Έμμεση απαίτηση Τσαβούσογλου για τους 8: Πραξικοπηματίες που στοχεύουν την Ελλάδα δεν θα βρίσκουν καταφύγιο στην Τουρκία

kotzias_tsavousoglou_mesa

Μετά τη δήθεν σύγκρουση, οι δύο υπουργοί έκαναν περίπατο στη Σμύρνη... - Σταθήκαμε στην Τουρκία στο θέμα του πραξικοπήματος σχολίασε από την πλευρά του ο Νίκος Κοτζιάς

Την απαίτηση της Άγκυρας, η Αθήνα να εκδώσει τους 8 Τούρκους πραξικοπηματίες που βρίσκονται στην Ελλάδα, επανέλαβε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον Νίκο Κοτζιά, κατά την τελετή επανεγκατάστασης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, στο ανακαινισμένο ιδιόκτητο κτήριο Καπετανάκη, στη Σμύρνη. 

Παράλληλα, από τις δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών στη Σμύρνη, διεφάνη η πρόθεση για επανέναρξη διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ntv, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι από καιρού εις καιρό οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν φουρτουνισμένες στιγμές, όμως βλέπουν το διάλογο ως λύση για κάθε πρόβλημα. Η Τουρκία και η Ελλάδα αποτελούν δύο κράτη με δεμένη γεωγραφία και ιστορία. Αποτελούμε δύο μεγάλους πολιτισμούς, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με το ntv ο Τσαβούσογλου είπε ότι «και οι δύο χώρες έχουν αμέτρητα πολιτιστικά μηνύματα. Στις γλώσσες μας υπάρχουν 5.000 λέξεις. Αυτές φέρνουν κοντά τους λαούς μας. Υπάρχουν μέρες που δεν συμφωνούμε, φουρτουνιασμένες μέρες, αλλά βλέπουμε τον διάλογο ως λύση. Δεν είναι μυστικό το ότι διαφωνούμε. Οι προδότες και οι πραξικοπήματίες που στοχεύουν την  Ελλάδα δεν μπορούν να βρίσκουν καταφύγιο στη χώρα μας. Δεν θα το επιτρέψουμε».

Από την πλευρά του ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε: «Σήμερα, στις δυο χώρες μας είναι επικεφαλής δυο μεγάλες προσωπικότητες - ηγέτες οι οποίοι, βασισμένοι στο Διεθνές Δίκαιο, μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που εκκρεμούν. Για ένα κοινό μέλλον, με σταθερότητα στην περιοχή. Για μια σταθερή και αναπτυσσόμενη Τουρκία, για μια σταθερή και αναπτυσσόμενη Ελλάδα», αποκαλώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «μεγάλη προσωπικότητα», αναφορά που  θα συζητηθεί.

Εκτός αυτού ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι «σταθήκαμε στην Τουρκία στο θέμα του πραξικοπήματος». ενώ κατά ον επίσημο χαιρετισμό του στην τελετή των εγκαινίων ανέφερε: «Εμείς δεν φιλοξενούμε τρομοκράτες. Αυτό που έχουμε πάντα στη χώρα μας είναι τις διαδικασίες του Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου. Σε αυτό πιστεύουμε ότι στηρίζονται και οι σχέσεις μας, η φιλία μας, η κοινή μας πορεία στην Ευρώπη»

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρχαν πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από την προκυμαία της Σμύρνης ως μία μορφή χαιρετισμού.


Στην τελετή είχαν προσκληθεί ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος, ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος Σμύρνης, εκπρόσωποι του Προξενικού Σώματος στη Σμύρνη.

Τα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου πραγματοποιούνται λίγες μόλις εβδομάδες μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, η σύλληψη και η αυθαίρετη κράτηση των οποίων είχε αναστείλει επ’ αόριστον την τελετή η οποία επρόκειτο αρχικώς να πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου.

Στη συνέχεια οι δύο υπουργοί έκαναν έναν περίπατο στη Σμύρνη μέχρι το εστιατόριο στο οποίο είχε προγραμματιστεί επίσημο γεύμα.

Izmir1
Izmir2
Izmir3
Izmir4


Το ιστορικό κτήριο και η καθυστέρηση ανακαίνισης

Το κτήριο Καπετανάκη βρίσκεται στην προκυμαία της Σμύρνης και αποτελεί σημείο ιστορικής αναφοράς του Ελληνισμού. Διεσώθη κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αποτελώντας ένα από τα λιγοστά διασωθέντα παλαιά κτήρια της πόλης. Από το 1924, που επαναλειτούργησε η Προξενική Αρχή της Ελλάδας στη Σμύρνη μέχρι το 1955, το Γενικό Προξενείο στεγαζόταν σε διάφορα μισθωμένα ακίνητα επί της ιστορικής προκυμαίας της πόλης.

Το νεοκλασικό κτήριο κληροδότησε στο Ελληνικό Δημόσιο, το 1948, ο ομογενής Εμμανουήλ Καπετανάκης. Το 1955 παραδόθηκαν τα κλειδιά από τον Νομάρχη Σμύρνης. Διεκόπη, κατά αυτόν τον τρόπο η δικαστική διαδικασία για την αναγνώριση της ελληνικής κυριότητας του ακινήτου, σε μία προσπάθεια της Τουρκίας να κατευνάσει τη διεθνή κατακραυγή εναντίον της για τα Σεπτεμβριανά. Έκτοτε, το κτήριο Καπετανάκη στέγασε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος έως το 2001, οπότε και κρίθηκε ακατάλληλο, λόγω στατικών προβλημάτων.

Μετά από καθυστέρηση ετών, η σχετική σύμβαση ανακαίνισης-αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου υπεγράφη το 2015. Τον Οκτώβριο του 2016 έγινε η προσωρινή παράδοση του έργου από την ανάδοχο εταιρεία. Το κόστος της ανακαίνισης-αποκατάστασης καλύφθηκε από εθνικούς πόρους, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
video placeholder

Αναλυτικά η ομιλία Κοτζιά:

Είναι μεγάλη χαρά, για την ελληνική διπλωματία και εμένα προσωπικά, να κάνουμε τα εγκαίνια του ανανεωμένου Προξενείου της Ελλάδος στη Σμύρνη. Είναι μεγάλη μου χαρά αυτά τα εγκαίνια να τα κάνω παρουσία του ομολόγου μου, Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlüt Çavuşoğlu. Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο κράτη, έχουμε βρει με τον κ. Çavuşoğlu ένα δρόμο συνεργασίας, φιλικών σχέσεων και κοινής δράσης, όπου μπορούμε.

Η αποκατάσταση αυτού του επιβλητικού κτηρίου είναι η αποκατάσταση του παρελθόντος, του παρόντος και ενός δημιουργικού μέλλοντος. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών -παρά την κρίση που είχαμε- αποκαθιστά, με σειρά μέτρων, κτήρια ιστορικού χαρακτήρα της ελληνικής διπλωματίας, όπως είναι το παρόν στη Σμύρνη, το κτήριο «Σεφέρη» στην Κορυτσά, η Πρεσβεία μας στο Βερολίνο. Εδώ θέλω να ανακοινώσω ότι θα βάλουμε και τη λυδία λίθο για την Πρεσβεία μας στην Άγκυρα.

Θέλω να ευχαριστήσω όσους εργάστηκαν για αυτήν εδώ την ημέρα, την Πρόξενό μας την κα Παπούλια, όλο το προσωπικό του Προξενείου μας, την Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου μας. Να ευχαριστήσω, ακόμα, τους ντόπιους εργαζόμενους που με την τέχνη τους συνέβαλαν στην αποκατάσταση αυτού του πανέμορφου κτηρίου.

Ευχαριστώ και τους Τούρκους επισήμους για την παρουσία τους, αλλά ιδιαιτέρως τον Μητροπολίτη Σμύρνης, κ. Βαρθολομαίο.

Όλα αυτά τα πρόσωπα και πρώτα-πρώτα ο ομόλογός μου ο κ. Çavuşoğlu, θα μας φέρουν την καλή τύχη που χρειαζόμαστε για να αναπτύξουμε τις δραστηριότητες του Προξενείου.

Η Σμύρνη είναι μια πανέμορφη πόλη, είναι η πόλη των ονείρων, της τραγωδίας και της δημιουργικότητας. Είναι η πόλη όπου για άλλη μια φορά συναντιέμαι με τον φίλο μου, τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, με τον οποίο συνεργαζόμαστε για πιο δημιουργικές και πιο παραγωγικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη. Οι δυο μας εργαζόμαστε όχι μόνο για καλύτερες σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη, αλλά και για να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Σήμερα, στις δυο χώρες μας είναι επικεφαλής δυο μεγάλες προσωπικότητες - ηγέτες οι οποίοι, βασισμένοι στο Διεθνές Δίκαιο, μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που εκκρεμούν. Για ένα κοινό μέλλον, με σταθερότητα στην περιοχή. Για μια σταθερή και αναπτυσσόμενη Τουρκία, για μια σταθερή και αναπτυσσόμενη Ελλάδα.

Η Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια, βγαίνει από την κρίση. Συμπαρασταθήκαμε και συμπαραστεκόμαστε στην Τουρκία ενάντια σε κάθε είδους πραξικοπηματίες και είμαστε σίγουροι ότι θα βρει και θα διατηρήσει τη σταθερότητά της στον οικονομικό της δρόμο.

Η Σμύρνη είναι η πόλη της Δύσης εδώ στην Τουρκία. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι το κέντρο του πολιτισμού και της ιστορικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Ο Θεός και ο Αλλάχ μας έδωσαν τη δυνατότητα και τη δυσκολία, καμιά φορά, να είμαστε γείτονες.

Αυτό το Προξενείο είναι ένα Προξενείο φιλίας, αγάπης ανάμεσα στους γείτονες και η παρουσία του ομολόγου μου, του Mevlüt Çavuşoğlu, επιβεβαιώνει αυτή τη φιλία και αυτή τη μάχη που δίνουμε για ένα κοινό, ειρηνικό, σταθερό μέλλον.

Κυρία Παπούλια, ευχαριστούμε για όλη τη δουλειά που κάνατε για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Όπως και τον Πρέσβη μας, τον κ. Μαυροειδή.

Mevlüt, ευχαριστώ πάρα πολύ που ήρθες μέσα σε αυτή τη ζεστή -και μεταφορικά και κυριολεκτικά- ατμόσφαιρα. Είναι μία ατμόσφαιρα όπως είναι πάντα ζεστές οι καρδιές μας όταν συναντιόμαστε. Χαίρομαι που είμαι για το Προξενείο μας, εδώ στην Τουρκία και πάλι. Που με υποδέχεσαι στη χώρα σου και χαίρομαι που σε υποδέχομαι στο Προξενείο μας. Ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σου.

Ευχαριστώ όλους σας που ήρθατε.

Ευχαριστώ πολύ τον φίλο μου Mevlόt. Ευχαριστώ την Τουρκία για την φιλοξενία που δίνει στους διπλωμάτες μας. Εμείς δεν φιλοξενούμε τρομοκράτες. Αυτό που έχουμε πάντα στη χώρα μας είναι τις διαδικασίες του Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου. Σε αυτό πιστεύουμε ότι στηρίζονται και οι σχέσεις μας, η φιλία μας, η κοινή μας πορεία στην Ευρώπη.

Πάντα υπογραμμίζω ότι μια ευρωπαϊκή Τουρκία, μια Τουρκία κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι το μέγιστο κέρδος για την Ελλάδα. Δεν μπορώ να φανταστώ το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς αυτή την ειδική σύνδεση με την Τουρκία. Αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε εκείνη την ημέρα. Πρέπει πολύ νωρίτερα να καταργηθεί η απαίτηση βίζας από τους Τούρκους πολίτες και να έχει μια δουλειά λιγότερη το Προξενείο μας.

Η Τουρκία δικαιούται την υλοποίηση των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ό,τι συμφωνούμε πρέπει να υλοποιείται κι από τις δύο πλευρές.
video placeholder

ΣΧΟΛΙΑ (24)

Ψαθάκιας

Αφού χαζογελούσε όταν τα f-16 χαιρέτησαν μετά πήγαν για παραβίαση του FIR. Γκουντ Ντιπλομασι ε;

ω

Στην ξοφλημενη, μαραζωμενη και δημογραφικα συρρικνουμενη Ελλαδα που εχει χασει το 1/4 της οικονομιας της και οπου η αναπτυξη δε λεει να ρθει, θεωρουμε οτι ο Τουρκικος γιγαντας των σφριγηλων και νεων 80μυριων που βραζει το αιμα τους για νεα εδαφη και δοξες, ειναι στα...προθυρα της διαλυσης. Θεωρουμε δε, οτι το να κατεβαζει στολους και αεροπλανα, να απειλει απο Αμερικη μεχρι Γερμανια, και το να την φοβουνται και να την υπολογιζουν ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ στον πλανητη, ειναι...ενδειξη αδυναμιας. Στα ταραγμενο μας μυαλο, οι υποχωρησεις χωρις ανταλλαγματα της Ελλαδας εναντι ακομα και κρατιδιων οπως τα Σκοπια και η Αλβανια ειναι, φανταζομαι, ενδειξεις "ψυχραιμης ισχυος". Σε οποιονδηποτε δεν πασχει απο αλτσχαιμερ ειναι πλεον φανερο οτι η δορυφοριοποιηση της Ελλαδας υπο την Τουρκια εχει σχεδον ολοκληρωθει. Μονο κατι Ελληνες εχουν απομεινει να θεωρουν τα ρεζιλια και την φανερη πλεον σε ολους παρακμη της χωρας τους, ως σημαδια της...επικειμενης καταρρευσης της Τουρκιας η οποια παρα τις καποιες κρισεις (ολες οι μεγαλες Δυναμεις αντιμετωπιζουν μεγαλες κρισεις) εφορμα, διεκδικει, επιτιθεται και εξαπλωνεται σε ολα τα μετωπα. Η Ελλαδα εχει βαρεσει υποχωρηση σε ολα τα μετωπα και την ιδια στιγμη κραυγαζει "θριαμβος!". Οσο για τα πετρελαια και τα αερια της Ελληνικης ΑΟΖ (η οποια ποτε δεν θα ανακυρρηχθει) , ειναι πλεον βεβαιο οτι θα τα μοιραστουν κυριως οι Τουρκοι με τους μεγαλους Δυτικους.

zz

Καραγκιόζη Κοτζια , όταν ο ΧΡΙΣΤΟΣ γιος του ΘΕΟΥ γύριζε ο δικός σου Αλλάχ ούτε σε υγροποιημένη μορφή δεν υπήρχε . Συνέκρινε τον ΘΕΩ με τον Αλλάχ και άφησε από έξω τον Χριστό που προϋπήρχε του Αλλάχ , ούτε το απλό δεν γνωρίζει ο ηλίθιος , ότι θεός είναι ένας , η πίστη είναι διαφορετική , τέτοιο ΜΑΛΆΚΑ πολιτικό δεν έχω δει στην ζωή μου , μετά κάποιοι κόπροι τσαντίζονται όταν τους βρίζεις . Όσο για την ιστορία που θυμήθηκε ο Τσαβουσογλου , καμία σχέση η Τουρκική με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ , ηλίθιε Τσαβουσογλου ζεις πάνω στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ιστορία και όχι αυτό που ΘΑ επιθυμούσες , Μογγολική ιστορία έχεις γιατί είσαι Μογγόλος . Σχετικά με τις δηλώσεις του δικού μας ΥΠΕΞ ότι μας κυβερνάνε δυο προσωπικότητες , αλήθεια ποιος είναι ο ΕΛΛΗΝΑΣ , να μας το πεις .

Γουρλομάτα

Υποψιάζομαι ότι ο πραγματικός Βεζύρης είναι ο Κοτζιάς και ο υπάλληλός του ο Τζαβούσογλου !

Κοτζιάς

Προσέξτε τον σαπιοκοιλιά, ούτε στο τραπέζι δε χωράει να καθίσει.

Lakis

Η Ελλάδα δεν έχει εχθρούς εκτός από αυτούς. Με αυτό που είπε τώρα ξέρουμε από που θα έρθουν και ποιοι θα είναι.

3 φορές αίσχος!

1)ο κοτζιάς είδε ζωντανά παραβιάσεις απο τουρκ αεροπλάνα 2)δώσαν το όνομα του Καπετανακη του χασικλα με την ντουγκλα μουστακι στο προξενείο μας!! 3)φοβαμαι ότι για ένα πιατο μουσακά παραχώρησε ελληνικά δικαιώματα παλι

Τι ανοησιες

ειναι αυτα που λεει.Κανενα επιπεδο.Εκθετει κανονικα τη χωρα.Και τα λεει στην πολη που μας εκαψαν ζωντανους.Μονο τον κλητηρα του Προξενειου ξεχασες να ευχαριστησεις Κοτζια.Τα καλα παιδια οι Πρεσβεις που τον συνοδευουν δεν του λενε τιποτα?Αλλα και αυτοι κανενα ποστο περιμενουν.Ετσι ηταν παντα η ελληνικη "διπλωματια".

ζιβάγκο και σανό

"ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ"!!!!!! Μάαααλιστα! Ποιοί; ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑΣ. Μάααλιστα! Ο ΕΝΑΣ ... καλύΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ. Πιό επιτυχημένη δυσφήμηση προς τον νεανίσκο κονφερασιέ και θεληματάρη, ο οποίος εσχάτως πληρώνει όσο-όσο για να αποκτήσει τις ομιλίες του Α.Γ. Παπανδρέου του 1ου, ΔΕΝ θα μπορούσε να γίνει! Σε καλά δομημένες πολιτείες είθισται τα νεαρά άτομα να τα στέλνουν να κάνουν τα θελήματα, και στην Ελλάδα το ίδιο γίνεται μόνο που τα εδώ παιδαρέλια ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ κιόλας.

tas

Από την πλευρά του ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε: «Σήμερα, στις δυο χώρες μας είναι επικεφαλής δυο μεγάλες προσωπικότητες - ηγέτες οι οποίοι, βασισμένοι στο Διεθνές Δίκαιο, μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που εκκρεμούν. Για ένα κοινό μέλλον, με σταθερότητα στην περιοχή. Για μια σταθερή και αναπτυσσόμενη Τουρκία, για μια σταθερή και αναπτυσσόμενη Ελλάδα», αποκαλώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «μεγάλη προσωπικότητα», αναφορά που θα συζητηθεί. Διαφωνω με το σχολιο του αρθρογραφου αυτό που θα πρεπει να συζητηθεί είναι αν μεγάλη προσωπικότητα είναι ο Τσιπρας και οχι ο Ερντογαν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

dimoskopisi_main01

Τα πράγματα στην Ελλάδα κινούνται σε θετική κατεύθυνση -Από το 30% στο 64% εκτοξεύτηκε ο δείκτης αισιοδοξίας - Οι μισοί Έλληνες πιστεύουν ότι η Novartis είναι σκευωρία  - Μόλις το 31% θεωρεί ότι δεν υπήρξε στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων στην υπόθεση - Προβάδισμα 13,5 μονάδων  έχει η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου

25
papaggelopoulos3

Επικαλούμενος την πείρα του ως εισαγγελέας, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης βγαίνοντας από το Μαξίμου εξέφραζε τη βεβαιότητά του ότι η δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της στην υπόθεση Novartis

1
papadimitriou_main

«Το νερό είναι, δυστυχώς, απαράδεκτα φθηνό, η σπατάλη του είναι εξωφρενική» υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ - Πώς αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ και πώς επανήλθε ο ίδιος, μιλώντας για «πολιτική σπέκουλα»...

41
4816173

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στην  υπόθεση της Novartis κάνοντας λόγο για κίνηση αντιπερισπασμού από την κυβέρνηση - Στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή με κεντρικό θέμα την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ

turkish_mfa

Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και υποστηρίζει ότι μέρος του οικοπέδου 7 της Κυπριακής ΑΟΖ ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα – Απειλές προς την Κύπρο - «Δεν έχουν αντιληφθεί την αποφασιστικότητά μας»

21