Σκοπιανό:Μαύρα σύννεφα από ΕΕ στους πρόθυμους των Πρεσπών για τη «Βόρεια Μακεδονία»

kotzias_arthroo

Οι Σκοπιανοί δεν πήραν ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΕΕ - Το «όχι» Γάλλων-Ολλανδών και η απειλή Κοτζιά ότι η καθυστέρηση θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία των Πρεσπών - Μετά τις ευρωεκλογές του 2019 θα ξανατεθεί το ζήτημα έναρξης διαδικασιών για ένταξη της FYROM στην ΕΕ

Νέα δεδομένα στο Σκοπιανό δημιουργεί η απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να αναβάλλει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη FYROM για τον Ιούνιο του 2019. Κι αυτό παρά την ασφυκτική πίεση της ελληνικής πλευράς να ξεκινήσουν τώρα οι διαδικασίες ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προφανής σκοπός του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήταν να ενισχυθεί η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ώστε να περάσει ευκολότερα το deal των Πρεσπών στη γειτονική χώρα, ώστε να επικυρωθεί μέσω του δημοψηφίσματος στα Σκόπια που αναμένεται να διεξαχθεί κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2018.

Ήταν τέτοια η αναστάτωση του Νίκου Κοτζιά όταν ρωτήθηκε -το απόγευμα της Τρίτης- γιατί τα Σκόπια δεν πήραν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ένταξης με την ΕΕ που μπέρδεψε τη Γαλλία με τη Γερμανία, κατηγορώντας το Βερολίνο ότι μπλόκαρε τη διαδικασία. «Υπάρχουν δυο ομάδες χωρών. Η πρώτη, η οποία αποτελεί τη μεγάλη πλειοψηφία με 25 χώρες, υποστηρίζει την έναρξη των διαπραγματεύσεων μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Η άλλη ομάδα, η οποία αποτελείται από τρεις χώρες, την Δανία, τη... Γερμανία και την Ολλανδία, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αναβάλουμε την όλη διαδικασία» είπε ο κ. Κοτζιάς συγχέοντας την γερμανική με την γαλλική κυβέρνηση, η οποία στην πραγματικότητα είπε «όχι» στην έναρξη διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ.Η αρνητική στάση της Γαλλίας στο ενδεχόμενο έναρξης διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ-Σκοπίων σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι γνωστή και διακηρυγμένη εδώ και εβδομάδες. Η ελληνική κυβέρνηση όμως, θεωρούσε ότι με τη βοήθεια του Βερολίνου θα ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προέβαλαν την έναρξη διαπραγματεύσεων της FYROM με την ΕΕ σαν έναν από τους βασικούς λόγους για την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών της 17ης Ιουνίου με την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα αναγνώριζε μακεδονική γλώσσα και μακεδονική εθνικότητα.

Επιχειρηματολογούσαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι με το «κλείσιμο» της εκκρεμότητας οι Ευρωπαίοι θα λάβουν απόφαση για άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια γιατί δεν θέλουν να τεθεί εν αμφιβόλω «η σταθερότητα και η ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης»! Η απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για έναρξη διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια τον Ιούνιο του 2019 απέδειξε περίτρανα ούτε η ΕΕ δεν επειγόταν να λυθεί τώρα το Σκοπιανό για να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία ένταξης της FYROM στο γκρουπ των 28 ευρωπαϊκών κρατών, επιχείρημα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Τσίπρα για να συναινέσει στην παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας. Παραπλάνησαν τους Έλληνες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγαν ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό πρέπει να προχωρήσει για να ξεκινήσει η πορεία της γειτονικής χώρας προς την ΕΕ; Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί. 

Κοτζιάς: Η Ευρώπη πρέπει να κρατάει το λόγο της 

Μόλις πριν από τρεις ημέρες, σε συνέντευξή του στο Euractiv, ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να υλοποιήσουν την υπόσχεση που έδωσαν σε Σκόπια και Αλβανία για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τώρα, δηλαδή τον Ιούνιο του 2018. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε και έθεσε τον ορίζοντα φέτος το καλοκαίρι να ξεκινήσουμε τις τυπικές διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, θα πρέπει την υπόσχεση που δώσαμε να την υλοποιήσουμε» είπε ο υπουργός Εξωτερικών και έκανε έκκληση  «προς όλες τις πλευρές να κατανοήσουν ότι υπάρχουν πράγματι προβλήματα με αυτές τις χώρες, εμείς πρώτοι τα θέσαμε, αλλά αυτά μπορούν να λυθούν πιο αποτελεσματικά εάν ενταχθούν σε μια διαδικασία “monitoring” και “screening”».

Τελικώς, παρά την καθημερινή πίεση του Νίκου Κοτζιά στους Ευρωπαίους ομολόγους του, οι υπόλοιποι 27 υπουργοί Εξωτερικών δεν συναίνεσαν να ξεκινήσουν τώρα οι διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια. Το ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε πάρει πάνω του την επιθυμία των Σκοπιανών να επισημοποιηθεί άμεσα η έναρξη δαπραγματεύσεων με την ΕΕ -ώστε τα ευρωπαϊκά κονδύλια να ξεκινήσουν να ρέουν προς τα Σκόπια- αποκαλύφθηκε από τον πρωθυπουργό της FYROM. «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Γαλλίας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πραγματοποιεί τηλεφωνικές επαφές κάθε μέρα σαν να ασκεί πιέσεις για τη δική του χώρα» είπε δημοσίως ο Ζόραν Ζάεφ...

Παρά τις προειδοποιήσεις του κ. Κοτζιά, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών μετέθεσαν για τον Ιούνιο του 2019, δηλαδή μετά τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών του Μαϊου του 2019 την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσων με τα Σκόπια.

Δείτε τι αναφέρεται στο επίσημο κείμενο της απόφασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τη FYROM:
mac_egrafo01

Κι όλα αυτά παρά το lobbying που επί της ουσίας έκανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. «Δεν πρέπει να κόψουμε αυτή την προοπτική. Φοβάμαι ότι εάν δεν δοθεί ημερομηνία ένταξης των διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία, όλη αυτή η προσπάθεια που κάναμε με μεγάλες θυσίες και συμβιβασμούς, θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο» έλεγε ο Νίκος Κοτζιάς στην τελευταία συνέντευξή του. Εμμέσως πλην σαφώς, για να πείσει τους Ευρωπαίους να ανοίξουν την πόρτα στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι αν δεν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη FYROM κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα η συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα συναίνεσε να χρησιμοποιούν οι γείτονες το όνομα της Μακεδονίας και παράλληλα αναγνώρισε την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας. 

Ήδη από χθες Τρίτη, Γαλλία και Ολλανδία -οι δύο από τις τρεις χώρες που διαφώνησαν να ξεκινήσουν τώρα οι διαπραγματεύσεις ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ- είπαν ότι η συμφωνία των κυρίων Τσίπρα και Ζάεφ για «Βόρεια Μακεδονία», όπως αποκαλεί ήδη τα Σκόπια ο κ. Κοτζιάς,  δεν τις δεσμεύει να ενεργοποιήσουν τον οδικό χάρτη για να γίνει η ΠΓΔΜ μέλος της ΕΕ. Η απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ μετατίθεται για τον Ιούνιο του 2019, αφού προηγουμένως έχουν διεξαχθεί οι ευρωεκλογές.

Τι αναφέρει η συμφωνία των Πρεσπών για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ

Στη συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων, άρθρο 2 , εδάφιο 4,παρ.β(i) αναφέρεται: «Με τη λήψη της γνωστοποίησης της κύρωσης της παρούσας συμφωνίας από το κοινοβούλιου του Δεύτερου Μέρους (Σκόπια), το Πρώτο Μέρος (Ελλάδα) χωρίς καθυστέρηση: (i)θα γνωστοποιήσει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ ότι υποστηρίζει την έναρξη των ενταξιακών στην ΕΕ διαπραγματεύσεων του Δεύτερου Μέρους υπό το όνομα και τις ορολογίες του άρθρου 1 της παρούσας συμφωνίας». 

Ο... πάγος που έβαλαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών στους επισπεύδοντες της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ προφανώς και δυσχεραίνουν την κυβέρνηση Ζάεφ εν όψει του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα. Οι λεπτομέρειες της άτυπης διπλωματικής συζήτησης που γίνεται στο τρίγωνο Βρυξέλλες-Αθήνα-Σκόπια, αποκαλύπτει ότι κάποιοι είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν όλα τα επιχειρήματα -θεμιτά και αθέμιτα- προκειμένου να προχωρήσουν στην υλοποίηση της συμφωνίας για Βόρεια Μακεδονία, παρά την αντίθεση της κοινής γνώμης και τη διαφωνία της πλειονότητας των πολιτών.

ΣΧΟΛΙΑ (79)

Ζωσιμάς Τσαουσίδης

Λογικότατο είναι η Ευρώπη να αντιδράσει απέναντι σε αυτή την συμφωνία για ένταξη της FYROM στην ευρωπαΐκή ένωση Άλλωστε υπάρχουν και αντίθετα συμφέροντα μέσα στην Ευρώπη Όφειλε να είναι προετοιμασμένη η Ελλάδα για αυτό του είδους τις αντιδράσεις Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κανέναν Επειδή για αυτήν την συμφωνία πανηγυρίζει Γερμανία δεν είναι υποχρεωμένη και η Ευρώπη να χαίρεται Δεν ανήκει η Ευρώπη στη Γερμανία Γι' αυτό λοιπόν καλά θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση να μην απειλεί γιατί μπορεί να απειληθεί

Ζωσιμάς Τσαουσίδης

Μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν εκ των πραγμάτων αντίθετα συμφέροντα και ο καθένας όπως είναι λογικό θα κοιτάξει το συμφέρον του δεν γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι αυτό να το καταλάβει κάποιος Προφανώς και η Ευρώπη δεν είναι υποχρεωμένοι να συμφωνήσεις ότι έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την φυρομ Επειδή για τη συμφωνία αυτήν πανηγυρίζει η Γερμανία είναι υποχρεωμένη και η Ευρώπη να πανηγυρίζει;;;;;;; Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αντιληφθεί ότι δεν είναι μόνη της στην Ευρώπη εαν πραγματικά πιστεύουν κάποιοι ότι μπορούν να απειλουν τι να ευρωπη τότε όπως είναι λογικό και η Ευρώπη μπορεί να απειλήσει την Ελλάδα

Karletos

Τους αριστερους πρεπει να τους γνωρισεις......να τους ζησεις.......για να τους....σιχαθεις ! Ειναι κραμα ημιμαθειας......υποκρισιας.....ανευθυνοτητας.......και κυριως Τεμπελιας !

Makedonomaxos tis plakas

Τον Μιχαλο τον θεωρείς αριστερό?????ημιμαθη????υποκρισιας???.ανευθυνο????.....Τεμπελη????

Τώρα

Τώρα στην Θεσσαλονίκη νέα συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Τα ματ προληπτικά έχουν σαφέστατες εντολές για ακραία βία. Ι κόσμος ζητάει την άμεση απελευθέρωση 3 αγωνιστών της λευτεριάς που είναι αιχμάλωτοι του στιορα και των χαφιεδων που στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση..

Λογικο

Εάν η ε.ε στηρίξει τους ρουφιάνους ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ στην προδοσία της Μακεδονίας ξέρει πολύ καλά πως θα έχει άλλο ένα κράτος ευρωσκεπτικιστές με αντιευρωπαικο αισθήματα. Αυτό σημαίνει πως θα συναντήσει δύσκολη λίγες σε μελλοντικές επενδύσεις και πάντα θα υπάρχει ένας κίνδυνος. Εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη ;ποτελει παρελθόν. Κυβερνάει μόνο με ξύλο με τα ματ και χημικά σε νεολαία και σε όλους τους Έλληνες. Η Ευρώπη δεν ρχ θ κάτι να κέρδισει από μια κυβέρνηση που ήδη έχει πέσει και οι βουλευτές της και τα στελεχη της δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στον δρόμο.

Κατερίνα

Χα, χα,χα! Ήμουν σίγουρη πως υπάρχει Θεός και πως είναι μεγάλος!!! Τώρα αποδεικνύεται πως αγαπάει τους γνήσιους Έλληνες! Τι νομίζατε, κοπρίτες του Τσίπρα, πως η ΕΕ θα δεχόταν τόσο εύκολα τους Σκοπιανούς; Και ποιοι νομίζετε πως είστε που κατηγορείτε την ΕΕ ότι δεν κρατάει το λόγο της; Είστε τα απόλυτα μηδενικά που δεν εκτιμά κανείς σ' όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, εκτός αν είναι σκουλήκι της ίδιας κατηγορίας με σας, που ξεπουλάει αξίες και ιδανικά, πατρίδα και εθνικά σύμβολα!!!

Μακεδονομαχος της πλάκας είμαι με το φραπέ στο χέρι κράζοντας σαν τον Αδωνη

Σιγά Κάθριν μη σκίσεις κανένα καλτσον.Πιες το φραπέ σου και ξυπνά ....κοίτα πως τους αποκαλεί όλος ο κόσμος ... Το ότι δέχονται να αλλάξουν το όνομα τους είναι πολύ μεγάλο θέμα . Ξυπνηστε .....άμα γουστάρετε να έχουμε το όνομα Μακεδονία αποκλειστικά τότε είστε έτοιμοι να καταλαβετε το υπόλοιπο 50%??? Εάν είστε τότε να δούμε εάν έχετε τα @@ να πάτε να πολεμήσετε και να το πάρετε το όνομα ... Σιγά μην πάτε , προτιμάτε να ρουφάτε το φραπέ και να βαρατε έναν 80χρονο όλοι μαζί σαν γυναικούλες , έτσι για αντριλικι

Τι λέτε;!;

Τίθεται σε κίνδυνο αυτή η τιτανοτεράστια συμφωνία των Πρεσπών; Πω, πω φοβερό! Στενοχωρήθηκα;;;

Μπεεε

Τετοια κυβερνηση δεν ευχομαι ουτε στην Τουρκια.

Αριστερά σιχάματα!

Οι Ευρωπαίοι αποδείχθηκαν πολύ περισσότερο Έλληνες από τους σταλίνες Κοτζιά και Τσίπρα!!!

Μακεδονομαχος της πλάκας είμαι

Αριστερό σιχαμα και ο Μίχαλος ???? Χάλασε η σούπα έ???

Maver

...και καλα τους "πίεζαν" οι ξένοι...α ρε προδοτικά τομάρια, πίσσα και πούπουλα ΜΟΝΟ..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4722967

«Ο Τσίπρας δεν μπορεί να «πάρει αποστάσεις» από τον Παύλο Πολάκη επειδή «θα ήταν σαν να απαρνιέται τον ίδιο του τον εαυτό» επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας σε εκδήλωση της γραμματείας Οργανωτικού του κόμματος

20
panagiotis-lafazanis_1

Αντί να δανειοδοτούν παραγωγικές επενδύσεις, πνίγουν την παραγωγή και τη βιομηχανία και δίνουν πελατειακά διαπλεκόμενα θαλασσοδάνεια σε μεγαλοσχήμονες, σε πολιτικά κόμματα και πολιτικά πρόσωπα για κατανάλωση» ανέφερε ο επικεφαλής της ΛΑΕ

kaili

Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή καταθέτει δεύτερη ερώτηση στην Κομισιόν για το ζήτημα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής – Επισημαίνει ότι τα δάνεια της Τράπεζας δίνονται με τα λεληλατημένα κεφάλαια των αποθεματικών των Ταμείων 

9
ypourgiko_main01

Φυγή προς τα εμπρός επιχειρεί ο Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας «κουτσομπολιό» τις αποκαλύψεις για το δάνειο Πολάκη και επιχειρώντας να υποβαθμίσει ένα θέμα, που αναδεικνύουν ακόμα και τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ - ΝΔ: Τσίπρας και Πολάκης είναι ένα και το αυτό

33