεύτερος, γιατί δεν θα γίνετε ποτέ πρωθυπουργός» υπογράμμισε.

«Μας είπατε επίσης σήμερα το άλλο αμίμητο, ότι δήθεν θα καλωσορίσει στο ΝΑΤΟ τον Μακεδονικό στρατό. Σκοπίμως λέτε ανακρίβειες. Γνωρίζετε ότι η επίσημη ονομασία θα είναι Στρατός της Βόρειας Μακεδονίας, που θα πρέπει να είναι σύμμαχος στην Ελλάδα και να μην στρέφει τα βέλη του στην Ελλάδα και δεν θα πρέπει να λοξοκοιτά. Μαζί με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, θα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας. Όλα αυτά τα διανθίσατε με την επιχειρηματολόγια ότι είχατε την δυνατότητα πολλά χρόνια να φέρετε τέτοια συμφωνία, αλλά δεν το κάνατε, γιατί υπήρχε το ζήτημα της εθνότητας και της γλώσσας. Το 1977 αναγνωρίστηκε η γλώσσα με δική σας έγκριση. Επίσης, για την ιθαγένεια υπάρχει στα διαβατήρια όλα τα προηγούμενα χρόνια και δεν φροντίσατε το 2009 όταν έγινε η αναθεώρηση Σένγκεν να αλλάξει όνομα» σημείωσε.

«Το ίδιο επιχείρημα. Το μόνο που δεν ακούσαμε, ήταν το ευφυέστατο επιχείρημα για τα μακεδονικά πορτοκάλια -ροδάκινα, με συγχωρείτε. Διαβάστε τι είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδας, που λεει ότι είναι κατοχυρωμένα τα ΠΟΠ προϊόντα» ανέφερε.

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη για ένα δημοσίευμα, είπε: «Θα σας κάνω μια ρητορική ερώτηση, αν θέλετε μου απαντάτε τώρα, αν θέλετε καποια άλλη μέρα. Είχα αναφερθεί σε μία άστοχη δήλωσή σας. Είπατε ότι δεν το είπα και ότι είμαι ψεύτης και σας κατέθεσα το απόσπασμα. Αποδέχθηκα ότι διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις σας (σ.σ. το δημοσίευμα του Politico με τις δηλώσεις Μητσοτάκη). Με μεγάλη έκπληξη διάβασα στον εγχώριο Τύπο, στην "ΕΣΤΙΑ" που έχει καλό ρεπορτάζ από τον δικό σας χώρο. Διάβασα ότι στην συνάντησή σας με την καγκελάριο Μέρκελ, της είπατε ότι δεν θα επιτρέψετε η Βόρεια Ελλάδα να γίνει Καταλονία. Καταλάβατε τι είπατε; Παρουσιάσατε την Βόρεια Ελλάδα, την παρομοιάσατε με την Καταλονία, που έχει το δικό της Κοινοβούλιο και έχει αποσχιστικές τάσεις; Καταλάβατε πόσο ανιστόρητη είναι η παρομοίωση που κάνατε; Ή θα διαψεύσετε το δημοσίευμα της "Εστίας" ή να απολογηθείτε δημόσια, πρωτίστως στους Βορειοελλαδίτες. Θα σας ζητούσα να είστε πιο σοβαρός όταν καταπιάνεστε με τέτοια κρίσιμα εθνικά θέματα».

«Δεν είχε ακόμα αναχωρήσει το κρατικό αεροσκάφος από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας για την επίσκεψή μου στην Αγκυρα και σπεύσατε να κάνετε δηλώσεις. Σπεύσατε να προκαταλάβετε ότι η επίσκεψη αυτή θα στεφθεί με αποτυχία. Πριν καν δείτε τα αποτελέσματα και τις δηλώσεις. Βεβαίως, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είδε μια διαφορετική εικόνα που είχαμε από την προηγούμενη επίσκεψη του κ. Ερντογάν, που άνοιξαν θέματα, εσείς συνεχίσατε την προπαγάνδα, πριν καν αναχωρήσει το κρατικό αεροσκάφος» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Την επόμενη ημέρα, οι σοβαροί αναλυτές σας σχολίαζαν το χρώμα μιας γάτας που πέρασε μπροστά μου. Ίσως σας καταλαβαίνω. Ισως, γιατί το χρώμα της γάτας συμπίπτει με το χρώμα της αντιπολιτευτικής σας ρητορικής και τακτικής. Εγώ θα σας πω: μπορεί να θεωρείτε ότι στα θέματα αυτά είναι τσάμπα να λέτε μια κουβέντα παραπάνω. Δεν είναι έτσι. Είστε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχετε ευθύνη να σέβεστε την ιστορία και τον λαό. Δεν μπορείτε να ρίχνετε ζαριές. Εχετε επιλέξει για τα εθνικά θέματα να τοποθετήστε με κομματικό συμφέρον και τις ορέξεις μιας ακραίας τάσης του κόμματός σας. Αυτή η στάση είναι ανεύθυνη και εθνικά επικίνδυνη. Διαχρονικά υπήρξε επικίνδυνος ο τυχοδιωκτισμός της ακροδεξιάς» ήταν οι νέες αιχμές Τσίπρα. 

«Αυτοί οι ανοικτοί διάυλοι με την Τουρκία είναι ωφέλιμοι σε μια κρίσιμη περίοδο με εντάσεις και αναταράξεις σε μια ευαίσθητη περιοχή. Εσείς λέτε το αντίθετο. Τι θέλετε δηλαδή να κάνουμε ως κυβέρνηση; Να μην μιλάμε με κανένα; Την ίδια στάση κρατάτε για όλα τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Δεν διατυπώνετε θέση. Διαφωνείτε με τα πάντα. Δεν μας λέτε ποια όμως είναι η θέση σας. Μας λέτε να μην μιλάμε και να αφήσουμε το Μακεδονικό όπως ήταν 30 χρόνια. Μας λέτε να μην προχωρήσουμε σε βελτίωση των σχέσεων με την Αλβανία. Αδράνεια» σημείωσε.

«Εγώ δύο τινά υποθέτω: ή δεν κατανοείτε την ανάγκη η Ελλάδα να αναβαθμίσει την θέση της στα Βαλκάνια και Αν. Μεσόγειο, δηλαδή είστε εκτός τόπου και χρόνου, ή επιλέγετε να μην έχει η Ελλάδα αυτόνομη εξωτερική πολιτική και να χειραγωγείται από άλλες χώρες, δηλαδή είστε επικίνδυνοι. Βέβαια, μπορεί να ισχύουν και τα δύο: να είστε εκτός τόπου και χρόνου και επικίνδυνοι ταυτόχρονα. Το βέτο είναι εργαλείο που το έχει κάθε χώρα της ΕΕ. Είναι αναφαίρετο εργαλείο και μπορούν να ενεργοποιηθούν, αν η Β Μακεδονία δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της» τόνισε.

Και κατέληξε: «Πιστεύετε ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει στόχο να αποτρέψει την ευρωπαϊκή πορεία των γειτόνων της. Έχει ή όχι συμφέρον η Ελλάδα την ένταξη στην ΕΕ όλων των γειτόνων της; Αν υποστηρίζετε τα περί βέτο, αμφισβητείτε μια διαχρονική ευρωπαϊκή θέση. Τόσο πολύ σας έχει επηρεάσει η ακραία τάση του κόμματος σας; Θεωρώ ότι η στάση και θέση που για πρώτη φορά βλέπουμε από την ΝΔ είναι στάση και θέση που δεν ευνοεί τα συμφέροντα της χώρας. Η επιλογή της Βόρειας Μακεδονίας είναι να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν δίνετε πειστικές απαντήσεις γιατί θέλετε να το αποτρέψετε. Εν πάση περιπτώσει, η απόφαση αυτή είναι των βόρειων γειτόνων μας. Κυριαρχικό τους δικαίωμα θα είναι να έχουν πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Η σημερινή ψηφοφορία κλείνει κατά την άποψή μου τον σημαντικότερο κύκλο των υποχρεώσεων της Συμφωνίας των Πρεσπών. Από αύριο οι υποχρεώσεις ξαναγυρίζουν στους γείτονές μας, που πρέπει να στείλουν σε όλες τις χώρες επίσημο αίτημα και σε όλους τους οργανισμούς. Και στους 140 που τους αναγνωρίζουν ως σκέτο Μακεδονία. Ο κ. Ζάεφ και η χώρα του και η κυβέρνησή του θα έχει δύσκολη δουλειά να κάνει. Να στείλει το άίτημα σε όλες της χώρας και να ζητά ότι δεν θα τους αποκαλούν ως Μακεδονία, αλλά ως Βόρεια Μακεδονία. Για άλλη μια φορά καλωσορίζω από το βήμα την Βόρεια Μακεδονία, μια φιλική χώρα που δεν είναι αντίπαλος για τις προσπάθειές μας να εγκαταστήσουμε ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Όλοι θα κριθούμε κ. Μητσοτάκη, ο λαός και η ιστορία. Αισθάνομαι ότι πράξαμε το καθήκον μας το πατριωτικό και το σωστό. Σύντομα και ο λαός θα μας κρίνει και η ιστορία. Είμαι περήφανος για την στάση των βουλευτών που ψήφισαν την συμφωνία και όσων κυρώσουν σήμερα το Πρωτόκολλο». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης