Σκοπιανό:Μαύρα σύννεφα από ΕΕ στους πρόθυμους των Πρεσπών για τη «Βόρεια Μακεδονία»

Σκοπιανό:Μαύρα σύννεφα από ΕΕ στους πρόθυμους των Πρεσπών για τη «Βόρεια Μακεδονία»

Οι Σκοπιανοί δεν πήραν ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΕΕ - Το «όχι» Γάλλων-Ολλανδών και η απειλή Κοτζιά ότι η καθυστέρηση θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία των Πρεσπών - Μετά τις ευρωεκλογές του 2019 θα ξανατεθεί το ζήτημα έναρξης διαδικασιών για ένταξη της FYROM στην ΕΕ

kotzias_arthroo
Νέα δεδομένα στο Σκοπιανό δημιουργεί η απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να αναβάλλει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη FYROM για τον Ιούνιο του 2019. Κι αυτό παρά την ασφυκτική πίεση της ελληνικής πλευράς να ξεκινήσουν τώρα οι διαδικασίες ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προφανής σκοπός του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήταν να ενισχυθεί η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ώστε να περάσει ευκολότερα το deal των Πρεσπών στη γειτονική χώρα, ώστε να επικυρωθεί μέσω του δημοψηφίσματος στα Σκόπια που αναμένεται να διεξαχθεί κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2018.

Ήταν τέτοια η αναστάτωση του Νίκου Κοτζιά όταν ρωτήθηκε -το απόγευμα της Τρίτης- γιατί τα Σκόπια δεν πήραν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ένταξης με την ΕΕ που μπέρδεψε τη Γαλλία με τη Γερμανία, κατηγορώντας το Βερολίνο ότι μπλόκαρε τη διαδικασία. «Υπάρχουν δυο ομάδες χωρών. Η πρώτη, η οποία αποτελεί τη μεγάλη πλειοψηφία με 25 χώρες, υποστηρίζει την έναρξη των διαπραγματεύσεων μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Η άλλη ομάδα, η οποία αποτελείται από τρεις χώρες, την Δανία, τη... Γερμανία και την Ολλανδία, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αναβάλουμε την όλη διαδικασία» είπε ο κ. Κοτζιάς συγχέοντας την γερμανική με την γαλλική κυβέρνηση, η οποία στην πραγματικότητα είπε «όχι» στην έναρξη διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ.



Η αρνητική στάση της Γαλλίας στο ενδεχόμενο έναρξης διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ-Σκοπίων σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι γνωστή και διακηρυγμένη εδώ και εβδομάδες. Η ελληνική κυβέρνηση όμως, θεωρούσε ότι με τη βοήθεια του Βερολίνου θα ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προέβαλαν την έναρξη διαπραγματεύσεων της FYROM με την ΕΕ σαν έναν από τους βασικούς λόγους για την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών της 17ης Ιουνίου με την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα αναγνώριζε μακεδονική γλώσσα και μακεδονική εθνικότητα.

Επιχειρηματολογούσαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι με το «κλείσιμο» της εκκρεμότητας οι Ευρωπαίοι θα λάβουν απόφαση για άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια γιατί δεν θέλουν να τεθεί εν αμφιβόλω «η σταθερότητα και η ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης»! Η απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για έναρξη διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια τον Ιούνιο του 2019 απέδειξε περίτρανα ούτε η ΕΕ δεν επειγόταν να λυθεί τώρα το Σκοπιανό για να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία ένταξης της FYROM στο γκρουπ των 28 ευρωπαϊκών κρατών, επιχείρημα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Τσίπρα για να συναινέσει στην παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας. Παραπλάνησαν τους Έλληνες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγαν ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό πρέπει να προχωρήσει για να ξεκινήσει η πορεία της γειτονικής χώρας προς την ΕΕ; Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί. 

Κοτζιάς: Η Ευρώπη πρέπει να κρατάει το λόγο της 

Μόλις πριν από τρεις ημέρες, σε συνέντευξή του στο Euractiv, ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να υλοποιήσουν την υπόσχεση που έδωσαν σε Σκόπια και Αλβανία για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τώρα, δηλαδή τον Ιούνιο του 2018. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε και έθεσε τον ορίζοντα φέτος το καλοκαίρι να ξεκινήσουμε τις τυπικές διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, θα πρέπει την υπόσχεση που δώσαμε να την υλοποιήσουμε» είπε ο υπουργός Εξωτερικών και έκανε έκκληση  «προς όλες τις πλευρές να κατανοήσουν ότι υπάρχουν πράγματι προβλήματα με αυτές τις χώρες, εμείς πρώτοι τα θέσαμε, αλλά αυτά μπορούν να λυθούν πιο αποτελεσματικά εάν ενταχθούν σε μια διαδικασία “monitoring” και “screening”».

Τελικώς, παρά την καθημερινή πίεση του Νίκου Κοτζιά στους Ευρωπαίους ομολόγους του, οι υπόλοιποι 27 υπουργοί Εξωτερικών δεν συναίνεσαν να ξεκινήσουν τώρα οι διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια. Το ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε πάρει πάνω του την επιθυμία των Σκοπιανών να επισημοποιηθεί άμεσα η έναρξη δαπραγματεύσεων με την ΕΕ -ώστε τα ευρωπαϊκά κονδύλια να ξεκινήσουν να ρέουν προς τα Σκόπια- αποκαλύφθηκε από τον πρωθυπουργό της FYROM. «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Γαλλίας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πραγματοποιεί τηλεφωνικές επαφές κάθε μέρα σαν να ασκεί πιέσεις για τη δική του χώρα» είπε δημοσίως ο Ζόραν Ζάεφ...

Παρά τις προειδοποιήσεις του κ. Κοτζιά, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών μετέθεσαν για τον Ιούνιο του 2019, δηλαδή μετά τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών του Μαϊου του 2019 την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσων με τα Σκόπια.

Δείτε τι αναφέρεται στο επίσημο κείμενο της απόφασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τη FYROM:
mac_egrafo01

Κι όλα αυτά παρά το lobbying που επί της ουσίας έκανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. «Δεν πρέπει να κόψουμε αυτή την προοπτική. Φοβάμαι ότι εάν δεν δοθεί ημερομηνία ένταξης των διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία, όλη αυτή η προσπάθεια που κάναμε με μεγάλες θυσίες και συμβιβασμούς, θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο» έλεγε ο Νίκος Κοτζιάς στην τελευταία συνέντευξή του. Εμμέσως πλην σαφώς, για να πείσει τους Ευρωπαίους να ανοίξουν την πόρτα στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι αν δεν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη FYROM κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα η συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα συναίνεσε να χρησιμοποιούν οι γείτονες το όνομα της Μακεδονίας και παράλληλα αναγνώρισε την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας. 

Ήδη από χθες Τρίτη, Γαλλία και Ολλανδία -οι δύο από τις τρεις χώρες που διαφώνησαν να ξεκινήσουν τώρα οι διαπραγματεύσεις ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ- είπαν ότι η συμφωνία των κυρίων Τσίπρα και Ζάεφ για «Βόρεια Μακεδονία», όπως αποκαλεί ήδη τα Σκόπια ο κ. Κοτζιάς,  δεν τις δεσμεύει να ενεργοποιήσουν τον οδικό χάρτη για να γίνει η ΠΓΔΜ μέλος της ΕΕ. Η απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ μετατίθεται για τον Ιούνιο του 2019, αφού προηγουμένως έχουν διεξαχθεί οι ευρωεκλογές.

Τι αναφέρει η συμφωνία των Πρεσπών για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ

Στη συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων, άρθρο 2 , εδάφιο 4,παρ.β(i) αναφέρεται: «Με τη λήψη της γνωστοποίησης της κύρωσης της παρούσας συμφωνίας από το κοινοβούλιου του Δεύτερου Μέρους (Σκόπια), το Πρώτο Μέρος (Ελλάδα) χωρίς καθυστέρηση: (i)θα γνωστοποιήσει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ ότι υποστηρίζει την έναρξη των ενταξιακών στην ΕΕ διαπραγματεύσεων του Δεύτερου Μέρους υπό το όνομα και τις ορολογίες του άρθρου 1 της παρούσας συμφωνίας». 

Ο... πάγος που έβαλαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών στους επισπεύδοντες της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ προφανώς και δυσχεραίνουν την κυβέρνηση Ζάεφ εν όψει του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα. Οι λεπτομέρειες της άτυπης διπλωματικής συζήτησης που γίνεται στο τρίγωνο Βρυξέλλες-Αθήνα-Σκόπια, αποκαλύπτει ότι κάποιοι είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν όλα τα επιχειρήματα -θεμιτά και αθέμιτα- προκειμένου να προχωρήσουν στην υλοποίηση της συμφωνίας για Βόρεια Μακεδονία, παρά την αντίθεση της κοινής γνώμης και τη διαφωνία της πλειονότητας των πολιτών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης