ΗΠΑ: «Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα, δεν θα ανεχθούμε τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ»

wes-mitchell

«Στηρίζουμε την Ελλάδα ως έναν πόλο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια...Με την Ελλάδα είχαμε ήδη ξεκινήσει μια στενότερη σχέση από την προηγούμενη κυβέρνηση, πάνω στην οποία τώρα στηριζόμαστε για να την ενισχύσουμε», τόνισε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας

Το μήνυμα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υπολογίζουν στον στρατηγικό τους σχεδιασμό την Ελλάδα ως έναν πυλώνα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολική Μεσόγειο και των Βαλκανίων έστειλε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ κατά την διάρκεια ομιλίας που παρέθεσε στην δεξαμενή σκέψης Heritage Foundation στη Ουάσινγκτον.

Αναλύοντας το πως οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να οικοδομήσουν μια ισχυρότερη αμερικανική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μίτσελ αναφέρθηκε στον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας, καθώς και στην αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

«Στηρίζουμε την Ελλάδα ως έναν πόλο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια...Με την Ελλάδα είχαμε ήδη ξεκινήσει μια στενότερη σχέση από την προηγούμενη κυβέρνηση, πάνω στην οποία τώρα στηριζόμαστε για να την ενισχύσουμε».


Εξελίξεις για ΠΓΔΜ και Ονομασία

Αναφερόμενος στην στρατηγική θεώρηση των ΗΠΑ για τα Βαλκάνια, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών ανέλυσε τις εξελίξεις στο ονοματολογικό υπό το πρίσμα της διατλαντικής συνεργασίας.

Όπως επισήμανε ο κ. Μίτσελ, αυτή τη στιγμή υπάρχει άριστη συνεργασία με την Ευρώπη για μια σειρά από θέματα κοινού ενδιαφέροντος στα Βαλκάνια, ενώ παράλληλα τόνισε πως το συγκεκριμένο γεγονός καταδεικνύει ότι η διατλαντική σχέση βοηθά στην αντιμετώπιση κοινών και σημαντικών προκλήσεων.

«Στα Βαλκάνια, αυξάνουμε την βοήθεια κατά της ρωσικής επιρροής και συντονίζουμε τις ενέργειες με την ΕΕ για να οικοδομήσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα. Αυτή τη στιγμή που μιλάω, η ομάδα μας εργάζεται με την ΕΕ και τους βασικούς Ευρωπαίους εταίρους μας για τη Σερβία-Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το θέμα της Ελλάδας και της πΓΔΜ».

Όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας ανάμεσα στη πΓΔΜ και την Ελλάδα, ο κ. Μίτσελ είπε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παρέχουν βοήθεια προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να επιτευχθεί μια συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαδραματίζουν έναν αθόρυβο ρόλο, αλλά μαζί με την ΕΕ και τη Γερμανία, για να ενθαρρύνουμε μια επίλυση αυτού του αδιεξόδου, ώστε να δούμε τη πΓΔΜ να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ».

Μήνυμα προς την Τουρκία: Δεν θα ανεχθούμε τις προκλήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ

Στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της, ο κ. Μίτσελ τόνισε πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στην τουρκική πλευρά ότι «η παρενόχληση των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου δεν είναι κάτι που θα επιτρέψουμε να περάσει απαρατήρητο και κάτι για το οποίο δεν θα μιλήσουμε».

Από την άλλη, όμως, πλευρά, ο κ. Μίτσελ σημείωσε πως οι ΗΠΑ εργάζονται για να αποκαταστήσουν τις τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία, καθώς απώτερος στόχος εξακολουθεί να είναι η διατήρηση του δυτικού γεωπολιτικού προσανατολισμού της 'Αγκυρας. Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας, αναλύοντας την σημασία που έχει για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

«Δουλεύουμε με αποφασιστικότητα για να σταθεροποιήσουμε τη σχέση με την Τουρκία και να τη διατηρήσουμε σε μια δυτική στρατηγική τροχιά. Μια κατάρρευση αυτής της σχέσης θα προκαλούσε μια ζημία στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που θα διαρκούσε για πολλές γενεές».

Στο σημείο, όμως, αυτό ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να διευκρινίσει πως οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αγνοήσουν τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθερίων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία αλλά και την ρητορική και τις ενέργειες της 'Αγκυρας που προκαλούν ανησυχία και τριβές με τους γείτονες της σε περιφερειακό επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ (14)

y

..τι να την κανουν την δεξια το ΝΑΤΟ και ΗΠΑ;; οταν εχουν τετοιους προδοτες διπλα τους;;; Τυφλα να εχει η δεξια.............με τον ΣΥΡΙΖΑ ΤΣΙΠΡΑ, καθε λιμανι και νησι θα γινουν βασεις του ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΗΠΑ. Συριζαιοιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΥΚΑΤΟ !! αλλαξε κατι και δεν το γνωριζουμε;;; ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΞΕΦΤΙ΄ΛΑ ΡΕ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΣΑς ΠΕΡΙΣΕΥΕΙ ΜΠΟΛΙΚΗ.

Τώωρα μαααάλιστα!!!!!

Μας "καλοπιάνουν" τα Αμερικανάκια γιατί είμαστε καλοί εντολοδόχοι... και κάνουμε ακριβώς ότι μας λένε....

Ανακατωσούρης

Η Ελλάδα δεν πρέπει να αφήσει ανεκμετάλλευτη τη συγκυρία και πρέπει να δε το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Παναγιώτης

Διαπλεκόμενα, προσωρινά συμφέροντα και γεωπολιτική! Μπορεί η Αμερική να διασφαλίσει θωράκιση της Κύπρου, από τις διαχρονικές βλέψεις της Τουρκίας, να καταστήσει το νησί ένα κομμάτι της; Μπορεί αυτή η χώρα, να εγγυηθεί με ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ, ότι είναι σε θέση να επιβάλει αποχώρηση του τούρκικου στρατού και των εποίκων και ότι το νησί θα λειτουργήσει ως ένα κανονικό, φυσιολογικό κράτος; Αν ναι, τότες γίνονται και θαύματα και θα πιστέψω στο...ξανθό μαλλί του Τραμπ!

μακιςςς

Αυτή η δήλωση με απλή αναγωγή σημαίνει ότι ετοιμάζονται να φάνε τον Ερντογάν. Βέβαια αν οι Αμερικάνοι διάβαζαν Χάντιγκτον θα ήξεραν ότι η ισλαμική πορεία της Τουρκίας είναι σχεδόν νομοτελειακή. Άλλωστε η πορεία της από τον Κεμάλ έως σήμερα δεν είναι παρά μια πορεία σταδιακής συρρίκνωσης του κοσμικού κράτους και αναβίωσης της θεοκρατίας. Οι κοσμικές δυνάμεις της Τουρκιας, που συμπαθούν την Ελλάδα, ασφυκτιούν και συρρικνώνονται υπό τους ισλαμιστές. Σχεδον δεν ακούγονται πλεον.

Μας στηριζουν βρε....

γι αυτο μας πουλανε αεροπλανα! Μπεεεε, φσσστ, φσσστ,φσσστ ψεκασμα! Ερωτηση 1η: στηριζεις πυλωνα σταθεροτητας, επιτρεποντας να ασπειλειται εδω και 60 χροια και βαλε απο συμμαχη χωρα; Ερωτηση 2η: στηριζεις πυλωνα σταθεροτητας, επιτρεποντας και δεχομενος χωρα με ονομα-ιστορια καπηλευμενα και με βλεψεις σε περιοχες της γειτονος της, σαν μελος οργανισμου σου; Ποσο Φαρισαιοι ρε σεις!

roussel

mark wahlberg

Ξερολες Καρανικανθρωποι

διαλεξτε και παρτε. Η μεν τους μεν η με τους δε. Και με τους δυο δεν γινεται. Ετσι για υποθεση εργασιας, ας σκεφτουμε τι θα συνέβαινε με την Ελλαδα αν δεν υπηρχαν ουτε οι μεν ουτε οι δε. Η ιστορια μας διδασκει: ολοι εναντιων ολων. Εμενα προσωπικα μου αρεσει η στολιχναγια αλλα ειμαι λατρης του τζακ ντανιελς.

ΑΥΤΟ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ

"....Μια κατάρρευση αυτής της σχέσης θα προκαλούσε μια ζημία στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που θα διαρκούσε για πολλές γενεές....».

Καλα

που είναι και οι ξένοι.....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

zaev_ar

Οι δημοσκοπήσεις εν όψει των πρόωρων εκλογών του Απριλίου του 2020 δείχνουν πρωτιά για το VMRO-DPΜNE - Το μπλόκο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια υποχρεώνει την ελληνική πλευρά να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους πειθαναγκασμού των Σκοπιανών για εφαρμογή των συμφωνηθέντων

3
mitsotakis

Η ταινία αναφέρεται στις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος «έφυγε» τον Μάιο του 2017 - «Παρών» και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

4901547

Οι εμπλεκόμενοι στην οικονομία πρέπει να αντιληφθούν τα προβλήματα που έρχονται και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν, είπε ο πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας από το βήμα εκδήλωσης της εϕημερίδας "Μακεδονία" 

4928703

Έξι εμβληματικά έργα αλλάζουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης επεσήμανε απόψε ο υπουργός Ανάπτυξης - Την πόλη επισκέπτεται αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να εποπτεύσει την πορεία υλοποίησης όσων εξήγγειλε στη ΔΕΘ 

papaggelopoulos-0

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πρόσωπο-«κλειδί», του οποίου η κατάθεση θα προκαλέσει αίσθηση, ωστόσο δεν έχει ακόμα αποφασιστεί εάν θα κληθεί να καταθέσει άμεσα ή θα προσκληθεί σε επόμενες συνεδριάσεις - Τα ονόματα που θα προτείνουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

4