Εκλογικά σενάρια: Γιατί ο Φεβρουάριος επανέρχεται στο προσκήνιο

tsip-kam_main01

Στην κυβέρνηση, μετρούν τα “κουκιά” για τους 151 που χρειάζεται η κύρωση της Συμφωνίας, αποφεύγοντας να ρισκάρουν μία κοινοβουλευτική ήττα για το Σκοπιανό

Πρόωρους εφιάλτες προκάλεσε το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Πάνου Καμμένου στον Αλέξη Τσίπρα και αναμφίβολα ο καινούργιος χρόνος φέρνει μαζί του την απειλή των πολιτικών εξελίξεων, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο υπουργός Άμυνας υπενθυμίζει με κάθε ευκαιρία στον πρωθυπουργό τι θα γίνει το 2019: με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, από την ελληνική Βουλή, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα παραδώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Οι “τοξικές”, επαναλαμβανόμενες, δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου, σε συνδυασμό με το διάχυτο προβληματισμό να μη βρεθούν οι "151" ψήφοι οδηγεί τη δημοσκοπική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά των ΑΝΕΛ) σε αχαρτογράφητα νερά και ήδη από την Ηρώδου Αττικού έχουν μπει σε εκλογικούς σχεδιασμούς.

«Δεν μου το επιτρέπει ούτε η ιστορία, ούτε η υπηρεσία μου στο ΥΠΕΘΑ να συναινέσω στην παράδοση του όρου της Μακεδονίας», δήλωσε παραμονές Χριστουγέννων ο κυβερνητικός εταίρος και ανέφερε με νόημα πως ίσως είναι η τελευταία φορά που επισκέπτεται το νησί με την ιδιότητα του υπουργού. Από την Ηρώδου Αττικού εμφανίζονται απρόθυμοι να σχολιάσουν τις δηλώσεις, αν και κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν θα προβεί σε καμία κίνηση που θα έριχνε την κυβέρνηση πριν τη κύρωση της Συμφωνίας ή αργότερα με τη στήριξη μίας πρότασης δυσπιστίας.

Στηριζόμενοι, λοιπόν, στην άτυπη συμφωνία που έχουν κάνει Τσίπρας - Καμμένου, από το Μέγαρο Μαξίμου προωθούν την επίσημη γραμμή για ολοκλήρωση της θητείας τον Οκτώβριο του 2019, ενώ αποκλείουν το εκλογικό “ατύχημα” πριν τη ψηφοφορία του Ονοματολογικού. Παρά ταύτα, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τον εκλογικό αιφνιδιασμό και είναι αυτονόητο πως ο πρωθυπουργός θα επιλέξει τη στιγμή για τις κάλπες όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σε θέση να δώσει μάχη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Στην Ηρώδου Αττικού, εδώ και καιρό, μετρούν τα “κουκιά” για τους 151 που χρειάζεται η κύρωση της Συμφωνίας, αποφεύγοντας να ρισκάρουν μία κοινοβουλευτική ήττα για το Σκοπιανό. Στο στρατηγείο του Μαξίμου διενεργούνται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, όπου το επόμενο διάστημα θα είναι έντονες. Οι αριθμοί δείχνουν πως το Ποτάμι κρατά την τύχη της κυβέρνησης, με κυβερνητικά στελέχη να ελπίζουν ότι θα ψηφίσουν υπέρ και πως ο Σταύρος Θεοδωράκης θα τηρήσει όσα έχει δηλώσει δημοσίως. Μέχρι στιγμής, υπολογίζουν στις ψήφους της Κατερίνας Παπακώστα, του Θανάση Παπαχριστόπουλου και του Σπύρου Δανέλλη. Καταγράφουν δε θετικά πως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι σε διαφορετική γραμμή με το ΚΙΝΑΛ, αλλά οι ψήφοι είναι κολλημένοι στους 148 - 149, καθότι η κ. Έλενα Κουντουρά δεν αποκαλύψει τα σχέδια της.

Εργαλείο “ανοιχτή ημερομηνία” και γιατί το σενάριο Φεβρουάριος επανέρχεται στο προσκήνιο

Σε αυτό το ρευστό έδαφος ο πρωθυπουργός έχει το εργαλείο “ανοιχτή ημερομηνία” για τη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το πότε, λοιπόν, θα οριστεί η ημέρα της κύρωσης στην ελληνική Βουλή θα είναι προϊόν και προσωπικής στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να καθορίσει το σωστό χρόνο για τις κάλπες. Από τις 15 Ιανουαρίου -που ψηφίζεται στη ΠΓΔΜ- και με ορόσημο το Μάιο του 2019, για τις εκλογές σε Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ευρωκοινοβούλιο, είναι το διάστημα που παίζουν όλα τα σενάρια.

Την Παρασκευή-24 ώρες αφότου ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να στηθούν ξαφνικά κάλπες με τη φράση «συνέχεια τα ίδια θα λέμε; Ούτε τον Ιανουάριο, ούτε τον Φεβρουάριο, ούτε τον Μάρτιο. Μετά έχουμε διπλές εκλογές»- ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ανακοίνωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή αμέσως μετά τις 15 Ιανουαρίου.

Είναι δεδομένο πως η άφιξη της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή αμέσως μετά τις 15 Ιανουαρίου θα προκαλέσει αναταραχή στη συγκυβέρνηση και θα ξεκινήσει η πολιτική αντιπαράθεση εντός και εκτός του συνασπισμού. Οι κλυδωνισμοί μέχρι να “περάσει” τα στάδια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και να οριστεί η ημερομηνία της “κρίσης” θα είναι ιδιαιτέρως έντονοι και οι ζυμώσεις για του “151” θα πάρουν φωτιά. Ακόμα και αν ξεπεραστεί αυτό το στάδιο, ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να περάσει τη συμφωνία, είναι δεδομένες οι αναταράξεις από την προαναγγελθείσα αποχώρηση του Πάνου Καμμένου και των του βουλευτών από την κυβέρνηση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Στο σενάριο αυτό, η νέα κυβέρνηση θα έχει το δύσκολο έργο να κυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ περί τον Μάρτιο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εσωτερικές διαδικασίες στη Συμμαχία.

ΣΧΟΛΙΑ (28)

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΟΠΟΙΟΣ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΣ.ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ ΓΟΥΣΗ ,ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

''ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ''

ΠΟΥ ΜΕ ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΓΟΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ. ΡΙΧΝΟΥΝ ΞΥΛΟ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΝΤΙΔΡΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ. ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΡΙΚΑΚΙΑ ΜΕ ΒΡΙΣΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ. ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΜΕ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΥΠΟΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΩΝ. ΓΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΗΝΥΣΕΙΣ. ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ. ΕΧΟΥΝ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΑΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΒΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΦΑΣΙΣΤΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑΥΓΗΤΗ. ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΝΑ ΓΡΑΦΤΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΨΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΗΣ. ΜΕ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΘΕΡΑ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΕΙ Ο ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΨΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΗΣ. ΜΕΤΡΑΝΕ.....ΚΟΥΚΙΑ ΤΟ ΝΤΙΛ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ. ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΚΑΠΩΣ ΤΗΝ ΥΠΟΛΗΨΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ.

Λούλης

Αν ήταν να κερδίζεις κάτι κρατώντας μια ελληνική σημαία τότε όλοι θα κρατούσαμε κι από μία.

Στέφανος

Μία προδοτική τελική συμφωνία μέ τά Σκόπια δέν είναι σίγουρο ότι δέν μπορεί νά ανατραπεί έκ τών υστέρων, από μία πατριωτική κυβέρνηση. Τίποτε δέν είναι δεδομένο εσαεί !

Έρχεται το αφεντικό

Έρχεται η Μέρκελ η αφεντικινα και μέντορας του Τσίπρα για να πιέσει να περάσει η προδοσία των Πρεσπών. Ο Τσίπρας λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων της Γερμανίας,εξαλου η δήθεν συμφωνία υπαγορεύτηκε από Μέρκελ και Αμερικανούς στον υποτακτικό τους Τσίπρα να φέρει εις πέρας την αποστολή του. Ο Τσίπρας ο προδότης και τσιράκι της Μέρκελ πρώτα θα περάσει την προδοσία των Πρεσπών για να πάρει τα λεφτά και μετά θα φύγει μόνος του με γεμάτες τσέπες. Η προδοσία των Πρεσπών είναι τα πάντα για τον Τσίπρα, εξασφαλίζει οικονομικά το μέλλον των παιδιών του , πουλάει την πατρίδα και τον λαό για να βγάλει λεφτά. Για αυτό ο τελειωμένος Τσίπρας θα κάνει τα πάντα να περάσει η προδοσία, το κάνει για τα λεφτά.

Panos

Ο Καμμένος προφανώς θα πρέπει να γνωρίζει ότι, είτε ψηφίσει ο ίδιος, είτε δεν παραιτηθεί έγκαιρα, ώστε η συμφωνία να μην φτάσει στη Βουλή, η προδοσία είναι η ίδια. Και ο Μητσοτάκης που ακολουθεί, επίσης θα πρέπει να θυμάται τι έχει πει..

οτι και να γινει,

οι πρεσπες θα στοιχειωνουν το συριζα για παντα, κανεις δε θα το ξεχασει το εγκλημα αυτο

Ο Λουλης

Εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 19 και ο κύριος Τσίπρας θα είναι πρωθυπουργός και γι' αυτή, αλλά και για τις επόμενες 10 τετραετίες. Όσοι διαφψωνούν είναι φασίιστες και ρατσιστές

@Λουλης

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΥΛΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΑΝΑΝ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΡΑΝΕ ΤΟΝ ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΑ ΜΕΡΚΕΛΙΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΑΖΟΙ ΣΑΝ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΡΟ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.

ΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ , ΤΟΣΟ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ Η ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΝΟΙΩΘΟΥΝ

ΕΤΣΙ .

κωστασ

τοσοι πρωθυπουργοι βρεθηκε ο αριστεροσ να δωσει την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ οσοι τον ψηφισατε ασ προσεχατε ολα ευκολα τα ελεγε...ξαναψηφιστε τον τωρα γνωριζετε.

ΤΕΛΑΜΩΝ

Η ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 151 ,ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ.. ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΕΡΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΟ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ...ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΛΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης