Σκοπιανό: Στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία ρίχνει πλέον το βάρος του ο Ζάεφ

Σκοπιανό: Στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία ρίχνει πλέον το βάρος του ο Ζάεφ

Αποστάσεις από τα επεισόδια παίρνει για την ώρα η αντιπολίτευση του VMRO

zaef-new-ts
Αφότου κυρώθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, μετά από ένα διήμερο έντασης, όλες οι πολιτικές δυνάμεις στρέφουν πλέον το βλέμμα τους στο δημοψήφισμα. Με τους διαδηλωτές στους δρόμους και την κυβέρνηση να φτάνει στα άκρα την κόντρα της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετρούν τις δυνάμεις τους και ζυγίζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι, ό,τι όταν δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, θέλοντας έτσι να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τη συμφωνία, ο πρόεδρος του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι τους απέτρεψε. «Το VMRO-DPMNE παραμένει μεν αντίθετο στη συμφωνία, αλλά θα εκφράσει την αντίθεσή του στο Κοινοβούλιο και όχι στους δρόμους». Φαίνεται ότι στην παρούσα φάση κανείς δεν θέλει να εμφανιστεί ως υποκινητής επεισοδίων. Αυτό, όμως, δεν αλλάζει το γεγονός ότι η κοινωνία της γείτονος είναι άκρως διχασμένη.

Από τη στιγμή που από τη δική του πλευρά η συμφωνία κυρώθηκε χωρίς καθυστέρηση, Ο Ζόραν Ζάεφ βιάζεται να λάβει από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής την πολυπόθητη ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Μετά την κύρωση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, η Ελλάδα θα ενημερώσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι στηρίζει την χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.3

Με την απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και με την πρόσκληση που αναμένεται να λάβει από το ΝΑΤΟ στα μέσα Ιουλίου, ο Ζόραν Ζάεφ θα δώσει τη δύσκολη μάχη του δημοψηφίσματος. Αυτός είναι και ο λόγος που δίνει τη μία συνέντευξη μετά την άλλη, διαφημίζοντας ότι «πήρε από την Ελλάδα μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα χωρίς να παραδώσει τίποτα». Αντιθέτως, ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ εμμένει στο ότι η συμφωνία είναι «επιβλαβής για τα μακεδονικά εθνικά συμφέροντα».

Κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με τη συμφωνία για το Μακεδονικό άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κιλκίς. «Ο κ. Τσίπρας και η κυβερνητική πλειοψηφία εκχώρησαν στη γείτονα χώρα τη μακεδονική εθνότητα και τη μακεδονική γλώσσα» είπε, σημειώνοντας ότι η «κακή» συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων παράγει ήδη αποτελέσματα και το κόμμα του θα καταψηφίσει την κύρωσή της όταν έρθει στην ελληνική Βουλή.
Εκεί, μάλιστα, σημειώθηκαν νέες διαμαρτυρίες πολιτών όταν κατέθεταν στεφάνι στελέχη των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε, το πλήθος άρχισε να φωνάζει «ντροπή σας»! 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, υιοθετώντας το δόγμα «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» έβγαλε την εξής ανακοίνωση: «Εάν πράγματι πιστεύει αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης ας δηλώσει ότι δεν θα εφαρμόσει -αν ο ίδιος γίνει ποτέ πρωθυπουργός- τη συμφωνία που θα ψηφιστεί στη Βουλή. Όλα τα υπόλοιπα είναι τζάμπα μαγκιές για εσωτερική κατανάλωση από έναν πολιτικό απατεώνα». Την ίδια στιγμή, στο θέμα της συμφωνίας Ελλάδας και ΠΓΔΜ, επανέρχεται η γερμανική εφημερίδα FAZ, εστιάζοντας στο δίλημμα που κατά την εφημερίδα αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης