Διπλωματικά «καρφιά» και προκλήσεις στη συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου στη Σμύρνη

Διπλωματικά «καρφιά» και προκλήσεις στη συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου στη Σμύρνη

«Έχει αποδεχθεί η ελληνική πλευρά την έναρξη διαλόγου με την Τουρκία χωρίς όρους;» διερωτάται ο Γιώργος Κουμουτσάκος, τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Σμύρνη

kotzias-tsav
«Η ικανότητα να κάνεις καλή σαλάτα συγγενεύει με την τέχνη της διπλωματίας. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να γνωρίζεις την ακριβή αναλογία λαδιού και ξυδιού», συνήθιζε να λέει ένας διάσημος για τις επιτυχίες του διπλωμάτης. Στην περίπτωση της Σμύρνης και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου φάνηκε να παράπεσε ξύδι από την πλευρά της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εγκαινίασε στην Σμύρνη το ανακαινισμένο ελληνικό προξενείο της Ελλάδας. Αυτό βρίσκεται στην ιστορική παραλία της Σμύρνης στην περιοχή Πούντα, στο νούμερο 262 της σημερινής οδού Ατατούρκ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώην οικία του Εμμανουήλ Καπετανάκη, όπου και στεγάζεται το προξενείο, είναι ένα από τα λίγα ελληνικά σπίτια που σώθηκαν στη προκυμαία από την Καταστροφή του 1922.

«Εμείς δεν θα δώσουμε ποτέ άδεια να είναι στα εδάφη μας άνθρωποι που εποφθαλμιούν και χαρακτηρίζονται προδότες από την Ελλάδα, δεν θα φιλοξενήσουμε ποτέ τους πραξικοπηματίες, τους επίδοξους πραξικοπηματίες, ή τους τρομοκράτες», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στον Έλληνα ομόλογό του, αφήνοντας προς στιγμήν τις αβρότητες και δηλητηριάζοντας το κλίμα.

Για να μην υπάρξει καμία αμφιβολία, μάλιστα, τη στιγμή των εγκαινίων, πάνω από την προκυμαία της Σμύρνης πέταξαν τουρκικά μαχητικά, σε ιδιαίτερα χαμηλό ύψος, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός εκκωφαντικού ήχου, τόσο έντονου που διακόπηκε η τελετή. Συγχρόνως, η Τουρκία συνέχιζε την κλιμάκωση την επιθετικότητάς της στο Αιγαίο. Τουρκικά αεροσκάφη, δύο εκ των οποίων ήταν οπλισμένα, προέβησαν σε έξι παραβάσεις του FIR Αθηνών, καθώς και σε μία παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου στο Ανατολικό Αιγαίο.

Το διπλωματικό καρφί του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όμως, δεν το άφησε αναπάντητο ο Νίκος Κοτζιάς. Ευχαριστώντας τον ομόλογό του και την Τουρκία για τη φιλοξενία που δίνει στους Έλληνες διπλωμάτες, τόνισε: «Εμείς δεν φιλοξενούμε τρομοκράτες. Αυτό που έχουμε πάντα στη χώρα μας είναι τις διαδικασίες του Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου. Σε αυτό πιστεύουμε ότι στηρίζονται και οι σχέσεις μας, η φιλία μας, η κοινή μας πορεία στην Ευρώπη».

Πέραν από την εθιμοτυπική φύση της επίσκεψης Κοτζιά, οι δύο υπουργοί είχαν γεύμα εργασίας, στο οποίο συζήτησαν «ζητήματα που σχετίζονται με τις διμερείς σχέσεις», όπως ειπώθηκε επισήμως. Οι διεργασίες αυτές ήρθαν αμέσως μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, με τις οποίες επανέλαβε τις πάγιες διεκδικήσεις της Τουρκίας σε όλο το εύρος των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Κλείσιμο
Δύο ερωτήματα στην κυβέρνηση για την τακτική που ακολουθεί απέναντι στην Τουρκία, έθεσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Σμύρνη. «Πριν από τρεις ημέρες ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου ζήτησε διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας χωρίς όρους και έναρξη υψηλόβαθμων επισκέψεων μεταξύ των δύο χωρών, επαναλαμβάνοντας ταυτοχρόνως τις πάγιες θέσεις της Άγκυρας σε όλο το εύρος των αξιώσεών της. Στα όσα προκλητικά είπε, καμία αντίδραση δεν υπήρξε από την πλευρά του ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών, παρά μόνον η αντίδραση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και της κοινής γνώμης. 1. Έχει αποδεχθεί η ελληνική πλευρά την έναρξη διαλόγου χωρίς όρους; Έχει παραιτηθεί, δηλαδή, από την πάγια ελληνική θέση ότι το διεθνές δίκαιο αποτελεί βάση οποιαδήποτε συζήτησης; 2. Έχει αποδεχθεί να συζητήσει τουρκικές αξιώσεις που η Ελλάδα παγίως απέρριπτε ως παντελώς ανυπόστατες;» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα πάντως, στο πρόγραμμα του Νίκου Κοτζιά υπάρχει μία ιδιαίτερα σημαντική τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, που στο μενού της θα έχει όχι μόνο τα ενεργειακά αλλά και τα θέματα ασφάλειας. Τους τρεις υπουργούς, βέβαια, θα απασχολήσουν και οι εξελίξεις στην περιοχή, στις οποίες φυσικά κορυφαία θέση έχει η κατάσταση στην Τουρκία και η ανατροπή ισορροπιών που επιφέρει η κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης