Washington Post: Η επικείμενη νίκη της ΝΔ στην Ελλάδα δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει μέλλον μετά τον λαϊκισμό

gris

«H Ελλάδα κυβερνήθηκε και εξακολουθεί να κυβερνάται από μία ιδιότυπη συμμαχία ακροαριστερών και ακροδεξιών λαϊκιστών» - Άρθρο της  Anne Applebaum η οποία έχει τιμηθεί με το βραβείο Πούλιτζερ

Η γνωστή δημοσιογραφος, Anne Applebaum, η οποία έχει τιμηθεί με το βραβείο Πούλιτζερ-τη σημαντικότερη παγκόσμια διάκριση που μπορεί να λάβει ένας δημοσιογράφος-, στο φύλλο της Washington Post της Παρασκευής κάνει μία αποτίμηση της τριετούς διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποστηρίζοντας πως από το 2015 “η Ελλάδα κυβερνήθηκε, και εξακολουθεί να κυβερνάται και τώρα, από μία ιδιότυπη συμμαχία ακροαριστερών και ακροδεξιών λαϊκιστών”. Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «προσπάθησε να αποκτήσει τον έλεγχο περισσότερων ΜΜΕ και να παρέμβει στη λειτουργία της Δικαιοσύνης» για τους ΑΝΕΛ ότι «πίστευαν ότι το χρέος ήταν αποτέλεσμα διεθνούς συνωμοσίας» ενώ και για τα δύο κόμματα αναφέρει ότι «έχουν κατά καιρούς εκφράσει την περιφρόνηση τους θεσμούς οι οποίοι συγκροτούν αυτό που ο Λένιν απαξιωτικά χαρακτήριζε “αστική δημοκρατία”».

Αναφερόμενη στις προοπτικές της χώρας, σημειώνει πως «η παραδοσιακή κεντροδεξιά παράταξη που πριν από λίγα χρόνια έμοιαζε αποδυναμωμένη, φαίνεται πως θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές», χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «ευρωπαϊστή και κοινωνικά φιλελεύθερο ηγέτη που αποτέλεσε την έκπληξη των εσωκομματικών εκλογών της διαχρονικά συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας» και κλείνει το άρθρο της με μία εκτίμηση για τον υπόλοιπο κόσμο: αν η ήττα του λαϊκισμού περνά αναγκαστικά μέσα από την άνοδο στην εξουσία των δυνάμεων του λαϊκισμου που τον εκπροσωπούν (σε κάθε χώρα), τα πράγματα δεν προμηνύονται εξίσου θετικά για τον υπόλοιπο κόσμο.

Ακολουθεί μεταφρασμένο ολόκληρο το άρθρο:

“Υπήρξε μια στιγμή, στο αποκορύφωμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης τον Ιούλιο του 2015, όπου πολλοί Αθηναίοι έπεσαν για ύπνο φοβούμενοι ότι θα ξυπνούσαν σε διαφορετική χώρα. Ένας Έλληνας ακαδημαϊκός μου είπε ότι φοβόταν ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ σε μία νύχτα, ότι δεν θα υπήρχαν χρήματα στις τράπεζες το πρωί, ότι θα υπήρχαν ελλείψεις τροφίμων και στη συνέχεια διαδηλώσεις: “Η Ελλάδα είναι μία χώρα της μεσαίας τάξης”, μου είπε. "Δεν πίστευα ότι θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε το σοκ." Αρκετοί άλλοι μου είπαν ότι πραγματικά περίμεναν ότι θα ακολουθήσει η εγκαθίδρυση μίας δικτατορίας ανάλογη με αυτήν της Βενεζουέλας, ίσως και με τανκς να γυροφέρνουν στους δρόμους.

Αυτοί οι φόβοι δεν ήταν υπερβολικοί. H Ελλάδα κυβερνήθηκε -και εξακολουθεί να κυβερνάται και τώρα -από μία ιδιότυπη συμμαχία ακροαριστερών και ακροδεξιών λαϊκιστών. Την περίοδο του έγινε το δημοψήφισμα η κυβέρνηση συνεργασίας που προέκυψε, φάνταζε περίεργη και αταίριαστη όπως ακριβώς συμβαίνει με τη σημερινή κυβέρνηση ακροαριστερών και ακροδεξιών στην Ιταλία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις ρίζες του σε μια συνιστώσα που ανεξαρτητοποιήθηκε από το ΚΚΕ. Ο άλλος κυβερνητικό εταίρος -οι Ανεξάρτητοι Έλληνες- πίστευαν ότι το θηριώδες ελληνικό χρέος ήταν αποτέλεσμα διεθνούς συνωμοσίας. Και τα δύο κόμματα έχουν κατά καιρούς εκφράσει την περιφρόνηση τους θεσμούς οι οποίοι συγκροτούν αυτό που ο Λένιν απαξιωτικά χαρακτήριζε “αστική δημοκρατία”.

Αλλά αυτή η δικτατορία, «τύπου Βενεζουέλας» αποφεύχθηκε. Ανάλογα με το ποιος περιγράφει τα γεγονότα,

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είτε τρόμαξε υπό την απειλή ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος, είτε φοβήθηκε τις οικονομικές συνέπειες μιας εξόδου από την ευρωζώνη, είτε ποτέ δεν πίστεψε πραγματικά το προεκλογικό του αφήγημα. Παρ’όλο που είχε τροφοδοτήσει τους υποστηρικτές του με μια οργισμένη, αντιευρωπαϊκή ρητορική και με υποσχέσεις να ξανακάνει πλούσιο τον «λαό» εις βάρος των ελίτ, των τραπεζών και των Γερμανών, κατέληξε να ακολουθεί τους κανόνες των διεθνών θεσμών που είχαν αναλάβει τη διαχείριση των οικονομικών της Ελλάδας. Η Ελλάδα παρέμεινε στο ευρώ και μέσα στο διεθνές οικονομικό και θεσμικό σύστημα που ίδιοι οι ηγέτες [του ΣΥΡΙΖΑ] ισχυρίζονταν ότι αποστρέφονται.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά, αυτού του τύπου ο αριστερός λαϊκισμός, ανήκει πλέον στο παρελθόν. Εν τω μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μερικά χτυπήματα στους δημοκρατικούς θεσμούς, προσπάθησε να αποκτήσει τον έλεγχο περισσότερων ΜΜΕ και να παρέμβει στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, στις 22 Ιουνίου, η χώρα βγαίνει από το οκταετές πρόγραμμα διάσωσης. Μοιάζει να έχει γυρίσει σελίδα. Το κόστος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν, όμως, εξαιρετικά υψηλό: μαζική ανεργία, φτώχεια, μια γενιά νέων που μετακόμισε στο εξωτερικό. Αλλά η δημοκρατία διασώθηκε.

Η Ελλάδα μπορεί δυνητικά να προσφέρει μια πιθανή απάντηση σε μια σημαντική ερώτηση: Αν, όπως έγραψα πριν από εβδομάδες, η απάντηση στον λαϊκισμό είναι συχνά ο πιο ακραίος λαϊκισμός, τότε τι συμβαίνει μετά την αποτυχία του πιο ακραίου λαϊκισμού; Μέρος της απάντησης είναι...τίποτα: Η παρατεταμένη ελληνική κρίση έχει οδηγήσει σε απάθεια, εξάντληση και σε μια βαθιά πεποίθηση ότι ο πολιτικός κόσμος στο σύνολο του είναι διεφθαρμένος. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μεγάλος ενθουσιασμός στην κοινωνία για κανένα πολιτικό σχέδιο.

Αλλά η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε επίσης την αντίρροπη αντίδραση: μια μικρή αλλά διαρκώς εντεινόμενη προσπάθεια να αναζωογονηθεί ο οικονομικός φιλελευθερισμός, για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, και να αποτιμηθεί θετικά η φιλελεύθερη δημοκρατία. Πριν από μια δεκαετία, οι διανοούμενοι στην Ελλάδα ήταν όλοι αριστεροί, και τα περισσότερα βιβλία για την πολιτική και την οικονομία γράφονταν από μαρξιστές. Τώρα, είναι δυνατόν να καθίσει κανείς σε μια καφετέρια με νέους ανθρώπους που αυτοαποκαλούνται όχι μόνο «φιλελεύθεροι» αλλά και «νεοφιλελεύθεροι», υιοθετώντας έναν όρο που θεωρούνταν βαριά προσβολή μόλις πριν από λίγα χρόνια.

Υπάρχουν κι άλλα: Ένα βιβλίο που ονομάζεται "Σύντομη Εισαγωγή στον Φιλελευθερισμό", του Αριστείδη Χατζή, ήταν στα ευπώλητα το 2017. Οι εκδοτικοί οίκοι παρουσιάζουν νέες εκδόσεις από τα έργα του Friedrich Hayek και του John Stuart Mill. Μία μικρή ομάδα φιλελεύθερων δεξαμενών σκέψεων είναι αποφασισμένη να πετύχει στη διάδοση των φιλελεύθερων ιδεών.

Το 2021 η Ελλάδα θα γιορτάσει την 200ή επέτειο από την επανάσταση για την ανεξαρτησία της και πολλά ιδρύματα θα κάνουν εκτενή αφιερώματα στη γέννηση της σύγχρονης φιλελεύθερης δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Αυτά είναι επί του παρόντος αισιόδοξα σημάδια. Όμως υπάρχουν και πολλές δυσοίωνες προβλέψεις.

Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι ασταθής. Πολλοί πιστεύουν ότι η κατάρρευση του αριστερού λαϊκισμού θα οδηγήσει στην ενίσχυση του δεξιού λαϊκισμού. Αλλά αν οι δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς, η παραδοσιακή κεντροδεξιά παράταξη που πριν από λίγα χρόνια έμοιαζε αποδυναμωμένη, φαίνεται πως θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Ο νέος ηγέτης της, ο καταρτισμένος περί τα οικονομικά και ευρωπαϊστής Κυριάκος Μητσοτάκης -ο οποίος είναι οικονομικά και κοινωνικά φιλελεύθερος και αποτέλεσε την έκπληξη των εσωκομματικών εκλογών της διαχρονικά συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας- πιστεύει ότι είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις διότι η οικονομική πραγματικότητα υπερίσχυσε των αλλοπρόσαλλων οικονομικών πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ."Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απαξιωμένος", μου ανέφερε. ”Μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι “σας είπαν ψέματα, είναι ψεύτες “ και ο χαρακτηρισμός “ψεύτης” έχει ειδικό βάρος”.

Η Ελλάδα βυθίστηκε στην πολιτική κρίση πριν από τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο και ίσως και να βγει πρώτη. Αλλά το συμπέρασμα για τους υπόλοιπους είναι μάλλον δυσοίωνο. Εάν είναι αλήθεια, όπως πιστεύει ο Μητσοτάκης, ότι η μόνη θεραπεία για τη λαϊκιστική ρητορική είναι η πικρή, προσωπική εμπειρία της αποτυχίας στο πεδίο της πολιτικής εφαρμογής, τότε έχουμε αρκετά χρόνια αναταραχής μπροστά μας.”


ΣΧΟΛΙΑ (90)

ΧΑΧΑΑΧΑΑΧΧΑ

Την γκουγκλαρα η τυπισσα εχει γραψει βιβλια εναντιων του κομουνισμου αλλα ειναι εναντιων του brexit και του τραμπ και εχει την ηλιθια αποψη οτι ο Τραμπ κανει κακη δουλεια λεγοντας χαρακτηριστηκα οτι "μην μου ξαναπεις οτι ενας ανθρωπος της αγορας μπορει να κυβερνα καλυτερα απο πολιτκους" Μα ακρριβως αυτο κανει ο τραμπ μωρη ηλιθια. Αλλα το πιο αστειο ειναι οτι στα σχολεια την κραζουνε τρελοι κομουνιστες λεγοντας της οτι ειναι ασχετη και ο μητσοτακης ειναι "ακροδεξιος" και σε καμια περιπτωση δεν υποστηριζει τα δικαιωματα τον gay....αχχααχαχαα αρε Ελλαδαρα και νεοελληνες ποσες σφαλιαρες θελετε για να φτιαξετε, ο ενας ασχετος λεει τον αλλο ασχετο. Με αλλα λογια ακυρο το αθρο και ακυρος και ο πλυθησμος της χωρας. Ακυρο το αθρο γιατι πολυ απλα δεν αλλαξε τιποτα, δεν ητιθηκε ο λαικισμος απλα δεν εμεινε τιποτα αλλο να ψηφισει ο κοσμος , μεχρι και τον Σωρρα βαλανε στην φυλακη, δεν εχει μεινει πια κανενας λαικιστης. Ακυρος ο πλυθησμος της χωρας γιατι ειναι ολοι κατεστραμενοι κομουνιστες που εχουνε παρει διαζυγιο με την πραγματικοτητα. Δεν εχουμε ελπιδα.

Θα πάθετε πλάκα με τα ποσοστά της Χ.Α. στις επόμενες εκλογές

Ιδίως στην Μακεδονία.

Demi

Ε αμα λεμε κ τον κουλη ηγετη τι να πω? Εχασαν το νοημα τουσ οι λεξεις.

eagle12

Τουλάχιστον δεν ξεπούλησε τη χώρα σαν τον Αλεξούκο έτσι??? ή δεν άφησε την εγκληματικότητα να σαρώνει και να σκοτώνουν γεροντάκια 90 χρονών???? έτσι??? άντε βρε από δω πέρα... ΨΗΦΙΖΩ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.... ΤΟΥΣ ΞΕΠΟΥΛΗΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Τα φασιστάκια θα τρίβουν τα μάτια τους...

Η Αχτσιόγλου θα ορίσει σύντομα τον κατώτατο μισθό στα 5000 Ευρώ το μήνα και η Ελλάδα θα γίνει εντός του έτους πλούσια χώρα, αφού θα αυξηθεί η κατανάλωση! Όσοι εργοδότες δεν μπορούν πληρώσουν, θα καταγγέλονται από τον κ, Μίχαλο και αφού δεχθούν επίθεση από τους Ρουβίκωνες, θα συλλαμβάνονται και θα φυλακίζονται με συνοπτικές διαδικασίες. Είναι δίκαιο και θα γίνει πράξη...

@15:04

Ωραίος!!!

amera

Οπως ειπε καποτε και η φασιστρια γερμανοτσολιου μενουμευρωπη φιλελε αντιδραστικη και αλλα ωραια Μαργκαρετ Θατσερ, "το προβλημα με τον σοσιαλισμο ειναι οτι τελειωνει οταν τελειωσουν τα λεφτα των αλλων". Η Ελλαδα περνα αυτη τη φαση τωρα. Και οσο και να χτυπιουνται τα συριζο-αριστερο-κρατικοδιαιτο-50συνταξιουχο-ξυστρο-χτυπαμουτηνκαρτα-επιδομακεραιας-ΜΚΟ-φραπεδο-τσιπουρο-μπαφο-ΤΡΟΛ (αληλουια) αυτη η φαση τελειωνει οσονουπω. Και οταν τελειωσει αυριο, δεν θα δουν την ταινια "too hard to die" του μεγα νταουλιερη, αλλα το "the day after tomorrow" η καποια παρομοια οπως "the day after" η κατι τετοιο τελως παντων. Τους λυπαμαι γι αυτα που θα παθουν και καθως οι περισσοτεροι ειναι ασχετοι με δουλεια και ουτε ξερουν καποια τεχνη, ας πουμε φοροφυγας υδραυλικος η ηλεκτρολογος, μαλον για καθαριστριες με 350 το μηνα τους βλεπω, σε καποιο απο τα εργοστασια που θα ανοιξει η ΗΡ η ΤΙ η Τoyota η Tesla etc. στην Ελλαδα.

k

Έτσι είναι φίλε. Γι' αυτό οι Σκανδιναβοί με 60% φορολογία και τεράστιο κράτος τριπλό απ' το δικό μας πεινάνε. Φυσικά ως ανόητος θα συγκρίνεις τους υπαλλήλους - άσχετο φυσικά όταν θεωρητικολογείς (όπως έκανες) αλλά που να πάρεις μπρος. Α ξέχασα! Και οι γερμανοί κάπως έτσι είναι. Με 50% φορολογία και άκρως καλοπληρωμένους δυ! Συνέχισε λοιπόν να ταίζεις με σανό τους φοροφυγάδες φίλους σου που νομίζουν ότι φιλελευθερισμός είναι να χτυπάς φραπέδες να μην πληρώνεις μία, να νομίζεις ότι παράγεις τα πάντα, να απαιτείς τις καλύτερες υπηρεσίες και να περιμένεις να βγει ο κούλης για να σου κόψει και τις μέτριες αρκεί να μειώσει τους φόρους (που δεν πληρώνεις έτσι κι αλλιώς).

κουτοπόνηρα, ύπουλα, πούστικα συριζαίικα

και τι σχέση έχει το ελληνικό κράτος της ρεμούλας, των συνδικαληστών, της λούφας, των κομματόσκυλων, της αναξιοκρατίας, του μπάχαλου με τα κράτη Γερμανίας-σκανδιναυϊκών χωρων; σε τι σχέση βρίσκονται οι κοινωνικές παροχές των αναφερομενων κρατών με αυτές της Ελλάδος, βεβαια όχι επίδομα πλυσίματος χεριών, έγκαιρης προσέλευσης, πρόωρες συνταξιοδότησης...; αλλα τι άλλο από ηλίθιοι απαρτίζουν την αριστερά....

@

Φυσικα δεν περιμενα απο ψηφοφορο της νδ να καταλαβει. Το σχολιο μου ηταν απαντηση στο οτι ΜΟΝΟ με θατσερισμο και ιδιωτικοποιηση των παντων γινεται δουλεια. ΟΧΙ. Στους περισσοτερους γινεται αλλιως. Φυσικα το τονισα μεσα αλλα οπως αναμενοταν δεν το καταλαβες. Εκανες συγκριση υπαλληλων λες και ειπα αυτο.

Koz32

Μην μπερδευεις το σκανδιναβικο παραδοξο με την σοσιαλιστικη πρακτικη.. Οι σκανδιναβοι εχουν καπιταλισμο δεν βαζουν κανενα εμποδιο στην επειχηρματικοτητα και την καινοτομια... Η κρατικη μηχανη δεν ειναι διεφθαρμενη ουτε η οικονομια ειναι κρατικοδιαιτη.. Οι εταιρειες δεν φοροδιαφευγουν και το κρατος δεν σπαταλαει χρημα για να υποστηριξη κοματικους στρατους... Αλλη νοοτροπια

απαντηση

k...εισαι ασχετος σε ολα οσα γραφεις και συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Μονο συριζαίος θα μπορούσε να πεί τετειες μπαρούφες!

@00:27

Αν ισχυρίζεσαι ότι κάποιος κάνει λάθος σε κάτι ή συγκρίνει ανόμοια πράγματα, καλό είναι να εξηγείς και γιατί αν θες να σε παίρνουν στα σοβαρά.

@

Οι ανοητοι γαβγιζοντες σχολιαστες δεν ειναι τιποτα αλλο απο νεοφιλελε χουντικους που θελουν να εφαρμοσουν το δικο τους συστημα που δεν υπαρχει πουθενα στην ευρωπη, δηλαδη απο τη μια κλεψια και φοροδιαφυγη (που τη θεωρουν ιδιωτικη και καλα πρωτοβουλια) κι απ την αλλη θυμιατα και στρατα. Ρωτηστα αν ειναι υπερ διαχωρισμου κρατους εκκλησιας τους ... φιλελευθερους για να καταλαβετε.

Νεοφιλελεύθερος

Προσωπικα ειμαι υπερ Αλλα προεχει να φυγει ο συριζα Ο,τι και αν πιστευει ο κυριακος, αυτο προεχει πρωτα

Στου κουφού την πόρτα.......

...... και δεν εβαλες μυαλο!!!!!!!!

Αχιλλέας

Εσύ τρολ που είσαι υπερ του χαζοχαρούμενου προδότη, τα εξαντάρια σε γιατρούς να τα δώσεις και σε φάρμακα.

@

Ναι σε φαρμακα θα τα δωσω. Βιαγκρα. Ετοιμασου.

Γιώργος

Απόλυτα σωστός

Τεμπελοαριστερος απομονωμένος από τον κόσμο

Εσύ κοίτα να είναι καλά ο συνταξιούχος πατέρας σου για να σου δίνει χαρτζιλίκι κι άσε τα υπόλοιπα!

eagle12

Από αυτούς έχεις ψωμάκι και τρως... Τόσα χρόνια καλά τρώγατε και πείνατε... τώρα σας πειράζουν οι φιλελεύθεροι... θέλετε Σταλινιστές... άϊντε βρε από δω...σας είδαμε.... φασιστοειδή χειρότεροι από τους χρυσαυγίτες... πήρατε μέχρι και τα σπίτια των ανθρώπων..

γλοιώδης, ρουφιάνος, τραμπούκος με ηθικό πλεονέκτημα και υψηλό iq

σύντροφε19:29, κατάφερες με λίγα λόγια να εκφράσεις την κουλτούρα μας, αφού δεν μπορούμε να το κάνουμε με γκαζάκια, καδρόνια, molotov. και εφαρμόζοντας την διαλεκτική μπορούμε να δείξουμε τον προοδευτικό χαρακτήρα της υποδοχής του αγίου φωτός με τιμές αρχηγού κράτους από καταξιωμένους συντρόφους, αγωνιστές της αριστεράς.

Να μας πει τι πινει

Η κυρια γιατι εχουμε ξεμεινει.η επιλογη μητσοτακη ειναι η λυση?...αυτος που τα γυρισε στο μακεδονικο δεν γυρισε κ στον λαικισμο?οταν εχει τον βοριδη κ γεωργιαδη στο κομμα του ακομη,αυτοι δε ειναι ακροδεξιοι? Απο την μια ο τσιπρας απο την αλλη ο μητσοτακης ...

Βασιλης

Mια χαρα ειναι ο Μητσοτάκης. Λογικός άνθρωπος με όραμα και ιδέες, Αυτο θελει η χώρα, μακριά απο τις ιδεοληψίες που εχεις και εσυ και τα κολλήματα της αποτυχημένης παντού στο κόσμο αριστεράς...

@

Οι οποιες ιδεοληψιες φυσικα τελειωνουν οταν ειναι να πουμε για κρατος και εκκλησια. Εκει εμεις οι φιλελεδες δεν εχουμε ιδεοληψιες.

@20:27

Αυτό που όποιον δε συμφωνεί με το Μητσοτάκη τον βαφτίζεις Συριζαίο επειδή δεν έχεις τι να απαντήσεις να το κοιτάξεις. Δεν είμαστε όλοι κομματόσκυλα σαν εσένα για να είμαστε ταγμένοι στη μία ή στην άλλη πλευρά.

Γιαννης

Ο Τσιπρας εγινε πολύ φίλος με την Μερκελ σε σημείο να κάνει ακριβώς ότι του λένε. Οι αμερικανοί του το ξεπληρώνουν τώρα με αυτό το άρθρο.

Γιάνκης

Σταμάτα να βλέπεις συνομωσίες παντού ρε UFO - ένα άρθρο είναι. Καί η WΑPO είναι στα μαχαίρια με τον Trump.

Nεοφιλελεύθερος

Μπραβο κ.Μητσοτακη Ειμαι σιγουρος οτι θα είστε ο καλυτερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης