Γκρουέφσκι: Η κυβέρνηση Ζάεφ σχεδίαζε να με δολοφονήσει

Γκρουέφσκι: Η κυβέρνηση Ζάεφ σχεδίαζε να με δολοφονήσει

Κυβερνητική συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία του στη φυλακή κατήγγειλε ο τέως πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρουέφσκι, στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξή του αφότου διέφυγε στην Ουγγαρία

gruevski
Μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν και διέφυγε στην Ουγγαρία, ο Νίκολα Γκρουέφσκι διέψευσε κατηγορηματικά ότι η «απόδρασή» του από την ΠΓΔΜ ήταν προϊόν συμφωνίας με την κυβέρνηση.

Ο πρώην ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος VMRO DPMNE, επέμεινε ότι έφυγε από τα Σκόπια καθώς «αξιόπιστες πηγές» τον προειδοποίησαν ότι η νέα κυβέρνηση σχεδίαζε να τον δολοφονήσει στη φυλακή.

«Το αρχικό σχέδιό μου ήταν να πάω στη φυλακή... όμως τις τελευταίες μέρες (πριν από την ημερομηνία που θα άρχιζε να εκτίει την ποινή του) έλαβα πληροφορίες σχετικά με την προγραμματισμένη εκκαθάρισή μου στη φυλακή, όχι αμέσως αλλά μετά από μια ορισμένη περίοδο, γι’ αυτό και άλλαξα γνώμη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκρουέφσκι στο σκοπιανό κανάλι Sitel, σε μια συνέντευξη που προβλήθηκε το Σάββατο.

Ο Σκοπιανός πολιτικός δεν αποκάλυψε κανένα κίνητρο για το φερόμενο σχέδιο δολοφονίας του, ωστόσο υπογράμμισε ότι οι πληροφορίες που έλαβε προέρχονταν από «άτομα καλά ενημερωμένα για τις συνθήκες μέσα στη φυλακή».

Ο Γκρουέφσκι κρίθηκε ένοχος για την παράνομη αγορά μιας λιμουζίνας πολυτελείας. Κανονικά θα άρχιζε να εκτίει την ποινή φυλάκισής του στις 9 Νοεμβρίου 2018, αλλά τελικά διέφυγε από τη χώρα, μέσω της γειτονικής Αλβανίας. Με τη βοήθεια Ούγγρων διπλωμάτων, κατάφερε τελικά να φτάσει στη Βουδαπέστη και να ζητήσει άσυλο εκεί.

Ο Γκρουέφσκι, του οποίου το διαβατήριο είχε κατασχεθεί κατά τη διάρκεια της διαφυγής, δήλωσε ότι «ήταν πολύ απλό» να μεταβεί στη γειτονική Αλβανία, αρνούμενος ωστόσο να διευκρινίσει πώς πέρασε τα σύνορα της χώρας. «Οι αρχές καυχώνται ότι θα αποκαλύψουν τα πάντα, γι ‘αυτό αφήστε τους να το κάνουν», απάντησε ειρωνικά ο Γκρούεφσκι, όταν ρωτήθηκε.

Κλείσιμο
Αναφορικά με τα σενάρια που κυκλοφορούν σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση Ζάεφ διευκόλυνε τη διαφυγή του, ο Γκρουέφσκι ήταν κατηγορηματικός. «Αν η κυβέρνηση (των Σκοπίων) μπορούσε να με βλάψει με άλλο τρόπο, θα το έκανε. Αλλά να με βοηθήσει; Δεν υπήρχε καμία περίπτωση».

Ο Γκρουέφσκι ανέφερε ότι επέλεξε να ζητήσει άσυλο από την Ουγγαρία επειδή είναι χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και διαθέτει ασφαλείς θεσμούς.

Μετά τη διαφυγή του, τα Σκόπια έχουν υποβάλει αίτημα την Ουγγαρία για την έκδοσή του. Ερωτηθείς εάν φοβάται πώς η κυβέρνηση της χώρας θα τον παραδώσει στην κυβέρνηση Ζάεφ, είπε «Δεν μπορώ να ξέρω αν θα συμβεί αυτό. Εκείνη τη στιγμή έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για να προστατέψω τη ζωή μου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης