LIVE

Κορωνοϊός

Σκοπιανό: Ακυρη για 7 λόγους η «Συμφωνία των Πρεσπών» λένε συνταγματολόγοι και νομικοί

nea

Ακυρη νομικά τόσο κατά το Διεθνές Δίκαιο όσο και σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας είναι η συμφωνία Τσίπρα και Ζάεφ για το Σκοπιανό που υπεγράφη στις Πρέσπες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Φορέας Ανένδοτου Αγώνα για τη Μακεδονία αναφορικά με τη νομική ακυρότητα της συμφωνίας με τη συμμετοχή του Συνταγματολόγου κ. Γιώργου Κασιμάτη και των δικηγόρων κ.κ. Αριάδνης Νούκα, Πέτρου Χασάπη και Αναστάσιου Καραΐσκου παρουσιάστηκαν 7 λόγοι τυπικής και ουσιαστικής ακυρότητας της συμφωνίας των Πρεσπών.

nouka


Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τονίστηκε ότι η συμφωνία δεν έχει ακόμη ισχύ, διότι πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή και να επικυρωθεί κατά τα προβλεπόμενα στη Συνθήκη της Βιέννης. Επισημάνθηκε, ότι οι διμερείς αυτές συνθήκες θεωρούνται κυβερνητικές πράξεις κατά το Ελληνικό Σύνταγμα και δεν υπάρχει δυνατότητα προσβολής. Ομως η νομική ομάδα θα διερευνήσει, όπως αναφέρθηκε, τη δυνατότητα προσφυγής στο ΣτΕ, αξιοποιώντας σχετική νομολογία και ειδικότερα την κρίση ισχυρής μειοψηφίας σε δύο αποφάσεις του ΣτΕ, βάσει της οποίας όταν από την οποιαδήποτε κυβερνητική πράξη προσβάλλονται ατομικά δικαιώματα, δηλαδή αντανακλώνται συνέπειες σε ατομικά δικαιώματα, τότε υπάρχει έννομο συμφέρον δικαστικής προσφυγής και ότι στη συγκεκριμένη συμφωνία τα ατομικά δικαιώματα που προσβάλλονται είναι υψίστης σημασίας.

Ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι όλα τα στοιχεία που περιέχει η συμφωνία είναι αναληθή αντικειμενικά και επιστημονικά και πολιτικά και ως εκ τούτου είναι άκυρη νομικά τόσο κατά το διεθνές δίκαιο, όσο και κατά το Σύνταγμα.
Η δικηγόρος κα Αριάδνη Νούκα επικαλούμενη δύο αποφάσεις του Αρείου Πάγου του 2009 και του 1994, που έκριναν ως ανύπαρκτη τη “μακεδονική” γλώσσα και ανύπαρκτο το “Μακεδονικό” Εθνος, κινήθηκε στα ίδιο πλαίσιο με τον κ. Κασιμάτη και διερωτήθηκε για ποιο λόγο το δεδικασμένο που παράγουν οι δύο αυτές αποφάσεις στο εσωτερικό της χώρας δεν λήφθηκε υπόψη κατά τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν της συμφωνίας και τη συνομολόγηση των όρων της. Συγκεκριμένα επισήμανε ότι η συμφωνία παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και επιπρόσθετα διατάξεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Οικουμενικής Διακύρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, διότι θίγει υψίστης σημασίας ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων. Τόνισε επίσης, ότι το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι ιστορική, πολιτιστική και εθνική κληρονομιά της Ελλάδας ενώ ανέλυσε τα σχετικά άρθρα 1§3 και 7 της συμφωνίας και ανέγνωσε συγκεκριμένα τμήματα των Αρεοπαγίτικων αποφάσεων. Επισήμανε ότι από αρχαιοτάτων χρόνων ο όρος Μακεδονία είναι γεωγραφικός και ιστορικός ταυτόχρονα, όπως και οι αποφάσεις έκριναν και ότι στην ουσία με τη συμφωνία έγινε το αδιανόητο, διαχωρίζεται το “ιστορικό” από το “γεωγραφικό”. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με τη συμφωνία αναγνωρίζεται μακεδονική γλώσσα που στην πραγματικότητα είναι η ελληνική, αναγνωρίζονται οι Σκοπιανοί ως Μακεδόνες, που οι μόνοι αρχαίοι Μακεδόνες είναι οι Ελληνες, αναγνωρίζεται μακεδονική ταυτότητα που είναι ελληνική και ως εκ τούτων στην ουσία αναγνωρίζεται Μακεδονικό Εθνος, δημιουργώνας κατ΄ αυτό τον τρόπο μία άνευ προηγουμένου σύγχυση, η οποία θα διαχυθεί παγκόσμια. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε δε, και σε δημοσιευμένο άρθρο συνταγματολόγου των Σκοπίων, το οποίο επέδειξε, και σύμφωνα με την αναλυσή του, η συμφωνία πάσχει ακυρότητας, λόγω του ότι έπρεπε να συναφθεί απο τον Πρόεδρο Ιβανώφ και θα ακυρωθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο των Σκοπίων, όπως έγινε και προγενέστερα το 2002 με τη διμερή συμφωνία για τον αγωγό ΟΚΤΑ. Τελος παρέθεσε επιγραμματικά τους επτά λόγους ακυρότητας της συμφωνίας.

Οι επτά λόγοι ακυρότητας
1. Υφίσταται αναρμοδιότητα του κρατικού οργάνου που σύναψε τη συμφωνία υψίστης εθνικής σημασίας για να εξυπηρετηθεί δήθεν σπουδαίο εθνικό συμφέρον.   
2. H συμφωνία: α) παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, την αρχή της ορθότητας, της σαφήνειας και του καθήκοντος αληθείας και β) τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών και συγκρούεται με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Οικουμενικής Διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και με το Δίκαιο των Διεθνών Συμβάσεων. 
3. Η συμφωνία: α) αντιτίθεται στις διεθνείς συμβάσεις προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς (Σύμβαση της Χάγης το 1954, ο Ν.360/1976, ο Ν.1126/1981, ο Ν.3028/2002 και προεχόντως η Σύμβαση της UNESCO που έχει κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο – Ν.3521/2006),και β) προκαλεί σύγχυση στην πολιτιστική ταυτότητα των λαών και εθνών.
4. Η συμφωνία συγκρούεται α) με το Σύνταγμα, διότι παραβιάζει την αρχή της αμοιβαιότητας και β) με αναγκαστικούς κανόνες του Γενικού Διεθνούς Δικαίου., διότι δεν περιλαμβάνει:α) όρους λύσης, καταγγελίας, αποχώρησης, παραίτησης, ανάκλησης, β) καθορισμένο όργανο ως θεματοφύλακα της Συνθήκης.
5. Η συμφωνία συγκρούεται με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση περί Ιθαγένειας (Στρασβούργο 6 Νοεμβρίου 1997), σύμφωνα με την οποία τα συμβαλλόμενα κράτη κατά τη σύναψη συμβάσεων σε ζητήματα ιθαγένειας πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα των κρατών όσο και των ατόμων.
6. Η Συμφωνία παραβιάζει άλλες διεθνείς συνθήκες (Πρωτόκολλο Αθηνών 1913, Συνθήκη Βουκουρεστίου, Συνθήκη της Λωζάνης)
7.  Η συμφωνία α) επιτείνει την «κρίση της κρατικής κυριαρχίας», η οποία διακρίνεται σε εσωτερική και εξωτερική, δηλαδή στη νομική ικανότητα του κράτους να μην περιορίζεται παρά μόνον καθόσον το επιθυμεί και στη νομική ανεξαρτησία του κράτους έναντι των άλλων κρατών αντίστοιχα.

Ο δικηγόρος Πέτρος Χασάπης ανέπτυξε το θέμα της αρμοδιότητας της σύναψης της συμφωνίας, βάσει των Συνταγματικών Διατάξεων και της Συνθήκης της Βιέννης αναφέροντας, ότι μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι μόνος του ο Υπουργός των Εξωτερικών, χωρίς την υπογραφή του ΠτΔ, χωρίς καν την εξουσιοδότηση του ΠτΔ και χωρίς καν απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (αφού διαφωνεί το συγκυβερνών κόμμα), πήγε και υπέγραψε μια διεθνή συνθήκη που περιέχει διατάξεις τόσο της παρ. 1 όσο και της παραγράφου 2 του άρθρου 36 Σ, δηλαδή συνθήκες που κατά το Σύνταγμα συνάπτει ο ΠτΔ. Και το έκανε αυτό ο Υπουργός, ωσάν να επρόκειτο για διεθνή συνθήκη απλοποιημένης μορφής, την οποία θα μπορούσε να υπογράψει μόνος του. Το μόνο που πρόσθεσαν στη συνθήκη, είναι η ρήτρα κύρωσης από την ελληνική Βουλή. Όλο αυτό όμως ήδη έχει παραβιάσει ευθέως το άρθρο 36 του Συντάγματος κατά τα ανωτέρω. Τόνισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα αντιτείνει, ότι στην πράξη δεν τηρούνται αυτά τα πράγματα και ότι η αναφορά του Συντάγματος στον ΠτΔ είναι συμβολική. Αυτό είναι λάθος. Από τις αρμοδιότητες που είχε ο ΠτΔ πριν το 1986, μια και δεν του αφαιρέθηκε και αυτή, είναι η σύναψη των διεθνών συνθηκών του άρθρου 36, διαφορετικά δεν θα δικαιολογούταν ο τίτλος του Αρχηγού του Κράτους και του Διεθνούς Παραστάτη της χώρας. Κάλεσε δε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μιλήσει τώρα για το αν συμμετείχε ή όχι ο ίδιος στη σύναψη της Συνθήκης των Πρεσπών, όπως το ίδιο το Σύνταγμα επιτάσσει, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Τον καλούμε ως διεθνή παραστάτη της χώρας να εκφράσει στον ελληνικό λαό τη βούλησή του για το εάν συναινεί στη σύναψη της Συνθήκης των Πρεσπών ή όχι; Πρέπει ο ελληνικός λαός να γνωρίζει αν παραβιάστηκε εσωτερικός κανόνας θεμελιώδους σημασίας, σύμφωνα με τη συνθήκη της Βιέννης. Έχει αυτό το δικαίωμα.” Tέλος επισήμανε ότι “ένα άλλο επίσης σοβαρό θέμα είναι το γιατί η κυβέρνηση παρακάμπτει την αντίθετη βούληση του ελληνικού λαού και δεν κάνει δημοψήφισμα”.

Ο δικηγόρος Αναστάσιος Καραΐσκος ανέφερε ότι, παρότι υπάρχει η δυνατότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να συνάπτει μόνος του διεθνείς συμβάσεις , δεν το θέλησε αυτό η κυβέρνηση και τόνισε ότι σαφώς την εξωτερική πολιτική της χώρας τη χαράσσει αποκλειστικά η κυβέρνηση και ότι δια του Υπουργού των Εξωτερικών υπέγραψε μία συνθήκη, χωρίς να υπάρχει δημοψήφισμα, χωρίς να υπάρχει συγκατάθεση της Βουλής ή δημοκρατική νομιμοποίηση. Ανέλυσε την αντίθεση της συμφωνίας, στις διεθνείς συμβάσεις προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς, και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση περί Ιθαγένειας. Επισήμανε ότι τίθενται ζητήματα εκπαιδευτικής πολιτικής, εθνικής αξιοπρέπειας, πολιτισμικής κληρονομιάς και ότι ο Υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε μία διαδικασία συνομολόγησης με ένα σχέδιο, δεσμεύοντας όλη την Πολιτεία και μάλιστα αμετακλήτως. Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, αναφέροντας ότι και η ίδια η πολιτεία δια της νομοθεσίας, λέει ότι οι πράξεις αυτές είναι κυβερνητικές και είναι απρόσβλητες και έχουν δικαστική ασυλία, όμως εμείς θα προστατέψουμε τη διαδικασία της άμυνάς μας βάσει των όπλων που μας δίνει το νομικό σύστημα και θα ψάξουμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση.  Τέλος επισήμανε ότι πρέπει να πείσουμε πρώτον όλη την ελληνική κοινωνία για το ασύμφορο του περιεχομένου αυτής της συνθήκης και έπειτα να πείσουμε και το ελληνικό κοινοβούλιο.

Οπως, τέλος, τόνισαν τόσο οι κ. Μιχάλης Πατσίκας και Οθωνας Ιακωβίδης του Φορέα Ανένδοτου Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, θα καλέσουν σε συστράτευση τον νομικό κόσμο της χώρας προκειμένου να πλαισιωθεί η νομική ομάδα και από άλλους δικηγόρους καθώς και κοινωνική συστράτευση ενάντια σ΄ αυτή τη συμφωνία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (25)

Παναγιωτίδης Απόστολος

Ένα είναι σίγουρο, ο ΠτΔ δεν πρόκειται να πάρει θέση. Ο ίδιος πήρε ήδη θέση για την συμφωνία λέγοντας ότι είναι καλή η συμφωνία, δίοτι οι Σλάβοι και οι Ούνοι της FYROM θα μας υπαγορεύουν το τί θα μαθαίνουμε στα παιδιά μας στα σχολεία για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ. Γνωρίζει πολύ καλά, ότι χωρίς το σύριζα θα πήγαινε στο ειδικό δικαστήριο μαζί με τον Κ. Καραμανλή. Ενας Ελληνας του Εξωτερικού.

Δ.Κ.

Από τα όσα διάβασα κρατάω τούτο: είναι, λέει, άκυρη η συμφωνία διότι "θίγει υψίστης σημασίας ανθρώπινα δικαιώματα Ελλήνων πολιτών" . εννοώντας προφανώς ότι θίγονται οι Έλληνες επειδή οι άλλοι θα λέγονται Μακεδόνες. Οι άλλοι τότε τι να πουν που τους αλλάζουμε σύνταγμα, τους αλλάζουμε όνομα, τους αλλάζουμε λίγο-πολύ τα φώτα. Αυτοί δεν έχουν ανθρώπινα δικαιώματα; Μια ωραία λύση θα ήταν να μην παραβιαστούν τα δικαιώματα κανενός και να μείνουν τα πράγματα ως έχουν. Θα το ήθελε αυτό η αξιότιμη ομάδα των ....έγκριτων νομικών;; καθαρές κουβέντες.....

ΜΙΧΑΛΗΣ Φ.

Έμαθε το πολιτικό σύστημα της χώρας να παραβαίνει το Σύνταγμα (αρχής γενομένης με τα Μνημόνια) και ποιος τους σταματά. Αν όλα αυτά δεν είναι περιπτώσεις για ειδικό δικαστήριο, ποια είναι;

@ΜΙΧΑΛΗΣ Φ.

Σιγά μην ήταν η αρχή τα μνημόνια !..... Η παραβίαση των νόμων και του συντάγματος από τις κυβερνήσεις της χώρας μας έχουν ηλικία μεγαλύτερη από όσο η ίδια η χώρα μας ! Τι ήταν δηλαδή οι επί πολλές 10ετίες μαζικοί διορισμοί με ρουσφέτια στο δημόσιο και οι διακρίσεις των πολιτών και των επιχειρήσεων σε τόσα πολλά θέματα από όλες σχεδόν τις δημόσιες υπηρεσίες πράγματα που τελικά πάνω σε αυτά στηρίχθηκε η εκτεταμένη διαφθορά που υπάρχει από πολλές 10ετίες και που είναι υπεύθυνη και για την χρεοκοπία της χώρας η οποία οδήγησε στα αλλεπάλληλα μνημόνια επειδή οι ίδιοι κύκλοι δεν επέτρεπαν να ληφθούν τα σωστά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων για να μην θιγούν αυτά που δημιούργησαν τόσα χρόνια εκμεταλλευόμενοι την παραβίαση των νόμων και του συντάγματος !

Απορία

Αυτοί δεν είναι που έλεγαν ότι το μνημόνιο είναι αντισυνταγματικό;

Αν θυμάμαι σωστά...

...αυτά τα έλεγε η Κωνσταντοπούλου.

ανεξαρτητος

Για οσους δεν έχουν καταλάβει ακόμα... η υπόγραφη είναι τυπική. Ποτέ δν είχε σκοπό η κυβέρνηση να περάσει το σκοπιανό. όταν θα έρθει στη βουλή θα πέσει η κυβέρνηση..σκοπός τους ήταν και είναι να ξεμπροστιάσουν τον Κούλη. απο την άλλη δν ξέρω τι θα ψηφίσει ο ΝεοΈλληνας αλλα αν ψηφίσει Κούλη το κρίμα στο λαιμό μας

θελει η π.. να κρυφτει

καλα ξαναψηφισε εσυ τσιπρα και φαε σανο. Αν ειναι για κομματικα παιχνιδια να παραχωρεις γλωσσες και υπηκοοτητες να πουλας ιστορια και να δημιιυργεις προβλημα στη γενια των παιδιψν σου εδαφικο καμαρωσε το κομμα που ψηφιζεις και ασε τους αλλους

Μπεεε

Οπως καταλαβες απο ακυρο σε ακυρο θα παμε! Γιατι δεν υπαρχει ηγετης! Αλλα και να υπηρχε θα τον ειχαν πατησει.

Και όπως πάντα ΑΠΕΤΥΧΑΝ

Ηθελαν να διασπάσουν τη ΝΔ η οποία ομως τελικά κατέληξε πιο συσπειρωμένη από κάθε άλλη φορά. Αντιθέτως κατάφεραν να διασπάσουν τους ΑΝΕΛ και τωρα χάνουν βουλευτες τον έναν μετά τον άλλο. Και φυσικά οι Συριζαίοι απομόνωσαν και τους εαυτούς τους και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να πέφτουν. Τωρα το τι εννοείς όταν λες πως ξεμπρόστιασαν τον Κούλη, δεν ξέρω αν κι εσύ γνωρίζεις.

S.O.S

ελεος! δεν μπορω να καταλαβω γιατι τα καναλια "δεν αφηνουν" επιστημονες να μιλησουν γι'αυτο το σοβαροτατο εθνικο θεμα παρα ακουμε τις ανοησιες δημοσιογραφων που κανουν κουβεντουλα με αμορφωτους βουλευτες, ειναι δυνατον για τετοια θεματα ν'ασχολουμαστε με κρετινους αντι να μιλουν ιστορικοι και στρατιωτικοι αναλυτες; τι καταντια ειναι αυτη πια;

uli chris

Κι άλλοι 20 λένε ότι είναι εγκυρότατοι. Αν βρεθούν συνταγματολόγοι μελετητές του Ελληνικού Συντάγματος από το εξωτερικό και διαφορετικής ιθαγένειας να δουν τρύπες στη συμφωνία, ΜΟΝΟΝ ΤΟΤΕ να την ξαναδούμε. Ειδάλλως, φωνάζει ο βλάκας για να φύγει ο ηλίθιος!

@uli chris

Μίλησε και ο trumpanzee... Ρε ουουουστ!

Xr

Από πότε άρχισε να σας νοιάζει η ιθαγένεια ενός επιστήμονα; Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίσοι ανεξαρτήτως ιθαγένειας; Ή μήπως διακατέχεστε από κάποιο ρατσισμό απέναντι σε επιστήμονες Ελληνικής ιθαγένειας; Κι αν είστε ρατσιστές κατά των Ελλήνων, πώς μπορείτε να εκφέρετε άποψη για το Σκοπιανό, αφού είναι σίγουρο ότι θα υποστηρίξετε αυτούς που δεν έχουν Ελληνική ιθαγένεια (αν και πολλοί Σκοπιανοί είναι Ελληνικής καταγωγής, αλλά τέλος πάντων.....);

Μπεεε

Με λιγα λογια ο Κοτζιας το επαιξε ΠτΔ?

Πραγματικά άξιοι συγχαρητηρίων

Μπράβο στους συνταγματολόγους που βγήκαν μπροστά! Ακούς συνταγματολόγε κε πρόεδρε της δημοκρατίας?

Ματαιοπονούν ώς ανιστόρητοι

Οι ΗΠΑ έχουν 27 χρόνια τον ίδιο διαμεσολαβητή, περισσότερα χρόνια απ όσα υπάρχει το κράτος των Σκοπίων.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης