Κατρούγκαλος «αδειάζει» Καμμένο: Δεν έχουμε κανένα λόγο να κλιμακώνουμε την πολεμική

Κατρούγκαλος «αδειάζει» Καμμένο: Δεν έχουμε κανένα λόγο να κλιμακώνουμε την πολεμική

«Επειδή τα εθνικά μας δίκαια είναι αγκυροβολημένα στη διεθνή νομιμότητα, δεν έχουμε κανένα λόγο να επενδύουμε σε κλιμάκωση της φραστικής ρητορικής και της πολεμικής» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, εκπέμποντας σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τα «θα τσακίσουμε» και «θα συντρίψουμε» τους Τούρκους

katr_main01
Σε τελείως άλλο μήκος κύματος από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας... εκπέμπει το υπουργείο Εξωτερικών, ειδικά όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά και στη ρητορική υψηλών τόνων που χρησιμοποιεί ο Πάνος Καμμένος

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, «άδειασε» τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τους δηλώσεις του ότι «θα τσακίσουμε» και «θα συντρίψουμε» τους Τούρκους, εάν αμφισβητήσουν την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα.

Όπως είπε, όταν η συζήτηση στο Συμβούλιο πήγε στα ελληνοτουρκικά, «επιβεβαιώθηκε η πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ότι ακριβώς επειδή τα εθνικά μας δίκαια είναι αγκυροβολημένα στη διεθνή νομιμότητα, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να επενδύουμε σε κλιμάκωση της φραστικής ρητορικής και της πολεμικής».

«Δεν έχουμε κανένα λόγο να επενδύουμε σε κλιμάκωση της φραστικής ρητορικής. Η άλλη πλευρά έχει διάθεση αναθεωρητισμού και χρειάζονται οι τουρκικές προκλήσεις» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά «με εγρήγορση και νηφαλιότητα επιβεβαιώνει ότι τα εθνικά μας δίκαια είναι εξασφαλισμένα», ενώ αναφέρθηκε και στις τριμερείς διπλωματικής πρωτοβουλίες, αλλά και στη γενικότερη αναγνώριση της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας.

Κλείσιμο
Επίσης, όπως ανέφερε, ενημέρωσε αναλυτικά τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις πρόσφατες εξελίξεις σε μια σειρά ζητημάτων που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι, μιλώντας χθες από τη Λέρο, ο κ. Καμμένος κλιμάκωσε την ρητορική του κατά της Άγκυρας, λέγοντας: «Να ξέρουνε πολύ καλά όλοι αυτοί οι οποίοι προκαλούν ότι καλό θα ήταν γι' αυτούς να παραμείνουν μόνο στις λεκτικές προκλήσεις. Από κει και πέρα, ένα χιλιοστό κίνησης αν κάνουνε, θα τους τσακίσουμε, θα τους συντρίψουμε».

«Εμείς θέλουμε την ειρήνη, θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά και αγαπημένοι, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό» προσέθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Μήνυμα Καμμένου: Καλό θα ήταν όλοι αυτοί που προκαλούν να παραμείνουν στις λεκτικές προκλήσεις

Αναλυτικά οι δηλώσεις Κατρούγκαλου:

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Είχαμε μια ουσιαστική και νηφάλια συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, σε πνεύμα εθνικής συνεννόησης, παρά τη διαφορά απόψεων που καταγράφηκε. Θέλω να σας πω αρχικά, ότι εγώ και άλλοι ομιλητές και από άλλα κόμματα, επισημάναμε τη σημαντική συμβολή του Νίκου Κοτζιά στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής και όλοι -τονίζω το «όλοι»- καταδίκασαν απερίφραστα και χωρίς καμία επιφύλαξη, τις πρόσφατες απειλές εναντίον του.

Το Εθνικό Συμβούλιο δεν ήταν έκτακτο, ήταν προγραμματισμένο, ακριβώς γιατί ήθελα να ενημερώσω τους εκπροσώπους των κομμάτων για πολύ σημαντικές πρόσφατες εξελίξεις, με σημαντικότερη στρατηγικά την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου. Εκ των πραγμάτων όμως -επειδή συνέπεσαν με την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας- μας απασχόλησαν και τα Ελληνοτουρκικά αυτοτελώς. Ήταν άλλωστε κι ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Εκεί επιβεβαιώθηκε η πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ότι ακριβώς επειδή τα εθνικά μας δίκαια είναι αγκυροβολημένα στη διεθνή νομιμότητα, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να επενδύουμε σε κλιμάκωση της φραστικής ρητορικής και της πολεμικής.

Η άλλη πλευρά είναι, ακριβώς επειδή έχει μια πολιτική αναθεωρητισμού απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο, που χρειάζεται τις ρητορικές εξάρσεις και τις κενές προκλήσεις. Εμείς, με εγρήγορση και νηφαλιότητα, επιβεβαιώνουμε ότι τα εθνικά μας δίκαια είναι εξασφαλισμένα, όχι μόνο από την αναβάθμιση της διεθνούς μας θέσης, που όπως σας είπα, και οι τριμερείς διπλωματικές μας πρωτοβουλίες και η γενικότερη αναγνώριση της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας εξασφαλίσουν, αλλά και από την αποτρεπτική δύναμη, και θέλω να το τονίσω αυτό, των Ενόπλων Δυνάμεών μας.

Στη συνέχεια ενημέρωσα αναλυτικά τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις πρόσφατες εξελίξεις σε μια σειρά από θέματα, τις τριμερείς πρωτοβουλίες της κυβέρνησής μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερη έμφαση έδωσα στο Στρατηγικό Διάλογο με τις ΗΠΑ, ο οποίος όχι απλώς αναδεικνύει ότι οι σχέσεις μας με τη χώρα αυτή είναι στο καλύτερο σημείο από ποτέ, αλλά και ότι αντανακλούν ακριβώς την επιβεβαίωση, του ότι η Ελλάδα δεν είναι απλώς σταθερή χώρα, αλλά και «εξάγει» σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή.

Προφανώς συζητήθηκε και το Μακεδονικό και απάντησα σ’ ερωτήσεις που αφορούσαν διαδικαστικές πλευρές της κύρωσης της Συμφωνίας. Είπα ότι κατά τη γνώμη μου επιβεβαιώθηκε πλήρως η θέση μας ότι η Συμφωνία κατοχυρώνει ιθαγένεια και όχι εθνότητα -δε θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς- αλλά και οι πρόσφατες τροπολογίες στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης αυτό το επιβεβαιώνουν.

Δεν έχω καμία αμφιβολία, ότι με αίσθηση εθνικής ευθύνης, η πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου, θα κυρώσει τη συμφωνία αυτή.

Τέλος, μας απασχόλησε και το ζήτημα της προστασίας της Μειονότητάς μας στη Αλβανία, ενόψει του νόμου, με τρόπο απαράδεκτο, αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομιμότητα - και ως προς αυτήν δεν αναφέρομαι μόνο στις υποχρεώσεις της Αλβανίας για την ενταξιακή της προοπτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στις γενικότερες υποχρεώσεις της απέναντι στον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Αλλά ταυτόχρονα, επιβεβαίωσα από την πλευρά μας, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, πως θεωρούμε ότι πρέπει να προστατευθούν και οι διμερείς μας σχέσεις και καλέσαμε επανειλημμένα για το σκοπό αυτό, την άλλη πλευρά, τη αλβανική κυβέρνηση, να το λάβει αυτό σοβαρά υπ' όψιν. Εμείς εξακολουθούμε να είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με την αυτονόητη, όμως, προϋπόθεση του εκ μέρους τους σεβασμού του ευρωπαϊκού θεσμικού κεκτημένου, του Διεθνούς Δικαίου και προφανώς και των δικαιωμάτων της Μειονότητάς μας εκεί, που ως ιστορική Εθνική Μειονότητα, έχει ρίζες και δικαιώματα που έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Νομίζω ότι υπήρξε ένα κλίμα αντίληψης, παρά τις μεμονωμένες διαφοροποιήσεις ή και τις συνολικότερες διαφοροποιήσεις που υπήρχαν. Εμείς θα συνεχίσουμε ως κυβέρνηση να επιδιώκουμε να υπάρχει ένα κλίμα εθνικής ομοψυχίας για τα κρίσιμα, τουλάχιστον, εθνικά ζητήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η δήλωση του Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ, έχει τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Έχουμε απόλυτη ταύτιση με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Είπα και προηγουμένως ότι εμείς δεν έχουμε κανένα συμφέρον να οξύνουμε την πολιτική ρητορική, αλλά από την άλλη μεριά, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, έστειλε ένα σαφές σήμα για την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έπρεπε να κάνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στη Βουλή;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη γειτονική χώρα, που απ ό,τι υπολογίζουμε, θα γίνει γύρω στις 15 Ιανουαρίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα μπορούμε να φανταστούμε και τέλη Γενάρη;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ξεκινά μια περίοδος από τις 15 - κατά πάσα πιθανότητα - Ιανουαρίου και αμέσως μετά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία ισχυρίζεται ότι μαζί θα πρέπει να κυρώσουμε και το Πρωτόκολλο Εισδοχής στο ΝΑΤΟ, αυτό καταλάβαμε.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Θα σας απαντήσω και σ’ αυτή την ερώτηση. Βεβαίως, επιβεβαίωσα την πολιτική θέση που θα θυμόσαστε, η Νέα Δημοκρατία επικαλείτο ως το κεκτημένο του Βουκουρεστίου. Πρώτα όνομα, μετά ένταξη. Εμείς δεν πετύχαμε απλώς την επίλυση του ονόματος, εμείς πετύχαμε και την Αναθεώρηση του Συντάγματος και την πλήρη άρση κάθε κινδύνου, κάθε υποψίας αλυτρωτισμού. Και προφανώς, μετά από την εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης της άλλης πλευράς, θ’ ακολουθήσει, όπως θέλει πάγια η εθνική γραμμή, και η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Σας ευχαριστώ πολύ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης