ΝΔ: Γιατί είναι απόλυτη η κυριαρχία του Μητσοτάκη έναντι του Τσίπρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις

dimoskopisi-new

Την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει φτάσει στο ανώτατο εκλογικό του όριο ενώ η διαφορά του από τη Νέα Δημοκραία είναι σε διψήφια επίπεδα

Σε μια αποτίμηση των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκαν μετά την παρουσία τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Αλέξη Τσίπρα στη φετινή ΔΕΘ προχωρούν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας τονίζοντας ότι σε όλες τις μετρήσεις δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα: Αφενός είναι απόλυτη η πολιτική κυριαρχία του προέδρου της ΝΔ έναντι του σημερινού πρωθυπουργού και αφετέρου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει φτάσει στο ανώτατο εκλογικό του όριο την ώρα που η διαφορά του από τη Νέα Δημοκραία είναι σε διψήφια επίπεδα.

«Παράλληλα οι ίδιες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι πέφτει στο απόλυτο κενό η συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης να κολλήσει στη ΝΔ την ταμπέλα του δήθεν νεοφιλελεύθερου -και ταυτοχρόνως ακροδεξιού(!)- κόμματος, με στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί ως ένα τάχα κανονικό κεντροαριστερό κόμμα» λένε από την Πειραιώς.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι οι δημοσκοπήσεις αυτές αποτυπώνουν και το γεγονός ότι επιτυγχάνονται οι δύο στόχοι που είχε θέσει η ΝΔ, για την πλήρη συσπείρωση της εκλογικής βάσης του Σεπτεμβρίου του 2015 αλλά και του «επαναπατρισμού» κεντροδεξιών ψηφοφόρων που είχαν προτιμήσει το ΣΥΡΙΖΑ στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Όπως υπογραμμίζουν ξ MRB και η Μetron Analysis που επιχείρησαν μια ευθεία αντιπαράθεση για το πώς είδαν οι πολίτες τους δύο αρχηγούς αναδεικνύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται μακράν του Αλέξη Τσίπρα σε όλες τις συγκριτικές ερωτήσεις. Στο ερώτημα της Μetron «ποιος σας έκανε την καλύτερη εντύπωση στη ΔΕΘ» ο Κυρ. Μητσοτάκης συγκέντρωσε 34% έναντι 16% του Αλ. Τσίπρα, ενώ και στην έρευνα της MRB προηγείται με 35% έναντι 22% στις θετικές κρίσεις. Το πιο καθοριστικό εύρημα όμως είναι ότι ο Μητσοτάκης προηγείται μακράν του Τσίπρα, όχι μόνο στο σύνολο των ερωτηθέντων, αλλά κατεξοχήν σε εκείνους που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι ψηφοφόροι, συντρίβοντας στις θετικές τους εντυπώσεις με 32% τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που λαμβάνει μόλις το 13%.

Η υπεροχή, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι της Πειραιώς, αποτυπώνεται και στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει μάλιστα να υποτιμάται το γεγονός ότι είναι δημοσκοπικά πρωτοφανές ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερέχει κατά κράτος του εν ενεργεία πρωθυπουργού στον συγκεκριμένο δείκτη. Αυτό διαπιστώνεται εδώ και τρία χρόνια, γεγονός που δεν έχει καταγραφεί ποτέ ξανά στην ιστορία των δημοσκοπήσεων στην χώρα μας καθώς ο εν ενεργεία πρωθυπουργός πάντοτε προηγείτο του αρχηγού της αντιπολίτευσης ως καταλληλότερος ακόμη και όταν η κυβέρνησή του υπολειπόταν στην πρόθεση ψήφου. Ποτέ επίσης δεν έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν οι πολίτες να έχουν προεξοφλήσει σε ανύποπτο χρόνο ποιος θα είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών».

Η Νέα Δημοκρατία, όπως επιβεβαιώθηκε και στις τελευταίες έρευνες παραμένει με τεράστια διαφορά μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης, με 57% έναντι 24% (Pulse) ή ακόμη με 65,2% έναντι 16,4% (MRB). Κι όπως λένε συχνά οι ειδικοί, υπενθυμίζουν από την Πειραιώς, πρόκειται για τον μόνο δημοσκοπικό δείκτη ο οποίος δεν έχει διαψευστεί ποτέ μέχρι σήμερα σε εκλογές.

Συντριπτική υπέρ της ΝΔ είναι και η πεποίθηση που έχουν διαμορφώσει οι πολίτες μετά και τη ΔΕΘ για το ποιος από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς τους πείθει ότι έχει ένα συγκροτημένο σχέδιο για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας. Οι προτάσεις του Μητσοτάκη (MRB) χαρακτηρίστηκαν πειστικές από το 39% των πολιτών, εν αντιθέσει με το 23% που έχει απομείνει να πιστεύει τον κ. Τσίπρα.

Ως καθοριστικής σημασίας αναδεικνεύεται από τους επιτελείς της Νέας Δημοκρατίας το γεγονός ότι οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στοχεύουν να στηρίξουν όλους τους Ελληνες και πρωτίστως τη μεσαία τάξη.

Υπενθυμίζουν ότι το 42% των πολιτών απάντησε ότι οι προτάσεις αυτές κατεξοχήν αφορούν τη μεσαία τάξη, έναντι μόνον του 18% που πιστεύει το ίδιο για τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα.

«Η επισήμανση αυτή έχει τεράστια σημασία, διότι η μεσαία τάξη διαχρονικά αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας -σε αυτήν αυτοπροσδιορίζεται το 65-70% των Ελλήνων- και είναι πάντα ο κρισιμότερος δείκτης για την τελική εκλογική συμπεριφορά των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν από λίγους μήνες (στην έρευνα Τάσεις του φετινού Ιουνίου) σε αντίστοιχο ερώτημα της ίδιας εταιρείας ο ίδιος συσχετισμός αποτυπωνόταν με 33% υπέρ της ΝΔ έναντι 23% που συγκέντρωνε ο ΣΥΡΙΖΑ» λένε από το κόμματης αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ως ενδιαφέρον αξιολογείται, δε, από κύκλους της Νέας Δημοκρατίας ότι τα ποσοστά που συγκεντρώνει ο κ. Μητσοτάκης μετά τη ΔΕΘ βρίσκονται πάνω -ή και πολύ πάνω- από την πρόθεση ψήφου της ΝΔ, στοιχείο που δείχνει και τη δυναμική που υπάρχει ενόψει των εκλογών. Αντιθέτως, λένε, όλες οι αντίστοιχες επιδόσεις του κ. Τσίπρα κινούνται ακριβώς στην προβολή της πρόθεση ψήφου του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στην περιοχή του 20-22%.

Επισημαίνουν, δε, ότι ακόμη και σε έρευνες που διεξήγαγε η εταιρεία Prorata (με την οποία συνεργάζεται η Εφημερίδα των Συντακτών) πριν και μετά τις ομιλίες των δύο πολιτικών αρχηγών, προκύπτει ιδιαίτερά εντυπωσιακή μεταστροφή της κοινής γνώμης μετά την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο νέος συσχετισμός αποτυπώνεται στην απάντηση του 33% που θεωρεί ότι η εμφάνιση Μητσοτάκη δημιουργεί αισιοδοξία, έναντι του 13% που απάντησε το ίδιο για την εμφάνιση του Αλ. Τσίπρα. Στην ίδια έρευνα μάλιστα το 50% απάντησε ότι η εμφάνιση Τσίπρα προκαλεί απογοήτευση και θυμό, με μόνο το 25% να απαντά το ίδιο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από τα επιμέρους στοιχεία, όμως, προκύπτει και ένα ακόμη πολύ σημαντικό εύρημα. Διότι μπορεί μεν κάποιες δημοσκοπήσεις να έδειξαν ότι η διαφορά των δύο κομμάτων ελαφρώς μειώνεται, πλην όμως όλοι οι ερευνητές συμφωνούν με την ίδια εκτίμηση: Ότι αυτή η μείωση οφείλεται σε μια μικρή και απολύτως αναμενόμενη αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ και ότι αυτή είναι αδύνατον να συνεχιστεί καθώς το κυβερνών κόμμα φτάνει πια στα όρια που μπορεί να προσεγγίσει στις εκλογές.

Ο λόγος είναι απλός. Όπως έχει ήδη παρατηρηθεί σε όλες ανεξαιρέτως τις έρευνες των τελευταίων ετών ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απωλέσει τουλάχιστον το ⅓ των ψηφοφόρων του του Σεπτεμβρίου του 2015. Οι τελευταίοι που σε ορισμένες ερωτήσεις φτάνουν ακόμη και το 40% δηλώνουν με κάθε τρόπο ότι δεν προτίθενται να εμπιστευτούν για τρίτη φορά τον κ. Τσίπρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία έρευνα της Metron -μετά τη ΔΕΘ-, το 49% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να δηλώνει ότι έχει αρνητική εντύπωση για το έργο της κυβέρνησης Τσίπρα, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό (49%) που δηλώνει και σήμερα ότι “η χώρα μας κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση” παρά το κυβερνητικό αφήγημα περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια.

Με αυτά τα δεδομένα η παρατηρούμενη στις τελευταίες μετρήσεις μικρή μεσοσταθμική αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ από το 50% σε περίπου 55% εκτιμάται από πολλούς δημοσκόπους ότι δείχνει το όριο της εκλογικής επιρροής που μπορεί να φτάσει στις εκλογές. Με απλά λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να διαθέτει άλλες δεξαμενές εισροών δεδομένου ότι οι υπόλοιποι ψηφοφόροι του τον έχουν εγκαταλείψει οριστικά, ενώ ελάχιστες είναι και οι μετακινήσεις ψηφοφόρων που φαίνεται να μπορεί να προσελκύσει από άλλα κόμματα.

Η δεξαμενή όσων απείχαν ευνοεί τη ΝΔ

Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει με τη ΝΔ παρότι κάποιοι θεωρούν ότι έχει φτάσει στο ταβάνι της συσπείρωσης της, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Η ΝΔ διαφαίνεται ότι θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την εκλογική της ισχύ, όχι μόνον λόγω της δυναμικής του Κυριάκου Μητσοτάκη που συγκεντρώνει ποσοστά μεγαλύτερα του κόμματός του, αλλά και γιατί η ΝΔ μπορεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις εισροές που έχει από όλα ανεξαιρέτως τα άλλα κόμματα.

Επιπλέον, όμως, η ΝΔ διαθέτει και την τεράστια δεξαμενή των ψηφοφόρων που απείχαν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και την είχαν απεδειγμένα εμπιστευθεί στο παρελθόν. Συχνά υποτιμάται, για παράδειγμα, ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ψήφισαν 800.000 λιγότεροι ψηφοφόροι σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του ίδιου έτους λόγω και του γεγονότος ότι οι τελευταίες εκλογές διεξήχθησαν με λίστα και όχι με σταυρό που κινητοποιεί τους ψηφοφόρους. Παράλληλα δε ο αριθμός όσων μετέχουν στην εκλογική διαδικασία τα τελευταία χρόνια είναι διαρκώς μειούμενος, γεγονός που επίσης μεταφράζεται σε μια τεράστια δεξαμενή ψηφοφόρων στους οποίους επίσης απευθύνεται η ΝΔ ζητώντας τη θετική τους ψήφο. Πόσο μάλλον όταν οι εν λόγω ψηφοφόροι έχουν εμπιστευθεί τη ΝΔ και ποτέ το ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν.

Για το λόγο αυτό άλλωστε όσοι ασχολούνται με τις δημοσκοπήσεις, κρατούν μικρό καλάθι για τα ποσοστά που τελικά θα δείξουν οι κάλπες όποτε κι αν στηθούν. Συμφωνούν όμως σε κάτι: Ότι οι πολίτες που επανακάμπτουν στις κάλπες ύστερα από μια περίοδο αποχής, σπάνια το πράττουν για να ανανεώσουν τη θητεία μιας κυβέρνησης. Επανακάμπτουν γιατί επιθυμούν και προσβλέπουν σε μια πολιτική αλλαγή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (29)

Panos

Πώπω ανάλυσηηη! Αναλυσάρα μιλάμε...

Βαλεντίνη

Το έχω ξαναγράψει και άλλες φορές ο Τσίπρας, ωσάν μεγάλος ψεύτης και λαϊκιστής , έπρεπε να έχει απέναντί του έναν αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης μάγκα και τσαμπουκά , έναν αληταρά , να τον βάλει από κάτω (λεκτικά εννοώ) και να τον συντρίψει.!! Ο Κυριάκος είναι άνθρωπος ήπιων τόνων, με αστική ευγένεια, δεν είναι ο ρήτορας που συνεπαίρνει τα πλήθη, γιατί , κυρίως οι Έλληνες, από τέτοιους συγκινούνται. Όμως πιστεύω, ότι είναι άνθρωπος των πράξεων , εκεί είναι η διαφορά με τον Τσίπρα . Υπάρχουν άνθρωποι που είναι λόγια , λόγια και υπάρχουν άνθρωποι των πράξεων Το συναντούμε αυτό στην καθημερινότητά μας.... Το κακό όμως σήμερα για μένα, είναι η πλήρης ισοπέδωσης των πάντων, ότι όλοι ίδιοι είναι.!!!! Δεν είναι δυνατόν να ισχύει κάτι τέτοιο . Από το σπίτι μιας νοικοκυράς , που μπαίνεις μέσα και λάμπει από καθαριότητα, μέχρι το σπίτι της βρωμιάρας, που ψάχνεις το διακόπτη, γιατί δεν τον βρίσκεις από τη λιγδα . Το ίδιο συμβαίνει και με γιατρούς, υπάρχουν αυτοί που σώζουν ζωές και αυτοί που εξαιτίας τους χάνονται ζωές . Δικηγόρους , ταξιτζήδες , σε όλα τα επαγγέλματα Το χειρότερο όλων όμως , είναι ότι ο Τσίπρας διχάζει τον ελληνικό λαό.... Παρουσιάζει ένα αγγελικό πρόσωπο, ενώ μέσα του φωλιάζει τόση κακία προς τους αντιπάλους του.... Πώς θέλει να κυβερνήσει άραγε ένα λαό διχασμένο, να σφάζεται ο ένας με τον άλλον ( δέστε εδώ στα σχόλια ) Ποιος ηγέτης το θέλει αυτό ; Ολοι μαζί σαν άτομα , με τις οικογένειές μας, αποτελούμε το έθνος , το κράτος. Φαντάζεστε σε ένα σπίτι, να μη μιλάει ο αδερφός τον αδερφό , το παιδί τη μάνα και το αντίστροφο! Πώς θα πορευτούμε σαν Έλληνες , πώς θα ζήσουμε με κακία και διχόνοια ανάμεσα μας ; Ο Κυριάκος φαίνεται ενωτικός και καλά κάνει... Όπου υπάρχει γκρίνια καί φαγούρα, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα καί τίποτε καλό δεν προκύπτει !!! Ο χρόνος θα δείξει !!! Πάντως άνθρωποι που έχουν αυταπάτες όπως ο Τσίπρας, καλά θα κάνουν να τις κρατούν για το σπίτι τους και όχι για το λαό .... Ο λαός ζεί με πραγματικότητα και όχι με αυταπάτες !!!!!!!

Εχεις πλακα.

Μηπως ξερεις να μας πεις γιατι ο λαος πηγε και ψηφισε συριζα και οχι την ΝΔ και την πατησε ξανα??

εμπιστευομαι τον Κυριακο

περισσότερο από τον κ.Τσίπρα αλλά δεν θα τον ψηφίσω αν και ανήκω στην μεσαία ταξη.Τον εμπιστευομαι γιατι με αυτον θα αλλάξει το κλίμα έστω και αν δεν μπορέσει η δεν τον αφήσουν να υλοποιήσει όλα λεει παρά το ότι η κυβέρνηση του πατέρα του με κυνήγησε,χρωστάω και χάρη στη ΝΔ γιατι με βοήθησε σε μια φάση η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή,αν και δεν ήμουν δικό τους μάλλον φανατικός αντίπαλος τους.Δεν θα τον ψηφίσω όμως άμα δεν πάρει σαφή θέση για ρουβικωνες ,εξαρχεια,πανεπιστήμια σύριγγες καινοαρεμποριο απέξω ,γκέτο αβατα,μάζεμα όλων των λαθρομεταναστών σε κλειστά κέντρα και επιστροφή στις χώρες τους.Καλες οι οικονομικές εξαγγελίες αλλά τώρα προέχουν άλλα η ασφάλεια η δημόσια υγεία οι λαθρομετανάστες τα ναρκωτικά η βία των ρουβικωνων,η επιδρομή αλλοφυλων που λένε και οι γραφές και μετά όλα ταλλα.Αμα δεν πάρει σαφη θέση δεν πειράζει μοιραζουν κι αλλά ψηφοδέλτια πριν μπουμε στο παραβάν.Ε και που ειστε;Κανονιστε να έχει τελειώσει η δίκη μέχρι τις εκλογές γιατι τη βλέπω με διψήφια ποσοστά.Ξερετε ποια.....

Στέλιος

Έχει έρθει η συντέλεια της χώρας και η ΝΔ έχει κολλήσει δημοσκοπικά αντί να έχει τριψήφια(!!!) διαφορά από τα καθεστωτικά κομμούνια. Δε τραβάει ο Κυριάκος λέμε. Σουλουπώστε τον λίγο και αγριέψτε επιτέλους. Δεν διεκδικείτε ψήφο Ελβετών ή Καναδών, ο Έλληνας είναι θερμόαιμος. Ξυπνάτε επιτέλους!

λαθος κανεις

δεν γίνεται δουλειά με διαγραφές και τη νοοτροπία ο νικιτης τα παίρνει όλα.Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πέσει πολύ ,μπορεί να χάσει τις εκλογές και την κυβερνηση αλλά θα διατηρήσει μεγάλα ποσοστά και θα έχει ρυθμιστικό ρολο,γιατί κάνει αυτό που κάνουν Ελβετία Καναδά Ευρώπη,κυβερνήσεις συνεργασίας,ένωσε πολλές συνιστώσες και σιγά σιγά γίνεται καθεστώς

Αθηναιος

Και με τους λαθρο,που ειναι 3-4 εκατομμυρια τι θα γινει ; Θα φερει και αλλους Αλβανους,Πακιστανους κλπ ; Δεν παιρνει θεση. Δεν θα τον εμπιστευτω,δεν γινεται.

Εσύ τι λές?

Μπορεί να βγεί να πει ότι θα τους μαντρωσει? Όχι. Μπορεί να το κάνει, έστω για να φάει το ποσοστό της Χ.Α.? Ναι, και θα το κάνει. Και μάλιστα θα το κάνει πολύ καλύτερα από τους Συριζαιους, σε κλειστές οργανωμένες δομές, με κατηγοριοποίηση λαθρομεταναστών ανάλογα με την εθνικότητα και την οικογενειακή κατάσταση. Ένα στρατόπεδο για όλους τους π.χ. Αφγανούς, με αλλα τμήματα για τους ενήλικες άρρενες και άλλα για τα γυναικόπαιδα. Κλειστά και φυλασσόμενα για καλό δικό τους και δικό μας. Όχι το χάος της Μοριας που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ για να κονομανε τις ενισχύσεις της ΕΕ οι ημέτεροι. Γιατί αγριεψε έτσι ο Καμμένος λές με τον Φιλελεύθερο? Γιατί φορτώνει τα κόστη των λάθρομεταναστων στις Ε.Δ. ενώ από πίσω δικές του ΜΚΟ πληρώνονται για να ταισουν και να φροντίζουν και καλά τους λαθρομετανάστες...

ξεχνατε

οτι η συντριπτικη πλειοψηφια αναποφασιστων ψηφοφορων παρα τη μικρη συσπειρωση εξακολουθει να ειναι στον συριζα ενω η ωδ εχει πιασει ταβανι, οι συγκεκριμενοι εχουν αντιδεξια χαρακτηριστικα κ στο τελος εστω με βαρια καρδια θα το ριξουν στον τσιπρα

tha

mpeeeeeeeee!!!!!!!

Δημητριος.-

Θέλω να πω πως πολλοί από εμάς εδώ μέσα δεν είμαστε δεξιοί. Δεν ειμασταν με τον Μητσοτακη το 90 και φυσικα δεν ειμασταν με τον Καραμανλή και τον Σαμάρα. Όμως όντας άνθρωποι του Ιδιωτικού Τομέα και δουλεύοντας από το πρωί ως το βράδυ ο Τσιπρας δεν μας αντιπροσωπεύει. Σε καμια περιπτωση. Ο Μητσοτάκης και με τον λόγο του και με την στάση του είναι με το μέρος του Ιδ. Τομέα. Αναγνωρίζει και διαλαλεί ας πούμε ότι η ανάπτυξη οι μισθοί θα έρθουν μόνο με νέο χρήμα που θα προσπαθήσει να φέρει. Όχι με επιδόματα σε ρομα και μετανάστες όπως ο Τσιπρας. Είμαστε όλοι μαζί του και μακάρι να μην μας διαψεύσει.

Ιδιωτικός υπάλληλος

Εγώ που είμαι υπάλληλος όμως και όχι εργοδότης, η ΝΔ μου έριξε τον βασικό μισθό και κατήργησε τις συμβάσεις. Ο Τσίπρας θα τα επαναφέρει αυτά, επομένως εγώ εκεί θα ρίξω την ψήφο, γιατί το να δουλεύω 8+ ώρες την μέρα για 500 ευρώ σίγουρα δεν είναι σωστό. Ο εργοδότης μου πάλι θα το ρίξει ΝΔ, αλλά και να μειωθεί η φορολογία, δεν νομίζω να μου ανεβάσει τον μισθό.

Σοφόν το σαφές

Βιάζεστε. Το θέμα δεν είναι ο Μητσοτάκης αλλά η παράταξη που εκπροσωπεί. Στην Ελλάδα γίνεται πάντα το ολέθριο λάθος να ταυτίζονται πρόσωπα με πολιτικές. Η αλήθεια είναι μία. Η παράταξη του κ. Μητσοτάκη το 2009 φαλήρισε τη χώρα. Έταξαν το 2004 λαγούς με πετραχήλια όπως το συνηθίζουν μέχρι να πάρουν την καρέκλα και μετά ρήμαξαν το σύμπαν με παρέλαση σκανδάλων, κολλητών, κουμπάρων, λαϊκιστών, άσχετων. Ο Σουφλιάς εμφανιζόταν ο μόνος με έργο...δεκαετίας 50. Δρόμοι και μετρό. Με τέτοια μυαλά κυβέρνησαν και είδατε τι πάθαμε. Όσο για το μακεδονικό, μεγάλη υποκρισία. Το βόρεια Μακεδονία το πρότεινε ο Μητσοτάκης senior ή Νέα τέλος πάντων από το 90 και τον έριξε ο Σαμαράς που έκανε μετά υπουργό το γιό του! Τρελά πράγματα. Εγώ λοιπόν προσωπικά αυτήν τη συγκεκριμένη παράταξη και όχι το πρόσωπο, δεν την ξαναθέλω στην εξουσία.

...

Για όλους τους πονηρούς που θα σπεύσουν να απαντήσουν με το γνωστό τρόπο, όχι, το ότι ο από πάνω δεν είναι ΝΔ δεν τον κάνει αυτόματα ΣΥΡΙΖΑ.

xm

Θα ψηφίσω Μητσοτάκη μόνο και μόνο επειδή φαίνεται να φέρει την πραγματική αλλαγή, το κλεισιμο της εποχής του λαϊκισμού, που ξεκίνησε με Ανδρέα και τον τερμάτισε ο Τσίπρας.

Το καλύτερο σχόλιο!

Κι ίσως το πιο ιστορικά σωστό.

επι πασοκ

έφαγε ψωμάκι ο κόσμος.Ο Τσίπρας αντιγράφει τα συνθήματα και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ κακ τους λογους του Ανδρεα για αυτό κέρδισε με τόση μεγάλη διαφορά τη ΝΔ δύο φορές και θα διατηρήσει μεγάλα ποσοστά γιατί ο κόσμος νοσταλγει τον Ανδρέα και το ΠΑΣΟΚ και θεωρει τον κ.Τσιπρα νέο Ανδρεα

α2

O Μητσοτάκης υπερεχει σχεδον σε όλες τις ποιοτικές ερωτήσεις επειδή προσφερει πειστικο αμερικανο-δυτικοευρωπαικό οραμα σε όσους δεν είναι αριστεροί- σοσιαλιστές (καποτε μονο 40%, τωρα 55%). Υπόσχεται ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ, όχι ισοτηες. Κι ετσι σκαρφαλώνει προς την αυτοδυναμία τσουκου τσουκου. Ο Τσιπρας προσπαθει με επιδόματα και 20ευρω αυξηση μισθου να συγκινησει να τον ξαναψηφίσουν όσοι τον ψηφισαν το 2015 ελπίζοντας σε ριζικά νεα αρχή, σε νέο τρόπο ζωής, σε σεισαχθεια, σε καθολικους μισθους 750 ευρω χωρις παρτάιμερς, σε μονιμη 13η συνταξη, κλπ . Αντ' αυτών ο Τσιπρας τους προσφερει μια μονοτονη γκριζα ζωή Σερβιας-Κουβας- Βενεζουέλας. Ιδια με τα τελευταια 4 χρόνια!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης